Dodaj do ulubionych

Sprzedaż długu - informacja

IP: *.plk.vectranet.pl 12.07.06, 14:55
Mam pytanie, czy flirma telekomunikacyjna sprzedając moje zadłużenie, powinna mnie o tym poinformować czy nie. Bo jeśli nie, to każdy kto może posiąść informascję o zadłużeniu może teoretycznie mnie ścigać za zadłużenie. Jak to wygląda wg prawa. Pozdr. Lutek
Obserwuj wątek
    • Gość: Majkel Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 16:49
      Informowac nie musi.
      Sciagac moze nie kazdy. Moze tylko osoba czy firma ktora ma umowe cesji
      wierzytelnosci na jej rzecz.
      • Gość: Lutek Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.plk.vectranet.pl 12.07.06, 20:55
        a skąd mam wiedzieć, że posiadają taką cesję, przecież nikt mi nic nie pokazał, to tak jak ja bym wysłał do ciebie [ismo, że wykupiłem twój dłóg i co byś zrobił, zresztą powinbienieś to wiedzieć bo chyba pracujesz w jednej z takich firm
        • Gość: Anioł Stróż Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 21:18
          Jaka to firma jest? Bo jezeli Kruk, to powinni wysłać Tobie pismo. Może firma,
          która Cię ściga, po prostu działa w imieniu firmy telekomunikacyjnej i być może
          nie kupiła tego długu.

Pozdrawiam
          • Gość: lutek Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.plk.vectranet.pl 12.07.06, 21:36
            ultimo, dziala na zlecenie ultimo z luksemburga
            • Gość: Anioł Stróż Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 22:06
              Beke troszkę mam, bo istnieje firma o nazwie SeCapital, którą stworzyła firma
              Kruk, a jej "głowna" siedziba też mieści się w Luxemburgu. Beke z tego krece.
              • Gość: Anioł Stróż Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 22:10
                Sam fakt, że mieści się w Luxemburgu ma Tobie uświadomić, że to masz do
                czynienia z czyms "poważnym", ma to działac na Twoją wyobraźnię. A tak na
                prawdę nic Tobie nie mogą zrobić ;))). Powtarzam to już poraz setny na tym
                forum. Jako ciekawostkę powiem Tobie, że ta firma SeCapital ma główną siedzibę
                w Luxemburgu, w Polsce biuro mają w Warszawie, a pisemka ślą z Wrocławia ;))).

Pozdarwiam
                • Gość: lutek Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.plk.vectranet.pl 12.07.06, 23:37
                  a to jest dość ciekawe: ULTIMO PORTFOLIO INVESTMENT
                  (LUXEMBOURG) S.A. skupująca długi od polskich dużych firm jest spółką akcyjną utworzoną z 2 firm zarejestrowanych na Jersey pod tym samym adresem, a reprezentowana jest przez Christophe'a Gammala, zamieszkałego w hotelu Esch-sur-Alzette, a co ciekawe kapitał zakładowy firmy to aż 31000 euro. Dla mnie to wałek.
                  • Gość: Anioł Stróż Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 01:03
                    Bo to jest wałek ;)). Ta firma, o której pisałem Tobie SeCapital powstała po to
                    aby firma windykacyjna Kruk, czyli założyciel SeCapitalu mogła "sprzedawać"
                    nie ściągnięte przez siebie długi. A dłużnik ma świadomość, że dług krąży
                    po "różnych firmach". Podobnie może być z Ultimo, bo istnieje na polskim rynku
                    firma Ulitmo, zresztą wejdź na ich stronę: www.ultimo.pl/. Ultimo tak
                    jak Kruk pochodzi z Wrocławia, więc prawdopodobne jest to, że pomysł został
                    zerżnięty. Zresztą poczekaj na rozwój sytuacji. Np. SeCapital pierwsze pismo
                    przesłał z Luxemburga, później z Polski z Wrocka :), a adres na kopercie był
                    warszawski, wałek jak cholera. U Ciebie może być podobnie :))).

Pozdrawiam
                    • Gość: Anioł Stróż Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 01:15
                      Sorki, miało by, że na kopercie widniał warszawski adres nadawcy a nie
                      adresata. Powaliło mi się :). Późna pora....
                    • Gość: NIkAr86 Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.chello.pl 19.07.06, 19:29
                      A dlaczego firmy windykacyjne rejstrują sie w Luksemburgu? Bo tam jest tajemnica
                      bankowa!!Takie UPI nie musi się spowiadać z finansów,wiec interes się kręci.Jaki
                      z tego wniosek:nie płacić firmom windykacyjnym z luksemburga!
                      Albo założyć tam swoją :P
                      • majkel01 Re: Sprzedaż długu - informacja 21.07.06, 23:55
                        troche ci sie pomylilo cos. Tajemnica bankowa jest wszedzie i dotyczy tajemnicy
                        kto, ile, kiedy dokonal jakiej operacji czy np w co bank zainwestowal itd.
                        Luxemburg to raczej raj podatkowy.
        • Gość: Majkel Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 19:12
          tobie sie naprawde w glowie pomylilo.
          Nie ma zadnego obowiazku powiadamiania dluznika o tym co sie dzieje z
          wierzytelnoscia. Dluznik dobrze wie ze ma dlug zatem wierzyciel nie musi ponosic
          zadnych dodatkowych kosztow typu informowanie o skierowaniu do egzekucji
          komorniczej czy do windykacji czy tez odsprzedaz dlugu jakiemus innemu
          podmiotowi. Skoro masz dlug to akurat wbrew wszystkiemu to w twoim interesie
          jest splata takiego dlugu chocby z powodu odsetek ustawowych czy tez
          upierdliwosci procedur windykacyjnych lub tez umieszczenia danych KRD.

BYlo by to conajmniej dziwne jesli ktos bylby mi winien jakas kase a ja mialbym
          go jeszcze powiadamiac co mam zamiar zrobic z tym dlugiem. Jak ktos nie chce
          splacic dlugu to samo przez sie rozumie ze musi liczyc sie z klopotami i
          utrudnieniem zycia.
          • Gość: lutek Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.plk.vectranet.pl 13.07.06, 21:29
            sory za to co wczesniej napisalem, ale wracajac do meritum; nie zrozumiales o co mi chodzi, jesli firma windykacyjna nie przedstawila mi zadnego dokumentu potwierdzajacego ze jest wlascicielem mojego dlugu to skad moge wiedziec, ze zeczywiscie to oni go wykupili. Chodzi mi tylko o to. Bo co by bylo jakby nagle zglosily sie do mnie 2 firmy sciagajace ten sam dlug?
            • Gość: Majkel Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:43
              Dlatego wlasnie zdobycie informacji czy aby napewno dlug jest w reku firmy ktora
              sciaga jest w twoim dobrze pojetym interesie. Informacje taka zapewne uzyskasz w
              tej wlasnie firmie (jakies dokumenty musza miec) a napewno informacje komu dlug
              zostal sprzedany posiada wierzyciel.
              Jesli jakis dlug splacasz masz w razie czego kwitki. Jesli bys zatem zaplacil
              firmie ktora nie ma do tego prawa moglbys zglosic wyludzenie.
              • esekretariat Re: Sprzedaż długu - informacja 14.07.06, 00:04
                tymi kwitkami to sobie moze pózniej ........
                • Gość: Majkel Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 17:31
                  ciekawe stwierdzenie
                  • Gość: betii Re: Sprzedaż długu - informacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 07:11
                    z tym sprzedawaniem dlugu to ja mysle ze to jakas paranoja.komu sie uda to na
                    tym zarabia.sa slabsi i silniejsi dluznicy roznie na to reaguja.jedni wpadaja w
                    panike i szybko odaja kto by do nich sie niezglosil o kase inni z tym walcza.i
                    poprostu windykacja to tak sie ma do zarabiania kasy dla siebie jakbys gral w
                    totka.uda sie zarobic albo nieuda na dluzniku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka