Dodaj do ulubionych

słabo dodatni hcv

24.01.09, 20:51
Witam wszystkich!
Cieszę się,że jest to forum.Szkoda,ze nie było go 14 lat temu kiedy zachorowałam na wzwz B.A teraz od miesiąca żyję ze świadomością że mam prawdopodobnie też C.Chyba lubią mnie te żółte.Ale nie o tym chciałam;
czy ktoś ze znających się/a tych jest tu,widzę, mnóstwo/ może mi odpowiedzieć co znaczy wynik "P/c anty-hcv słabo dodatni".Dodam,że miejsce w szpitalu mam zaklepane na początku marca na dokładne badania.
Obserwuj wątek
    • ivavienna Re: słabo dodatni hcv 30.01.09, 11:03
      moj maz leczy sie na C i rowniez uslyszelismy takie rozpoznanie po
      1szym miesiacu leczenia-nie wiem czy sie cieszyc czy smucic?
      Powiedzcie,co o tym myslec??????
      • mordeczek Re: słabo dodatni hcv............ 30.01.09, 11:12
        Nie ma slabo dodatniego. Albo jest alno nie ma. Ot co.

Po tym smiesznym pojeciem "slabo dodatni", moge sobie tylko wyobrazic jedno,
        lekko ponad norme podawyzszone wartosci watroby.

Wtakim wypadku oznaczaloby to ze nie jest z toba jeszcze tak zlw, ale masz
        wyirusa i powinnas cos zrobic. Cos, to znaczy pomyslec o leczeniu.
    • jan-w Re: słabo dodatni hcv 30.01.09, 12:49
      To trochę jak z dziewictwem. Nie można być w połowie dziewicą. Może stężenie
      anty-HCV jest niewielkie?
    • jan-w Re: słabo dodatni hcv 01.02.09, 10:05
      Znalazłem taki tekst:
      # Przeciwciała anty-HCV
      Badanie służy do wykrywania obecności przeciwciał przeciw wirusowi zapalenia
      wątroby typu C, wskazując na kontakt z HCV. Badanie nie daje odpowiedzi na
      pytanie, czy badana osoba jest obecnie zakażona HCV, czy była zakażona w
      przeszłości i wyeliminowała wirusa. Wynik zwykle jest podawany jako "dodatni"
      lub "ujemny". W niektórych przypadkach dodatni, szczególnie "słabo dodatni"
      wynik może nie wiązać się z zakażeniem HCV. Amerykańskie Centrum Kontroli i
      Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) w wytycznych
      poprawionych w 2003 rekomenduje potwierdzenie każdego słabo dodatniego wyniku
      testem HCV RIBA przed wydaniem wyniku.
      # Test HCV RIBA służy do potwierdzenia obecności przeciwciał przeciw HCV. W
      większości przypadków badanie to pozwala stwierdzić, czy dodatni wynik badania
      anty-HCV jest związany z zakażeniem HCV (test RIBA dodatni), czy jest fałszywie
      dodatni (test RIBA ujemny). W niektórych przypadkach wynik testu HCV RIBA może
      być wątpliwy. Podobnie jak anty-HCV, test RIBA nie odpowiada na pytanie, czy
      mamy do czynienia z aktywną infekcją, czy wirus został wyeliminowany z organizmu.
      • ewka2009 Re: słabo dodatni hcv 01.02.09, 21:13
        Dziękuję za odpowiedż.Doczytałam jeszcze,że taki wynik może też być związany z boreliozą lub jakimś innych choróbskiem związanym z wątrobą.Miałam tylko nadzieję,że może "słabo dodatni" oznacza tez,że zwalczam samodzielnie wirusa. No ale o tym dowiem się na początku marca, bo wtedy idę na diagnostyke do szpitala w Bytomiu.I tak nie jest żle,że udało się tak szybko dostać termin na badania.Być może ze względu na moją przeszłość żółtaczkową.
      • Gość: makao1 Re: słabo dodatni hcv IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.13, 16:45
        Jeżeli jest słabo dodatni a badanie RNA nie wykryto wirusa to znaczy że jestem zdrowa?
        • Gość: makao1 Re: słabo dodatni hcv IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.13, 16:46
          HCVC słabo dodatni a RNA nie wykryto wirusa.Czy to znaczy,że jestem zdrowa?
          • kiepski476 Re: słabo dodatni hcv 15.08.13, 17:51
            Tak, to znaczy, że nie jesteś zakażona HCV.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka