Dodaj do ulubionych

Alimenty i komornik

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 16:08
Mam takie zapytanie.
25 lutego odbyła się sprawa o podwyższenie alimentów z mojego powództwa. Sprawa zakończyła sie wyrokiem: wyrównanie alimentów od dnia 20 stycznia ( z kwoty 320 zł do 500 zł ), a także zwrot kosztów poniesionych na adwokata - 600 zł.
Alimenty płatne są da 20-go każdego m-ca. Dzisiaj dostałam przelew - 350 zł. Czyli ani wyrównania ani zwrotu za adwokata.
Kiedy mogę udać się do komornika? Mam czekać do 20-do marca aż minie termin zapłaty za marzec czy jeszcze dłużej ???
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: Alimenty i komornik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 16:00
      Jest tutaj kto ???
      Ktoś mi podpowie co robić ???
      • Gość: Michał Re: Chyba czekać ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 16:04
        bo dopiero mamy marzec
    • Gość: m Re: Alimenty i komornik IP: *.acn.waw.pl 17.03.11, 10:45
      Poczekałabym do 20 i jeśli masz odpis wyroku z klauzurą natychmiastowej wykonalności (do pobrania w sądzie) możesz iść do od razu komornika. Może pozwany chce złożyć apelację i dlatego nie płaci...
      Gdyby płacił a apelacja rozstrzygnięta by była na jego korzyść trzeba by mu oddać "nadpłacone" alimenty, co nie zmienia faktu, że teraz powinien płacić.
      • Gość: aaa Re: Alimenty i komornik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 09:42
        Zastanawia mnie tylko jedno.
        Mam w ręce wyrok z klauzulą natychmiastowej wykonalności, a komornicy, do których dzwoniłam, rękami i nogami bronią się przed wszczęciem egzekucji dopóki nie będzie 30 dni zwłoki. Co w takim razie daje mi ta klauzula na wyroku?.
        Rzeczywiście podejrzewam,ze dłużnik szykuje apelację, ale to tylko moje podejrzenia i wcale nie muszę o tym wiedzieć.
        • Gość: Michał Re: Alimenty i komornik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 11:51
          Masz wyrok z klauzula wykonalności więc jak może wnieść apelacje ? na to miał tydzien po wyroku , możesz zapytać w sądzie przecież powiedzą
          • mordimer.madderdin Re: Alimenty i komornik 18.03.11, 12:19
            Gość portalu: Michał napisał(a):
            > Masz wyrok z klauzula wykonalności więc jak może wnieść apelacje ? na to miał t
            > ydzien po wyroku , możesz zapytać w sądzie przecież powiedzą

Wyroki w sprawach alimentacyjnych dostają od razu klauzulę wykonalności. W niczym to nie narusza prawa do wniesienia apelacji przez stronę.

IMHO - możesz z tym iść od razu do komornika, nie musisz czekać. Ale może ktoś mądrzejszy się wypowie, ja nie siedzę w tej tematyce.

Aha - i miał trochę więcej, niż tydzień na wniesienie apelacji :-)
            • Gość: Michał Re: Alimenty i komornik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 19:10
              No tak , ja w karnych jestem raczej na bierząco ale to co innego
    • melani73 Re: Alimenty i komornik 22.03.11, 20:03
      możesz oczywiście wnieść do komornika.
      tyle tylko że komornik bedzie ci wpłacał na konto tyle ile pozwany mu wpłaci :)
      a więc podejrzewam że bedzie ciułał jakieś grosze ( chyba że jest zatrudniony- wówczas wejdzie mu na pensję)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka