Dodaj do ulubionych

Jim Morrison

19.08.23, 17:33
m.youtube.com/watch?v=ZvtBZjJOB-E
Temat ciekawy, tylko oczywiscie panowie nie mieli nic do powiedzenia . Myslalem ze bedzie wiecej o tle politycznym i sluzb.

Konkultura, narkotyki byly scisle zwiazane ze sluzbami. Jim chyba zawsze chcial sie zerwac z tego zespolu i byc poeta. Tak jakby chcial sie zerwac ze sluzb? Jego smierc byla falszywie opisana, nie umarl w wannie tylko w ubikacji klubu. Cala sprawa zamieciona pod dywan. Czy sluzby go zabily?

Oni go przedstawiaja jako hipisa a on sie dystansowal do mlodziezy mlodszej od siebie, nie byl z pokolenia baby boomers, niby niewiele starszy ale to mialo znaczenie w tamtych czasach w przebiegu edukacji. Dtstansowal do rocka. Chyba nie lubil tego co sie stalo.

Kiedys mialem rozwazania na temat sluzb i konkultury i jima i po pol godzinie calkiem bezwiednie wydobyla sie ze mnie jego piosenka, otworzyly mi sie usta i glos sie wydobyl jakby nie moj. Moze to znak ze cos jest na rzeczy. Czasem mam te mysl by sie zajac szczegolowo badaniem jego biografii. Jedyna rzecz ktora mnie interesuje w usa
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Jim Morrison 19.08.23, 17:37
      O ile stracilem sentyment do muzyki i kontrkultury tamtego okresu i sprawy mi sie odwrocily mocno o tyle do jima i muzyki doorsow nie. Chcialbym go chyba intencjonalnie z tego wyluskac. Mysle ze zostal wrzucony w cos co go przeroslo.
    • dotera Re: Jim Morrison 19.08.23, 17:44
      Nie chodzi mi o to ze sam byl agentem tylko ze show biznes byl na pasku politycznym i oni sterowali muzykami, kreowali ich wizerunek.

Mam ogolnie podejrzenie ze tendencje romantyczne w kulturze juz,w 19 wieku byly odgornie inspirowane. Za bardzo kalki sie zgadzaja z pozniejszym okresem gdy juz,wiadomo ze byly.
      • dotera Re: Jim Morrison 19.08.23, 17:53
        Trochę to podejrzane ze narkotyki byly ewidentnie zwiazane ze sluzbami, jest o tym literatura. I w tym samym okresie tworzy sie klub 27 jakby zamykajacy lata 60te razem z mansonem. Cala ta idea kontrkultury tez z powietrza sie nie wzięła , staly za tym instytucje psychologiczne w usa i anglii.
        • dotera Re: Jim Morrison 19.08.23, 18:03
          Gdy ogladamy amerykanskie komiksy i jest tam ciagle motyw badan naukowcow w latach 40 50 tych. X meni. Konkultura lat 60tych byla rezultatem badan psychologicznych nad manipulacja. Od tamtego czasu mamy serwowane same klamstwa czyli gowno opakowane w sreberko. Zachod stracil wole zycia.
    • dotera Re: Jim Morrison 19.08.23, 17:56
      Panowie zwracaja uwage na ojcow wojskowych. Samo to jeszcze nic nie znaczy. Kalifornia to nie tylko holywood, to tez wschodnie wybrzez panstwa prowadzacego gigantyczna wojne na pacyfiku. Tam po prostu byly bazy wojskowe. Przemysl byl w innych rejonach usa wiec nic chyba dziwnego ze biala mlodziez mogla miec takie korzenie
    • dotera Re: Jim Morrison 19.08.23, 20:14
      W zyciu mam do przeprowadzenia dwa sledztwa. W sprawie Jima i w sprawie nieco bardziej ogolnej. To dwie rzeczy zwalniaja mnie z jogi. Poza tym juz wiem ze zycie jest gdzie indziej. Ale chce by bylo bez grama ucieczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka