Dodaj do ulubionych

Reklamacja butów Via Roma

21.09.11, 15:13
Jesienią 2010 roku kupiłam ślicznie wyglądające kozaki firmy Via Roma, skórzane, na koturnach, cena 539 zł. Niestety po kilku tygodniach użytkowania zaczęły się w nich chwiać obcasy. Zaniepokojona, oddałam buty do reklamacji. Rozpatrzono pozytywnie., choć prosiłam o wymianę na nowe, podejrzewając, że może są wadliwe juz w momencie zakupu, ale Rzeczoznawca Via Roma absolutnie odmówił zamiany. Radość nie trwała jednak długo. Wkrótce, idąc spokojnym krokiem warszawskim chodnikiem, stała się rzecz niczym z filmu - w kozaczkach dosłownie w jednej chwili odkleiły się podeszwy! Najadłam się stresu, wstydu i jeszcze musiałam zabulić za taksówkę do domu, bo iść się nijak w nich nie dało. Producenta fakty te w ogóle nie obchodziły. Druga w ciągu trzech miesięcy od zakupu reklamacja zakończyła się ponowną naprawą, mimo iż tym razem żądałam absolutnie nowych lub innych butów lub zwrotu pieniędzy. Sprawa trafiła do Rzecznika Praw Konsumentów, potem Sądu Polubownego. Minęło 6 miesięcy... Buty oddano mi w sierpniu br, zakurzone, przeleżały jak się okazało na półce sklepowej. Oddałam do szewca, przynajmniej fleki wymieni (reklamacje u Via Roma nie uwzględniają wymiany fleków). Choć i tak raczej nie starczy mi już odwagi, aby znów je założyć. Jednym słowem: strata pieniędzy, czasu i nerwów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aaaa Re: Reklamacja butów Via Roma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.11, 09:01
      To znaczy, że przegrałaś sprawe w sądzie?
      Bo nie rozumiem, sprawą zajął się rzecznik konsumentów, a potem sąd i... co?
      Z Twojej wypowiedzi wynika, że przegrałaś proces o wymianę obuwia?
      Odpisz
      • Gość: ka3.dwa Re: Reklamacja butów Via Roma IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 20:07
        Chodziło o tzw. sąd polubowny, mediację za pośrednictwem Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej, wcześniej interweniował Miejski Rzecznik Praw Konsumenta, powołując się na stosowne zapisy prawne; do sądu cywilnego nie ma co iść moim zdaniem, z taką firmą się nie wygra, a jeszcze człowieka obciążą kosztami procesu etc.
    • Gość: kaorl Re: Reklamacja butów Via Roma IP: *.kielce.hypnet.pl 21.02.12, 21:31
      PROSZĘ O INFORMACJĘ CO ORZEKŁ SAD,CO NA TO RZECZNIK PRAW KONSUMENTA.
      MAM PODOBNĄ SYTUACJĘ,KUPIŁAM BUTY W POŁOWIE GRUDNIA 2011 I PO 4 KROTNYM ZAŁOŻENIU ODPADŁA CZĘŚĆ GÓRNEJ PODESZWY TZN.PATRZĄC NA BUTA Z GÓRY ODPADŁ KAWAŁEK SKÓRY NA OTOCZCE BUTA.SPRZEDAWCA ZASUGEROWAŁ PRZY REKLAMACJI,ŻE TRZEBA BUTY WYMIENIĆ NA NOWE ALBO WYSTĄPIĆ O ZWROT PIENIĘDZY,BO JAK SAM STWIERDZIŁ NAPRAWA NIC NIE DA BO BĘDZIE TO BRZYDKO WYGLĄDAĆ.I TAK ZROBIŁAM.PO 2 TYG.DZWONI SPRZEDAWCA (SAM ZDZIWIONY),ŻE BUTA NAPRAWILI.ALE DOPÓKI NIE WIDZIAŁAM NAPRAWY MYŚLĘ OK.JEDNAK PO ZOBACZENIU EFEKTU ICH SZEWCA ENTUZJAZM OPADŁ.DOKLEILI I TO TAK CHAMSKO KAWAŁ SKÓRY,TAK ŻE WIDAĆ BYŁO GRUDY KLEJU WYLEWAJĄCEGO SIĘ NA ZEWNĄTRZ....ZROBIŁAM ZDJĘCIA I NIE PRZYJĘŁAM BUTÓW.ZŁOŻYŁAM DRUGĄ REKLAMACJĘ-BUTY NAPRAWIONE WYGLĄDAJĄ BRZYDKO I NIEESTETYCZNIE,ŻADAM ZWROTU GOTÓWKI LUB WYMIANY NA NOWE.ZNÓW PO 2 TYG.TEL.SPRZEDAWCY- I CO ZROBILI- POPRAWILI PIERWSZĄ FUSZERKĘ!!!!!SPRZEDAWCA DO MNIE-WIE PANI NIE BĘDĘ PANI OSZUKIWAĆ,TROCHĘ WYGLĄDA TO LEPIEJ,ALE WIDAĆ SKLEJENIE(A DODAM,ŻE BUTY JASNY BRĄZ!!!!!POJECHAŁ MĄŻ,JAK JE ZOBACZYŁ NIE WZIĄŁ,ZROBIŁ ZDJĘCIA,DO WIDOCZNEJ ŁATY DOSZŁO ODBARWIENIE SKÓRKI I WYPCHNIĘTE PALUCHEM Z BOKU MIEJSCE!!!!!!!!!!I CO MAM ZROBIĆ!!!SKORO PISZECIE,ŻE RZECZNIK NIE POMÓGŁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ODRADZAM VIA ROMA!!!!!!!!!!!! KIELCE!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: pati Re: Reklamacja butów Via Roma IP: *.szczecin.mm.pl 04.04.12, 09:44
        bez butów idziesz do federacji praw konsumenta tam nie ma ze nie pomogą, pomogą łaski nie robią pracowałam w obuwniczym wiec wiem co i jak.piszesz odwołanie najlepeij jakbys miala ze soba ten druk reklamacyjny ze sklepu.powodzenia
        • Gość: tia Re: Reklamacja butów Via Roma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 14:43
          pewnie wypi...li cię za lenistwo i teraz się mścisz.
          • Gość: *) Re: Reklamacja butów Via Roma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.12, 15:04
            dobre
      • Gość: ka3.dwa Re: Reklamacja butów Via Roma IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 19:59
        Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Warszawie orzekł że "na etapie mediacji ostateczną decyzję o sposobie załatwienia sprawy podejmuje przedsiębiorca", czyli rzeczoznawca Via ROMA, który podtrzymał wcześniejszą decyzję o odmowie zamiany obuwia na nowe lub zwrotu pieniędzy. Firma uparcie twierdziła, że dokonała naprawy obuwia i nadaje się ono do dalszego użytkowania, a reklamację złożyłam "po prawie całym sezonie użytkowania" (fakty: buty reklamowane dwukrotnie w ciągu trzech miesięcy, buty miałam na nogach dosłownie kilka razy i już ich nie noszę, strach, że znów koturny odpadną ;)). Dodam, że przez cały okres toczącego się postępowania, tj. pół roku (!) nie miałam ani butów, ani pieniędzy. Z mojego doświadczenia wynika zatem, że zarówno WIIHH, jak i Miejski Rzecznik Praw Konsumenta to zawracanie głowy w przypadku takiej firmy jak VIA ROMA; swoją drogą konia z rzędem temu, kto odnajdzie adres siedziby firmy VIA ROMA albo numer telefonu do jakiejś centrali; w Polsce mają dystrybucję za pośrednictwem hurtowni i tyle, a na stronie producenta w zakładce KONTAKT, tylko rubryki do wypełnienia bez żadnego adresu.
        • Gość: adasq Re: Reklamacja butów Via Roma IP: *.radom.vectranet.pl 23.02.13, 04:58
          to strona z adresem że się tak wyraże fizycznym
          www.viaroma.pl/kontakt.php
          wydaje mi się że via roma nie jest producentem obuwia a jedynie importerem a naprawy wykonywane są przez zakłady szewskie
      • Gość: gość Re: Reklamacja butów Via Roma IP: 195.117.81.* 27.05.13, 20:26
        Reklamowanie butów w sklepie Via Roma w Kielcach to jedno wielkie nieporozumienie. W ocenie rzeczoznawców pracujących dla tej firmy / było jedno odwołanie / odklejanie się okleiny obcasów było wynikiem zdzierania się fleków i wilgoci. Natomiast odklejanie się okleiny ma miejsce powyżej fleków, a niech ktoś spróbuje w kozakach zimowych nie chodzić w śniegu / reklamacja dotyczy kozaków zimowych /. Dla mnie sklep "spalony" i nie polecam nikomu choć mają fajne buty.
    • Gość: mona Re: Reklamacja butów Via Roma IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.04.12, 19:08
      W via roma reklamacja to wielka szmira, sciemniają i nigdy reklamacji nie uznają, buty ktore poszły do reklamacji byly prawie nowe wrocily jak znoszone a reklamacji nie uwzgledniono.
      Odradzam wszystkim ren sklep VIA ROMA w mojej opinii to naciągacza i oszuści
      • Gość: aurei.pl Re: Reklamacja butów Via Roma Odzyskaj Pieniądze ! IP: *.30.80.225.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.06.13, 15:09
        Szanowni Państwo,
        jeśli Via Roma odrzuciła Państwa reklamacje to chętnie przeanalizujemy te sytuacje i zajmiemy się nimi. Jestesmy w stanie zaproponować szybkie i skuteczne załatwienie Państwa spraw - PEWNE ODZYSKANIE PIENIĘDZY W KLIKA DNI. Prosimy o kontakt pod numerem 507 87 30 84 lub mailowo aurei.pl@wp.pl
        Pozdrawiamy,
        zespół aurei.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka