Dodaj do ulubionych

karta prepaid

IP: 213.199.253.* 14.03.13, 21:35
Witam,komornik zablokował mi konto bankowe,czy karta prepaid to dobry pomysł?I czy pracodawca będzie mógł przelewac mi pozostała częśc wypłaty?proszę o radę
Obserwuj wątek
    • Gość: Cfaniak Re: karta prepaid IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.13, 06:38
      W sumie to tak - karta jest bezimienna i wydawana bez żadnych dokumentów ( sam mam takie 2 :) ). Ale jeżeli komorus wyśle pismo do pracodawcy to kiszka. Pracodawca będzie musiał przelewać Tobie troszkę mniej.........

Powodzenia.
    • mordimer.madderdin Re: karta prepaid 15.03.13, 06:48
      Będzie mógł. O takich kartach jest cały wątek na forum.
      • Gość: Cfaniak Re: karta prepaid IP: *.static.chello.pl 02.07.13, 13:07
        A możesz napisać, w jaki sposób komornik namierzy konto takiej karty ( oczywiście nie liczę informacji od pracodawcy) ??? Karty przedpłacowe maja przydzielone konta techniczne. Sam mam dwie takie karty które otrzymałem bez podawania danych personalnych. Wpłacam na nie kasę na poczcie a w rubryce "odbiorca" wpisuję Jan Kowalski.
        Więc jak komorus może namierzyć taki rachunek ?
        • Gość: aqq Re: karta prepaid IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 02.07.13, 13:30
          Jesli masz na mysli karty wydane przez BZWBK to nie ma obawy.
          Pracodawca z godnie z prawda poda nr rachunku technicznego tej karty. Komornik zainteresowanie nim straci po uzyskaniu z banku informacji, ze to wlasnie rachunek techniczny. Nawet nie ma sie co z tym kryc. Do tego w przypadku pensji przelewanie na karte prepaid pozostalej kwoty wolnej od zajecia jest jak najbardziej wskazane i zgodne z prawem.
          Legalnosc ukrywania innej kasy to juz inny watek :)

Niektore z bankow nieco inaczej traktuja swoje karty prepaid i w regulaminach sa zapisy o wypowiedzeniu tej umowy w przypadku wszczecia egzekucji.

W BZWBK jest to tylko rachunek techniczny i zgodnie z prawem nie podlega zajeciom.
          Banku zreszta nic to nie obchodzi.

• Gość: Marian Paździoch Re: karta prepaid IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 04.07.13, 15:36
            ale dane rachunku bankowego pracownika nie są informacjami jakie pracodawca ma obowiązek i prawo przekazywać komornikowi! pracodawca ma zrealizować zajęcie i zajętą kwotę odesłać do komornika, nie ma prawa nikomu przekazywać danych bankowych, gdyż nie mieści się to w ramach zajęcia i zajęcia nie dotyczy
            • mordimer.madderdin Re: karta prepaid 05.07.13, 06:58
              Gość portalu: Marian Paździoch napisał(a):
              > ale dane rachunku bankowego pracownika nie są informacjami jakie pracodawca ma
              > obowiązek i prawo przekazywać komornikowi!

Bzdura, kłania się 761 kpc.
              Dodatkowo, jak ci mało w tym konkretnym temacie:
              www.giodo.gov.pl/318/id_art/3277/j/pl/
              • Gość: Cfaniak Re: karta prepaid IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.13, 07:48
                Mordimer - czy możesz odpowiedzieć na moje pytanie ?
                Jak komornik może namierzyć takie konto techniczne dłużnika ( nie licząc oczywiście informacji od pracodawcy) ???
                • mordimer.madderdin Re: karta prepaid 05.07.13, 09:16
                  Nie wiem, czemu wywołujesz mnie do tablicy z tym pytaniem - ja odniosłem się jedynie do nieprawdy napisanej przez M. Paździocha.
                  IMHO - poza wskazanym przez Ciebie wyjątkiem i innymi podobnymi sytuacjami - nijak nie może go namierzyć. A nawet jak namierzy - to nie bardzo wiadomo, co nim może zrobić.
                  • Gość: aqq Re: karta prepaid IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 05.07.13, 10:32
                    Zadna ustawa nie daje prawa zajecia tego rachunku.
                    Karta moze byc przekazywana innym osobom zgodnie z jej regulaminem.
                    Bank kiedys potwierdzil, ze nie podlega to zajeciom.
                    Zawsze mozna do nich napisac, dosc szybko odpisuja.

A komornik faktycznie ma prawo do informacji na jakie konto idzie pensja. Tyle, ze nic juz z tym dalej nie zrobi. Zwlaszcza, ze nie zachodzi ukrywanie majatku, bo przekazana kwota jest juz kwota po zajeciu i podlega zwolnieniu z egzekucji (w przypadku pensji).
                    • gozdzielinianka Re: karta prepaid 01.11.14, 14:05
                      Jeśli faktycznie żadna ustawa nie daje prawa zajęcia tego rachunku to czemu np. w regulaminie banku ING jest "bank odmawia wykonania zlecenia transakcji płatniczej w przypadku zajęcia rachunku karty przez organ egzekucyjny"? Jakie są paragrafy w ustawie, które mówią, że komornik nie może tego zająć?
                      • Gość: aqq Re: karta prepaid IP: *.free.aero2.net.pl 03.11.14, 03:37
                        Sprawdz dokładnie regulamin tej karty. W kilku bankach widziałem, że bank ma prawo wypowiedzieć umowę o świadczeniu tej usługi w przypadku zajęcia :)
                        Karta BZWBK posiada zwykły rachunek techniczny do wpłat i jest kartą na okaziciela.
                        W kilku bankach jest inaczej.
                        Nie tak dawno temu były fajne karty pay24.pl ale obecnie niedostępne. Miały one darmową wypłatę z bankomatu BZ.
                        Ze znanych mi kart prepaid to karta BZ nadaje się jako konto do wypłaty. Przekroczysz limit kwoty załadowania, podajesz nr konta kolejnej i tak w koło.
                      • Gość: aqq Re: karta prepaid IP: *.free.aero2.net.pl 03.11.14, 03:41
                        Tak szybko zerknąłem na ich ofertę. Szkoda się bawić.
                        Zmień na normalniejsza kartę, która jest tylko i wyłącznie elektronicznym portfelem a nie jakimś pseudokontem, bo takie już można zająć.
                  • Gość: Cfaniak Do Mordimer IP: *.static.chello.pl 05.07.13, 13:08
                    Sorki - sam nie wiem...Zasugerowałem się Twoją odpowiedzią na pytanie autora watku i źle zinterpretowałem Twój wpis. Napisałeś że "będzie mógł" w odniesieniu do pracodawcy a ja myslę tylko o komornikach....:)
    • novacash Re: karta prepaid 31.12.19, 09:22
      Tutaj znajdziecie trochę informacji na temat takich kart: forum.wnet-pozyczka.pl/thread-37.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka