16.03.07, 00:17
witam...

tydzień temu byliśmy razem z dziewczyną u fryzjera, który w trakcie frywolnej
rozmowy stwierdził, że po przebadaniu krwi wyszło mu iż jest zakażony wirusem
hcv. moja dziewczyna chodziła do niego wcześniej i już jakiś czas czuje się
nie najlepiej (gorączka, nudności, osłabienie). test ciążowy robiła już trzy
razy - to aby uniknąć docinek ;>
ja od wczoraj też czuję się na maksa słabo i mam problemy z koncentracją...

w chwili obecnej jestem w trakcie badania rynku, to znaczy pytam się znajomych
czy znają jakiegoś dobrego lekarza więc pomyślałem, że i Was spytam..

poza tym czy jest tu ktoś kto może mnie nakierować na bliższe stwierdzenie
tego czy mogłem faktycznie zarazić się tym wirusem?

zależy mi na tym podwójnie, a nawet potrójnie bo dość często mam kontakt z
małymi dziećmi (siostrzeńcami) i boje się by ich przy okazji jakichś zabaw
przypadkiem nie zarazić...

pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc,

kamil
Obserwuj wątek
    • kmm29 Re: hcv? 16.03.07, 08:02
      WITM
      JA NIE JESTEM CHORA,ALE MOJ MOZ JEST ,PRZESTAN SIE MARTWIC JESTESCIE NAPEWNO
      ZDROWI TO WASZA PSYCHIKA ZE STRACHU DAJE TAKIE ZNAKI OSłABIENIA I BOL,MIALAM TO
      SAMO,JA JESTEM ZDROWA I MOJA CORECZKA TEZ.POZDRAWIAM
    • jarek9956 Re: hcv? 16.03.07, 09:11
      Na wszelki wypadek zróbcie sobie badania przeciwciał HCV kosztuje ok.30zł od osoby.
      • kamilel85 Re: hcv? 16.03.07, 10:55
        no mam nadzieję, że macie racje...

widziałem się dzisiaj z moim znajomym, który studiuję medycynę i polecił mi
        pójście do homeopaty. co sądzicie o tym pomyśle?
        podobno może też zrobić badania i w razie wczesnego stadium wyleczyć
        bezinwazyjnie. a jak nie będziemy zakażeni to w sposób nie niszczący zdrowia
        może nas zaszczepić...

dziękuję za wszystkie komentarze!

pozdrawiam,

kamil
        • beami11 Re: hcv? 16.03.07, 12:26
          Zaszczepić się przeciw czemu? przeciw HCV? Nie ma szczepionek przeciw HCV?
          • beami11 Re: hcv? 16.03.07, 12:30
            oczywiście to ostatnie stwierdzenie powinno być bez znaku zapytania :)
        • prezes.prometeuszy Re: hcv? 22.03.07, 01:37
          Precz z homeopatyczną bzdurą! Jeśli ktokolwiek twierdzi, ze za pomocą g...
          działających leków homeopatycznych potrafi wyleczyć przewlekłe zakażenie HCV to
          łże jak pies. Pewnie wpis dodał sam jakiś homeopata od siedmiu boleści - typowe
          zagrywki reklamowe tego typu szarlatanów. Takie samo stwierdzenie, że leki
          homeopatyczne komuś pomogły można zastosować do placebo... Podobne działanie
          według mnie.
    • prezes.prometeuszy Re: hcv? 22.03.07, 01:51
      Fryzjer z racji tego, ze jest zakażony HCV nie ma praktycznej możliwości
      zakażenia klientów. To nie jest grypa, ani ospa, żeby można się było zakazic
      droga kropelkową, poprzez dotyk, strzyżenie, czesanie, farbowanie.

Zakażenie ma miejsce tylko wtedy, gdy zkażona krtew dostanie się do krwioobiegu
      osoby zdrowej, najczęściej poprzez zabiegi w placówkach medycznych
      (przetoczenia przed 92', operacje, brudne narzędzia, źle wysterylizowany sprzęt
      i krew przenoszoną na rękach bez rękawiczek jednorazowych przez personek służby
      zdrowia).

Bez obaw i bez paniki! Wszyscy zakażeni prawie jakich znam mają dzieci i
      rodziny, z którymi żyją niejednokrotnie po 20-30 lat pod jednym dachem czesto
      nawet nie mając pojęcia przez większość okresu swojego zakażenia o tym, że mają
      HCV+. I co? I nic. Nie znam tak naprawdę przypadku przeniesienia HCV w
      rodzinie. A jeśli już to książkowe hipotezy, których możnaby było powiedzieć,
      ze w praktyce się nie zdarzają prawie wcale (może 1:5000?), a i to czesto nie
      ma pewności, ze nie zakaził ten sam dentysta, do którego chodziła cała rodzina,
      albo ten sam ginekolog (córka i matka), albo ten sam brudny szpital, do którego
      leczyś się chodziła cała rodzina (np. w małym miasteczku). Przez 5 lat
      działalności w sferze HCV znam kilka przypadków HCV u partnerów (tylko kilka,
      na kilka tysięcy poznanych chorych z HCV!)- niekiedy badania genotypu ukazywały
      fakt, że mają oni różny genotyp HCV, świadczący o innym źródle zakażenia...

Więc - bez strachu mozemy się strzyc u zakażonych HCV fryzjerów, korzystać z
      usług zakażonych HCV kosmetyczek, a nawet leczyć się i być operowanymi przez
      zakażonych HCV chirurgów-lekarzy. Człowiek nie jest narzędziem przenoszenia
      HCV - krew jego - ta, ale nie człowiek poprzez kontakty różnego rodzaju.

Za to trzeba uważac na sprzęt : brzytwy, cażki, zakładanie rękawiczek przez
      pielegniarki (np. podczas masowych szczepień noworodków!) Na sprzęt i na ludzi,
      którzy go źle używają - a nie na samych ludzi!
      • kamilel85 Re: hcv? 30.03.07, 15:06
        A co jeśli fryzjer przy mnie się skaleczył a ja z racji trądziku mam otwarte
        rany na głowie? Wiem, że to może być panika, ale jak mi się przyznał to mi nogi
        z wrażenia zdrętwiały...

Dzięki za wytłumaczenie, było mi naprawdę pomocne i uspokoiło mnie znacznie.
        Badania mam wyznaczone na 10 kwietnia dopiero, więc do tego czasu może nie będę
        już myśleć o tym.

I wypraszam sobie - nie jestem ani szarlatanem, ani homeopatom!

Pozdrawiam,

Kamil

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka