07.03.07, 12:21
Witam...jestem obecnie w 37 tygodniu ciązy, zdecydowałam się na poród w
wodzie do którego niezbędne mi były wyniki badań wirusologicznych, HBsAg,
anty-HCV( Elisa III gen.) i anty-HIV. Niestety miana anty-HCV dwukrotnie
wyszły dodatnie, przedwczoraj 4,92 wczoraj 4,5. Nie jestem z Warszawy, ale
dziś mąz zawiózł moje obie surowice do stolicy na badanie HCV PCR. Na razie
czekamy na wyniki i może już za 2 dni dowiemy się wszystkiego. Już nie będę
pisać że świat mi się zawalił i strasznie panikuję, ale ciężko mi zwłaszcza
że to końcówka ciąży, i pojawiły się obawy co do zdrowia dziecka.... Mam
pytanie, czy miano ok.4.5 to jest bardzo duże czy średnie, jak to jest zwykle
(wiem że jest dodatnie wszystko powyżej jedności)? I pytanie nr 2: w jakich
przypadkach wychodzą fałszywie dodatnie anty-HCV? Z góry dziękuję za
odpowiedź...
Obserwuj wątek
    • skalunia79 Re: anty HCV 09.03.07, 16:02
      niestety test nie wyszedł, jak to u ciężarnych często bywa....czekamy na PCR
      innym aparatem...
      • kmm29 Re: anty HCV 10.03.07, 17:14
        witaj
        badz pełna wiary mi to pomogło,bedzie ok a dziecku nic niegrozi jest małe
        prawdopodobienstwo ze bedzie miało hcv,i ty tez niemasz ,moj maz ma hcv od 4lat
        nigdy nie uwazalismy na to ze sie moge zarazic a potem przyszła corka i strach
        ze moze byc chora ,tak mocno prosiłam PANA BOGA zeby ona była zdrowa i mnie
        wysuchal jestesmy zdrowe i tego samego CI ZYCZE POZDRAWIAM.
        • skalunia79 Re: anty HCV 10.03.07, 22:55
          dziękuje za post dodający otuchy...w końcu słowa pocieszenia...na razie żyję na
          bombie...jest jeszcze szansa że HCV RNA - PCR nie wyszło bo coś blokuje,
          laborantka mi powiedziała że może być tak że produkuję jakieś przeciewciała
          które uniemożliwają wyjście badaniu...4 lata temu robiłam sobie badania na
          obecność Ig przeciwądrowych, miano wyszło 1:160...a w sumie fałszywie dodatnie
          wyniki anty-HCV wychodzą przy chorobach o podłożu autoimmunologicznym... to
          moja nadzieja, której się trzymam..aktualnie drżę o zdrowie maluszka i swoje,
          powinnam odstawiać tabletki rozkurczowe, bo skończyłam 37tc ale przeciągam
          sprawę, gdyż w moim przypadku wynik przesądza czy będzie cc czy sn. Boję się
          bardzo....
          • kmm29 Re: anty HCV 11.03.07, 11:25
            WITAJ
            MI SIE ZDAJE ZE NIE MASZ HCV ,MOZE JAKIES PROBLEMY Z WONTROBA .JA W CIAZY TYLE
            RAZAY LERZALAM W SZPITALU ZE CHEJ CIAGLE COS WYMYSLALI,A CORKA URODZIłA SIE
            ZDROWA,A BADANIA NA ANTY-HCV CZASAMI SA BłEDNE MOZE CI WYCHODZIC WYNIK DODATNI A
            NIE MASZ HCV.BADZ SPOKOJNA BEDZIE OK I PAMIETAJ ZE DZIDZIA CZUJE TWOJE NERWY .
            POZDRAWIAM
            • skalunia79 Re: anty HCV 11.03.07, 12:06
              wiem wiem...i tyle juz przepłakałam...a potem synek w brzuchu wariował...sama
              świadomość choroby mnie przeraża, co dopiero jeśli dziecko jest
              chore...naczytałam się już wystarczająco...teraz czekam na odpowiedź
              Prezesa.prometeuszy, ale zdążyłam się już zorientować że niestety rzadko tutaj
              wpada...
              • skalunia79 Re: anty HCV 11.03.07, 12:06
                chciałabym żeby było tak jak mówisz....została mi tylko nadzieja...
                • kmm29 Re: anty HCV 11.03.07, 14:00
                  nieczytaj nic bo to prawie wszystko jakies pierdoły,strasza tylko ludzi pamietaj
                  jak czlowiek jest silny i pełny wiary to to na 100%wygra z ta choroba ,dziecko
                  jest bezpieczne a nawet jak jest zarazone(oczywiscie jest zdrowe)to hcv jest
                  litosciwe dla malcow czasami nawet ich organizm zwalcza sam,kiedys na tvn była
                  rozmowa z toku i był tam jakis profesor od tych chorob i powiedzial ze to jest
                  wyleczalne i zeby własnie nieczytac tak duzo bo to jest czesciowo
                  nieprawda.ludzie umieraja na to poniewaz za puzno sie dowiaduja,lekcewaza sobie
                  to, pija alkohol i biora narkotyki itd.JESTES SILNA PORADZISZ SOBIE NAPEWNO
                  ,WIEM ZE TO JEST DLA CIEBIE KOSZMAR I NIEWIESZ CZY JESTES CHORA
                  WIEC POMYSL SOBIE INACZEJ ,ZE MY JESTESMY TYLKO LUDZMI I BOIMY SIE
                  CHOROB,SMIERCI ALE TO JEST WłASNIE ZYCIE I POWINNAS SIE CIESZYC KAZDYM
                  DNIEM.POZDRAWIAM
                  • skalunia79 Re: anty HCV 12.03.07, 00:05
                    czytałam Twój wątek..byłaś w trochę innej sytuacji, ja niestety mam (+)
                    antyHCV, i nadzieję, że wynik jest fałszywie dodatni...
                    • kmm29 Re: anty HCV 12.03.07, 10:11
                      WITAJ
                      BEDZIE OK,NAWET JAK MASZ TO DASZ SOBIE RADE I SIE WYLECZYSZ NA 100%.
                      JA TEZ BYLAM W INNEJ SYTUACJI JAK BYM MIALA HCV TO I TAK BY MNIE MIE MOGLI
                      LECZYC BO OD SIEDNIU LAT CIERPIE NA STANY LEKOWE TAKA CHOROBA PSYCHICZNA.RADZIłA
                      BYM CI ZEBYS POSZLA DO SPECJALISTY ON CI WSZYSTKO WYTLUWMACZY BEDZIESZ
                      SPOKOJNIEJSZA,A JESZCZE LEPIEJ BYS ZROBILA GDYBYS POSZłA DO PSYCHOLOGA.POCZEKAJ
                      NA WYNIKI A POTEM MYS CO DALEJ.POZDRAWIAM
                      • skalunia79 Re: anty HCV 12.03.07, 18:44
                        do psychologa raczej nie pójdę...mam duże wsparcie w mężu i
                        przyjaciołach...teraz przynajmniej wiem na kim moge polegać...
                        • skalunia79 Re: anty HCV 14.03.07, 10:13
                          jestem zdrowa....2x HCV RNA met. PCR wyszły ujemne...kamień z
                          serca...pozdrawiam wszystkich i życzę powrotu do zdrowia....
                          • kmm29 Re: anty HCV 14.03.07, 13:33
                            WITAJ
                            I CO JESTES ZDROWA,PISAłAM CI.NORMALNIE CZOłAM ZE JESTES ZDROWA.
                            ZYCZE DOBREGO ROZWIAZANIA POZDRAWIAM
                            • skalunia79 :o) 14.03.07, 21:22
                              dam znać jak coś...
    • ada713 Re: anty HCV 14.03.07, 11:03
      To świetna wiadomość,
      Moje gratulacje,
      To chyba znaczy, że Twój organizm sam zwalczył wirusa

Pozdrawiam
      Ada
      • skalunia79 Re: anty HCV 14.03.07, 12:17
        albo sam zwalczył albo są jakieś podobne przeciwciała w moim organiźmie które
        dają takie wyniki...układ immunologiczny u kobiety w ciąży jest strasznie
        pokopany...dobrze ze wszystko ok..tak się cieszę...przecież na dniach mam
        rodzić...pzdr
    • skalunia79 Panie Prezesie... 22.03.07, 21:40
      cezkałam na Pana przybycie na forum ale jakoś moje pytanie zostało
      pominięte...sprawa się wyjaśniła, ale w dalszym ciągu zostały te same
      pytania... czy miano anty HCV 4,5 to wartość bardzo podwyższona? i w jakich
      przypadkach wychodzą wyniki fałszywie dodatnie? czy wpływ przeciwciał
      przecijądrowych ma tu istotne znaczenie?
    • skalunia79 up up 26.03.07, 12:09

• skalunia79 UP 03.04.07, 13:25
      w dalszym ciągu czekam na odpowiedź.. :)
      • skalunia79 Re: UP 09.04.07, 21:57
        up up up...
    • gut13 Re: anty HCV 10.04.07, 08:01
      Obecność przeciwciał anty HCV nie jest dowodem na obecność wirusa, a jedynie na
      to, że organizm miał w przeszłości z wirusem kontakt. Przeciwciała pozostają w
      organiźmie zazwyczaj jeszcze wiele lat po tym jak wirus zostaje, na przykład na
      skutek spontanicznego samowyleczenia, albo na skutek zastosowanej terapii,
      wyeliminowany.

W Twoim przypadku przy ujemnym HCV PCR, pozostaje konieczność okresowych
      kontroli.

Musisz wiedzieć, że przy małej ilości wirusa we krwi lub gdy podczas pobierania
      krwi była styczność ze spirutusem, to badanie HCV RNA może wyjść "fałszywie"
      ujemne. Najczulsze jakościowe testy PCR potrafią stwierdzić obecność wirusa w
      koncentracji zaledwie 50 ekwiwalentów na mililitr kwi, więc mimo, iż wirus
      jest - to badanie może wyjśc ujemne, np. gdy jest poniżej 50 kopii wirusa w 1
      ml krwi.

Jest też bardzo duża szansa, ze zostałaś samowyleczona.
      Jaki masz Alat, Aspat, bilirubinę?
      • gut13 Re: anty HCV 10.04.07, 08:03
        Należy więc pamiętać, że wynik negatywny (ujemny) nie oznacza wcale, że wirus
        nie jest obecny w organiźmie. Może istotnie nie jest on obecny, jednakże jest
        także możliwe że jest on obecny w tak niskiej koncentracji, że nie jest możliwe
        go stwierdzić przy pomocy testów o dostępnej czułości. W badaniach klinicznych
        przyjmuje się, że wynik ujemny oznacza mniej niż 100 Eq/ml.

• skalunia79 Re: anty HCV 12.04.07, 21:25
          Witam i dziekuje za odpowiedź.
          Aspat: 13, Alat: 17, bilirubina 0.8.
          Wszyscy lekarze z którymi konsultowałam moje wyniki zrzucaja dodatnie antyHCV
          na karb ciąży...wczesniej wspomnialam rowniez o podwyzszonym mianie przeciwciał
          przeciwjadrowych, moze to tez mialo jakis wplyw...
          szukam głownie odpowiedzi w jakich sytuacjach wychodzą falszywie dodatnie anty
          HCV gdyz nie moge znalezc tej informacji w zadnej literaturze
          Ale dziekuje za zainteresowanie sie moja sprawą...
          pozdrawiam
          Asia i Piotruś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka