sameproblemy333 12.06.08, 18:28 co oznacza wynik biopsji - włóknienie wtórne okołowrotne i ogniskowo - zatokowe, ze stłuszczeniem zapalnym? poważne czy jeszcze nie najgorsze? prosze o pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sameproblemy333 Re: interpretacja biopsji 12.06.08, 19:08 co do cyferek to nie za bardzo się tu orientuje, ale wiem, że chodzi o wółknienie wtórne okołowrotne to co napisałam wczesniej, i jest jeszcze jakieś zwyrodnienie piankowate hepatocytów w pobliżu żył środkowych... i tyle co mogę przytoczyć. chodzi mi o to jak bardzo poważne sa te zmiany? jak daleko do marskości itd? proszę o odpowiedź! niedlugo ide z tym do lekarza, ale wolałabym wcześniej coś wiedziec, czego się spodziewać i co to może oznaczac... Odpowiedz Link Zgłoś
ada713 Re: interpretacja biopsji 13.06.08, 08:17 przepisz wszystko, bez cyferek nie da rady tego zinterpretować Odpowiedz Link Zgłoś
sameproblemy333 Re: interpretacja biopsji 15.06.08, 15:59 a więc: steatohepatitis (G2), (S1) włóknienie wtórne, okołowrotne, ogniskowo - zatokowe. ktoś cos wie na ten temat? jak bardzo jest to poważne? z góry dziekuję za odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: interpretacja biopsji 15.06.08, 20:02 Stłuszczenie wątroby. Niewielkie włóknienie. Czyli jeszcze nie marskość. Odpowiedz Link Zgłoś
sameproblemy333 Re: interpretacja biopsji 15.06.08, 22:10 no tak, tyle ze w przypadku braku diagnozy i leczenia farmakologicznego to hmmm ile takie cos moze trwac przy odpowiedniej diecie? czy włóknienie da się cofnąć? czy to jest jak marskość - nieodwracalne? mam nadzieję, ze którys kolejny mądry lekarz coś zasugeruje bo juz trace wiare... a czy wiesz moze co oznacza podwyższony poziom trójglicerydów, przy obnizonej insulinie? bo w zasabie to poza probami wątrobowymi to tylko te czynniki odbiegaja od normy... czy np. nieujawniona cukrzyca moze wywolywac włóknienie wątroby czy to raczej chora wątroba wywołuje cukrzycę? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: interpretacja biopsji 15.06.08, 22:48 Te dwie choroby nierzadko współistnieją. Są zwolennicy "przepływu" w każdą stronę. Ile może trwać życie z nadpsutą wątrobą? A ile z reumatyzmem? Na temat cofania się włóknienia są pewne nieśmiałe sugestie, ale raczej należy liczyć na jego spowolnienie. Z marskością też można żyć bez problemów. O co chodzi u ciebie z trójglicerydami nie wiem, ale przy chorej wątrobie masz szansę na poprawę sytuacji w tym zakresie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sameproblemy333 Re: interpretacja biopsji 15.06.08, 23:17 hmm jak to mam szansę na poprawę sytuacji?:) może poprostu udam się do wróżki, niech mi wywróży ile jeszcze... albo na jakieś duże piwko:) a tak serio, to nie rozumiem o co chodzi z tymi trójglicerydami? moim marzeniem jest jakaś diagnoza, serio co by to miało nie byc. ale cokolwiek co sie da leczyć lub zaleczać... pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: interpretacja biopsji 15.06.08, 23:39 STĘŻENIE CHOLESTEROLU I TRÓJGLICERYDÓW Badanie wykonuje się przy podejrzeniu zaburzeń w przemianie tłuszczów, w profilaktyce chorób układu krążenia - zawału serca i udaru mózgu. Polega ono na oznaczeniu w surowicy krwi cholesterolu całkowitego, cholesterolu zawartego we frakcji HDL, tzw. "cholesterolu dobrego" oraz cholesterolu zawartego we frakcjii LDL, tzw. "cholesterolu złego" i trójglicerydów. Przed wykonaniem tego badania należy 12 do 14 godz. nic nie jeść. Wyniki: Cholesterol całkowity: 5,2 - 6,5 mmol/l (200 - 250 mg/dl). Najlepiej, aby cholesterol całkowity we krwi nie przekraczał 200 mg w 100 ml osocza. Cholesterol HDL (dobry): u kobiet 1,0 - 2,1 mmol/l (40 - 80 mg/dl), u mężczyzn 0,9 - 1,8 mmol/l (35 - 70 mg/dl). Cholesterol LDL (zły): u kobiet nie powinien być wyższy niż 3,5 mmol/l (135 mg/dl), a u mężczyzn 3,5 - 4,0 mmol/l (135 - 155 mg/dl). Poziom trójglicerydów: 0,55 - 2,0 mmol/l (50 - 180 mg/dl). UWAGA! Niski poziom cholesterolu świadczyć może o chorobach wątroby (marskość, martwica, toksyczne uszkodzenie), nadczynności tarczycy, nowotworze, niedokrwistości, głodzeniu się i in. Odpowiedz Link Zgłoś
mwawrzyn07 Re: interpretacja biopsji 16.06.08, 00:16 Nie piszesz nigdzie o tym czy masz HCV zakładając że masz to rzeczywiście S1 to nie wiele. jedyne rozsądne zatrzymanie choroby to interferon + rybawiryna i o to powinieneś się starać !!! Dieta oprócz zdrowej czyli brak alkocholu fdstfoodów itd nie jest konieczna. W skrócie żyć w miarę normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sameproblemy333 Re: interpretacja biopsji 16.06.08, 12:16 nie mam hcv. jestem niezdiagnozowana, lekarze nie wiedza jaka jest przyczyna choroby. nie pozostaje mi nic innego jak dieta, chyba ze jakis cud. Odpowiedz Link Zgłoś
mallor24 Re: interpretacja biopsji 16.06.08, 12:57 Może jest to uwarunkowane genetycznie - poszukaj w rodzienie, albo inny wirus typu B, D. Odpowiedz Link Zgłoś