Dodaj do ulubionych

Porządki z władzą SLD w Dziwnowie.

24.08.05, 13:53
Burmistrz Dziwnowa Zbigniew Z. i jego zastępca Grzegorz J. nad ranem zostali
zatrzymani przez zachodniopomorską policję. Odpowiedzą za wykorzystanie
stanowiska służbowego do własnych interesów - dowiedział się reporter RMF.
-Najwyższa pora.To co się wydziwia w tej gminie od paru
miesięcy woła o pomstę do nieba.Stworzyli sobie prywatny folwark i niszczą
wszelkie przejawy przedsiębiorczości przy pomocy wszelkich możliwych
instytucji publicznych,ze swoją na czele.Brawo dla policji.Czyścić to
złodziejskie,czerwone bagno.I tak jest w prawie całej Polsce.
Obserwuj wątek
    • kurde.felek Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. 24.08.05, 14:17
      A skąd wiesz,że to faceci akurat z SLD? Przeciez
      nie we wszytkich gminach regionu i nie we wszystkich miastach rządzili ludzie
      lewicy. Znasz ich?...
      • Gość: piotruś Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. IP: *.okocim.com.pl 25.08.05, 11:54
        troche cie poniosło koleś - co?
    • Gość: grz Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:46
      a jeżeli będzie niebieskie to tez tak napiszesz?
      • kurde.felek Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. 24.08.05, 14:52
        Sid uwielbia kacze kolory i jak się mu trafi bagienko zółciutkie - to będzie
        milczał jak zaklęty.
        Ostatnio w kaczym rodzie międy kaczkami bliźniaczkami a kaczorem Donaldem
        iskrzy, więc o błękitnych bagienkach - może wspomni
        :)
        • Gość: grz Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:55

SONDAŻ

Czy koalicja rządowa PO i PiS przetrwa pełną kadencję Sejmu?

52%
          Nie (2387)

42%
          Tak (1910)

6%
          Nie wiem (274)

Liczba oddanych głosów: 4571
          jak widac mamy niezły osąd...

• Gość: play Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 18:25
            Masz jeszcze jakieś "sondarze" w zanadrzu ? to wal teraz chłopinko. Ciekaw
            jestem następnych trafnych i błyskotliwych pytań.
        • sid15 Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. 24.08.05, 16:55
          Akurat w Dziwnowie mam wielu znajomych ,którzy zajmują się działalnością na
          terenie tej gminy i od dawna oczekiwałem takiego obrotu sprawy.Szkoda tylko ,że
          tak późno.Prywata władzy i bezczelność urzędników osiągnąły tam swoje
          szczyty.Jeszcze raz brawa dla policji!!!!
          • kurde.felek Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. 24.08.05, 17:46
            A ja myślałem,że spędzasz tam tylko czasami wakacje!...
            A tu okazuje sie, ze masz kontakty biznesowe!
            A jaki to biznes jest w Dziwnowie poza smażalniami ryb, kilkoma rybakami na
            wymarciu, domem wypoczynkowym dla duchowch katolickich i campingami sezonowymi?
            • sid15 Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. 24.08.05, 18:46
              Wakacje czasami też chętnie spędzam.Możesz mi wierzyć,że ludzie którzy prowadzą
              mały biznes,także zasługują na szacunek,ponieważ prowdzą swoje firmy od wielu
              lat,dając zatrudnienie innym i płacąc podatki,także te lokalne.Jest to ciężki
              kawałek chleba,szczególnie w czasach rozpasanych urzędasów,którzy takich
              właśnie ludzi mają za nic,nie rozumiejąc,że to właśnie dzięki ich podatkom mają
              pracę.Na całym cywilizowanym świecie państwo troszczy się o mały biznes,ale nie
              u nas.Najlepszym dowodem na to jest twoja wypowiedź,lekceważąca i
              złośliwa.Typowa postawa charakterystyczna dla czerwonej nomenklatury,która
              nigdy ,niczego sama nie stworzyła,a potrafi tylko niszczyć,szydzić,brać łapówki
              i tworzyć idiotyczne przepisy utrudniające ludziom życie.
              • Gość: zona pijaka Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.08.05, 18:52
                Witajcie Kurde i SID. Wreszcie w domu. Z przyjemnoscią czytam wasze zwarcia.
                • sid15 Witaj żonko! 24.08.05, 18:56
                  Mam nadzieję,że po wakacyjnym wypoczynku będzie już spokojniej,choć zbliżająca
                  się kampania wyborcza może pozbawić mnie tych złudzeń.
              • kurde.felek Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. 24.08.05, 18:54
                No dobra, wylałeś wiadro żółci na "czerwonych", ale nie odpowiedziałeś mi na
                pytanie - jaki tam jest biznes!
                Moja wypowiedź nie jest lekceważaca - bo ja Dziwnów znam, Od bardzo wielu lat.
                A nie kazjonalnie. Znam tamtejszych rybaków, widziałem jak rozpada się Belona i
                jak rozwijają się usługi turystyczne.
                To ja akurat, a nie Ty na własne uszy wysłuchiwałem jak o pewnym złotoustym
                pośle, byłym mistrze od transportu i gospodarki morskiej, dzisiejszym
                wielbicielu POPIS-owskiej prawicy - ci ludzie mówili po prostu - picuś-
                glancuś.
                Poza tym - dlaczego zaliczasz mnie do ...czerwonej nomenklatury? Czyżbym wg
                Ciebie był urzędasem SLD-owskim w Dziwnowie?!

• sid15 Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. 24.08.05, 19:05
                  Reprezentujesz pewien charakterystyczny sposób wypowiadania się na określone
                  tematy,ale mniejsza z tym.Możesz mi wierzyć,że ci dwaj panowie naprawdę
                  wprowadzili niezdrowe układy w gminie,a nie należy do przyjemności patrzenie
                  jak starzy znajomi,ludzie uczciwi,których znam od lat,płaczą z powodu tego co
                  dzieje się w ich miejscowości.Niszczenie i utrudnianie działalności
                  gospodarczej,nawet tej najmniejszej,tak przez ciebie niedocenianej,jest
                  przestępstwem.A przestępcy nie powinni piastować jakichkolwiek funkcji w
                  państwie prawa.SLD-owcy różnych szczebli nauczyli się traktować to państwo jak
                  swój prywatny folwark,a nas jak swoich feudalnych chłopów.I pora z tym
                  skończyć.Dziwnów to kropla w morzu,ale cieszy każda taka informacja,która
                  zbliża nas do upragnionej normalności.
                  • kurde.felek Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. 24.08.05, 19:19
                    Sid, przyhamuj swoją wyobraźnię. I nie imputuj mi zdarzeń, ktorych nie było.
                    A gdzie to ja nie doceniam tej małej przedsiebiorczości?
                    Sam wysłuchiwałem wiele gorzkich słów zdesperowamnych ludzi w Dziwnowie,ale to
                    nie ja wygłaszałem zdania: - zainteresujemy się, zbadamy problem, mozęcie
                    państwo na mnie liczyć, proże się skontaktowąć z kierwonikiem mego biura itp.
                    Nie dawałem złudnych nadzei na odjezdnym - wsadzając swój polityczny tyłek do
                    samochodu.
                    I nie rozśmieszaj mnie -
                    Ty traktowany jak feudalny chłop przez SLD?! Raczysz żartować Europejczyku!
                    • sid15 Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. 24.08.05, 20:45
                      To nie są problemy na poziomie kierownika ,czy przełożonego wyższego
                      szczebla,ale prokuratury .policji lub CBŚ.I dlatego dobrze,że interweniowała
                      policja,ponieważ tego typu działalność jest przestępstwem, i to
                      podwójnym.Szkodzi państwu,ale także,a może przede wszystkim,lokalnej
                      społeczności.A to jest rzecz karygodna i niewybaczalna.
        • anamar Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. 25.08.05, 16:16
          kurde.felek napisał:

> więc o błękitnych bagienkach - może wspomni
          ................................................................................
          ..jak bedzie z niebieskimi-zobaczymy...na pewno trzeba bedzie uważnie się
          przyglądać.póki co,jednak takiego bagna,jakie nam zaserwowali czerwoni,jeszcze
          w tym kraju nie było nigdy.wyjątkowo utalentowana formacja.
    • sith11 Re: Porządki z władzą SLD w Dziwnowie. 24.08.05, 21:49
      A gdzie, pytam byla ta wspaniala policja, gdy tzw. "miasto" wykupywalo hektary gruntów w tymże Dziwmnowie. Wszystko bylo niby w porządeczku bo ceny byly wysokie ale jakoś nikt nie zainteresowal się źródlem pochdzenia pieniędzy. Teraz wygląda na to, że nowe wladze będą oczekiwać walki z korupcją to nagle chlopcy się uaktywnili.
    • zilbeer Sid15 jest kłamcą. 25.08.05, 08:21
      wybory2002.pkw.gov.pl/grada/gw1/w32/p3207/g320701/index.html
      wybory2002.pkw.gov.pl/grada/gw1/w32/p3207/g320701/index.html
      wybory2002.pkw.gov.pl/wojt/t1/dk1/w32/p3207/g320701.html
      Ten styl kłamstw reprezentuje Konstanty M. ze zorganizowanej grupy przestępczej
      zwanej komisją śledczą z jej patronem Donaldem T.
      • ja_aska Re: Sid15 jest kłamcą. podwójnym 25.08.05, 08:44
        za tzw "komuny" odbudowano i wybudowano Polskę. gdyby nie ona tacy jak sid
        siedzieliby w czworakach i jedyne co mogliby oglądać to zadek świni w chlewie
        (pańskim). sposób wypowiedzi śawiadczy, że dzieje jego rodu poza chłopa
        fudalnego w XIX w. nie wyszły.
        wniosek: dzięki tej "komunie" miał szansę nauczyć się posługiwania nożem i
        wudelcem.
        • sid15 Czerwona sotnia w komlecie. 25.08.05, 09:25
          Widzę,że w myśl starego komunistycznego hasła połączyliście swoje siły w walce
          z reakcją.Co prawda do proletariuszy wam daleko,ale to miłe,że potraficie się
          jeszcze jednoczyć i bronić swoich upadłych idei.Wszak prawdziwy komunista
          walczy do końca.Ty jaska jak zwykle jesteś do bólu omylna,mało o mnie wiesz i
          lepiej się nie ośmieszaj swoją dedukcją na tym forum,ponieważ zaprzeczasz
          całkowicie tezie o wrodzonej kobiecej intuicji.Nie wiem do czego
          służy ,,wudelec",ale zapewne mi to wyjaśnisz oświecona czerwona księżno.Nie mam
          czasu dyskutowac,bo okres gorący,przedwyborczy i walka klasowa się
          zaostrza.Pozdrawiam wszystkich prawicowców tego forum,którzy nie ugieli się
          jeszcze od gadaniny jego ,,czerwonych dyżurnych" i lecę pod kościół
          agitować.Pozdro...
          • zilbeer Sid15 jest kłamcą i do tego matołem 25.08.05, 10:46
            "wudelwc" jest mniej więcej tym samym co "komlet". Ha ha ha ha
            • sid15 Zilbeer jest pajacem i kretynem. 25.08.05, 16:19
              Komlet ,to omlet z komunisty.Nie słyszałeś o słowotwórstwie?
              • zilbeer SId15 jest kłamca i matołkiem 26.08.05, 08:45
                O słowotwórstwie słyszałem. Jednak więcej słyszałem o kłamstwach i głupocie
                Sida15. Wniosek: żadne słowotwórstwo, zwykły błąd. I nie byłoby w nim nic złego,
                gdyby pajac Sid nie wytykał błędów innym.
                • Gość: grz Re: SId15 jest kłamca i matołkiem IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:14
                  Prokurator przesłuchał burmistrzów
                  Wykorzystywał stanowisko?

BURMISTRZ Dziwnowa Zbigniew Z. wraz ze swym zastępcą Grzegorzem J. od środy
                  byli przesłuchiwani w Prokuraturze Okręgowej w Szczecinie. W czwartek obaj
                  zostali zwolnieni. Prokurator zarzuca burmistrzowi, że w zamian za ugodę
                  zawartą przed kamieńskim sądem z byłą radną Teresą P. miał wydać jej synowi
                  Ryszardowi pozytywną decyzję o warunkach zabudowy. Obaj urzędnicy nie przyznają
                  się do winy.
                  Przypomnijmy. Pod koniec ubiegłego roku kamieński sąd skazał Zbigniewa Z. na
                  karę grzywny za zniesławienie mieszkanki Dziwnówka, byłej radnej, Teresy P.
                  Kobieta wytoczyła sprawę, bo burmistrz miał powiedzieć, iż "wyłudziła z budżetu
                  gminy 300 tysięcy złotych".
                  Burmistrz od wyroku odwołał się do Sądu Okręgowego, który skierował sprawę do
                  ponownego rozpatrzenia przez sąd kamieński. Gdyby Zbigniew Z. został skazany
                  prawomocnym wyrokiem straciłby stanowisko.
                  W lipcu br. podczas kolejnej rozprawy doszło do ugody. Zbigniew Z. przeprosił
                  Teresę P na łamach wojewódzkich dzienników i przekazał na jej konto 4 tys. zł.
                  Teraz syn byłej radnej Ryszard P. złożył zawiadomienie do szczecińskiej
                  prokuratury, że burmistrz w zamian za ugodę miał obiecać pozytywną decyzję o
                  warunkach zabudowy na jego działce.
                  W czwartek funkcjonariusz policji z V Wydziału Śledczego Komendy Wojewódzkiej
                  Policji właśnie w tej sprawie przesłuchał w Urzędzie Gminy w Dziwnowie jej
                  sekretarza.
                  Pytania dotyczyły spotkania, które odbyło się w czerwcu br. w gabinecie
                  burmistrza. Wzięli w nim udział była radna z Dziwnówka, Teresa P., jej syn oraz
                  były sołtys Dziwnówka Piotr B. Rozmowa miała dotyczyć wydania decyzji o
                  warunkach zabudowy działki należącej do syna byłej radnej.
                  Ryszard P. 25 marca br. zwrócił się do burmistrza o "ustalenie warunków
                  zabudowy dla inwestycji polegającej na postawieniu pięciu domków drewnianych na
                  działce 141/51 w Dziwnówku na Osiedlu Zacisze".
                  3 czerwca br. burmistrz Dziwnowa odmówił ustalenia warunków, bo "wnioskowana
                  zabudowa jest niezgodna z funkcją, gabarytami i formą architektoniczną Osiedla
                  Zacisze".
                  Syn byłej radnej odwołał się od tej decyzji do Samorządowego Kolegium
                  Odwoławczego w Szczecinie, które 25 lipca utrzymało w mocy decyzję burmistrza
                  Dziwnowa.
                  Teraz Ryszard P. zawiadomił prokuraturę, że ugoda zawarta z jego matką miała
                  być warunkiem pozytywnej dla niego decyzji o warunkach zabudowy działki w
                  Dziwnówku. Prokuratura przez dwa dni przesłuchiwała w tej sprawie burmistrzów.
                  Wczoraj około g. 13 zostali zwolnieni.
                  Złożyliśmy obszerne wyjaśnienia odnośnie zarzutu, że ugoda przed sądem była
                  warunkiem wydania synowi pani P. pozytywnej. decyzji o warunkach zabudowy. Nie
                  przyznajemy się do winy. Wszystko w tej sprawie jest jakieś dziwne powiedział
                  nam burmistrz Dziwnowa.
                  Postanowieniem prokuratury burmistrzowie mają do 2 września wpłacić 50 tys. zł
                  tytułem poręczenia majątkowego. Zabrano im też paszporty i zakazano opuszczania
                  kraju
                  ==============================================================
                  o co tu chodzi/ winni czy nie winni?
                  i skąd ta afera/
                  ktoś cos zbroil?
                • sid15 Zilbeer, młocie parowy! 26.08.05, 23:46
                  Nie zarzucaj mi kłamstwa ,bo wiem dokładnie co piszę.Cała władza w Dziwnowie
                  należy do emerytowanych PRL-owskich trepów,czyli byłych wojskowych na
                  emeryturkach,którzy zajmują niemal wszystkie ważniejsze funkcje w tej gminie i
                  stanowią towarzystwo wzajemnej adoracji.Robione są tam niewąskie przewały,a
                  klika ma poparcie w czerwonej,w dużej mierze sld-owskiej nomenklaturze.Tylko
                  takiemu tępakowi jak ty trzeba tłumaczyć jakie poglądy i upodobania polityczne
                  mogą mieć byli partyjniacy.Więc chrzań się ze swoimi oskarżeniami,bo chyba
                  tylko kompletny idiota uwierzy,że klika nie ma oparcia u określonej opcji
                  politycznej,co zresztą jest faktem.
                  • zilbeer Sidku móżdżku maleńki 29.08.05, 09:39
                    Zarzucam ci kłamstwo i udowadniam je. Napisałeś, że burmistrz Dziwnowa jest z
                    SLD. To kłamstwo, a twoje inwektywy i chaski bełkot nie zmienią tego. JESTEŚ
                    GŁUPIUTKIM KŁAMCZUCHEM. I to jest faktem.
          • ja_aska Czarna było? sotnia w komlecie. 25.08.05, 12:23
            widelec , słyszałeś maleńki o literówkach?
            nie mam zamiaru dla jakiejkolwiek prawicowej mietły obrażać moich dziadków ,
            którzy po wojnie ten kraj odbudowywali. poza tym twoja wiedza historyczna jest
            bylejaka skoro nie wiesz jak funkcjonowało społeczeństwo polskie na początku
            XiX w.
            PS. porównaj osięgnięcia 15 lat powojennych i 15 lat waszej demokracji
            (niestety mojej częściowo też)
            • krysia.tuchalowa Re: Czarna było? sotnia w komlecie. 25.08.05, 13:27
              ja_aska napisała:
              15 lat waszej demokracji
              > (niestety mojej częściowo też)

uwazasz, ze demokracja jest gorsza od totalitaryzmu ?
              • ja_aska Re: Czarna było? sotnia w komlecie. 25.08.05, 14:08
                nasza? mam pewne wątpliwości co do podobieństw.
                • krysia.tuchalowa Re: Czarna było? sotnia w komlecie. 25.08.05, 14:58
                  ja_aska napisała:
                  mam pewne wątpliwości co do podobieństw

ja wlasnie tez dostrzegam miedzy nimi przepasc.
              • blackexit bohaterowie 25.08.05, 14:17
                krysia.tuchalowa napisała:

> ja_aska napisała:
                > 15 lat waszej demokracji
                > > (niestety mojej częściowo też)
                >
                > uwazasz, ze demokracja jest gorsza od totalitaryzmu ?

dla asi stalin i hitler to bohaterowie nei wiedzialas?
                pozdrawiam black
                • ja_aska Re: bohaterowie 25.08.05, 14:23
                  jesteś idiotą bleki. skrajnym.
                  • blackexit Re: bohaterowie 25.08.05, 14:24
                    ja_aska napisała:

> jesteś idiotą bleki. skrajnym.

nawzajem. pozdrawiam black
                    • ja_aska Re: bohaterowie 25.08.05, 14:27
                      ja cię z hitlerem i ze stalinem nie łączę. ale dziadek chyba był szmalcownikiem
                      skoro tak się naperzasz.
                      • blackexit Re: bohaterowie 25.08.05, 14:29
                        ja_aska napisała:

> ja cię z hitlerem i ze stalinem nie łączę. ale dziadek chyba był szmalcownikiem
                        >
                        > skoro tak się naperzasz.

no i asia po rodzince jedzie. dyskusja nam wzlatuje coraz bardziej. mowials ze nie bylo tak zle za komuny wiec chcialem ci tylko przypomniec. bo przeciez masz pelna wiedze :) pozdrawiam black
                        • ja_aska Re: bohaterowie 25.08.05, 14:32
                          po rodzince mojej ty zacząłeś. chciałam ci uprzytomnić jak człowiek się wtedy
                          czuje.
                          a ty masz 60 lat, że wiesz wszystko o tamtych czasach?
                          • blackexit Re: bohaterowie 25.08.05, 14:38
                            ja_aska napisała:

> po rodzince mojej ty zacząłeś. chciałam ci uprzytomnić jak człowiek się wtedy
                            > czuje.
                            > a ty masz 60 lat, że wiesz wszystko o tamtych czasach?

nikt nie wie wszystkiego ale to co ty wypisuejsz o jest popis niewiedz i jakiegos skrajnego komunistycznego prania mozgownicy. pozdrawiam black
                            • ja_aska Re: bohaterowie 25.08.05, 14:40
                              guzik prawda. po prostu nie czytasz ze zrozumieniem. nie było tutaj nic o
                              polityce i bandytyźmie ustroju.
                              • blackexit Re: bohaterowie 25.08.05, 14:44
                                ja_aska napisała:

> guzik prawda. po prostu nie czytasz ze zrozumieniem. nie było tutaj nic o
                                > polityce i bandytyźmie ustroju. ]

napisalas cos co wstrzasnelo nawet mna, ktory zna twoje komunistyczne zideologizowanie czyliz aczelas wychwalac stalinizm ktory wedlug ciebie zrobil znacznie wiecej dobrego w polsce niz ostatnie 15 lat. albbo sie zagalopowalas albo tak ci sie napisalo tak czy inaczej najlpiej to o tobie nie swiadczy. pozdrawiam black
                                • ja_aska Re: bohaterowie 25.08.05, 14:47
                                  czytaj ze zrozumienie. przykładem był okres 15 lat a nie pochwała systemu.
                                  • blackexit Re: bohaterowie 25.08.05, 15:30
                                    ja_aska napisała:

> czytaj ze zrozumienie. przykładem był okres 15 lat a nie pochwała systemu.

stwierdzials ze tamte 15 lat bylo lepsze niz te 15 dla mnie to glowna kandydatura do glupoty roku niestety. pozdrawiam black
                                    • ja_aska Re: bohaterowie 25.08.05, 15:37
                                      skoro ty czytasz jedno zdanie wyjęte z kontekstu to znaczy, że jesteś gorszy od
                                      giertycha i jego napalonych przyjaciół.
                                      • swarozyc A sio muchy upierdliwe, do domu!! ntx 25.08.05, 15:39

• ja_aska Re: A sio muchy upierdliwe, do domu!! ntx 25.08.05, 16:00
                                          do domu o tej porze? no co ty? przecież to nie po .....
                                          • swarozyc Re: A sio muchy upierdliwe, do domu!! ntx 25.08.05, 16:01
                                            nie po fajrancie?
                                            • ja_aska Re: A sio muchy upierdliwe, do domu!! ntx 25.08.05, 16:11
                                              ja? nigdy! zawsze na posterunku.
                                              • swarozyc Re: A sio muchy upierdliwe, do domu!! ntx 25.08.05, 16:13
                                                ja_aska napisała:
                                                ja? nigdy! zawsze na posterunku.
                                                '''''''''''''
                                                obawiam sie ze nie posterunku slusznej sprawy...
                                                • ja_aska Re: A sio muchy upierdliwe, do domu!! ntx 25.08.05, 16:31
                                                  co rozumiesz pod tym pojęciem?
                                                  • swarozyc Re: A sio muchy upierdliwe, do domu!! ntx 25.08.05, 16:34
                                                    ja_aska napisała:
                                                    co rozumiesz pod tym pojęciem?
                                                    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                                                    Na pewno nie pierwszych 15 lat po wojnie..
                                                  • ja_aska Re: A sio muchy upierdliwe, do domu!! ntx 25.08.05, 16:37
                                                    swarku porównałam możliwości: co zostało wybudowane przy taaakich zniszczeniach
                                                    tuz po wojnie i to co my w analogicznym okresie, w dobie wysokiej techniki
                                                    dokonaliśmy.
                                                  • blackexit Re: A sio muchy upierdliwe, do domu!! ntx 25.08.05, 17:45
                                                    ja_aska napisała:

> swarku porównałam możliwości: co zostało wybudowane przy taaakich zniszczeniach
                                                    >
                                                    > tuz po wojnie i to co my w analogicznym okresie, w dobie wysokiej techniki
                                                    > dokonaliśmy.

mozliwosci? wtedy twoim zdaniem byly wieksze mozliwosci? jakis techniczny postep byl? liczba ofiar ci nie przeszkadzza? cos jak z hitlerkiem? no moz ei mordowal ale autostrady budowal? pozdrawiam black
                                                  • ja_aska Re: A sio muchy upierdliwe, do domu!! ntx 25.08.05, 17:47
                                                    zidiociałeś?
                                                    słyszałes coś w stylu: cały naród odbudowuje stolicę? ludzie chcieli
                                                    odbudowywać kraj i chcieli pracować. a teraz tylko tacy jak ty degeneraci
                                                    mentalni opóźniaja nasz rozwój.
                                      • Gość: Kobiałka nie pozbawiaj mnie szacunku do siebie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 10:57
                                        Asia, palnęłaś głupotę, więc się po prostu do tego przyznaj, albo chociaż
                                        zmilcz sprawę. Inaczej, to co piszesz broniąc zdobytej dawno twierdzy,
                                        przypomina kłamliwe tłumaczenia Cimoszewicza.
                                        • ja_aska Re: nie pozbawiaj mnie szacunku do siebie! 29.08.05, 08:45
                                          jak walę głupote to sie przyznaję. nie rozumiem dlaczego mamy wyciąć ze swej
                                          świadomości pracę milionów ludzi w okresie powojennym? zwyczajnych ludzi a nie
                                          skrajnych komunistów, ktyórych nie było tak wielu.
            • blackexit Re: Czarna było? sotnia w komlecie. 25.08.05, 14:16
              ja_aska napisała:

> widelec , słyszałeś maleńki o literówkach?
              > nie mam zamiaru dla jakiejkolwiek prawicowej mietły obrażać moich dziadków ,
              > którzy po wojnie ten kraj odbudowywali.

tylko w pzpr czy czyms wiecej?

poza tym twoja wiedza historyczna jest
              > bylejaka skoro nie wiesz jak funkcjonowało społeczeństwo polskie na początku
              > XiX w.

asiu nikit ne zaslyna na forum z tylu wladek i glupot historyccznych jak ty wiec chyba akurat tobie nie wypada go pouczac.

> PS. porównaj osięgnięcia 15 lat powojennych i 15 lat waszej demokracji
              > (niestety mojej częściowo też)

alez ty glupia jestes dziwczyno. teror, brak absolutnej wolnosci, morderstwa i masowe aresztowania tortury cenzura. falszerstwa wyborow, dyktatura ciemniakow absolutna podleglosc zsrr. w samym 1955 r. w wizieniachz powodow politycznych bylo ok 30 tys ludzi. w "spokojnych" latach 80 bylo ok 100 zabojstw politycznych. przypomnijmy jeszce ze ministerstwem bezpieczenstwa publicznego kierowal pan radkiewicz (wlsc goldberg) ktory ukonczyl 3 klasy szkoly podstawowej. jego zastepca byl roman romkowski ( wlsc. Natan Gruenspan-Kikiel), ktory ukonczyl 2 klasy szkoly powszechnej no a drugim zastepca mieczyslaw mietkowski (Mojżesz Bobrowicki). pozdrawiam black
              • swarozyc Re: Czarna było? sotnia w komlecie. 25.08.05, 14:21
                blackexit napisał:
                radkiewicz (wlsc goldberg)
                '''''''''''''''''''''''''''''
                Goldberg to chyba Rozanski..

• blackexit Re: Czarna było? sotnia w komlecie. 25.08.05, 14:27
                  swarozyc napisał:

> blackexit napisał:
                  > radkiewicz (wlsc goldberg)
                  > '''''''''''''''''''''''''''''
                  > Goldberg to chyba Rozanski..

racja rozanski dla przypomninia kat numer 1, dyrektor Departamentu Śledczego w Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego. pozdrawiam black
              • ja_aska Re: Czarna było? sotnia w komlecie. 25.08.05, 14:26
                idioto skrajny. z tobą akurat korespondowałam o mojej rodzinie i jej
                przynależności więc twoje argumenty są g..no warte o czym wiesz.
                wpadkami nazywasz moje pytania omnibusie?
                bleki idioto nie gadamy o polityce.
          • Gość: K.F Re: Czerwona sotnia w komlecie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 13:09
            Sidek - a nie zapominij o tacy pod tym kościołem!
            Ks. biskup Cię rozliczy, zobaczysz przy następnej wizycie w kurii - i nie
            będzie miało co Twoje biuro wypisywać o spotkanku przy ul.Piotra Skargi.
            A tak a preopos o czym tam gadacie przy żarełku wykwintnym - o korzeniach
            lewicowych czy o szansach prawicy a może o drogownictwie i samochodach, bo to
            zdaje się ulubiony temacik pogaduszek naszego biskupa.
            • sid15 Re: Czerwona sotnia w komlecie. 25.08.05, 16:01
              Nie zapomnę ,może przy okazji nawrócenia św.Cimoszko odpali mi parę baniek na
              które naciął skarb państwa.
        • blackexit Re: Sid15 jest kłamcą. podwójnym 25.08.05, 13:42
          ja_aska napisała:

> za tzw "komuny" odbudowano i wybudowano Polskę.

dobre. wlaczylo sie forumowe kolo zbowid. polske udalo sie jakos poskaldac pomimo komuny nie dzieki niej. prze zkomune jestesmy minimum 30 lat do tylu.

gdyby nie ona tacy jak sid
          > siedzieliby w czworakach

a tak ub ich reedukowalo no jak nie udalo sie to kula w leb. czasem no najwyzej troszke paznokietkow sie wyrwalo.

i
          > wniosek: dzięki tej "komunie" miał szansę nauczyć się posługiwania nożem i
          > wudelcem.

niestety komunistyczne prosiaczki to proste chlopy o czerwonych ryjach ktore nawet przy korycie czyli na urzedzie nie potrafili zachowywac sie po ludzku. nie te manieryu droga moja. widac to zreszta do dzis u roznych janikow oleksych czy cimoszkow. pozdrawiam black
          • ja_aska Re: Sid15 jest kłamcą. podwójnym 25.08.05, 14:13
            widać twoi się obijali. moi ciężko pracowali.
            ub po całości nie latało. to byli bandyci ale bez demonizowania. jak latało to
            do pracy a gó..arzy do szkól wysyłało. analfabetyzm zanikał.
            ale dzięki nim tacy jak wy mają szansę na odprysk kultury.
            • blackexit Re: Sid15 jest kłamcą. podwójnym 25.08.05, 14:19
              ja_aska napisała:

> widać twoi się obijali. moi ciężko pracowali.

w pzpr czy czym innym jeszce?

> ub po całości nie latało. to byli bandyci ale bez demonizowania.

oczywiscie gestapo to tez byli bandyci ale bez demonizowania czasem im tylko tak glupio wyszlo.

>analfabetyzm zanikał.

to ciekawe bo w tej chwili mamy jakies 97 ptoc analfabetow.

> ale dzięki nim tacy jak wy mają szansę na odprysk kultury.

nie dziecko dzieki temu tacy jak ty pozstaja glupimi. pozdrawiam black
              • ja_aska Re: Sid15 jest kłamcą. podwójnym 25.08.05, 14:31
                kiedyś synku uzgodniliśmy, że nikt w mojej rodzinie w niej nie był. zacznij
                jeść orzechy bo twoja skleroza powala.
                przczytaj tematykę i z ub zejdź. no chyba , że rodzinka się udzielała.
                kiedyś nie było skoro jest to już obecny problem.
                głupi są tylko ci, którzy jak ty widzą jeden kolor.
                • blackexit Re: Sid15 jest kłamcą. podwójnym 25.08.05, 14:39
                  ja_aska napisała:

> kiedyś synku uzgodniliśmy, że nikt w mojej rodzinie w niej nie był. zacznij
                  > jeść orzechy bo twoja skleroza powala.

wiesz nie mam zamiaru zapamietywac kto z rodziny asi byl w pzpr a kto w ub i po co. malo mnie to interesuje.
                  pozdrawiam black
                  • ja_aska Re: Sid15 jest kłamcą. podwójnym 25.08.05, 14:41
                    dziwne , ja mimo, że cię nie trawię zapamiętałam kilka rzeczy i ich nie używam
                    w kretyńskiej argumentacji. a ty byleby mi dowalić jesteś w stanie wejść do
                    szamba.
                    • blackexit Re: Sid15 jest kłamcą. podwójnym 25.08.05, 14:45
                      ja_aska napisała:

> dziwne , ja mimo, że cię nie trawię zapamiętałam kilka rzeczy i ich nie używam
                      > w kretyńskiej argumentacji. a ty byleby mi dowalić jesteś w stanie wejść do
                      > szamba.

a kto tu szambo rozlal? staram sie p was komuszki czasem troszke posprzatac tylko tyle. pozdrawiam black
                      • ja_aska Re: Sid15 jest kłamcą. podwójnym 25.08.05, 14:52
                        akurat. starasz się tylko opluć i skopać. walisz na oslep.
          • benedetto16 Blackexicie grzeszysz!! 25.08.05, 14:13
            Jak możesz używać takiego rynsztoka zamiast słów miłości do bliźniego?! Nasz
            Najznamienitszy Rodak patrzy na Ciebie z nieba i ból przeszywa jego serce.
            Polak-patriota, który miast miłować bliźniego, jak wąż syczy na swego brata i
            siostrę, to obraza Boga! Jezus Chrystus nasz Pan nauczał, że należy miłować
            bliźniego jak siebie samego. Należy wybaczać i napełniać Wiarą zgubione serca.
            Jak chcesz wskazać ja_asce właściwą dragę nienawidząc i plując szatańskim jadem?
            Bóg patrzy blackexicie. Patrzy i nie podoba mu się to co widzi. Obrażasz Boga
            swoją nienawiścią i nieprzejednaniem. Bluźnisz przeciwko dziełu Pana!!
            • blackexit Re: Blackexicie grzeszysz!! 25.08.05, 14:20
              benedetto16 napisał:

> Jak możesz używać takiego rynsztoka zamiast słów miłości do bliźniego?!

no widac nie jestem wzorowym katolikiem ale jakie ty masz prawo do tego by mnie pouczac? pozdrawiam black
              • benedetto16 Re: Blackexicie grzeszysz!! 25.08.05, 14:35
                Każdy chadza własnymi ścieżkami wiary. Pan nasz kocha wszystkich. Najbardziej
                kocha tych, którzy swą ścieżkę wiary zagubili. Przeto każde słowo, która
                prowadzi zbłąkanego na właściwą drogę do Boga, jest dobre w Jego oczach. Ojciec
                Święty Jan Paweł II całe swe wspaniałe życie poświęcił na nauczanie miłości.
                Ranisz go i depczesz jego dzieło, zionąc nienawiścią i plując na naszych
                Starszych Braci w Wierze. Przemawia przez Ciebie buta, którą Szatan sączy Ci w
                duszę. Odrzuć go! Odrzuć nienawiść! Tylko miłość do człowieka otworzy Ci drogę
                do wieczności.
                • swarozyc Re: Blackexicie grzeszysz!! 25.08.05, 14:37
                  Ranisz go i depczesz jego dzieło, zionąc nienawiścią i plując na naszych
                  Starszych Braci w Wierze
                  '''''''''''''''''''''''''''''''''
                  Nasi starsi bracia w wierze to Czesi..
                  ..od ktorych przyjelismy chrzescijanstwo..
                • blackexit Re: Blackexicie grzeszysz!! 25.08.05, 14:42
                  benedetto16 napisał:

dziekuje ci za troske zapewne Ojciec nasz w Niebie i o Cibie bardzo sie troszczy.

zionąc nienawiścią i plując na naszych
                  > Starszych Braci w Wierze.

a w tym fragmencie o co ci drogi bracie chodzi? wiesz ze ranisz me serce lamiac przykazanie przeciwko lgarstwu i mowieniu swiadectwa falszywego. niemniej pozostaje w modlitwie za twa dusze i skolatane serce oraz w nadziei na powrocenie na scierzke zycia i prawdy na ktorej Pan nasz i na Ciebie czeka. pozdrawiam black
                  • benedetto16 Re: Blackexicie grzeszysz!! 25.08.05, 15:13
                    Czyż nie po to wymieniasz nazwiska zbrodniarzy by obarczyć ród dawidowy? Wiedz
                    zatem, iż Bóg dał człowiekowi wolną wole i człowieczym wyborem jest słuchać
                    podszeptów Szatana. Nie ród jest grzeczny, a ludzkie wybory. Tak jak niektórzy
                    potomkowie rodu Dawida sprzeniewierzyli się prawu bożemu, tak i członkowie
                    piastowego rodu czynili zło mordując swych braci. Ty zaś mój chłopcze nie chcesz
                    swej duszy zamknąć przed szatańskimi podszeptami i nie chcesz miłować i
                    wybaczać. Obrażasz tym Boga, który jest Miłością. Droga do zbawienia wiedzie
                    przez przebaczenie. Pan nasz Jezus Chrystus wybaczył swoim oprawcom. Wybaczył
                    również łotrowi. Czyż jesteś mądrzejszy o Syna Człowieczego?
                • sid15 Black 8.00-16.00-pora czerwonych na forum. 25.08.05, 16:06
                  Black,daj spokój.Taraz najgorsza pora na dyskusje.Czerwoni siedzą w swoich
                  biurach i przy okazji dojenia kasy z podatnika,z nudów (bo tacy zapracowani)
                  siedzą i filozofują na forum.A poza tym i tak nie zrozumieją swoimi wypranymi
                  mózgownicami ,co do nich piszesz.Tak mają.Nic na to nie poradzimy.
      • sid15 A zilbeer pacanem. 25.08.05, 09:27
        • Gość: Benedetto Sid15 wstydź się IP: 213.155.191.* 25.08.05, 10:35
          Zilbeer udowodnił Ci, że napisałeś kłamstwo o przynależności politycznej
          zatrzymanego burmistrza. Ty odpowiedziałeś mu chamstwem. Uważasz, że tak
          powinien postępowac Polak-patriota? Obrażasz tym zachowaniem Wielkiego Polaka,
          który nauczał miłości do człowieka. Ty nie dość, że klamiesz obrażając Boga, to
          na dodatek nienawidzisz bliźniego, czym obrażasz i Boga i bliźniego.
          • Gość: zona pijaka do dupka IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.08.05, 15:40
            Jest tu na forum jeden taki lump, historyk niedouczony - u którego historia
            Polski zaczyna się w 1947 roku, lata powojenne dla tego dupka to stracone lata -
            przez tą pieprzoną komunę jesteśmy 30 lat do tyłu. Dla dupka tego late
            przedwojenne to lata szcześliwości, byliśmy cywilizacyjnie na równi Niemcami a
            nie jakieś tam głupie 30 lat do tyłu. Nasze koniki zatrudniane w naszej
            przedwojennej armii - naprzeciw niemieckiej machiniy wojennej swiadczyły po
            naszej 30 letniej przewadzenad cywilizacją zachodnią. Pozatym u tego dupka
            nieprawda jest że w przedwojennej Polsce było 50 procentowe bezrobocie, żyła w
            miarę dobrze tylko szlachta i magnatreria. Na koniec wg tego dupka , nieprawdą
            jest ze w czasach komuny powstały chociażby w takim Szczecinie: Police,
            Stocznie, Famabudy, Huta. Wiele przedsiębiorstw morskich, 100 ty mieszkań dla
            hołoty zza Buga. Ze był terror, ale nie było bezrobotnych, szperania po
            smietnikach. Nie było wakacji na Seszelach ale było 200 ośrodków wczawych dla
            tejże hołoty. Nie było szkól, możliwości kształcenia sie w Harwardzie, ale było
            wybudowanycj 1000 szkół na tysiąclecie. Ludzie wtedy chlali, ja też, ale noie
            było wtedy takiego bandytyzmu, narkotyków. Po prostu, wydaje mi się że dupek
            ten jest młodym dupkiem, ma z 25 lat - komuna dała mu wszystko - nie wie co to
            jest bieda - i dlatedgo wydaję mu się że jest takim znakomitym historykiem. Dla
            mnie niestety jest zalosnym dupkiem. A kto nim jest - wiecie dobrze.
            • ja_aska Re: do dupka 25.08.05, 16:07
              mam ochotę rzec amen ale sie powstrzymuję.
              • sid15 Asiu 25.08.05, 16:16
                Nie powstrzymuj się ,to niezdrowo.
                • ja_aska sidziu 25.08.05, 16:32
                  jestem zdolna do poświęceń.
          • sid15 benede coś tam 25.08.05, 15:59
            Mam prośbę,przestań zgrywać kaznodzieję ,bo robisz to wyjątkowo żałośnie,a
            twoja czerwona nienawiść sączy się niustannie z twoich wątków.Człowiek wierzący
            nie szarga takimi świętościami jak Bóg,czy Jan Paweł II ,przy okazji głupiej
            dyskusji na momentami chamskim forum,więc spadaj czerwony prowokatorze na
            drzewo ,bo w ramach sojuszniczej pomocy gratisowo cię wybierzmuję ,zapominając
            o swoim wrodzonym miłosierdziu bliźniego.
            • kurde.felek Re: benede coś tam 25.08.05, 16:49
              Sidek, w żadnym słowie kaznodzieji Benedetto, choć ma język archaiczny - nie ma
              obrazania Boga ani jana Pawła II-go, ale może nieco prowokujacym językiem z
              mabony przypomnienie - zarówno Bój jak i papież z Wadowic upominali się o
              jedno - szacunek i miłość bliźniego.
              Co to ma oznaczać w Twoich ustach "spadaj na drzewo czewrony prowokatorze",
              Indianin z niego czy co?
              Mógłbyś już wyjść z tego poziomu bajeczek o Winetu?
              Kiedyś skasowałeś wątek Miecia bo obiecał "wybierzmować" komuś facjatę za to
              że naruszył ewidentnie cześć kobiety. Stwierdziłeś, ze to realna groźna
              cielesna.
              A sam - co, stosujesz do siebie inne miary?
              Jak Ci Bóg tak sercu miły a Jan Paweł II drogowskazem - to możę tak sam
              zaczniesz od tej miłości bliźniego i skończysz z tym ubarwianiem wszystkich w
              czerwień. Niedługo od tego babrania się w czerwonosći - będziesz cierpiał na
              krwawą biegunkę szarych komórek.

• ja_aska o kurde 25.08.05, 16:53
                za późno
                • kurde.felek Re: o kurde 25.08.05, 17:01
                  No to klops, jak się on z tego teraz wykaraska?
                  Zrobi się znowu czerwony w czarno-zółte kropki? Wyjdzie jakiś koszmarny
                  mutant!....
                  • ja_aska Re: o kurde 25.08.05, 17:20
                    pójdzie na balety i szoł bedzie robił:-)
                  • Gość: zona pijaka Re: o kurde IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.08.05, 17:31
                    kurde.felek napisał:

> No to klops, jak się on z tego teraz wykaraska?
                    > Zrobi się znowu czerwony w czarno-zółte kropki? Wyjdzie jakiś koszmarny
                    > mutant!....

Gdyby w brązowe kropki, to bym zrozumiała. Efekt kupy na stole, w którą rzucono
                    czeroną cegłę.
              • sid15 Re: benede coś tam 25.08.05, 20:09
                Winetou to był facet z jejami,a Bertolotto to mięczak,więc kiepskie
                porównanie.Dobrze wiesz,że nie chodzi o opluwanie świętości,ale samo wyciąganie
                ich na forum,jest niesmaczne (delikatnie mówiąc).Miłowanie bliźniego polega
                także na zwalczaniu idei antyludzkich ,a za takie uważam faszyzm i komunizm z
                ich wszelkimi przejawami.
                • kurde.felek Re: benede coś tam 25.08.05, 20:28
                  Sid,
                  a co Ty wiesz o Benedetto forumowym? Nic, zero, null.
                  Dla mnie jest on o wiele bardziej strawny w swoich wypowiedziach - niż te
                  Twoje "walki z komunizmem" i "zwalczanie nieludzkich idei".
                  Nikomu nie ubliża, niczyjej godności nie narusza a przypomina to, co JP II
                  mówił, i co jest we wszystkich doktrynach kościołów chreścijańskich - o
                  szacunku wobec człowieka. Co w tym "niesmacznego"?
                  Nie wzdrygaj się na rzucanie mianem Jana Pawła II, jak ta pruderyjna panienka,
                  co to szeptem omdlewającycm mówi ..."tylko włosów mi nie potargaj", ale w
                  swoich ideologicznych walkach choć w minimalnym stopniu kieruj się naukami
                  swego duchowego wzorca. Wtedy staniesz się wiarygodny.
                  Jak narazie, to Ty raczej jesteś piewcą, a nie zwalczającym owe - "nieludzkie
                  idee". I więcej w tobie cech rasowego komunisty, niż u tych których komuną
                  nazywasz.
                  O takiej, jak Twoja wyobrażenia - miłości bliźniego - nie ma ani w
                  ewangelicznym kazaniu na Górze, ani w żadnych innych tekstach przypisanych
                  Jezusowi.
                  Chyba pomyliłeś starotestamentowe "oko za oko", "ząb za ząb" - z chrześcijańską
                  dokryną miłości.
                  Przy okazji przypominam - że dla prawdziwego, powiadam PRAWDZIWEGO
                  chrześcijanina - świętością jest każdy człowiek, bowiem jak wiesz, jest
                  stworzony na wzór i podobieństwo...
                  Mógbyś już, jak używasz tych wyświechtanych frazesów "antykomunistycznych" w
                  swoich wypowiedziach - starać się uzywać je ze zrozumienie, bo wychodzisz na
                  człeka, który z lenistwa nie potrafi nawet logicznie myśleć.
                  • sid15 Re: benede coś tam 25.08.05, 20:35
                    Wybacz,ale mimo usilnej pracy nad sobą,jeszcze długo nie będę uważał każdego
                    bliźniego za swego brata.Zbyt dużo zbydlęcenia na tym łez padole.Ale cieszy
                    mnie ,że ty masz takie poglądy,choć nie przebijają one z twoich
                    wypowiedzi.Proponuję więć,abyś zaczął udoskonalanie rodzaju ludzkiego od samego
                    siebie,a w przypadku sukcesu (w który trudno mi jakoś uwierzyć)zabierzesz się
                    za bliźnich.
                    • kurde.felek Re: benede coś tam 25.08.05, 22:35
                      Sid,
                      konieczne musisz zmienić okulary, skoro nie umiesz dostrzegać w moich
                      wypowiedziach szacunku do ludzi i owej ewangelicznej miłości bliźniego.
                      Piętnuję czasami ich czyny, niepodobają mi się czasami ich cechy - ale wybacz -
                      nie każe im z tego powodu skakać na drzewa, nie twierdzę, że mają świńskie
                      czerwone ryje i nie gardzę nimi w swoich wypowiedzich za to, ze są
                      zwolennikami takiej czy innej obcji politycznej. Nie wrzucam wszystkich do
                      jednego wora, np. czerwonego.
                      A przede wszystkim - staram się traktować każdego indywidalnie, a nie jak
                      bezimiennego anonima, bez całego jego człowieczeństwa.
                      Gdyby było inaczej - nie kierowałbym niektórych swoich przemysleń pod prywatny
                      adres e-mailowy, ale kontynuowałbym rozmowę publicznie. Nie martwiłbym się, ze
                      mogą nieopatrznie sami sobie zaszkodzić, nie sygnalizowałbym im pewnych sparw.
                      Tego też nie widzisz?
                      Czy sądzisz, że zawracałbym sobie głowę tym co piszesz w ten bardziej prywatny
                      sposób, gdybym nie kierował się szacunkiem i właśnie ową ewangeliczną zasadą
                      miłości bliżniego?
                      Szanować - nie oznacza przytakiwać we wszystkim i być np. Twoim alter ego. To
                      także spór, różnica zdań, opinii, inne pogłądy. I tolerancja dla nich.
                      Przykro mi, że tego nie dostrzegasz.
                      • blackexit Re: benede coś tam 25.08.05, 22:53
                        kurde.felek napisał:

> Sid,
                        > konieczne musisz zmienić okulary, skoro nie umiesz dostrzegać w moich
                        > wypowiedziach szacunku do ludzi i owej ewangelicznej miłości bliźniego.

ja tez jakos nie moge niestety, ale ja w przeciwienstwie do coiebie ine
                        oczekuje tego. widac nikt nie jest doskonaly. pozdrawiam black
                        • kurde.felek Re: benede coś tam 25.08.05, 23:06
                          No cóż, trudno, musze się z tym pogodzić. I zachować swoje zdanie. Mam
                          nadzieję, być może inni dostrzegają to, czego ty nie widzisz.
                          Wiele razy powtarzałem i powtarzam raz jeszcze - szacunek do drugiego
                          człowieka - nie jest równoznaczny z podzielaniem jego zdania, posiadania takich
                          samych opinii czy poglądów.
                          W wielu przypadkach mam odmienne zdanie od Ciebie Balcky, ale nie uważam, ze
                          jesteś gorszy czy lepszy ode mnie.
                          Nie patrzę się na ludzi przez pryzmat przymiarek do swojej osoby. Po prostu -
                          ty masz swoje opinie i poglądy, ja swoje, nie podzielamy ich - i tu ewentualnie
                          argumenty.
                          To wszystko. Za to nie ma w tym wszstkim miejsca ani na chamstwo i ani na
                          poniżajace epitety typu świnia, czerwony ryj, czerwona zaraza, komusze pomioty,
                          itp.
                          Bo niby po co mi to? Mnie to do szczęścia nie jest zupełnie potrzebne.
                          • blackexit Re: benede coś tam 25.08.05, 23:08
                            kurde.felek napisał:

>
                            > W wielu przypadkach mam odmienne zdanie od Ciebie Balcky, ale nie uważam, ze
                            > jesteś gorszy czy lepszy ode mnie.

ja podbnie mysle o tobie wiec na wieczor chyba zapanuje nam ewnageliczny pokoj
                            pozdrawiam black
                  • blackexit Re: benede coś tam 25.08.05, 21:56
                    kurde.felek napisał:

> O takiej, jak Twoja wyobrażenia - miłości bliźniego - nie ma ani w
                    > ewangelicznym kazaniu na Górze, ani w żadnych innych tekstach przypisanych
                    > Jezusowi.

kolego jakie macie prawo do takich tekstow? ktos mowio sld o stalinizmie o
                    zbrodniarzach komunistycznych a wy mowicie ze to nieewalgeliczne i tak
                    nieladnie. jeden przyglup w formie przesmiewczej a reszta tez nagle sie
                    nawrocila i kazania prawi pt nie potepiaj komunizmu tylko nadstaw policzek. no
                    smieszne to jest. pozdrawiam black
                    • kurde.felek Re: benede coś tam 25.08.05, 22:17
                      Prawem kogoś, kto teksty ewangeliczne zna i zalicza się do szerokiego grona
                      chrześcijan, aczkolwiek nie katolików.
                      Jak dla wielu protestantów - kazanie na Górze ma wyjątkowe znaczenie,
                      zawierające fundamentalne wskazówki dla człowieka. Dlatego tak chętnie po nie
                      sięgam.
                      Moje stwierdzenia nie dotyczą meritum dyskusji ale FORMY dyskusji tj używanych
                      epitetów, chamstwa, generalizowania, posługiwaniem się niebezpiecznymi
                      uproszczeniami. Ani nasze pojedyncze życia, ani życie pokoleń czy grup
                      społecznych w Polsce nie są w barwach biało-czarnych, ale snują się w całej
                      nieskończonej gamie między owym białym a czarnym kolorem.
                      Zbyt często ferujemy wyroki bez rozpoznana sparwy - jakby powiedizeli to
                      prawnicy - a na dodatek wysoce plugawym jęzkiemy pełnym nienawiści.
                      Obawiam się Blacky, że gdybyśmy rozpoczęli poważną debate, bez impertynencji i
                      epitetów - np. nt. definicji komunizmu, ustalenia różnic między socjalizmem,
                      stalinizmem i komunizmem oraz ich odcieniami w kontekście polskich,
                      europejskich i rosyjskich realiów, zaczęli się zastanawiać czy to pojęcie
                      określa system sprawowania władzy, czy też pewne doktryny ideologiczne - byłyby
                      poważne kłopoty.
                      • blackexit Re: benede coś tam 25.08.05, 22:27
                        kurde.felek napisał:

> Prawem kogoś, kto teksty ewangeliczne zna i zalicza się do szerokiego grona
                        > chrześcijan, aczkolwiek nie katolików.

moja droga naprawde czujesz sie w mocy oceniac kto jest lepszy chrzescijanin i
                        dlaczego?

> Moje stwierdzenia nie dotyczą meritum dyskusji ale FORMY dyskusji tj
                        używanych
                        >
                        > epitetów, chamstwa, generalizowania, posługiwaniem się niebezpiecznymi
                        > uproszczeniami.

dotyczy to w zasadzie wszystkich stron ktore sie tu wypowiedzialy.

> Zbyt często ferujemy wyroki bez rozpoznana sparwy -

i kto to mowi???...

> Obawiam się Blacky, że gdybyśmy rozpoczęli poważną debate, bez impertynencji
                        i
                        > epitetów - np. nt. definicji komunizmu, ustalenia różnic między socjalizmem,
                        > stalinizmem i komunizmem oraz ich odcieniami w kontekście polskich,
                        > europejskich i rosyjskich realiów, zaczęli się zastanawiać czy to pojęcie
                        > określa system sprawowania władzy, czy też pewne doktryny ideologiczne -
                        byłyby
                        >
                        > poważne kłopoty.

no jak w kazdejj ciekawej dyskusji o ile kogos takie nuiuanse interesuja.
                        komunizm we wszelkiej postaci jest ideologia i systemem sprawowania wladzy
                        rownie zbrodniczymi jak faszyzm ze swoimi niuansami. pozdrawiam black
                        • kurde.felek Re: benede coś tam 25.08.05, 22:51
                          Blacky - chyba się nie rozumiemy.
                          * Felek - jest rodzaju męskiego, chyba o tym wiesz.
                          * Zapytałeś mnie czy mam prawo do posługiwania się tekstami ewangelicznymi -
                          odpowiedziałem, że w moim odczuciu - tak, i podałem tego powody.
                          Ale nigdzie nie usiłowałem Ci udowadniać, że jestem leszym czy gorszym
                          chrzescijaninem od kogokolwiek.
                          Nie mam zwyczaju udawadniać wyższości jednej religii nad inną, choć w stosunku
                          do siebie - z takimi zachowaniami spotykam się na okrągło.
                          Może teraz, po śmierci ojca Rogera, jakoś mniej.
                          * sam przyznajesz, ze raczej posługujemy się uogólnieniami i sam
                          stwierdzasz,że:
                          "komunizm we wszelkiej postaci jest ideologia i systemem sprawowania władzy
                          równie zbrodniczymi jak faszyzm ze swoimi niuansami".
                          Ale chyba zdajesz sobie sprawę, że de facto komunizmu jako takiego, pojmowanego
                          doktrynalnie - w Polsce ...nie było, bo trudno porównywać nasz kraj ze
                          wszystkimi krzywdami jakie doznał nawet w dobie stalinizmu np. do północnej
                          Korei czy Chin sprzed kilku lat.
                          Że, mimo wszystko, chcąc być w minimalnym stopniu uczciwym wobec historii - to
                          nie można stawiać znaku równości z faszyzmem i stalinizmem czy szerzej
                          pojmowanym - radzieckim komunizmem.
                          Po prostu jestem wrogiem uogólnień i wsypywania wszystkiego do jednego wora.
                          Podrawiam
                          Felek
                          • blackexit Re: benede coś tam 25.08.05, 22:59
                            kurde.felek napisał:

> Blacky - chyba się nie rozumiemy.
                            > * Felek - jest rodzaju męskiego, chyba o tym wiesz.

felek tak ale ty nie o tym jzu jestem pewien. personalia nie sa najwaznieszje
                            wiec jak ci zalezy moge ci mowic chlopie.

> * Zapytałeś mnie czy mam prawo do posługiwania się tekstami ewangelicznymi -
                            > odpowiedziałem, że w moim odczuciu - tak, i podałem tego powody.

nie prawo do poslugiwania sie bo to oczywiste ale do pouczania innych o tym kto
                            jest lepszy chrzescijanin i co ma komu nadstawic.

> Nie mam zwyczaju udawadniać wyższości jednej religii nad inną, choć w
                            stosunku
                            >
                            > do siebie - z takimi zachowaniami spotykam się na okrągło.

to piekna cecha ja religie jak wszystko ukladam sobie w hierarchii. jedna
                            uwazam tylko za prawdziwe inne moga byc ciekawe a ich wyznawcom nalezy sie
                            szacunek ale jako system jako religia sa troszke mniej warte.

> Może teraz, po śmierci ojca Rogera, jakoś mniej.
                            > * sam przyznajesz, ze raczej posługujemy się uogólnieniami i sam
                            > stwierdzasz,że:
                            > "komunizm we wszelkiej postaci jest ideologia i systemem sprawowania władzy
                            > równie zbrodniczymi jak faszyzm ze swoimi niuansami".
                            > Ale chyba zdajesz sobie sprawę, że de facto komunizmu jako takiego,
                            pojmowanego
                            >
                            > doktrynalnie - w Polsce ...nie było, bo trudno porównywać nasz kraj ze
                            > wszystkimi krzywdami jakie doznał nawet w dobie stalinizmu np. do północnej
                            > Korei czy Chin sprzed kilku lat.

widzisz np rosjanie uznawali ze prawdziwy komunizm byl u nich ale na pewno nie
                            w chinach o to zreszta sie klocili gdzies tam na przleomie lat 40 i 50 tych.
                            nie chodzi o doktrynalne gierki. w polsc emielismy zdecydowanie do czynienia z
                            komunizmem w jego inemal czystej postaci zaraz po wojnie. potem dzieki oporowi
                            spolecznemu powiedmzy ze poszlo to w strone jakiegos skrajnie
                            zbiurokratyzowanego autorytaryzmu socjalistycznego. ale poczatek to
                            zdecydowanie komunizm. walka klas nacjonalizacja kolchozy walka z religia,
                            totalitaryzm przesladowania. komunizm ksiazkowy.

> Że, mimo wszystko, chcąc być w minimalnym stopniu uczciwym wobec historii -
                            to
                            >
                            > nie można stawiać znaku równości z faszyzmem i stalinizmem czy szerzej
                            > pojmowanym - radzieckim komunizmem.

mysle z emozna. faszyzm byl odmiana socjalizmu. jedni definiowali wroga wedlug
                            rasy drudzy klasy. wychodzilo na to samo: terror. roznice sa niewielkie jedynie
                            w obszarze dzialania i liczbie ofiar w ktorej zdecydowanie przewodzi komunizm.
                            pozdrawiam black
                            • kurde.felek Re: benede coś tam 25.08.05, 23:22
                              Blacky - ja nie pouczam, ale pisze o sobie, np. w kontekście kazania na Górze.
                              Gdzie ty wyczytaleś jakieś pouczenie do diska!
                              Gdzie masz tekst,że ktoś, czyli ja, jest lepszym chrześcijaninem - niż np. Ty.
                              Ale mam prawo, gdy ktoś publicznie składa określone deklaracje np. związne z
                              etyką postępowania oparta na określonych zasada regligijnych - w stosownym
                              momencie przypomnieć je i zwrócić uwagę, że co innego deklaruje a co inne robi.
                              To porównanie dotyczy tej samej osoby, a nie relacji postępowań jej i moich w
                              konteksie owej religijnej zasady.

• sid15 Re: benede coś tam 25.08.05, 23:30
                                Felek,przestań już kaznodziejić po nocy,bo stajesz się niemożliwy.Co ty z tą
                                religią,jeszcze cię swoi zaczną podejrzewać,że zaczynasz się grzebać w
                                cuchnącym bagnie klerykalizmu i załapiesz się na sąd koleżeński.
                                • kurde.felek Re: benede coś tam 25.08.05, 23:39
                                  Przestaję, ale o jakim sądzie mi prawisz koleżeńskim, skoro jestem bezpartyjny?
                                  Moje koleżeństwo sprawami ideologicznymi się nie zajmuje, ale wręcz
                                  przyziemnymi, np. tematem jakie to kostki zapachowe wrzucić do wanny do
                                  kompiółki w tete a tete.
                                  Sorki, ale wydam dyspozyjce, że dzisiaj najchętniej - lawendowe!
                                  Dobranocka Sidku.
                                  • sid15 Re: benede coś tam 25.08.05, 23:42
                                    No ,dobranoc i miłych snów.
                              • blackexit Re: benede coś tam 25.08.05, 23:33
                                kurde.felek napisał:

> Blacky - ja nie pouczam, ale pisze o sobie, np. w kontekście kazania na Górze.
                                > Gdzie ty wyczytaleś jakieś pouczenie do diska!
                                > Gdzie masz tekst,że ktoś, czyli ja, jest lepszym chrześcijaninem - niż np. Ty.
                                > Ale mam prawo, gdy ktoś publicznie składa określone deklaracje np. związne z
                                > etyką postępowania oparta na określonych zasada regligijnych - w stosownym
                                > momencie przypomnieć je i zwrócić uwagę, że co innego deklaruje a co inne
                                robi.

no jakbby pierwsze zdanie jest sprzeczne z drugim. wlasnie stawiasz sie w roli
                                sedziego wazacego jak cudze deklaracje religijne (ktorych ja tu nie widzialem)
                                maja sie do tego co pisze na dowolnie wybrany temat.
                                pozdrawiam black
                                >
                    • benedetto16 Bóg patrzy 26.08.05, 15:07
                      Jezus w istocie nauczał by nadstawiać drugi policzek. Prosił swego Ojca by
                      napełniał pokojem ludzkie serca. Syn Człowieczy przybył by nauczać ludzi
                      szacunku do bliźniego. Niestety z podszeptów Diabła ludzie miast szanować,
                      nienawidzą. Obrażają tym Najwyższego. Najbardziej zaś obrażają Boga ci, którzy
                      mienią się być prawymi, a sieją nienawiść. Bóg widzi to i cierpi.
            • benedetto16 smutek i żal 26.08.05, 14:59
              Słowa bywają boleśniejsze niźli miecze. Po dwakroć boleśniejsze, gdy wypowiadane
              z podszeptów Złego. Nienawiść nie ma kolorów. Bywa, że nienawiść jest
              kamuflowana ideą. A to czyste zło. Dla nienawiści nie ma żadnego uzasadnienia,
              gdyż jest ona zaprzeczeniem istoty Boga. Nasz Wielki Rodak nauczał, by kochać.
              Bóg jest miłością. Przeto miłuję Cię mój bracie i wybaczam. Proszę też o
              wybaczenie, gdyż nie zrozumiałem twych intencji. Mniemałem, iż dysputa nie może
              być głupią z natury rzeczy. Azaliż wymiana myśli nie jest lepszą od
              nienawistnych krzyków? Człowiek podążający ścieżką wiary, kierujący się
              miłością, nie szarga niczyjego imienia. Miłością i prawością sławi Pana.
              Sprawiłeś ból Najwyższemu grożąc bliźniemu przemocą. Zgrzeszyłeś drwiąc z
              sakramentu. O miłości bliźniego nie zapominaj nigdy, bo zapominając o niej,
              zapominasz o człowieczeństwie-najwyższym boskim dziele. Będę się za Ciebie
              modlił, byś ujrzał światło miłości i przebaczenia.
      • anamar Re: Sid15 jest kłamcą. 25.08.05, 16:18
        zilbeer napisał:
        > Ten styl kłamstw reprezentuje Konstanty M. ze zorganizowanej grupy
        przestępczej
        > zwanej komisją śledczą z jej patronem Donaldem T.
        ................................................................................
        ..zilbeerze,chyba czas na wymianę podsufitki...
        • Gość: mamoniowa Re: Sid15 jest kłamcą. IP: 62.69.200.* 25.08.05, 21:59
          w tym przypadku to juz chyba tylko generalny remont
          • ja_aska kurde 26.08.05, 10:58
            widzisz jak przyjemnie rozmawia się z kimś kto ma zawsze racje i przy każdym
            wpisie odwraca twoje intencje?:-)
            • kurde.felek Re: kurde 26.08.05, 12:42
              Oj wiem, Asieńko, wiem.
              Blacky jest mistrzem w odwracaniu kota ogonem.
              Co gorsza, uważa się za jedynego, który ma monopol na gadania o
              chrześcijaństwie, historii,polskiej pzreszłosci i przyszłosci itp. i życzy
              sobie by reszta świata interpretowała je wyłącznie z jego, katolickiego punktu
              widzenia.
              Nie dopuszcza, że ktoś może to widzieć inaczej, że też coś wie, zna i czyta i
              nie zamyka oczu tylko na jeden punkt widzenia. Traktuje nas z niby-tolerancją
              jako "braci mniejszych", no takich, którzy już są i coś z nimi trzeba zrobić.
              Najbardziej bawi mnie (teraz - bo kiedyś irytowało), że uważa iż staram się go
              pouczać i wywyższać się, gdy tymczasem sam to robi to penamentnie.
              Ale jak koniecznie chce stać na piedestale, ktory sobie postawił - to niech
              stoi.
              Mnie to zupełnie nie przeszkadza.
              • ja_aska Re: kurde 26.08.05, 15:01
                on mi powiewa ale jego isnynuacje dotyczące rodzin są poniżej krytyki.
                • blackexit Re: kurde 26.08.05, 17:03
                  ja_aska napisała:

> on mi powiewa ale jego isnynuacje dotyczące rodzin są poniżej krytyki.

dla mnie ponizej rozumu jest to co ty piszes zi co mam na to poradzic?
                  pozdrawiam black
                  • ja_aska Re: kurde 29.08.05, 08:45
                    powieś się, proszę.
              • blackexit Re: kurde 26.08.05, 17:02
                kurde.felek napisał:

> Oj wiem, Asieńko, wiem.
                > Blacky jest mistrzem w odwracaniu kota ogonem.
                > Co gorsza, uważa się za jedynego, który ma monopol na gadania o
                > chrześcijaństwie, historii,polskiej pzreszłosci i przyszłosci itp. i życzy
                > sobie by reszta świata interpretowała je wyłącznie z jego, katolickiego
                punktu
                > widzenia.

e ty chrzescijanka dopiero co milo sobie gadalismy teraz kieruujes zjakies
                epitety klmaliwe nawet nie do mnie a do asi ale o mnie. wypada to tak? to tak
                jakbym ja pisal wiesz sid ten felek to gamon zacietrzewiony z wyprana
                mozgownica czerwona. no eleganckie to nie jest.
                pozdrawiam black
                • kurde.felek Re: kurde 26.08.05, 20:18
                  Co ma niby znaczyć to " e ty chrzescijanka!"?
                  Blacky, pzrekraczasz granice. I to mocno.
                  Mam do Ciebie serwować w Twoim stylu - "Czarny, e ty katolik!"?
                  Nie kieruję "kłamliwych epitetów" - bo specjalsitą od epitetów jesteś akurat
                  Ty - vide powyżej.
                  Owszem, wyraziłem opinie o Twoim zachowaniu do Asi, ale publicznie a nie za
                  plecami. Przecież zwróciła się do mnie z pytanie? Żadna konspiracja. Tylko
                  odpowiedż.
                  Ale jak mają być moje opinie eleganckie - skoro Ty z elegancją mało masz
                  wspólnego. Przecież właśnie daleś tego jednoznaczny dowód.
                  Idzie niedziela - dajmy sobie spokój.
                  A jak chcesz już wyzywać mi po linii religijnej - to jestem - protestant.
                  Luter, jak ci wygodnie.
                  Pozdrawiam
                  Felek, luter z krwi i kości
                  • blackexit Re: kurde 26.08.05, 20:22
                    kurde.felek napisał:

> Idzie niedziela - dajmy sobie spokój.
                    dokladnie tak wczoraj pokojowo i sympatycznie skonczylismy wczoraj a dziisaj od
                    razna musialas zaczac odpowiadac na kretynskie pytania asi i sobie wzajemnie w
                    ramach zlotu przytakiwac jaki to black jest niedobry. kulturka.
                    pozdrawiam black
                    • sid15 Do dupka zilbeera 26.08.05, 23:49
                      Nie zarzucaj mi kłamstwa ,bo wiem dokładnie co piszę.Cała władza w Dziwnowie
                      należy do emerytowanych PRL-owskich trepów,czyli byłych wojskowych na
                      emeryturkach,którzy zajmują niemal wszystkie ważniejsze funkcje w tej gminie i
                      stanowią towarzystwo wzajemnej adoracji.Robione są tam niewąskie przewały,a
                      klika ma poparcie w czerwonej,w dużej mierze sld-owskiej nomenklaturze.Tylko
                      takiemu tępakowi jak ty trzeba tłumaczyć jakie poglądy i upodobania polityczne
                      mogą mieć byli partyjniacy.Więc chrzań się ze swoimi oskarżeniami,bo chyba
                      tylko kompletny idiota uwierzy,że klika nie ma oparcia u określonej opcji
                      politycznej,co zresztą jest faktem.
                      • kurde.felek Re: Do dupka zilbeera 28.08.05, 11:20
                        Sid - co to za język?!
                        Co za metoda uogólnień, rany ale poziom!!!
                        Nie potrafisz tak bardziej, bo ...europejsku?! Tylko z poziomu rynsztoka?
                        Mówisz komuś, że dupek - a sam jak ...dupek!
                        • sid15 Re: Do dupka zilbeera 28.08.05, 12:50
                          Sam zaczął zarzucając mi kłamstwo.Staram się mu wytłumaczyć kulturalnie,ale to
                          nie odnosi żadnego skutku.No to trzeba sięgnąć po łopatę,aby zwiększyć
                          efektywność przyswajania pewnych informacji.Czasami skutkuje,choć w tym wypadku
                          obawiam się ,że też nie pomoże.
                        • zilbeer Re: Do dupka zilbeera 29.08.05, 09:44

> Sid - co to za język?!

Jest to język smarkacza złapanego na nieudolnym kłamstwie. Krzykiem, chamstwem i
                          inwektywami chce zagłuszyć oczywisty fakt. Zosatał złapany na KŁAMSTWIE.
                    • ja_aska Re: kurde 29.08.05, 08:47
                      ty jestes kre...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka