kryst-ynak 22.05.09, 13:39 pomóżcie chyba mam wątrobę całkiem zepsutą, dzisiaj odebrałam wyniki: aktywność zapalna umiarkowana grading 3 p, stopień zwłóknienia mierny staging 2 p - czy to oznacza że już nic nie można zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: wyniki biposji wątroby 22.05.09, 13:48 To oznacza że masz zapalenie (zapewne wirusowe zapalenie wątroby typu C) i zwłóknienie i możesz żyć długo i szczęśliwie. Lepiej żebyś dużo nie piła i nie jadła trujących grzybów. Alkohol metylowy tez staraj się ograniczać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
joahal Re: wyniki biposji wątroby 22.05.09, 14:01 Jesteś "po środku" w skali od 0 do 4. Nie jest jeszcze tak źle, ale stan zapalny jest duzy, więc jeśli nie ma przeciwskazań powinnaś podjąć terapię. A póki co, to zadbaj o jedzenie (nie spozywaj alkoholu, ogranicz chemię spożywczą i jedz produkty świeże i dobrej jakości). Odpowiedz Link Zgłoś
kryst-ynak Re: wyniki biposji wątroby 22.05.09, 14:01 ale ja naprawdę alkoholu prawie 0 - to tylko okazjonalne, cz ten stan zapalny może po ewentualnym pozytywnym wyniku leczenai cofnąć choćby do 2 ? Odpowiedz Link Zgłoś
fast-usypiacz Re: wyniki biposji wątroby 22.05.09, 14:14 Stan zapalny oczywiście może się cofnąć i na pewno się cofnie po leczeniu. Właściwie osoba która ma stan zapalny oznacza że jej organizm stara się wyeliminować wirusa. To bowiem dzieje się w ognisku zapalnym - eliminacja czynnika który zapalenie wywołał. I układ immunologiczny w takim organizmie o wiele łatwiej pobudzić interferonem do eliminacji wirusa niż taki który na wirusa nie reaguje. Zatem spokojnie i bądź dobrej myśli! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
spider2812 Re: wyniki biposji wątroby 22.05.09, 14:17 oczywiscie stan zapalny to napewno ci spadnie i to byc moze nawet do 0 natomiast gorzej ze zwloknieniem bo to proces dlugotrwaly. ogolnie u osob ktore skutecznie przeszly terapie powinno sie cofnac choc moze to pare lat zajac. Odpowiedz Link Zgłoś
kryst-ynak Re: wyniki biposji wątroby 22.05.09, 14:32 Oczywiście rozumiem, że jeśli trwa zapalenie to 3 okresla jego stopień, czyli duzy i może się on cofnąć wskutek leczenia, ale 2 zwłóknienia to będzie na stałe. No i rozumiem 0 alkoholu i 0 obżarstwa. Dopiero na 4 .09. jestem zarejestrowana do lekarza, a leczenie pod koniec tego lub na początku przyszłego roku i mtyslę że jak dbać będę o siebie, łykać liv 52 to jakoś doczekam. Alat spadł mi do 47, dawniej 61, pozdrawiam tych z "+" i tych co z "-" niech moc będzie z nami Odpowiedz Link Zgłoś