Dodaj do ulubionych

zadluzenie na karcie, windykacja i splata zadluzen

IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 27.10.05, 20:20
Witam
od dwoch lat mam zadluzenie na karcie kredytowej w banku, nie spalacalem
regularnie i bank w zeszlym roku przekazal sprawe firmie windykacyjnej. Owa
firma wydzwania do mnie w niedziele po 22 i "straszy" w przypadku
nastychmastowego nie splacenia zadluzenia przekazaniem sprawy na droge sadowa
i podwojeniu mojego dlugu.
Zadluzenie wynosi okolo 7000 zl, ale listopadzie splacam ok 5000-6000 zl,
pomimo tego od pol roku splacam zadluzenie po ok 400zl/m-cznie

Moje pytania sa nastepujace:
- czy zgodnie jest z prawem wydzwanianie i nagabywanie dluznika co tydzien o
tak niestosownych godzinach ?
- od jakiej kwoty bank/windykator w imieniu klieta moze wystapic do sadu z
roszczeniami ? np jesli zostanie mi do splaty tylko 500 zl i w najblizszym
czasie nie space zadluzenia bo nie mam z czego, czy bank wstapi na droge
sodawa ?
Czy w zwiazku z tym istnieje jakas dolna granica od ktorej bank nie wnosi
roszczen, po splaceniu czesci/wiekszosci dlugu ?
Jakie sa szanse po splaceniu wiekszej czesci z wystapieniem o umozenie czesci
odstetek ? ( np z 7000 zl odsetki stanowia 3000 zl )
Na jakiej podstawie prawnej banki przekazuja dane swoich dluznikow firmom
windykacyjnym ?
Kiedy firma windykacyjna moze umiescic " klieta" w bazie danych niesolidnych
dluznikow, w bazie dostepnej przez internet dla wszytskich ?
Dziekuje z gory za pomoc
Klaudiusz
Obserwuj wątek
    • zosia.samoosia Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad 27.10.05, 23:10
      kilka slow wyjasnienia:

jesli sprawa trafia do firmy windykacyjnej to w 95% przypadkow nie po to by
      trafic do sadu ;)))

firmy wynajmuja do obslugi tego typu spraw wyspecjalizowane firmy:
      - bo te skuteczniejsze
      - klient byc moze kiedys wroci do banku, bo przeciez to firma windykacyjna go
      sciagala a nie bank
      - taniej jest wynajac profesjonalistow niz samemu zatrudnic sztab ludzi do tego
      typu pracy (jak zauwazyles jest to "twarda windykacja" a nie cieple kluchy :))

Pytanie podstawowe jakie sie nasuwa (poruszana juz we wczesniejszym watku)
      podstawa prawna przekazania sprawy: cesja czy pelnomocnictwo ...

W przypadku pelnomocnictwa firma windykacyjna otrzymuje sprawy na okreslony
      czas "mielenia" ... od kilku tygodniu w gore ... W przypadku cesji to firma
      windykacyjna staje sie Twoim wierzycielem.

Proponuję nie przejmować sie na dzień dzisiejszy kwestia skierowania sprawy na
      droge sadowa, jak zaznaczyles w listopadzie masz dokonac wpłaty duzej kwoty ...
      By skierowac sprawe na droge postepowania sadowego firma musi wyslac do
      Ciebie "ostateczne wezwanie do zapłaty" i musi miec potwierdzenie, że dokonales
      odbioru lub tez otrzymac zwrotke z poczty ze nie odebrales przesylki (na
      poczcie polecone leza max. 2 tygodnie).

Powiedzmy, ze po tych zabawach sprawa trafia do sadu. Sad wydaje nakaz zaplaty,
      masz prawo odwolac sie od niego, kolejne dni plyna ... Powiedzmy ze komornik
      otrzymuje akt, odwiedza Ciebie. Mozesz zlozyc skarge na niewlasciwe
      postepowanie w tej sprawie komornika ... np. zanizyl wartosc sprzetow w
      mieszkaniu itp. To znowu przedluza sprawe. (to oczywiscie w duzym skrocie)

Hmm zeby umiescic dluznika w krajowym rejestrze dlugow (tak jak reklamowka u
      gory) nalezy spelnic tez szereg warunkow. Poinformowac go w wezwaniu o tym, ze
      takie dzialanie moze miec miejsce (termin jaki masz na splate zadluzenia po
      otrzymaniu takiej informacji to chyba 30 dni, ale to nalezy sprawdzic).
      Oczywiscie wezwanie tez musi byc za potwierdzeniem odbioru itd.
      • Gość: Klaudiusz Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 28.10.05, 21:50
        witaj,
        dzieki za informacje!
        zastanawia mnie tylko jeszcze jedna kwestia, mianowicie juz w tamty roku
        otrzymywalem "przedostataczne wezwanie do zaplaty" i nic ;) do tej pory, poza
        monitami

aa i jeszcze jedna kwestia, pochodze z lmalej miejscowosci, a windykator
        wydzwania do mojej dalekiej rodziny ktora ma te samo nawzisko co ja i
        przekazuje informacje typu" prosze przekazac panu X ze dzwoni pan Y z firmy
        prawniczej i prosi o bardzo pilny kontakt" Nie zycze sobie zeby wciagal to
        mioch kuzynow, czy moge cos w tej kwesti zrobic ? Jakas skarga pisemna ?
        Zsasterzenie informowania osob postronnych ?

A orientujesz sie jak wyglada kwestia wysokosci kwoty i kierowanie do sadu ? bo
        przypuszczam ze boja sie przedawnienia sprawy i bardzo czesto mnie nagabuja,
        pomimo ze nie odbieram telefonu
        • zosia.samoosia Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad 29.10.05, 10:41
          Moga zadzwonic do Twojej rodziny i poprosic o kontakt z Twojej strony. Nie
          przekazuja w ten sposob zadnych informacji dotyczacych Twojego zadluzenia.
          Jesli nie chcesz by dzownili do rodziny to daj im swoj nr ;)))

Sa firmy ktore kieruja kwoty powyzej 500 zl, inne powyzej 300. Pamietaj, ze Ty
          bedziesz obciażony kosztami, jesli przegrasz.

Czasem korci mnie by skierowac do sadu sprawe dluznika za mniejsze kwoty, po to
          by utrzec mu nosa :)) Wowczas dostaje po tylku od komornika.
          • nimeska Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad 29.10.05, 11:38
            dzieki, wplace na razie te 6 tys a potem sie zobaczy, jak bedzie z kasa ;)
            Dzieki za info ( chyba trafila kosa na kamien ;))
            • zosia.samoosia Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad 29.10.05, 15:15
              pamietaj ze jesli sprawa trafi na droge ekzekucji komorniczej to taki wyrok
              wazny jest 10 lat ;))
              • Gość: Klaudiusz Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 29.10.05, 19:48
                oki, teraz splace tego piata lub szostaka, a po nowym roku, resztae,
                a jak bym tak, potem splacal w ratach te pozostale np 3000 zeta, w regularnych
                ratach, np po 300 zeta, to bede do mnie jeszcze wydzwaniac ? Pytam bo nie ma
                mnie w kraju, windykator ma moja polska komoke a ja jej zagranica nie odbiram
                bo za to place, mowilem mu o tym ale on i tak wydzawania, nawet przezd chwilka
                dzwonil, i jak mu wytlumaczyc zeby nie dzwonil, bo nie odbiera tel zagranica,
                zreszta dzwonilem do niego dwa tyg temu, zostawwilem wiadomosc jego koledze ze
                w listopadzie sprace wszystko. Czy oni maja jakis target na wykonywane
                telefony ? musza dzwonic dla przyzwoitoscie czy co ? ;)
              • Gość: Klaudiusz Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 29.10.05, 19:50
                a jak to jest z tym przedawnienie ? od kiedy ono sie liczy ?
                • zosia.samoosia Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad 30.10.05, 00:37
                  dzwonia bo takie ich zadanie, kazda faktura ma inny termin przedawnienia bo tez
                  ma inny termin platnosci
                  • Gość: Klaudiusz Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 30.10.05, 01:05
                    oky kumam, praca jak kazda inna, maja swoj target a nad mini boss wiec dryn
                    dryn ....
      • Gość: Lae Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 23:32
        "By skierowac sprawe na droge postepowania sadowego firma musi wyslac do
        Ciebie "ostateczne wezwanie do zapłaty" i musi miec potwierdzenie, że dokonales
        odbioru lub tez otrzymac zwrotke z poczty ze nie odebrales przesylki"
        Kto Ci takich głupot naopowiadał...?
        Mogą Ci wysłać nawet gołębiem pocztowym, nie ma żadnego obowiązku wysyłania
        poleconych bądź też otrzymania potwierdzenia odbioru.
        Do sądu skierują (jeśli firma ma Kancelarię Prawna) wtedy, kiedy bank im każe.
        Czasem może to być błyskawicznie, czasem po kilku latach.
        Zwłaszcza gdy będzie się zbliżał ostateczny termin wystawienia Bankowego Tytułu
        Egzekucyjnego. W wypadku karty kredytowej nie będzie to nakaz zapłaty a BTE i
        klauzula wykonalności.
        I nie czeka się na to długo (w przeciwieństwie do np. spraw za faktury VAT) -
        teoretycznie do 7 dni, w praktyce ok. miesiąca.
        A potem nie ma już z kim dyskutować...
        A co do rejestrów dłużników - owszem żeby trafić do "komercyjnych" trzeba
        spełnić kilka warunków, ale w bankowych już na pewno jesteś...

A że dzwonią - taka ich praca. I dzwonić będą... :)

Pzdr.
        Lae
    • Gość: ktoswpodobnejsyuta Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad IP: 213.56.251.* 09.11.05, 16:49
      hmyy
      moze sie ekseprci w tej sprawie tez wypowiedza ?
      • wiola.samborska_zaremba Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad 11.11.05, 18:29
        co do przedawnienia zastosowanie ma ty prawo bankowe, które nie zawsze jest
        takie samo jak KPC, nie jestem specjalista w tej materii, wiec się nie
        wypowiadam, wezwanie do zapłaty winno byc wysłane listem poleconym, w sadzie
        dowodem jest tylko wysłanie a nie kwestia odbioru.
        Co do Rejestru dłuzników np KRD BIG S.A. to umieszcenie tam dłużnika jest
        proste i uwarunkowane tylko wysłaniem informacji do dłużnika o zamiarze
        umieszczenie jego danych w okreslonym terminie, szczegóły na stronie www.krd.pl
    • Gość: klaudiusz7 przedawnienie IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 10.11.05, 23:59
      po jakim czasie nastapi przedawnienie w tej sprawie ?
      • Gość: Ed Re: przedawnienie IP: *.centrala.kaczmarski.pl 21.11.05, 10:02
        USTAWA z dnia 12 września 2002 r. o elektronicznych instrumentach płatniczych.
        Art. 6. Roszczenia z tytułu umowy o elektroniczny instrument płatniczy
        przedawniają się z upływem 2 lat. Wystarczy ? :)
        • Gość: Klaudiusz7 Re: przedawnienie IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 23.11.05, 21:41
          badz tak mily PROSZE i powiedz mi jeszcze od kiedy licza sie dwa lata ? od
          pierwszezgo monitu ? od ostatniej wplaconej kwoty ? Od wypwiedzenia umowy karty
          kredytowej?

Zadluzenie na karcie mam juz ponad dwa lata , ale dwa miesiace temu placalem kase

Jak to policzyc ?
          Zapewne bank ani windykator mi sie nie przyznaja kiedy nastapi przedawnienie,
          ale moze jakis prawnik-magik ;) mi to policzy :D
        • Gość: Klaudiszu7 Re: przedawnienie IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 23.11.05, 21:56
          ostatni list jaki wyslalem do wierzyciela w listopadzie 2003 z prosba o
          niekierowanie sprawy do sadu, informacja, ze nie posiadam zadnego zrodla
          dochodu, i chyba o zaprzestanie naliczania odstetek i jeszcze chyba napisalem(
          nie posiadam chyba kopi tego listu) ze sprace moje zadluzenie jak tylko bede
          mial staly dochod ( czy cos w tym stylu)

czy wie od tego czsu, czyli od ostatniego pisemnego kontaktu mozna liczyc
          przedawnienie ?
          aha i jeszcze miesiac temu rozmawialem z gosciem z windykacji i zapewnialem go
          ze bede splacac po trochu swoj dlug.
          Czy rozmowa telefoniczna jest uznaniem swojego dlugu ?

• Gość: Lae Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad IP: *.os.kn.pl 24.11.05, 20:43
      Na umowie karty masz zapewne paragraf dotyczący wystawiania BTE i kwoty do
      której mogą Cię podciągnąć.
      Najczęściej jest to 10 lat od wydania karty lub 2 lata od zamknięcia rachunku.
      Jest tam też podana kwota do której maksymalnie mogą Cię obciążyć (w większości
      przypadków = limit karty x 2).

Ot i filozofia.

No chyba że masz kartę w Citi - wtedy to jest jeszcze insza para kaloszy
      (szczegółów nie pamiętam, acz mogę sięgnąć w głąb pamięci jeśli trzeba)

L.
      • Gość: Klaudiszu7 Re: zadluzenie na karcie, windykacja i splata zad IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 26.11.05, 19:15
        dziex za info, ale wlasnie chodzi o karte w Citi ...
        fajnie by bylo jakbys sobie odswiezyla pamiec i co nie co mi popdowiedziala :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka