Dodaj do ulubionych

Lekarze wyluzowani, kto im sie w koncu dobierze...

IP: *.math.uni-rostock.de 03.07.02, 09:37

... do czego trzeba? Takie historie jak z Panem ktory z obcietymi palcami biegal po calym
miescie a szanowne grono medykow mialo wazniejsze sprawy na glowie sa przeciez na
porzadku dziennym. Kilka dni temu mielismy przypadek pogotowia ktore do faceta
lezacego na dworcowej jechalo 15 minut. W jakim kraju my zyjemy? Gdzie jest jakis
Rzecznik Praw Pacjenta? Znajdzie sie wreszcie ktos (dziennikarze, prawnicy) kto
problemem napuszonych absolwentow (i wykladowcow co trzeba dodac) PAM-u sie
zajmie? Niestety Prof. Lubinski to chyba totalny margines jesli chodzi o realizowanie
powolania... Dlaczego tylko sprawa malzenstwa A. wywoluje kontrowersje a codzienne
nonsensy (kolejny przyklad to smierc studenta historii) niestety czesto tragiczne przechodzy
bez echa. Siedziba Pogotowia na Wojska to istny 13 posterunek, czy nikt tego nie
widzi? Dobrze jest dopoki sami nie bedziecie musieli udac sie pospiesznie do szpitala.

malkolm
Obserwuj wątek
    • Gość: 40-ka Re: ?. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 09:47
      Chyba należy unikać uogólnień . W kazdej grupie zawodowej są dobrzy i źli.
      Oczywiście w przypadku lekarzy te negatywne przypadki winny być jak najszybciej
      eliminowane.
      Myślę, że jednak pewne postawy pracowników służby zdrowia kształtują kasy
      chorych.
      • Gość: malky kasy chorych ? IP: *.math.uni-rostock.de 03.07.02, 09:55

swietnie funkcjonuja w innych krajach. Niestety glownie te prywatne ktore w polsce
        (ciekawe dlaczego) trudno zainstalowac. Polski system opieki zdrowotnej byl chory przed
        reforma i jest po M.IN.: dlatego ze spora czesc pracownikow sluzby zdrowia jest
        niereformowalna. Owszem (i to wlasnie dzieki czastkowej reformie) rynek powoli wkracza
        do sektora uslug medycznych, ale Pani za okienkiem w rejestracji i tak rzadko kiedy nie robi
        "uachy" (niestety nie mam polskich znakow ;-) rozmawiajac z pacjentem. W szpitalach tez
        jest nie inaczej. Nie mowie ze wszyscy szczecinscy lekarze to szuje, ale o marginesie
        nalezy mowic glosno i skutecznie go eliminowac bo tutaj chodzi o ludzkie zycie i zdrowie.
      • skuter70 Re: ?. 03.07.02, 09:58
        Gość portalu: 40-ka napisał(a):

> Chyba należy unikać uogólnień .

niby tak
        ale ja tez mam zle doswiadczenia z pogotowiem
        ostatnie dwa to
        1- pani doktor nie chciala zabrac czlowieka do szpitala "bo nie" trzeba bylo ja
        blagac, zeby go zabrala, a gdy juz sie zgodzila to nastapila seria
        wrzaskow "szybciej, szybciej, nie ma czasu" - pacjent mial 70 lat, czesciowy
        paraliz i jak sie potem okazalo krwiak na mozgu - czyli zdaniem pani doktor w
        zasadzie zupelnie nie kwalifikowal sie do leczenia szpitalnego

dla rownowagi sanitarusz byl bardzo sympatyczny, i lekarka przyjmujaca w szpitalu
        rowniez wlozyla troche wysilku w swoja prace

2- mniedziela wczesnie rano , pol godziny dzwonienia na pogotowie - nikt nie
        podniosl sluchawki

> Myślę, że jednak pewne postawy pracowników służby zdrowia kształtują kasy
        > chorych.

postawy pracownikow ksztaltuja wybujale pomysly na to ile swoim zdaniem powinni
        zarabiac
        audycja w TV o zarobkach lekarzy , wystepuje pani dr i mowi tak:
        jedno mieszkanie kosztuje mnie tyle , drugie tyle, raty za samochod tyle - nie
        mam za co zyc!!

biedactwo ma dwa mieszkania i samochod - doprawdy musi miec katastrofalne zarobki
        • Gość: ZetKa Re: ?. IP: *.net.com / 3.149.7.* 03.07.02, 10:33
          > niby tak
          > ale ja tez mam zle doswiadczenia z pogotowiem
          Zglaszaj do Kasy Chorych. I nie mow, ze to nic nie da - Kasa Chorych tylko szuka
          powodow, zeby nie wydawac swoich pieniedzy, wiec na pewno za takie wypadki
          dorypie jakies kary. A jak kilka razy lekarz dostanie po portfelu, to moze sie
          zastanowi, a moze zbankrutuje i na jego miejsce przyjdzie inny...
          • Gość: jerzy Re: kasa / przedruk wp.informacje IP: *.osowo.pl 03.07.02, 10:55
            Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> Zglaszaj do Kasy Chorych. I nie mow, ze to nic nie da - Kasa Chorych tylko szuk
            > a
            > powodow, zeby nie wydawac swoich pieniedzy, wiec na pewno za takie wypadki
            > dorypie jakies kary. A jak kilka razy lekarz dostanie po portfelu, to moze sie
            > zastanowi, a moze zbankrutuje i na jego miejsce przyjdzie inny...

15 milionów złotych kredytu zaciągnie Pomorska Kasa Chorych na spłatę swoich
            długów wobec placówek zdrowia - dowiedziało się Radio Gdańsk. Kasa dotychczas
            przekazała przychodniom i szpitalom 60% należnych im kwot. Zalega też z
            pieniędzmi aptekom.

...każdy kto trochę potrzebował pomocy Lekarzy wie jak to jest.
            Trochę dobrej woli i już jest lepiej. A w naszym pogotowiu to już strach ( a
            gdzie dokumenty potwierdzające ubezpieczenie, pilnie wypisać rachunek z
            odroczonym terminem zapłaty /nie masz to nastepnego dnia dostarcz itd, itp, A TAK
            TO CI ... / np mam kartę magnetyczną / indentyfikacyjną swojej przychodni, której
            nie czytają inne placówki służby zdrowia. I po co komu ta forma( prawda w swojej
            przychodni nie muszę mieć żadnych dokumentów).
            Córkę zabrało mi Pogotowie Z WYPADKU : jechaliśmy przez trzy szpitale, w dwóch
            nie przyjęto pacjentki bo akurat coś się działo. Na pytanie do Pani dr. dleczego
            nie uzgadnia przewozu z centralą pogotowia Pani powiedziała,że Ona tu dowodzi.
            Dopiero na żądanie moje zawiezienia córki do szpitala wskazanego . Dziecko tam
            zawieziono ( wypadek ) , na Unii Lubelskiej / obsługa w szpitalu była bez
            zarzutu. Ale gdybym nie jechał za Pogotowiem ? Nie posiadał telefonu ? NIC BYM
            NIE ZAŁATWIŁ. sTRACILIŚMY półtorej godziny / a można by 30 min.
            • Gość: ZetKa Re: kasa / przedruk wp.informacje IP: *.net.com / 3.149.7.* 03.07.02, 12:24
              > 15 milionów złotych kredytu zaciągnie Pomorska Kasa Chorych na spłatę swoich
              > długów wobec placówek zdrowia - dowiedziało się Radio Gdańsk. Kasa dotychczas
              > przekazała przychodniom i szpitalom 60% należnych im kwot. Zalega też z
              > pieniędzmi aptekom.
              No wiec tym bardziej udupi tego lekarza, ktory cie tak chamsko potraktowal....

> Trochę dobrej woli i już jest lepiej. A w naszym pogotowiu to już strach ( a
              > gdzie dokumenty potwierdzające ubezpieczenie, pilnie wypisać rachunek z
              > odroczonym terminem zapłaty /nie masz to nastepnego dnia dostarcz itd, itp,
              A jak znam ludzi, to wielu jak sie ich nie przycisnie, to nie przyniesie.
              Albo czesc ludzi powie ze ma, ze doniesie, a co do czego - okaze sie, ze
              ubezpieczenia nie maja, i przychodnia pracuje za darmo...

> TO CI ... / np mam kartę magnetyczną / indentyfikacyjną swojej przychodni, któr
              a jak zapomnisz, to ganiaj do domu - w tej chwili jest tak, ze jak nie masz
              dokumentow ubezpieczenia, to ganiaj do domu, wiec wychodzi na jedno...

> nie uzgadnia przewozu z centralą pogotowia Pani powiedziała,że Ona tu dowodzi.
              Zloz skarge, bo LOGICZNEGO uzasadnienia tu nie ma (chyba ze glupote Pani nazwiesz
              logicznym uzasadnieniem)...
              I znowu Kasa Chorych ci podziekuje.
              Jeszcze troche, a zasluzysz na specjalne traktowanie i nie bedac pracownikiem
              Kasy Chorej dostaniesz medal za wyjatkowa gospodarnosc ;>
            • Gość: ZetKa Re: kasa / przedruk wp.informacje IP: *.net.com / 3.149.7.* 03.07.02, 12:25
              Sorki, napisalem, ze znowu ty - ale tamte oszczednosci dla Kasy Chorej to kto
              inny przecia ;>
              Btw pisz tak, zeby bylo bardziej zrozumiale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka