Dodaj do ulubionych

Rozmawiałem z lekarzem

18.08.09, 01:46
w prawdzie nie z -zakaźnikiem- ale z dużą wiedzą medyczną. Twierdzi ,że jeśli
po 0,5r wirusa nie wykryto, czyli nie ma go. Gdyby był , z pewnością
namnożyłby się. I tego trzymajmy się :]
Obserwuj wątek
    • mordeczek No to ci powiedzial.... :) 18.08.09, 10:29
      Caly czas powtarzam tutaj to samo. Bez studiowania medycyny i zarabiania nie
      wiadomo ile jak pak duktur. :)
      • bananarama-live Re: No to ci powiedzial.... :) 18.08.09, 13:03
        Na tym forum jest pewna prawidłowość.
        Innym głosem mówią ci
        - co sie wyleczyli
        - którzy sie leczą
        - co sie nie wyleczyli
        - co przed terapią
    • zakielek Re: Rozmawiałem z lekarzem 18.08.09, 13:07
      Statystycznie 1-2 % szans na powrót.

Skubany chowa się w innych komórkach.

Ale ja też mam nadzieję że "bydle" które siedziało we mnie zostało
      ubite na stałe.
      • mordeczek Re: Rozmawiałem z lekarzem 18.08.09, 13:09
        Licho wie gdzie sie dziad chowa. Slyszalem ze tez w wezlach chlonnych...
      • jan-w Re: Rozmawiałem z lekarzem 18.08.09, 16:17
        zakielek napisał:
        > Statystycznie 1-2 % szans na powrót.
        Jakieś nieporozumienie? ok 2% szansa jest na wyleczenie własnymi siłami bez
        użycia leków. Prawdopodobieństwo ponownego rozmnożenia wirusa po leczeniu
        interferonem jest znacznie większe.
        • mordeczek Re: Rozmawiałem z lekarzem 18.08.09, 16:47
          ...i zalezy od genotypu...
          • decort Re: Rozmawiałem z lekarzem 18.08.09, 21:52
            ja tam nie wiem, ale od początku miałam objawy raczej ze strony układu nerwowego
            niż gastrycznego (wątroba) i to mnie bardzo zaskoczyło, więc ten wirus robi z
            nami co chce. I podejrzewam, że atakuje to co jest najsłabsze w organiźmie,
            wszak jest ogólnoustrojowy.
            • bananarama-live Re: Rozmawiałem z lekarzem 18.08.09, 21:56
              To nie wirus, to Twoja wyobraźnia zrobiła spustoszenie w nerwach.
              • decort Re: Rozmawiałem z lekarzem 18.08.09, 22:11
                hej! nie zupełnie, dziwne rzeczy zaczęły się dziać zanim się dowiedziałam o
                wirusie we mnie.
                • bananarama-live chyba, że bt 18.08.09, 22:16
                  • decort Re: chyba, że bt 18.08.09, 22:19
                    jest co to jest "bt"?
                    • bananarama-live informacja 19.08.09, 02:12
                      Wiadomość bez tekstu -bt
                      • mordeczek Re: informacja 19.08.09, 09:55
                        Tez nie wiedzialem co oznacza bt.
                        Mnie pasuje bardziej miedzynarodowy skrot ntxt. (no-text)
                        Ale jak to sie mowi, jeden lubi bulke z maslem, inny .... :)
                        • painu Re: informacja 19.08.09, 09:59
                          a ja jestem tak genialny, że się domyśliłem!

a bardziej serio, to publikowanie wiadomości bez tekstu z informacją w temacie
                          jest jak dla mnie nieczytelne i bez sensu
                          ale to tylko moja refleksja natury pobocznej i subiektywnej ;)
                          • jan-w Re: informacja 19.08.09, 10:18
                            Wiele osób (np posiadających wolne łącze) przegląda forum w formie zwiniętych
                            postów i klikają tylko na temat interesującego ich postu, aby go rozwinąć. Stąd
                            informacja na końcu (najczęściej n/t - informująca że nie muszą klikać). To jest
                            też powód istnienia zasady że należy precyzyjnie formułować temat, a nie pisać
                            np: "bardzo pilne", albo "czy ktoś wie?).
                            • painu Re: informacja 19.08.09, 11:50
                              teoretycznie tak
                              teoretycznie, bo nawet na modemie o prędkości kilkunastu tys. bitów / sek.
                              wolałem kiedyś załadować coś raz i mieć spokój niż godzinami przeklikiwać wątki
                              w usenecie
                              a jest to IMHO jedna z tych zasad, które straciły sens wraz z wymarciem
                              przeglądania I-netu z wykorzystaniem modemów i linii telefonicznej i
                              przeliczaniem kB na impulsy telefoniczne i grosze

a co do nazywania wątków - nie spieram się
                              ale to jest kwestia logiki, a nie technologii (liczby przesyłanych bajtów)
                              i właśnie do logiki się odwoływałem w kontekście pisania treści w temacie ;)

ale to są chyba kwestie mocno subiektywne, więc polemika nie ma raczej większego
                              sensu ;))
                              • jan-w Re: informacja 19.08.09, 15:58
                                Nie straciły racji bytu. Nie wszędzie jest sieć 3G lub lepsza. Kiedy przegląda
                                się internet np w telefonie ma to znaczenie. Albo jeżeli ktoś ma tylko modem gsm
                                i mały limit transferu.
                              • bananarama-live Re: 22.08.09, 15:33
                                "chyba,ze " to myśl tak krótka, że starałem się zaoszczędzić czasu, nawet na
                                kliknięcie.
        • zakielek Re: Rozmawiałem z lekarzem 21.08.09, 09:33
          Bananarama-live poddał się 48 tygodniowemu leczeniu inter+RBV po 24
          od terapii
          nie stwierdzono powrotu wiremii .(badanie RNA HCV jakościowo)
          - tak opisywał w poprzednich postach
          W takim wypadku ryzyko nawrotu wiremii jest niskie wynosi 1-2%
          • jan-w Re: Rozmawiałem z lekarzem 21.08.09, 10:20
            Możesz podać wiarygodne źródło tej niezwykle optymistycznej opinii? Konkretny link, ale nie do strony internetowej producenta lub przez niego sponsorowanej? Powszechnie spotykane publikacje naukowe oceniają szansę długotrwałego zaleczenia znacznie niżej.
            • izzi83 Re: Rozmawiałem z lekarzem 21.08.09, 17:50
              2-3%...

Wawrzynowicz-Syczewska M., Ołdakowska-Jedynak U. :"Terapia HCV - wciąż w drodze
              od empirii do eradykacji." Med. Sci. Rev. Hepatol. 2008: 8 s.15-18, bibliogr.
              18 poz., sum.
              • jan-w Re: Rozmawiałem z lekarzem 21.08.09, 18:09
                Trudno polemizować z tekstem który nie jest dostępny powszechnie.
                Powszechnie dostępne publikacje (kwiecień 2009) podają zupełnie inne wyniki.

Tzw "trwałe" zaleczenie:
                The SVR rate was significantly higher in the > 13.2 mg/kg ribavirin dose group compared with the < 13.2 mg/kg group (59.5% vs 28.6%, respectively).
                www.hivandhepatitis.com/hep_c/news/2009/040709_a.html
                • tylda22 Re: Rozmawiałem z lekarzem 21.08.09, 18:32
                  jan-w napisał:

> Trudno polemizować z tekstem który nie jest dostępny powszechnie.

"Terapia HCV – wciąż w drodze od empirii do eradykacji" - Marta Wawrzynowicz-Syczewska, Urszula Ołdakowska-Jedynak
                  http://journals.indexcopernicus.com/fulltxt.php?ICID=862315
                  • jan-w Re: Rozmawiałem z lekarzem 21.08.09, 19:00
                    Ooo... Dziękuję. Nie znalazłem tego. Wygląda więc na to że miałem rację, a 1-2%
                    (a nawet 2-3%) szansy na trwałe zaleczenie to jednak nieporozumienie. Pominąwszy
                    zadziwiającą wypowiedź autorek że wirusa HCV można całkowicie wyeliminować z
                    organizmu, trzeba stwierdzić że nie ma tam wspomnianej informacji.
                    Podane 2-3% odnosi się do wykrycia ilości wirusa uznawanej za nieistniejącą po 6
                    miesiącach od zakończenia wstrzykiwania interferonu, a nie braku nawrotu choroby.
            • zakielek Re: Rozmawiałem z lekarzem 24.08.09, 09:07
              Późny nawrót wirusologiczny (/ate virological response, LVR).
              Pojawienie się HCV-RNA po upływie 6 mieś. od zakończenia terapii u
              pacjenta pierwotnie zakwalifikowanego jako SVR. Częstość tego
              zjawiska nie przekracza 1% (oznaczanie w surowicy) do 2 %
              (oznaczanie w tkance wątrobowej).

Źródło: www.prometeusze.pl/hepatitis_c.php
              • jan-w Re: Rozmawiałem z lekarzem 24.08.09, 11:01
                No właśnie. Po 6 miesiącach od zakończenia podawania leku. Później niestety (jak
                wynika z badań) sprawa wygląda dużo gorzej.
                Tak dobrany sposób prezentacji skuteczności przez producenta i sponsorowane
                przez niego organizacje, to znakomita ilustracja słuszności stopniowania słowa
                kłamstwo:
                1. Kłamstwo
                2. Duże kłamstwo
                3. Statystyka :-)
              • tylda22 Re: Rozmawiałem z lekarzem 24.08.09, 11:14
                To ja dorzucę jeszcze jedno:

"Sustained virological response is defined as becoming HCV RNA (viral load) negative during treatment with continued negative HCV RNA following 6 months after the completion of HCV therapy. SVR is considered by some experts to be a “cure” even though some reports have shown that a minority of patients (approximately 2-3 %) of patients become HCV RNA detectible after achieving an SVR."

http://www.hcvadvocate.org/news/newsLetter/2005/advocate0105.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka