Dodaj do ulubionych

Zwroty na Allegro

29.01.15, 01:02
Witam,

Zakupilam towar na Allegro. Firma podala lokalizacje Poznan ale towar wysylala z Chin. Towar o niskiej wartosci przyszedl po 4tygodniach - juz po Swietach. Postanowilam towar zwrocic (Kup Teraz) ale sprzedawca kaze mi to odeslac do Chin - koszt taki sam jak samego towaru. Poradzcie co powinnam zrobic?
Wystawilam mu negatywny ale spokojny komentarz a on mi grozi procesem o znieslawienie - czy to sie dzieje naprawde?
Obserwuj wątek
    • martusiaaa2011 Re: Zwroty na Allegro 29.01.15, 21:00
      Załóż spór na allegro. Towar zwracasz do sprzedawcy (osoba od ktorej kupiles) - nie interesuje Cie ze kupil to z Chin. A to przedsiebiorca czy osoba fizyczna? N
      • martusiaaa2011 Re: Zwroty na Allegro 29.01.15, 21:03
        Napisz tez do allegro co masz zrfobic albo zadzwon do stowarzyszenia konsumentow polskich po porade jak najszybciej zanim minie termin na odeslanie. W regulaminie sklepu ma cos o odstapieniu od umowy? Gdzie je skierowac? Wyslij na adres e-mail i za pośrednictwem allegro jako wiadomość pismo o odstąpieniu od umowy kupna sprzedazy do sklepu i zapytaj gdzie masz odeslac towar. WZORY PISM NA STRONIE INSTYTUCJI KTÓRĄ WSKAZAŁAM POWYŻEJ.
        • parabela82 Re: Zwroty na Allegro 30.01.15, 00:27
          To jest sprzedawca ale sam sie oglosil ze nie jest sprzedawca tylko posrednikiem a firme zarejestrowal sobie gdzies w USA. Sprawe juz zglosilam na Allegro i odpowiedzieli ze juz zablokowali to konto (DrapnijOkazje przy okazji) i niewiele wiecej moga zrobic dopoki nie zglosze sprawy na policje. Tak chyba zrobie i odesle paczke do nich do Poznania na jakas ich dziwna skrytke pocztowa - obawiam sie ze taki typ poprostu nie odbierze paczki. Najgorsze ze jak tylko Allegro zablokowalo mu jeden profil to on kontuowal sprzedaz na drugim koncie (Rosomak-37) - dostalam maila od innych kupujacych ktorzy takze czuli sie oszukani przez sprzedajacego, ze zglosili na Allegro, ze to ten sam sprzedawca ale serwis nic z tym nie zrobil. Czy sprzedajacy moze mi wytoczyc proces o znieslawienie za negatywny komentarz? Zaznacze ze nie probowalam nikogo obrazic i tylko opisalam cala sytuacje ku przestrodze innych. Nie mam pieniedzy ani czasu na sady i nie chce usunac komentarza przez szantaz sprzedawcy.
          • tito111 Re: Zwroty na Allegro 06.03.15, 22:48
            Witam serdecznie,
            Nie usuwaj komentarza,ja również kupiłam u tego sprzedawcy i tak jak w twoim przypadku straszy mnie sądem . Treść komentarza nie naruszała żadnych dóbr osobistych sprzedającego.Odpisałam na pismo"Wezwanie Przedprocesowe" sprzedającemu i doradcy prawnemu. Opisałam które punkty regulaminy aukcji naruszył (a sam ten regulamin pisał),również napisałam że na każde pismo co do mnie będzie wysyłał,odpisywać będzie mój adwokat. I czekam....czekałam na zakupiony towar, czekam na dowód zakupu (tu mi napisał że Chiny nie mają zwyczaju wystawiać paragonu,) a to jest dziwne,bo towar dostałam z Szwecji. Taki pośrednik który nie wie z którego rejonu świata zamawia towar dla klienta . A w regulaminie jest: §3 16. Od momentu zaksięgowania Środków pieniężnych niezbędnych do realizacji zamówienia na rachunku bankowym Użytkownika konta _drapnijokazje_, Kupujący ma prawo żądać otrzymania od Sprzedawcy dowodu zakupu." i ja żądałam dowodu zakupu,gwarancji,opakowania. Tak naprawdę,to ja po 5 dniach od zakupu wyczuwałam że mogą być kłopoty. Mam całą korespondencje mailową w której wprowadzał mnie w błąd i obrażał,mam towar, opakowanie,dane dotyczące aukcji.A co do tych 2 kont sprzedającego, proszę się przyjrzeć.
            Pozdrawiam
            • Gość: Kj Re: Zwroty na Allegro IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.15, 23:35
              Witam,ja dzis tez dostałam pismo przedprocesowe i nie wiem co robic...
              Rowniez wystawilam negatywny komentarz i nie obraźliwy dla tej firmy... Napisałam poprostu prawdę....
              Towar dostałam uszkodzony,bez paragonu ii w nieoryginalnym opakowaniu... Nie pisałam o zwrot pieniędzy za towar(i tu był błąd) poniewaz po innych komentarzach widziałam ze nie ma sensu,teraz żałuję...
              • tito111 Re: Zwroty na Allegro 11.03.15, 20:53
                Witaj Kj,
                Nie usuwaj komentarz, jak będzie takich osób więcej to może ALLEGRO coś z tym zrobi. Tak naprawdę, to czy ta firma działa legalnie? Powołuje się na firmę której nigdzie nie idzie znaleźć(nawet w Wilmington). Ma dwa konta,działa pod przykrywką tej samej firmy a NIP jest inny(NIP: 0000000000 kto widział taki NIP? ).Żądaj dowodu zakupu, zgodnie z jego regulaminem §3 punkt 16.Od momentu zaksięgowania Środków pieniężnych niezbędnych do realizacji zamówienia na rachunku bankowym Właściciela konta drapnijokazje, Kupujący ma prawo żądać otrzymania od Sprzedawcy dowodu zakupu. Nie martw się :) Z informacji które posiadam, to z jego strony może być ściema. Pozdrawiam
                • Gość: Kj Re: Zwroty na Allegro IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.15, 07:56
                  Niestety dowodem zakupu jest aukcja i przelew bankowy wiec chyba nie mamy szans...
                  • tito111 Re: Zwroty na Allegro 14.03.15, 00:41
                    Mamy szansę,ja również nie mam dowodu zakupu.Po konsultacji z moim radcą prawnym i informacji z federacji konsumenta,jeśli doszłoby do jakiejkolwiek sprawy to na pierwszej sprawie już leży.Może troszkę instrukcji: na allegro masz program ochrony kupującego,jak wejdziesz w niego,na dole masz "Jeśli masz pytanie,skontaktuj się z nami" przejdziesz dalej naduś BEZPIECZEŃSTWO po lewej stronie i SYTUACJA 567 po prawej,tam możesz opisać wszystko możesz zeskanować pismo które dostałaś i wysłać w załączniku. Ja tak zrobiłam i zaraz na drugi dzień prosi mnie o nr.konta do zwrotu pieniędzy. Może mi zwrócić kasę,odeśle towar(oczywiście nie do Chin czy gdzieś tam i to za potwierdzeniem odbioru) ale komentarza nie usunę.Tak mu napisałam.Nie martw się, ja wiem że Polska to dziki kraj ale jakieś prawa ma.Pozdrawiam
                    • Gość: Kj Re: Zwroty na Allegro IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.15, 10:52
                      A czy zgłaszałaś sprzedającemu ze chcesz zwrócić przesyłkę badz oddać ja do reklamacji?
    • Gość: zigi Re: Zwroty na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.15, 21:53
      Odeślij do chin. hehehe
    • Gość: zzz Re: Zwroty na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.15, 08:29
      W zakładce o mnie jest regulamin gdzie jest jak byk napisane "wysyłka z kraju producenta"
      w zakładce dane firmy podany jest adres zagraniczny
      jest informacja o długim okresie oczekiwania na towar
      Wszystko jest podane co być musi

Jeżeli te informacje były podane w momencie składania zamówienia to sory ale się czepiasz :):)
      Regulamin należy czytać przed złożeniem zamówienia a nie po :):)

"Poradzcie co powinnam zrobic?" - nic, prawdopodobnie zwyczajne strachy na lachy. Nie chcę mi się wierzyć żeby składał pozwy przeciw ludziom za każdy negatyw, to są koszty i strata czasu. Natomiast jeżeli sen ci przez to spędza z powiek to postaraj się o unieważnienie komentarza i po problemie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka