IP: *.rybnik.vectranet.pl 03.03.15, 14:50
witam czy ktoś otrzymał zwrot nadplaty podatku mając komornika czy zabiera bo słyszalem ze urząd skarbowy nie może przelewac na konto komornika dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • buzka25 Re: zwrot 03.03.15, 15:38
      mam ten sam problem, poki co czekam z rozliczeniem sie az mi adwokatka wyjasni sprawe, ale jak powiedziała zebym sie wstrzymała z zeznaniem, a szkoda bo mam zwrot, ale z tego co mi wiadomo jesli komornik wystapi do US to skarbówka ma obowiazek przekazac to komornikowi, nie wiem czy całe czy tez jest jakies ograniczenie, chyba ze cos sie zmienilo, ale ja czekam,
      • zara550 Re: zwrot 03.03.15, 18:44
        Mi komornik zajmuje nadplate.
        Nie mam pojecia,dlaczego nie zajal mi dwa lata temu,ale przedtem i teraz drugi rok-zajmuje.
        Nie wiem jak w tym roku.
        • Gość: oniaa Re: zwrot IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.15, 13:27
          prawo.rp.pl/artykul/1097431.html
          jest to artykuł, który na podstawie wyroku NSA wyjaśnia, że US nie może przekazać komonikowi nadpłaty wynikającej z rocznego rozliczenia podatku dochodowego.
          • buzka25 Re: zwrot 04.03.15, 13:51
            No jak sie jest w malzenstwie i tyt dotyczy 1malzonka, ale jesli sie rozlicza samotnie i tyt chocby pomylkowo wystawiony to i tak moze zajac ten zwrot komornik,
            • Gość: oniaa Re: zwrot IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.15, 14:09
              Wyrok dotyczy zajęcia nadpłaty podatku dochodowego - nie można jej zająć. W tym wypadku nie ma znaczenia, czy jest to rozliczenie indywidualne, czy razem z małżonkiem. Wyrok jasno stwierdza - nie można przekazać komornikowi nadpłaty podatku dochodowego.
              Inaczej sytuacja wygląda, gdy pieniądze wpłyną już na rachunek bankowy.
              • buzka25 Re: zwrot 04.03.15, 14:35
                czyli jesli zloze zeznanie a nadolata nie bedzie przelazama na konto - przekaz pocztowy to US nie ma prawa tego przekazac komornikowi?to skad tyle zajec?czy to juz teraz pojdzie odgornie czy kazde ew zajecie trzeba sobie samemu wyjasniac, ciekawe
                • buzka25 Re: zwrot 04.03.15, 15:07
                  Jestem po rozmowie z "moim"US z dzialem egzekucji i jesli maja tyt wykonwczy to zajmuja, natomiast jesli podatnik sie z tym nie zgadza to musi sam to wyjasnic . Takze wyrok wyrokiem a sprawiedliwosc jak kto uzna,
      • Gość: monika Re: zwrot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.15, 21:24
        jeśli ma decyzję o zajęciu i wyśle do us to niestety nadpłata przepadnie
    • Gość: stefcia Re: zwrot IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.15, 00:25
      Witam mam zasadzonego komornika bo miałam problemy ze spłatą rat. Wiem że mieli w urzędzie jakieś zajęcie bo dzwoniłam. Ku mojemu zdziwieniu otrzymałam zwrot. W dodatku do banku na dwa tygodnie przed otrzymaniem zwrotu z pit wysłałam prośbę o ugodę i teraz nie wiem czy to podziałami czy komornik się nie wstrzelił w czas rozliczenia. Bo niby jest tak że komornik wysyła do US egzekucję ale tego dnia nie zlożyłeś jeszcze rozliczenia tylko tydzień później to część US wysyła do komornika pismo ze brak egzekucji bo tego dnia nie było jeszcze Twojego pitu. Wtedy po jakimś czasie komornik znów wysyła. I jeśli rozlicza Cię między jednym pismem a drugim może się udać i kasę otrzymasz Ty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka