Dodaj do ulubionych

Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo

IP: *.broadband.greenlan.pl 03.09.14, 22:00
Proszę Was podpowiedzcie---Ultimo chce iść na ugodę i rozłożyc mi raty ale przed podpisaniem umowy,czyli najpierw wpłacam 200 zł 1-szej raty potem podpisuję umowę.Czy jest to zgodne z prawem ? Zaznaczam że ten i dwa inne zajęcia ma komornik który ściąga mi co miesiąc z mojej renty po mężu. (Zadłużenie takie powstało w czasie choroby męża.) Ultimo chce spłaty jednego zajęcia komorniczego pozostałe dwa zostawic.Ale dziwi mnie fakt że najpierw chcą pieniędzy potem podpisanie ugody.Kiedy zapytałam jaka jest prowizja jeżeli się na to zgodzę Pani odpowiedziała mi że nie wie.Chcę również dodać że 5 lat temu to Ultimo oddało sprawę komornikowi i nie chciało przedtem żadnej ugody,dopiero teraz po tylu latach zaświtała im ugoda.Czyli moim rozumem jeżeli się zgodzę to i tak komornik będzie mi zabierał pozostałe zajęcia a i te 200 zł co m-c będę musiała wysyłać do Ultimo
Co mam robić Boję się odbierać telefony bo naciskaja z każdej strony a psychika nie wytrzymuje.
Jeżeli nie sprawi moja sprawa nikomu kłopotu bardzo proszę o poradę
Obserwuj wątek
    • Gość: marian paździoch Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 04.09.14, 00:45
      oczywiście że poza tą ugodą komornik będzie egzekwował pozostałe zajęcia. napisz coś więcej na shark001@orange.pl to postaram się podpowiedzieć. nie rób nic na szybko, bo im właśnie o to chodzi byś podjęła decyzję pod wpływem chwili, bez analizy.
      • tadusz03 Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo 04.09.14, 07:59
        ta ugoda to fikcja. Trik. Ja miałem dużo zgłoszeń zarówno od osób, które dały się nabrać, jak też osób, które świeżo dostały taką bardzo kosztowną propozycję. W żekomej ugodzie dług z wątpliwymi kosztami i odsetkami rozmnożony jest cudownie min.300% , ale zdażają się perełki 600%.
        Ale jakie warunki dla dłunika. O Jezu, ratuj.
        Marian, gdy komornik ma egzekucję i ściąga całość wolnych środków to wogule ta pani nie ma z nimi negocjować. Marian nie okpij sprawy.
        • Gość: Basia Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.broadband.greenlan.pl 04.09.14, 19:25
          Dziękuję za podpowiedzi ale każdy z Was wychodzi z inną opcją.Nie wiem ,nic nie wiem jak negocjować czy w ogóle negocjować.Zadłużenie na 4 tys.zl.Moja renta po mężu to 880 zł.(kwota do ręki po pobraniu komorniczym) + opłaty i + 200 zł dla ultimo- nic nie zostaje wręcz zabraknie.Komornik ściąga tyle ile może i cos zawsze zostaje Po zapomogi nie chodzę,zyję tak jak mnie stać.Nie wiem co zrobię.Jak będą naciskać jeszcze dłużej to ze strachu się zgodzę a potem niech się dzieje co chce.
          • Gość: Baltazar Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.centertel.pl 04.09.14, 19:56

Tu sprawę masz dość prostą. Jeśli jest 4000 zł zadłużenia to ustal ile możesz pożyczyć po rodzinie. Jeśli uda Ci się np. 2000 zł to zaproponuj ultimo ugodę ze zapłacisz te 2000 zł a oni resztę umorzą. Jeśli na to nie pójdą to niech sobie dalej ściągają po grosze z renty. A jeśli nic nie możesz zdobyć (pożyczyć) to po prostu powiedz im ze sprawą jest u komornika a Ty nie masz.ochoty więcej z nimi rozmawiać i maja się od...
            • Gość: Basia Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.broadband.greenlan.pl 04.09.14, 20:17
              Matko Kochana a skąd wziąć taką kwotę.Nie mam siostry ani brata.Dzieci na dorobku Ta kwota wykluczona.
              • Gość: Baltazar Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.centertel.pl 04.09.14, 20:22
                To proszę ich zignorować. I nie martwić sie, juz nic więcej nie mogą zrobić.
    • Gość: Baltazar Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.centertel.pl 04.09.14, 10:21
      Ultimo kupiło Twoje zadłużenie za grosze (pakiet bywa sprzedawany za 1% wartości). W tej chwili chcą na Tobie zarobić tyle ile się da. Zostawia niektóre sprawy u komornika bo to jest dla nich pewny przychód. O reszcie mogą rozmawiać bo to ewentualna dodatkowa kasa dla nich. Zapewne będą się starali wyciągnąć najwięcej jak się da ale jesli z analizy Twojej sytuacji wyjdzie im ze opłaca się dogadać to możesz liczyć na umorzenie nawet połowy zadłużenia.
      Co się tyczy pierwszej wpłaty - tak, to jest zgodne z prawem. Po prostu stawiają warunek dla dalszych rozmów. Wychodzą z założenia ze jeśli nie jesteś w stanie zdobyć na wstępie 200 zl to w ogóle nie warto z Tobą rozmawiać. Natomiast jeśli będziesz regularnie im płacić to możesz negocjować za jakiś czas następne sprawy.
      • tadusz03 Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo 04.09.14, 19:51
        niech się pani nie da na to nabrać. nic im nie wpłacamy. z pani postu wynika, że jedyne źródło utrzymania (emeryturę) obciąża komornik, a po rzekomej umowie nadal tak będzie z pozostałymi z powodu pozostałych egzekucji . pozostaje głodowa reszta. pani nie będzie miała z czego dopłacać. dalej idziemy - jeśli ma pani jakiś lewy zarobek (prace dorywcze) i wyciuła co miesiąc min. 300zł na ratę, a takie lub większe narzucają, to UWAGA, kiedy pani jest pewna że kończy spłacać (np. 4 lata później) dowiaduje się pani, że dług wynosi tyle samo co pierwotnie.u nich i w kancelariach komorniczych długi mnożą się. wszyscy co się ugięli i podpisali, aby mieć święty spokój po długim okresie płacenia zszokowani pytali jak to możliwe. proszę nie podpisywać żadnych narzuconych przez sfrustrowaną windykację umów dopóki cokolwiek egzekwuje komornik. a na koniec : kiedy komornik okroi rentę lub wypłatę to z tego co zostaje nie musi pani nic już dopłacać (np. bo sprzedany dług, więc płać albo oddamy znowu do komornika ). zawsze może pani windykatorowi z Ultimy napisać idźcie do mojego komornika on ma moja kasę. nie zależnie czy pani da się nabrać i coś z nimi podpisze czy pokarze im figę to przestrzegam przed płaceniem im z tego co zostaje z emerytury po obciążeniu przez komornika.
        • Gość: Baltazar Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.centertel.pl 04.09.14, 20:03
          Marna porada.
          Jeśli jest w stanie dogadać się i w ten sposób zmniejszyć swoje zadłużenie to trzeba by było być inteligentnym inaczej żeby nie skorzystać. Oczywiście wszystko formalnie - ugoda z dokładnym opisem warunków, najlepiej sprawdzona przez prawnika (na uczelniach można za darmo skorzystać z pomocy prawnej). Wtedy jest bezpiecznie. Samemu oczywiście nie należy weryfikować treści ugody (każdy ma swój poziom niekompetencji).
        • Gość: Basia Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.broadband.greenlan.pl 04.09.14, 20:14
          No dobrze na razie się wstrzymuję bo wyprosiłam u nich m-c zwłoki do 25.10. Ugoda opiewa na 19 m-cy po 200 zł.a ile jeszcze dojdzie ?Może coś się zmieni,może ktoś podpowie coś co mogłabym zrobić.Wiem również że nadal komornik będzie pobierał pozostałe zaległości i nie podołam wywiązać się z tej ugody a nie chciała bym rzucać słowami na wiatr.Niestety jestem w takim wieku że do pracy nikt mnie nie zatrudni.Firma ta jest bardzo nie uprzejma zwłaszcza kobiety tam pracujące i dlatego jest strach przed odebraniem telefonu,ale muszę sobie jakoś poradzić,chociaż zupełnie nie mam pomysłu.
          Dzięki bardzo.
        • tadusz03 Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo 04.09.14, 20:14
          ponieważ pani odpowiedź zatwierdziła kiedy ja na poprzedni wpis odpowiadałem to stąd ta rozbieżność między emeryturą a rentą. wobec tego proszę odezwać się do mnie na mail
          stouz01@gmail.com
          gwoli ścisłości windykacja z dłużnikami nie negocjuje, jedynie narzuca swoje roszczenia, swoje warunki i wzywa do płacenia.
          • Gość: Basia Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.broadband.greenlan.pl 04.09.14, 20:25
            Niestety negocjuje z dłużnikami bo ja sama nim jestem chociaż sprawę ściągalności ma komornik i wykonuje swoje zadanie
            • zara550 Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo 04.09.14, 21:48
              @Basia! Nie negocjuj i nie plac!
              Komornika juz masz,to Ultimo moze co najwyzej dzwonic do Ciebie!
              Nie wierz im,ze chca ugody!Jak zaplacisz 200zl,to za miesiac powiedza,ze za malo i beda chcieli
              wiecej! Wykonczysz sie!
              Dzwonia-przestana za jakis czas.
              Jak odbierzesz telefon,to mow,ze masz komornika i zostaje ci pare zloty na zycie.
              Nie tlumacz sie za duzo!!! Mnie probowali pytac o dzieci,matke itd.Powiedzialam,ze
              rozmawiaja ze mna a nie z rodzina.Zreszta,ja kazda rozmowe koncze szybko ,mowiac zeby
              podali sprawe do sadu i tyle.Oczywiscie zaczynaja gadac o kosztach itp.sprawach,ale ja mowie,ze wiem o tym i maja podac sprawe do sadu.Przewaznie na koncu pytaja "odmawia pani zaplaty dlugu"? Ja mowie-co mam odmawiac? Przeciez komornik juz mi sciaga z pensji!
              Nie stresuj sie! Nic Ci nie moga zrobic,bo masz komornika i placisz!Oni tylko licza na Twoje zalamanie.Zreszta-jak nie masz wiecej kasy,to skad wezmiesz? Trzymaj sie komornika i
              nie boj sie telefonow! To sa tylko studenci,ktorzy maja premie za sciagniecie dlugu.
              Odetchnij gleboko i powiedz sobie - mam was w doopie i pochodz do ich telefonow ....z humorem! Ja i wielu innych dluznikow juz sie tego nauczylismy!
              • Gość: Basia Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.broadband.greenlan.pl 04.09.14, 22:09
                Próbuję im tłumaczyć,ledwo zgodzili się na zwłokę do 25.10, (było ciężko) ale ciężko jest też z takim problemem żyć i zastanawiam się "oj jak by to było dobrze życ be ciężaru długu.Z drugiej strony gdyby mi nie podliczyli duzo swojej prowizji za tą usługę to wiesz ...bym mogła się zgodzic.Może jakoś bym zarobiła.Mam trochę talentu do stroików i bukietów z kwiatów sztucznych ale to jest tez na krótką metę bo tylko na sezon.
                Własnie mnie też znaleźli przez num.tel.ale mojej synowej nie mój.Gdybym była mocna w "gębie" (tak to się mów ?) na pewno wyszło by to wszystko sprawniej.A tak cierp i kombinuj babo jak zawiniłaś,(choroba nie wybiera bogaty czy biedny stąd ten dług)
                Dzięki za miłe słowa pewnie po niedzieli się odezwę bo oni nie popuszczą.
            • tadusz03 Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo 04.09.14, 22:24
              pani Basiu to co Ultimo z panią robi to żadne propozycje ugody, tylko ich gierki. Schemat nagonki na emerytkę jest powielany przez przez wszystkie firmy windykacyjne. ONI NIE NEGOCJUJĄ Z DŁUŻNIKAMI i mają zasadę, że nie rozmawiają z dłużnikiem. Dekalog windykacji . Ciekawe po co dzwonią mając taką zasadę? My dłużnicy przyjęliśmy identyczną. Z windykacją nie rozmawiamy, nic im nie obiecujemy, nie dzwonimy do nich i nie odbieramy. Gdy dzwoni nr tel którego nie znamy, odbieramy słowem halo. Jak windykacja, to wciskamy czerwoną słuchawkę. Pani Basiu trzeba polubić ten czerwony przycisk z prawej strony komórki. A co do zmęczenia ich nagonką to już podałem maila. Proszę do mnie jutro maila wysłać, bo pani nie powinna swojego podawać na forum.
              Dobranoc .
              • Gość: marian paździoch Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 07.09.14, 00:57
                jak nie masz mieszkania które mobliby ci zlicytowac, a wszystkie trzy sprawy mają nakazy nie do podważenia, to po prostu weź ich na przetrzymanie. za jakiś czas mozliwe, że zmiekną nieco
    • Gość: Marek Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.10.14, 14:20
      Witam. Firma ULTIMO nie działa zgodnie z prawem. Poslugują sie fałszywymi dokumentami i okradają ludzi
    • 2mimoza Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo 23.10.14, 12:57
      Zmień numer telefonu i zastrzeż go. Nie będą dzwonić. A jak zastrzeżony numer jakoś zdobędą, pozwij ich do sądu za naruszenie dóbr osobistych i zażądaj odszkodowanie kilkakrotnie wyższego niż wynosi dług. Na pewno w sądzie wygrasz i będziesz miała na całkowitą spłatę długu ; mało tego, zostanie Ci sporo w kieszeni..
    • Gość: gragitarrra Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.play-internet.pl 26.10.14, 20:08
      Dla mnie ta sprawa jest jakaś dziwna. Skoro są sądowe nakazy płatności , no bo skąd komornik ? , to po co Ultimo jeszcze dzwoni ? Czy oni na pewno mają na pozostałe należności ,,kwity,, ? Czy czasami nie szukają jelenia na przedawnione długi ? Ja bym poszukał jakiejś darmowej porady i pomocy prawnej. Są organizacje pomagające takim ludziom jak Pani.
      • Gość: Basia Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo IP: *.broadband.greenlan.pl 12.11.14, 20:09
        Wpadam tu tylko na chwilę z wiadomością że zostaję przy komorniku.Sprawa trwała długo ze względu na uporczywość wyżej wymienionej firmy.4 razy w tygodniu telefon za każdym razem paniczny strach.Miałam taki okres,że chciałam wyrazić zgodę na spłatę ale jak Pani powiedział mi że może minąć miesiąc lub dwa zanim z komornikiem zamkną sprawę pomimo że będę wysyłała raty do nich i jednocześnie również komornik może mi też jeszcze zabierać do czasu zamknięcia sprawy wściekłam się.Nie zgodziłam się nagadałam nie pamiętam już co i zamknęłam telefon.Od piątku cisza.Nie wiem czy dobrze czy źle.Mam nadzieje że tak zostanie.
        Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i wsparcie.
        Proszę mi wierzyć że warto pytać co się nie wie nawet jak będą negatywne komentarze
        Dziękuję
        • zara550 Re: Najpierw rata potem podpis ugody z Ultimo 12.11.14, 21:26
          @Basia
          Dobrze zrobilas i teo sie trzymaj!!!
          Nie licz na to,ze nie beda dzwonic-beda,ale po jakims czasie ,na jakis czas zamilknal.
          Ja w zasadzie odbieram telefony,bo jak nie odbieram,to dzwonia codziennie.Jak odbiore,to mam dlugi czas spokoj.
          Nie wdaje sie w dyskusje,tylko mowie-komornik mi juz zajmuje pensje,porosze podac mnie do Sadu.
          Oni chca dyskutowac,ale mowie,ze nie mam czasu na zbedne gadanie.nie okradlas nikogo,dlug splacasz i niech tak zostanie.A tych z Ultimo-zabijaj smiechem!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka