Dodaj do ulubionych

Egzotyczne warzywa na przednówku

05.04.06, 10:31
mmm pyszunia ..:) ja przez caly rok mam w warzywniaku "u Halinki" wszystko
czego potrzebuje:)

5 marca 1956
totalizator sportowy
Obserwuj wątek
    • drzejms-buond Re: Egzotyczne warzywa na przednówku 05.04.06, 12:56
      taaaaaaaaaaaa? a cukinii jak na lekarstwo...

pytanie za 100 pkt
      czy każda cykoria jest gorzka? jeśli tak, jak ją zjeść?
    • Gość: gosc Jakie paksoi????????????? IP: 199.67.203.* 05.04.06, 13:08
      Jakie paksoi??????????????????

To jest Pak Choi (wymawia sie Pak Czoj).
      Wystepuje odmiana zielona oraz biala (rozroznia sie po kolorze nerwu)

Czy ktorys z panow dziennikarzy moglby sie wziac porzadnie do roboty? Pracujac
      w magazynie "Kuchnia" takie bledy po prostu nie przystoja!
      • Gość: Klara Re: Jakie paksoi????????????? IP: *.mofnet.gov.pl 05.04.06, 13:58
        No wlasnie, skad ta nazwa??????????????????
        To warzywo nazywa sie pak choi, azjaci wymawiaja " bok czoj",
        jak raz sie uslyszy, to sie wie,
        no a jak sie nie uslyszy to sie nie wie.
        Podobnie bylo z kapusta "chinese cabbage" jak mowia anglicy,
        co kazalo nazwac ja pekinska zamiast chinska.
        Teraz sa podchody , zeby bok choi nazwac kapusta chinska, co prowadzi do
        kompletnego chaosu,
        ale to tutejsza specjalnosc........
        • Gość: Zofia Re: Jakie paksoi????????????? IP: 62.135.101.* 05.04.06, 14:15
          Co wy tu Panie o jakis zielskach po kilkanascie zloty sie rozpisujecie. Ja
          nagotuje mezowi pierogow ruskich na tydzien za tyle ile kosztuje ta wasza
          azjatycka kapusta. Ilu w naszym kraju stac na zielenina na przednowku. Moim
          dzieciom kapusta nie moze zbrzydnac, bo na nic innego nas nie stac. Dzieciaki
          sie ciesza jak im kupie szczypiorku do serka. Od tego bogactwa to sie niektorym
          uprzewilejowanym w glowach poprzewracalo. Dzieci na chleb z pasztetowa nie
          maja, a wyborcza o karczochach sie rozpisuje...
          W smutnym swiecie przyszlo mi zyc, kapitalizm juz pokazal mi swoje prawdziwe
          oblicze.
          • Gość: basiahm Re: Jakie paksoi????????????? IP: *.61-45-40.ppp.wakwak.ne.jp 05.04.06, 16:17
            Niech pani nie narzeka na kapitalizm, bo w socjalizmie nie mialaby pani
            mozliwosci korzystania z komputera.Polacy zawsze marzyli o zachodzie, a teraz
            musza sobie ponarzekac. Wstyd. W socjalizmie jeden pracowal za innych, ktorzy
            sie obijali, a teraz, kiedy kazdy moze, ale z jakichs powodow nie ma sily
            przebicia, to musi zaraz o pazurach kapitalizmu. Ja sobie chwale, bo widze
            efekty ludzkiej PRACY i z nich korzystam, za co jestem wdzieczna ludziom,
            ktorzy czynia swiat bogatszym. A zeby korzystac z wypracowanych przez innych
            dobr sama staram sie myslec, czym moge innym sie przysluzyc (zarobic tymze
            pieniadze).
          • Gość: puladomestika Zofio, posluchaj... IP: *.in.uj.edu.pl 12.04.06, 11:14
            Zofio, w kwestii szczypiorku,na ktorego luksus sobie tak rzdako pozwalasz, ja
            przez cala zime w domu sadze cebule na szczypiorek (kg po 1 pln), ma zielony
            szczypiorek po 10 dniach, potem scinam jedna, sadze nastepna, i tak az do
            poznej wiosny... polecam Ci te znana od lat metode. A co do utyskiwania na
            proponowane przez autorke warzywa, sytuacje w kraju i krwiozerczy kapitalizm
            oraz nieskrywany sentyment za bylymi czasami...Dyis moyesy WZBIERAC, wiec
            koryzstaj y tego pryzwileju, bo jest to przywilej kazdego wolnego
            czlowieka...Ja moge jesc ziemniaki bez omasty, ale bede je popijac stuletnim
            winem, taka mam chec... Pozdrawiam Cie i zycze, zeby dawne czasy braku wzboru
            nigdz nie wrocilz, a autorce artykulu dziekuje za cennz artykul.
      • Gość: nataliakw Re: Jakie paksoi????????????? IP: *.202-200-80.adsl.skynet.be 08.04.06, 15:44
        To ja napisałam artykuł o warzywach i chciałam wyjaśnić sprawę słowa paksoi,
        które tak zbulwersowało Internautów. Otóż świadomie użyłam formy niemieckiej,
        bowiem większość publikacji kulinarnych w ostatnich kilkunastu latach
        tłumaczona była właśnie z niemieckiego. Po polsku słowo paksoi zwyczajnie
        przepisywano, gdyż polskiego odpowiednika jakoś brak. Nie wszyscy Czytelnicy są
        wybitnymi językoznawcami, z anglosaską formą bok choy mogli się nie zetknąć,
        gdyż mało co u nas tłumaczy się z angielskiego (w sprawach kulinarnych, rzecz
        jasna). A zresztą i tam panuje nazewniczy chaos: bok choy, owszem, ale i pak-
        choi, pak-choy, bok-choi, quing cai... The sky is the limit. Notabene Chinese
        cabbage równie często nazywane jest, w USA przynamniej, Napa cabbage...
        Pozdrawiam
        Natalka
    • Gość: lolek Re: Egzotyczne warzywa na przednówku IP: 81.1.88.* 05.04.06, 15:35
      Topinambur- jerusalem artichoke, czyli jerozolimski karczoch. Można zrobić z
      tego puree (z odrobiną słodkiej śmietanki). Niektorzy lubią surowe z
      pieczarkami (też surowymi). Polecam!
      s9.bitefight.pl/c.php?uid=29683
    • Gość: CR Słodkie Ziemniaki IP: *.resnet.buffalo.edu 19.04.06, 15:09
      To jest najgorsze świństwo jakie tutaj w Stanach można zjeść! Rzeczywiście są
      słodkie ale to wcale nie znaczy że dobre. Zwykłe zieminiaki posypane cukrem
      pewnie będą lepiej smakować. Amerykanie nawet z tych zieminaków robią "sweet
      potato pi" czyli niby ciasto ale takie niewiadomo czy to ma być jako danie czy
      deser. OCHYDA!
    • Gość: helena Re: Egzotyczne warzywa na przednówku IP: 212.244.29.* 17.05.06, 12:42
      gdzie w Warszawie można kupić skorzonerę - jest pyszna - lepsza od szparagów
      wg. mnie

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka