IP: 62.121.129.* 26.05.06, 23:14
Kilka dni temu,komornik zostawil dla mnie wezwanie(nie bylo mnie w
domu).Domyslam sie co to za sprawa choc pewnosci nie mam. Niepokoi mnie
fakt,ze pod koniec tygodnia spodziewam sie wplywu na konto pewnej kwoty,ktora
ze wzgledow proceduralnych nie moze mi byc przekazana w inny sposob. Czy
przed spotkaniem sie z nim moje konto jest bezpieczne? Czy moze on zajac mi
konto zanim sie dowiem o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anioł Stróż Re: komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 01:31
      Czy to jest konto, które podałaś pracodawcy?

Pozdrawiam
      • Gość: Anioł Stróż Re: komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 01:35
        I czy dostała pismo pocztą o egzekucji komorniczej z Sądu z Wydziału
        Wykonawczego? I jaka była treść tego pisma?

Pozdrawiam
        • Gość: Majkel Re: komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 08:56
          pisma o wszczeciu egzekucji komorniczej przesyla komornik a nie Sad. Tak na
          marginesie to nie ma czegos takiego jak Wydzial Wykonawczy w Sadzie. Sad sie
          egzekucja nie zajmuje, zajmuje sie komornik ktorzy dziala przy danym Sadzie a
          wlasciwe ograny Sadowe maja tylko nadzor nad jego czynnosciami.
          • Gość: zuzka Re: komornik IP: 62.121.129.* 27.05.06, 10:32
            Witam. Konto o ktorym pisalam nie jest kontem pracowniczym lecz prywatnym.
            Pojawiaja sie na nim niewielkie kwoty od mojego przyjaciela z zagranicy. Jesli
            zas chodzi o pisma o wstrzeciu egzekucji komorniczej, to moze i byly ale rzecz
            w tym,ze ewentualne awiza umieszczane sa w skrzynce pocztowej na ogol
            zdemolowanej,dostepnej dla niezainteresowanych. Pozdrawiam z nadzieja na
            odpowiedz.
            • Gość: Anioł Stróż Re: komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 12:43
              Zuzka wydaje mi się, ze Twoje konto jest bezpieczne, ale szkoda że nie masz
              pisma o wszczęciu egzekucji, bynajmiej w moim piśmie, komornik opisał co zrobił
              i jak.

Pozdarwiam
          • Gość: Anioł Stróż Re: komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 12:40
            Faktycznie po zerknięciu na kopertę, widnieje, że to jest od komornika, ale
            wiem, że dostałem jedno pismo w tej sprawie z Sądu z Wydziału Wykonawczego i
            napewno nie pomyliłem nazwy, widniało jak byk "Wydział Wykonawczy". Tak
            przynajmiej jest w moim mieście :)

Pozdarwiam
            • Gość: Majkel Re: komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 17:52
              Wykonawcza moze byc conajwyzej sekcja w Sadzie Rejonowym i zajmuje sie
              wykonywaniem orzeczen ale nie cywilnych tylko w sprawach o wykroczenia i
              karnych. W sprawach cywilnych kazda osoba fizyczna czy prawna sama musi sie
              pofatygowac do komornika. Po uprawomocnieniu sie orzeczenia Sad w sprawie
              cywilnej jedyne co moze zrobic to wydac wierzycielowi tytul wykonawczy.
              • Gość: Anioł Stróż Re: komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 04:34
                Majkel mimo szacunku do Ciebie muszę Ciebie zmartwić. Podaj swojego emaila, a
                prześlę Tobie skan koperty i treść tego pisma, a zdziwisz się :).

Pozdrawiam
                • Gość: Majkel Re: komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 10:58
                  wystarczy ze powiesz jakie miasto i jaki Sad a ja sam sobie sprawdze czy jest
                  tam taki wydzial :)
                  • Gość: Anioł Stróż Re: komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 07:19
                    www.ms.gov.pl/bip/index.php?idkat=753
                    • Gość: Majkel Re: komornik IP: 80.51.247.* 29.05.06, 19:18
                      faktycznie racja. Pierwszy raz sie spotykam sie z takim tworem jak osobny
                      wydzial wykonawczy. wszedzie dzialaja one jako sekcje wykonawcze. Z tym ze jak
                      nadmienilem w innym miejscu taki wydzial czy tez sekcja zajmuje sie jedynie
                      wykonywaniem orzeczen w sprawach karnych i sciaganiem naleznosci sadowych jak
                      np. grzywien, nieuiszczonych wpisow itd. Czyli innymi slowy wszedzie tam gdzie
                      ktos cos wisi skarbowi panstwa w zwiazku z toczaca sie sprawa. Wydzial taki nie
                      zajmuje sie jednak sciagniem naleznosci w sprawach cywilnych gdzie druga strona
                      byl np. inna osoba prawna badz tez osoba fizyczna.
    • Gość: Zuzka Re: komornik IP: 62.121.129.* 27.05.06, 18:43
      Sorry,ale nadal nie wiem,czy jezeli nie mam "w lapie" orzeczenia o wstrzeciu
      egzekucji komorniczej to jest mozliwe zeby zajeli mi konto? I jeszcze pytanko.
      Czy gdy zapytam to bank ma obowiazek udzielic mi informacji o tym,ze komornik
      interesuje sie moim kontem?
      • Gość: Majkel Re: komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 19:49
        wszczecie egzekucji to dopiero poczatek. Najpierw masz zawiadomienie. Komornik
        dopiero pozniej bedzie ustalal jaki masz majatek oraz gdzie i jakie masz konta.
        Obawiam sie ze Bank nie udzieli ci informacji na temat czy komornik sie
        interesuje twoim kontem czy nie. Watpie zreszta by mieli to gdzies odnotowane ze
        komornik sie pytal o twoje konto. To sprawa zupelnie roznych dzialow czy nawet
        oddzialow twojego banku.
        • Gość: Zuzka Re: komornik IP: 62.121.129.* 27.05.06, 21:14
          No dzieki! Na wezwniu do wstawienia sie nie ma okreslonego terminu a jedynie
          dzien urzedowania-sroda. Zamierzam sie do niego wybrac i dokladnie dowiedziec o
          co chodzi. Wplywu na konto spodziewam sie zas czw-pt. Mysle,ze bede mogla
          podjac gotowke. Co o tym sadzicie? Z tego co piszesz Majkel troche to moze
          potrwac zanim zainteresuje sie bankiem.
          • Gość: hazzard Re: komornik IP: *.waw.cdp.pl 30.05.06, 10:06
            ja dostałam tylko zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia. Pisma o wszczęciu
            egzekucji nie dostałam. Ale obawiam się że komornik moze mi zająć konto
            bankowe. Problem w tym, że jeśli mam już zajęte 50% wynagrodzenia, to resztę
            zakład pracy przeleje mi na konto. a co jesli komornik zajmie mi też
            konto??????????????????????????????????
            • Gość: Majkel Re: komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:29
              az tyle zabrac ci nie moze, musi zostawic ci cos na zycie zgodnie z przepisami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka