Dodaj do ulubionych

kobieta za kierownicą

IP: 193.19.146.* 14.02.07, 09:19
Czy jeżeli jadę mostem Pionierów 8okm/h, środkowym pasem, to oznacza, że
tamuję
ruch?, bo czasem mam wrażenie, że niecierpliwi kierowcy wyprzedzający z prawa
i
lewa z prędkością co najmniej 100km/h tak uważają...... Czy to oznacza, że
jako
kobieta jestem narażona na durne komentarze ...............
Obserwuj wątek
    • kiciara11 Re: kobieta za kierownicą 14.02.07, 09:25
      czyzbys slyszala te komentarze?
      jezeli jadac 80/h (a powinnas 70/h) jedziesz najwolniej to przejedz na prawy
      pas i po klopocie.
      • Gość: misia Re: kobieta za kierownicą IP: 193.19.146.* 14.02.07, 09:31
        tu nie chodzi o to, dobrze wiem,że mogę zjechać na prawy pas, ale zastanawiam
        się czy to nie jest przypadkiem zmuszanie do poruszania się prawym pasem, bo
        się przestrzega przepisy, albo przynajmniej nie pędzi jak wariat......, a co do
        komentarzy oczywiście, że nie słyszę ich za kierownicą, ale często na forach
        widzę takie posty.
        • Gość: mariner Re: kobieta za kierownicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 11:33
          Ty nie mozesz zjechac na prawy pas a powinnas.Polecam Kodeks Drogowy.
          Spotykalem juz w takich krajach jak np.Austria napisy nawolujace do jazdy
          prawym pasem po polsku - wnioski wyciagnij sama.
        • Gość: mariner Re: kobieta za kierownicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 11:34
          Dodam jeszcze ze płec nie ma tu zadnego znaczenia.
          • Gość: Gosc Re: kobieta za kierownicą IP: 195.124.114.* 14.02.07, 12:51
            zapomniales tez podac ze bylo to na autobahnie a jesli nie to podaj dokladnie
            gdzie, chetnie sprawdze ...
        • Gość: empe42 Re: kobieta za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 21:13
          Przestrzega się przepisów, a nie przepisy!!
      • Gość: jinx Re: kobieta za kierownicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 10:43
        a Ty w ogóle prowadzisz samochód od czasu do czasu? Jeśli bys pojechała tą
        trasą kilka razy, to zrozumiałabyś o co chodzi.
        • Gość: Misia Re: kobieta za kierownicą IP: 193.19.146.* 14.02.07, 10:56
          jadę każdego dnia tą trasą i generalnie chodzi o to, że każdy pędzi tam 120 i
          Ci co nie mają takiego zamiaru,albo odpowiedniego auta są do tego zmuszani,
          albo muszą poruszać się prawym dziurawym pasem
          • fe77 Re: kobieta za kierownicą 14.02.07, 11:11
            Ja niestety nie mam Volvo... I zjeżdżam na prawy, bo inaczej blokuję innym.
            A że dziury? No to już inna historia.
          • obsydianowy-gargulec Re: kobieta za kierownicą 14.02.07, 11:21
            Masz obowiązek jechać tym pasem, o ile nie wykonujesz manewru wyprzedzania.
            • Gość: Gosc Re: kobieta za kierownicą IP: 195.124.114.* 14.02.07, 11:38
              masz tez obowiazek przestrzegac ograniczen predkosci i co z tego ?
              na moscie Pionierow nie ma pasa awaryjnego wiec w razie wypadku/awarii auta
              stoja na prawym (patrz smiertelny wypadek, kiedy to kierowca jadacy prawym
              pasem wbil sie w stojacego tam pare godzin TIR-a)
              Moja zona jezdzi tam srodkiem max. 80 (przy ruchu na prawym pasie 50 - 60 km/h)
              ignorujac kretynow posuwajacych 120-160 km/h lewym pasem, jesli jakis policjant
              zapragnie blysnac intelektem i wystawic jej mandat spotkamy sie z przyjemnoscia
              przed sadem.
              • Gość: sybil Re: kobieta za kierownicą IP: 193.19.146.* 14.02.07, 12:34
                i tu się zgadzam, brak pasa awaryjnego powoduje istotne zagrożenie, brawa dla
                żony, która nie przejmuje się kretynami, a 8okm/h to przecież nie jest
                tamowanie ruchu.
                • Gość: myslacy Re: kobieta za kierownicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 13:04
                  Osobna kwestia to permanentna jazda lewym pasem przy malym natezeniu ruchu na drodze 3-jezdniowej... Dotyczy m.in Trasy Zamkowej i ul . Gdanskiej. Zauwazylem pewna prawidlowosc: 90% tych kierowcow ma tablice rejestracyjne z okolicznych powiatow, w szczegolnosci ZPY, ZST, ZGR, ZGL. Wniosek taki, ze buraki przyjechali do miasta...
                  • Gość: Gosc Re: kobieta za kierownicą IP: 195.124.114.* 14.02.07, 13:25
                    Policja ma kamery skierowane na Trase, zapytaj sie dlaczego nie reaguja :-)
              • Gość: mariner Re: kobieta za kierownicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 12:50
                Wyjasnij z jaka predkoscia jechal ten kierowca, ktory sie w stojacego TIR-a
                wpakowal, co robil ze go nie widzial i nie zdazyl zahamowac ?
                Sprobuj tak jezdzic w cywilizowanym swiecie, to dla takich jak ty pisza
                po polsku upomnienia zna zachodnich autostradach.
                • Gość: Gosc Re: kobieta za kierownicą IP: 195.124.114.* 14.02.07, 12:53
                  jak juz napisalem powyzej NA AUTOBAHNACH, dostrzegasz ta subtelna roznice ?
                  • Gość: Gościu Re: kobieta za kierownicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 13:31
                    Z tego wynika, że 99% kierowców jeździ po moście 120-160 km/h... Bzdura. Prawda
                    jest taka, że w Polsce mamy ruch prawostronny i o ile to możliwe należy
                    poruszać się prawym pasem. Jeżdżę prawym, bo to pas, którym można się poruszać
                    najszybciej - dzięki "ciołkom" jadącym środkowym i lewym pasem, a 80 nie
                    przekraczam. To samo dotyczy Gdańskiej. Do "kociołka" jeszcze dorzucę ruszanie
                    na światłach. Większość kierowców nie zdaje sobie sprawy, że zielone światło
                    oznacza "halo, pobudka, jedziemy!" i czekają nie wiadomo na co.Skutek jest
                    taki, że zamiast wszyscy jednocześnie, każdy rusza po kolei i na cyklu
                    przejeżdża skrzyżowanie 5 zamiast 10 samochodów.
                  • Gość: andreas Misia jeździj tak! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 13:35
                    rozumiem ze uwazasz,
                    ze ruch prawostronny obowiazuje tylko na AUTOBAHNIE!!!

A Polaków i w polskich miastach pełna dowolność!!

Misia mozesz jeździć sobie którym chcesz pasem,
                    bo dlaczego tylko srodkowym??
                    Jeździj sobie w dni parzyste lewym pasem, parzyste - srodkowym,
                    a w dni wolne prawym!

A wszystkim polecam testy egzaminacyjne!
                    tam jest takie pytanie -
                    Czy mozemy jechac lewym pasem,
                    gdy nikogo nie ma i jedziemy z maks predkoscia?
                    • Gość: andreas Re: Misia jeździj tak! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 13:38
                      no własnie dlaczego uwazaja niektórzy, ze przy ruchu prawostronnym
                      jezdzic mozna śrdokowym lub lewym?

A wszyscy unkaja prawego...

Mozna stad nazwa, ze unika sie prawego - to prawostronny ruch?
                      • Gość: Misia Re: Misia jeździj tak! IP: 193.19.146.* 14.02.07, 13:49
                        dzięki za dobre rady:) generalnie chyba nie wyraziłam się we właściwy sposób i
                        nie każdy zrozumiał o co mi chodzi. Środkowy pas w moim przypadku to był tylko
                        przykład, zastanawiałam się, czy powinnam się wkurzać, że jadąc właśnie tym
                        pasem z prędkością ( wydaje mi się optymalną do warunków na naszych drogach no
                        i na estakadach, mostach czyt. na moście pionierów)jestem narażona na
                        niecierpliwych kierowców podjeżdżających dość blisko i wykonujących manewr
                        wyprzedzania to z prawa to z lewa......a właściwie to czemu wszyscy tacy
                        nerwowi...może po prostu trzeba wcześniej wyjechać do tej pracy, a nie potem
                        gonić jak wariat...... Ps. co do ruszania na światłach to się w pełni zgadzam,
                        też się irytuje jak ludziska powoli ruszają i zamiast płynnie przejechać na
                        zielonym, trzeba stanąc i czekać na kolejne światła.......
                        • Gość: andreas Re: Misia jeździj tak! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 13:59
                          jest dopuszczalne wyprzedzanie z prawej,
                          nadto powtarzam przejrzyj testy egzaminacyjne!

Wyraźne pytanie - jedziesz z maks dozwolona, dwa pasy,
                          czy mozesz jechac lewym?
                          Odpowiedź NIE!

Natomiast jezeli rozmawiamy o prakktyce dnia codziennego,
                          to jeździmy srodkowym pasem na 3pasmowej
                          lub lewym na dwupasmowej!

Bierze sie to z jakosci dróg - kiedys były tam dziury i gwoździe!

Jak jechałem z Gdanska do warszawy
                          był taki wielki plakat - nie reklamowy!!

"JEDZIESZ WOLNIEJ JEDŹ PRAWYM PASEM"
                          bez wzgledu na szybkosciomierz - wolniej jedź prawym!

Ale naprawde stosuj te parzyste i nieparzyste...
                          albo losowo wybieraj sobie pas!
                          • Gość: MIsia Re: Misia jeździj tak! IP: 193.19.146.* 14.02.07, 14:28
                            konkluzja- będe jeździć tak żeby nie uszkodzić sobie nadwozia - czyli w
                            sytuacji gdy prawy pas jest podziurkowany to będę go omijac szerokim łukiem,
                            jak ktoś ma kasę na naprawę ,to niech sobie jeździ tym pasem............btw.
                            co do testów egzaminacyjnych - nie mają nic wspólnego z praktyką........
                            • andreas.007 Re: Misia jeździj tak! 14.02.07, 14:35
                              Pamietaj tylko by w Niemczech - szczególnie na autostradzie,
                              trzymac sie prawego pasa, bo za jazde taka jak w Polsce daja mandaty!

Natomiast na naszych drogach spokojnie lewym lub srodkowym...

Nie przejmuj sie innymi kierowcami, bo to chamy sa i tyle!
                            • oktomvre Re: Misia jeździj tak! 14.02.07, 14:37
                              konkluzja powinna być taka - skoro mam czas, aby jechać wolniej, ustępuję tym,
                              którzy się spieszą, mam wtedy poczucie, ze ktoś pomyśli o mnie z wdzięcznością,
                              miast rodzić we mnie poczucie upodlenia i świadomości bycia kobietą za
                              kierownicą ;)
                              • Gość: Misia Re: Misia jeździj tak! IP: 193.19.146.* 14.02.07, 14:48
                                jeżeli ktoś się spieszy to powinien jechać lewym pasem, czyż nie? A ja nie
                                urodziłam się po to by ciągle myśleć o innych
                                • Gość: oktomvre Re: Misia jeździj tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 14:56
                                  Misiu :) no co mam ci, skarbie powiedzieć... ludzie dzielą się na różne
                                  kategorie, tych co myślą o sobie, tych co myślą o innych i tych co myślą za
                                  innych...
                                  • Gość: m Re: Misia jeździj tak! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 17:20
                                    i tych, co nie mysla wcale (:
                                • Gość: andreas Re: Misia jeździj tak! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 15:00
                                  ja podejrzewałem, ze Ty podpuszczasz,
                                  ale widze powaznie chyba pytasz...

Mam propozycje, ja tak jeżdże!
                                  Jeżdze tak by nikomu nie przeszkadzac!
                                  Jak jade lewym pasem, bo wyprzedzam, ale widze we wstecznym,
                                  ze ktos gna szybciej, to najszybciej jak to mozliwe ustepuje mu miejsca...
                                  by pojechał!

czasami jest taka sytuacja, ze dobiora sie dwa auta
                                  jada równolegle z jedna predkoscia i nie mozna ich wyprzedzic...
                                  Ja staram sie zawsze tak jeździc by nie utrudniac jazdy innym!

Staraj sie wpuszczac z podporzadkowanych, gdy czekaja - ot na Wojska,
                                  staraj sie puszczac z parkingów - ot na Jagiellońskiej!

Niestey prowadzenie auta, to jest NIEUSTANNE myslenie o oinnych!
                                  Musisz myslec i przewidywac ruchy innych kierowców, ich zamiary,
                                  ale takze pieszych, którzy zblizaja sie do ulicy...
                                  • Gość: Gosc Re: Misia jeździj tak! IP: 195.124.114.* 14.02.07, 15:07
                                    *ze ktos gna szybciej, to najszybciej jak to mozliwe ustepuje mu miejsca*

jasne, dobrze robisz ja tez puszczam takich pie*** jadacych 160 km/h po
                                    Pionierow, zawsze mam nadzieje ze zabija kogos innego a nie mnie
                              • Gość: Gosc jeszcze raz IP: 195.124.114.* 14.02.07, 14:59
                                *rozumiem ze uwazasz,
                                ze ruch prawostronny obowiazuje tylko na AUTOBAHNIE!!!*

nie, ale tylko tam jego wymusza sie jego bezwzgledne przestrzeganie, rozumiesz ?

w miescie (terenie zabudowanym) masz 50 km/h, Gdanska 50-70 km/h, na Pionierow
                                70 km/h zakladajac jazde wg przepisow, jadac 80 km/h srodkowym pasem NIE
                                TAMUJESZ RUCHU, dla pojazdow uprzywilejowanych zawsze jest jeszcze lewy pas.

Na niemieckich autobahnach zasadniczo nie ma ograniczen predkosci (poza
                                lokalnymi) wiec jechanie jakims trupem 120 km/h lewym pasem jest bardzo
                                niebezpieczne i policja konsekwentnie lupie mandaty ciemniakom, ktorzy tego nie
                                dostrzegaja.

pamietaj tez ze niezachowanie odstepu i oslepienie swiatlami drogowymi jest
                                karane przez policje bo tylko ona ma prawo do egzekwowania przepisow od innych
                                uczestnikow ruchu drogowego a nie Ty (dotyczy niemieckich autostrad)
                                • Gość: Misia Re: jeszcze raz IP: 193.19.146.* 14.02.07, 15:09
                                  i taką odpowiedź chciałam uzyskać, jadąc 80km/h nie tamuje ruchu i
                                  zapamiętajcie sobie to drogie dzieci!!! I to nie jest tak,że myślę tylko o
                                  sobie, bo dbam o swoje nadwozie, zawsze ustępuję włączającym się do ruchu
                                  pojazdom, bo sama wiem jak czasem trudno jest się wbić - wokół tyle
                                  chamstwa,.....

Ps. Do Andreasa: zawsze jest jakaś nutka podpuchy......
                                  • Gość: Misia Re: jeszcze raz IP: 193.19.146.* 14.02.07, 15:16
                                    Amen
                                  • Gość: Gosc Re: jeszcze raz IP: 195.124.114.* 14.02.07, 15:17
                                    sie nie wyglupiaj :-) moja zona jezdzi Land Cruiserem, wiec szybki PH w corsie
                                    czy innym maluchu jej nie podskoczy ...
                                    ludzie ucza sie kultury jazdy, powoli ale skutecznie jeszcze pare lat i
                                    bedziemy na poziomie NRD a potem to ho ho :-)
                                • Gość: andreas Re: jeszcze raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 15:11
                                  na niemieckich autobahnanach ostatnio wiecej jest ograniczen do 120!
                                  I jakos jadacy 120 jada prawym,
                                  a nie jak podejdzie!

Choc Ci grzejacy 200 łamia przepisy!

I powtórze jeszcze raz, to nie policja tworzy prawo!
                                  Policja ma tylko egzekwować!
                                  Jezeli policja nie egzekwuje, to nie oznacza,
                                  ze prawo nie obowiazuje!!!

Jak pojedziesz w Szczecinie za radiowozem nie na sygnale,
                                  bedzie jechał z 90 przy ograniczeniu do 70,
                                  to nie znaczy, ze mozesz tam tak jechac,
                                  bo policja tak jechała!
                                  Prawo jest do 70!!!
                                  Nie policja dyktuje i tworzy prawo!

A zastanów sie czemu na autobahnie obowiazuje ta zasada
                                  a na innych drogach nie?
                                  Pomysl!
                                  Moze w kodeksie jest taki zapis,
                                  że na autobahnie to tak, a normalnie to nie???
                                  Bzdura - nie ma!
                                  Zapis jest jeden - ruch prawpostronny!

Po prostu w miescie czy na bahnie, jak jest duzy ruch,
                                  to wiadomo, ze wszyscy nie musza jechac prawym - przykład blokady,
                                  wtedy wszyscy ustawiaja sie na 3 pasach!
                                  W miescie jest tak duzy ruch, ze raczej dla płynnosci
                                  jest lepsze, jak zajete sa wszyskie pasy!!!

Pamietaj, praktyka - policjanci dyktuja,
                                  a teoria to rózne rzeczy!

Ale nie wyciagaj pochopnych wniosków!
                                  • Gość: andreas Re: jeszcze raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 15:20
                                    i nawet w miescie nalezy jeździc prawym pasem - tak stanowi kodeks,
                                    a nie inaczej!
                                    Nie ma w kodeksie alternatywy!

Natomiast czy jest to egzekwowane - to inna para kaloszy!

Jak ktos jedzie po moscie pionierów 90 czy 160 i nie został złapany,
                                    to nie znaczy że wolno tam tak szybko jeździc!!!
                                    Bo policja go nie złapała czy nie egzekwuje tego!
                                    • Gość: Misia Re: jeszcze raz IP: 193.19.146.* 14.02.07, 15:22
                                      jeżeli ktoś jedzie poniżej dozwolonej prędkości to niech jedzie prawym pasem,
                                      bo jak wjedzie w jakąś dziurę to z mniejszą prędkością:))
                                      • Gość: andreas Re: jeszcze raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 15:28
                                        ja rozumiem Polakw,
                                        jak dwa pasy - jedziemy lewym,
                                        jak 3pasy - to wiadomo srodkowym!
                                        Ale prosze panstwa, jak sa 4pasy????
                                        To którym?
                                        • Gość: MIsia Re: jeszcze raz IP: 193.19.146.* 14.02.07, 15:29
                                          to zalezy od której strony liczysz: pewnie drugim i trzecim:)
                                          • Gość: andreas Re: jeszcze raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 15:37
                                            juz widzisz problem,
                                            a jak w Hiszpanii trafiłem na 6pasmowa!!!! ;)))

To był dopiero problem!
                                            • Gość: Misia Re: jeszcze raz IP: 193.19.146.* 14.02.07, 15:39
                                              to w Hiszpanii już Hamerykę mają, no popatrz, popatrz........
                                              • Gość: andreas Re: jeszcze raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 15:44
                                                ale jaki problem to stwarza dla Polaków... ;))

Pod Hanoverem tez tam trafiam na takie cos,
                                                to normalnie WPADAM W PANIKE...
                                                • Gość: Misia Re: jeszcze raz IP: 193.19.146.* 14.02.07, 15:46
                                                  a panika jak wiadomo nie jest dobrym przyjacielem kierowcy
                                                  • Gość: andreas Re: jeszcze raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 15:47
                                                    ma wybór prosty,
                                                    cisne do dechy i... wtedy LEWYM PASEM!
                                                  • Gość: andreas Re: jeszcze raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 00:17
                                                    a w stolicy Argentyny jest aleja 20. pasmowa!!!
                                                    ja Ciebie pierdu! ;)))
                  • Gość: mariner Re: kobieta za kierownicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 17:15
                    na highwayach tez.Dostrzegam roznice w mentalnosci. Niezaleznie jaka droga
                    jedziesz, jesli masz wiecej niz jeden pas powiniennes w miare mozliwosci jechac
                    prawym( w Anglii, Japonii,RPA, Australii lewym).Takie sa przepisy i juz,
                    ale ty jestes widocznie z tych ,ktorzy wiedza lepiej.
          • shp80 Re: kobieta za kierownicą 14.02.07, 23:02
            Gość portalu: Misia napisał(a):

> jadę każdego dnia tą trasą i generalnie chodzi o to, że każdy pędzi tam 120 i
            > Ci co nie mają takiego zamiaru,albo odpowiedniego auta są do tego zmuszani,
            > albo muszą poruszać się prawym dziurawym pasem

Gdzie Ty tam dziury ma Moście Pionierów widzisz?
            A poza tym - z moich obserwacji wynika, że najszybszym pasem na Gdańskiej jest pas prawy, więc po co usilnie wciskać się na lewy i środkowy?

A co prędkości - niech sobie "miszczowie" zapieprzają swoimi lewymi pasami.
            Raz widziałem, jak jednego zarzuciło na mokrej jezdni i omało nie przywalił w barierkę. Widziałem też kilka autek uczestniczących w karambolu. Tam co chwila coś się dzieje. Lepiej zjechać na ten prawy, jechać swoim tempem, trzymać odpowiedni dystans i tyle.

Pozdro
            Tomek
    • piotr33k2 Re: kobieta za kierownicą 14.02.07, 20:11
      80 km/h to nie jest żadne tamowanie ruchu i jak masz taka potrzebe jechać
      takim pasem bo będziesz niedługo np skręcać w lewo itd to mog a ci wszyscy
      skoczyć rajdowcy od siedmiu boleści psia ich mać. dodam że nie jest to przecież
      ani autostrada ani nawet droga szybkiego rychu w myśl przepisów.
      • fe77 Re: kobieta za kierownicą 14.02.07, 20:31
        Misiu, rozumiem, ze wkurza Cię poganianie innych kierowców, dla jednego 80 to
        slimaczenie się, nie, nie tamujesz ruchu w myśl przepisów, ale życie swoje...
        Ja jeżdzę prawym, ale wczesniej to juz pisałam... Po prostu uważam, że chama i
        tak nie powstrzymam swoim skromnym pojazdem( to nie Land Rover) niestety:))))
        ktoś tu przed chwila dodał, że jak masz zamiar skręcać w lewo... ale ty nie
        masz takiego zamiaru, prawda, jedziesz środkowym, bo tak wygodniej- brak dziur
        idt...no to źle... niestety źle.Taki błąd u kobiety to podwójnie się liczy
        hahaha. Wiem, bo wożę mężczyzn czasami jako pasażerów:)Każdy wyzywa i
        przeprasza: ,,no wiesz , to Ciebie nie dotyczy" -jak nie, przecież nie mam
        jajek!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka