Dodaj do ulubionych

mgła a przesiadka

23.10.12, 10:25
Dzień dobry - czy ktoś z Was orientuje się, co się dzieje w momencie, kiedy z powodu mgły, jak ostatnio, czy też innych przypadków losowych, jest opóźniony / odwołany lot do miejsca przesiadki? Planuję wylot na koniec listopada do Monachium i tam przesiadka na dalszy lot. Najpewniej nie będzie żadnej mgły, ale wolałabym się dowiedzieć wcześniej. Przesiadkę mam tylko półtora-godzinną, opóźnienie parogodzinne rujnuje mi wyjazd i budżet domowy:/
Bilet rezerwowałam przez tanie-loty.com.pl.
Obserwuj wątek
    • Gość: gośćwroc Re: mgła a przesiadka IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.12, 10:28
      Może zadzwoń do nich i się dowiedz co będzie w takim przypadku. Skoro sprzedali Ci bilet, wzieli od Ciebie dodatkową opłatę transakcyjną, niech się teraz wykażą, że należą im się te pieniądze. Za mało danych podałeś, żeby Ci odpowiedzieć. Podstawowa spraw, jeśli masz wszystko na jednym bilecie - to nic Cie nie obchodzi. Jeśli Tanie-Loty poskładało Ci podróż na rożnych biletach odpowiedzialność za wszelakie opóźnienia wziąłeś na siebie.

• Gość: masakra Re: mgła a przesiadka IP: *.orneta.arkusnet.pl 23.10.12, 11:10
        Kupiłeś tylko bilet, za ewentualne odwołane loty z powodu mgły tanie linie nie biorą odpowiedzialności i nie zagwarantują ci dalszej podróży, musisz kupić bilet sam.
        Mgła to przypadek losowy i jako taki nie kwalifikuje się do odszkodowania czy rekompensowania biletu lotniczego za odwołany lot. To jak postąpią zależy wyłącznie od ich dobrej woli.
        W sobotę LOT pasażerom w Gdańsku nie dał ani biletu ani matkom z małymi dziećmi noclegu w hotelu.
        • ice_ice Re: mgła a przesiadka 23.10.12, 13:48
          To nie są tanie linie, do Monachium Lufthansa, dalej United Airlines.
          Pozostaje mieć nadzieję, że pogoda nie zawiedzie:)
          • Gość: Manolito Re: mgła a przesiadka IP: *.182.191.243.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 15:06
            Obie linie to członkowie Star Alliance, nie widzę więc problemu - jeśli Latehansa wylatuje tego samego dnia później niż United to i tak jest w porzo, gdyż oni się rozliczą między sobą. Pytanie czy będzie miejsce.

Jak ktoś wcześniej wspomniał - z tak skąpymi informacjami trudno coś konkretnie doradzać, np. czy jest możliwa zmiana rezerwacji na wcześniejszy lot Latehansy do Monachium?

Ja również będę leciał w połowie listopada z przesiadką, ale celowo zaplanowałem dzień pauzy ...
            • Gość: kemot97 Re: mgła a przesiadka IP: *.user.ah.cust.vaioni.com 23.10.12, 17:14
              bardzo czesto latam z przesaidakmi, glownie Lufthansa - zwykle mam kolo 35-40minut na przesaidke - w praktyce okolo 20zminut. Nie zdazylo mi sie ze jeden samolot uciekl nie czekajac na ten drugi ;)

Bylo raz tak ze juz dolatujac do Monachium mielismy opoznienie ale tamten czekal a mnie samochodem prosto z jednego samolotu wiezli do drugiego. Jedyny minus - bagaze nie zdaza z toba i przywioza ci nastepnym samolotem lub dzien pozniej.
              • Gość: Manolito Re: mgła a przesiadka IP: *.182.68.43.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 18:05
                Claro Kemot, pero ... na mgłę nie ma rady, a Ty powinieneś o tym trochę wiedzieć, gdyż Twój IP sugeruje, że piszesz z "misty town", don't ya?

Przez ostatnie dwa dni w Polsce było sporo zamieszania z powodu mgły i ludzie wolą dmuchać na zimne (zresztą słusznie)
              • ice_ice Re: mgła a przesiadka 23.10.12, 21:56
                O samą przesiadkę się nie boję, mam półtora godziny, to wystarczający czas - pod warunkiem, że ta Lufthansa [Latehansa? hehe] wyleci w miarę o czasie z Poznania. A bagaże i tak nadaję od razu bezpośrednio do portu docelowego...

Napisałam maila, żeby się upewnić, do sprzedawcy. Zobaczymy, co odpiszą...
                • Gość: ben franklin Re: mgła a przesiadka IP: *.phlapa.east.verizon.net 24.10.12, 01:47

Nie informujesz czy oba loty masz na jednym bilecie. Zakladam, ze tak
                  poniewaz Lufthansa i United sa czlonkami Star Alliance. W tym przypadku
                  jakiekolwiek zawirowanie w podrozy, mgla, snieg, oslepajace slonce,
                  opozniony lot i spoznienie sie na polaczenie beda w kompetencjach linii.
                  Nie miej zadnych obaw.
    • ice_ice Re: mgła a przesiadka 24.10.12, 12:43
      Odpowiedź od sprzedawcy:

Szanowni Państwo,

W przypadku utraty połączenia nie z winy pasażera, spowodowanej siłą wyższą lub odwołaniem/opóźnieniem lotów, linia lotnicza ma obowiązek dostarczyć pasażera do miejsca docelowego oferując alternatywne połączenie w tym samym dniu lub kolejnych. Jeśli konieczny jest nocleg, także linia go zapewnia.

Dziękujemy za skorzystanie z naszego serwisu.
      Dobra, mogę spać spokojnie :) Jeszcze profilaktycznie sprawdzę ten Star Alliance, o co chodzi i warunki współpracy.
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka