Dodaj do ulubionych

Towar poza wyborem a reklamacja

03.11.10, 21:31
Rok temu pod koniec listopada kupiłam kozaki Venezii. Kozaki były przecenione chyba o 50% ze względu na fakt, ze sklep zaprzestał współpracy z dostawcą Venezii i wycofywał się ze sprzedaży ich butów. Buty nie posiadały żadnych wad.
Przy płaceniu sprzedawczyni poinformowała mnie o tym, ze nie będę mogła złożyć reklamacji i dlaczego (wytłumaczenie jak wyżej) i na paragonie przybiła pieczątkę "Towar poza wyborem. Brak reklamacji". Pech chciał, że po niespełna roku buty strasznie popękały w kostce, a imitujący skórę materiał zaczął w tym miejscu schodzić całymi płatami. Wygląda to beznadziejnie i nie da się naprawić. Buty do wyrzucenia.
Czy w takiej sytuacji mam prawo do złożenia reklamacji czy zapis na paragonie wyklucza rozpatrzenie reklamacji pozytywnie?
Obserwuj wątek
    • marek.janczyk Re: Towar poza wyborem a reklamacja 05.11.10, 14:40
      Zasady odpowiedzialności sprzedawcy w przypadku wystąpienia niezgodności towaru z umową (wady towaru) oraz uprawnienia konsumenta w takiej sytuacji określają przepisy ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Art. 11 powołanej ustawy stanowi jednoznacznie, że uprawnień konsumenta uregulowanych w tych przepisach nie można wyłączyć, ani ograniczyć w drodze umowy między stronami. Tym bardziej nie można tych uprawnień wyłączyć na skutek jednostronnego oświadczenia sprzedawcy.
      Z powołanych wyżej regulacji wynika, że może Pani korzystać z uprawnień przewidzianych w ustawie i żądać wymiany butów, a jeśli nie będzie to możliwe, to od umowy odstąpić i żądać zwrotu pieniędzy. Na początek proponuję pisemnie zawiadomić sprzedawcę o stwierdzonej niezgodności i zażądać wymiany. Sprzedawca ma obowiązek ustosunkować się do tego żądania w terminie 14 dni. W razie odmowy z powodu wyłączenia odpowiedzialności, o którym Pani napisała, proponuję zwrócić się o pomoc do swojego rzecznika konsumentów.

Pozdrawiam serdecznie,
      Marek Janczyk
      • michalina7 Dzięuję za odpowiedź 05.11.10, 23:31

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka