IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 12:15
mam pytanie, jestem właścicielka mieszkania, które wynajmuje studentom.
Mieszkam w mieszkaniu ojca, jako urzednik zarabiam 1200 brutto. nie ujawniam
przychodów z wynajmu, podejrzewam, że "życzliwa" osoba złozyła na mnie donos
w US. jakie grożą konsekwencje w razie kontroli? prosze o szybką odpowiedź
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: donos- US 23.11.06, 17:07
      moze byc problem. Oznacza to ze mialas nieopodatkowane dochody ... trudno
      powiedziec czy bedzie to przestepstwo czy wykroczenie skarbowe. Jesli jestes
      urzednikiem wowczas ewentualny wyrok za przestepstwo skarbowe moze pokrzyzowac
      twoja kareiere urzednicza (jesli wymagana jest niekaralnosc). NIe chce cie
      jednak wprowadzac w blad. Zapytaj moze na forum Nieruchomosci albo ktoryms z
      pokrewnych, tam siedza ludzie ktorzy byc moze zetkneli sie z takim przypadkiem i
      byc moze wiedza jak z tego wybrnac.
    • m.kar Re: donos- US 27.11.06, 08:11
      Nie wystrczy złożyć donos do US, trzeba jeszcze udowodnić, że masz dochód z
      wynajmu. Jeśli ludzie którym wynajmujesz potwierdzą, że bierzesz pieniadze jakąś
      umową lub pokwitowaniem zapłaty to jest problem. Przecież możesz wynajmować bez
      opłaty mieszkanie znajomym np. za czynsz.
      • Gość: Wanda Re: do. m.kr IP: *.net81.citysat.com.pl 27.11.06, 09:47
        A jezeli ktoś za Ciebie płaci czynsz -to Uwazasz ,ze to nie jest dochod? Wanda
    • m.kar Re: donos- US 27.11.06, 12:29
      No może i masz rację to może być dochód, ale przecież jak mam mieszkanie w
      którym nie mieszkam to mogę nim dysponować w ten sposób że komus pozwalam w nim
      mieszkac.
      • Gość: Wanda Re: donos- US IP: *.net81.citysat.com.pl 27.11.06, 12:42
        Jeżeli przyjdzie jakas kontrola i Będziesz sie Tlumaczyła ,ze cos komuś Dajesz
        za darmo to na pewno Będziesz miała problem . Nie mozna za darmo podarowac
        osobie obcej samochód , dom ,mieszkanie . Na to sa odpowiednie tabelki w U.S.
        A swoją droga z tego co wiem to za wynajem mieszkanie płaci sie jakies grosze /
        2%/. CZY WARTO UMIERAC DLA 2%. Wanda
        • majkel01 Re: donos- US 27.11.06, 17:29
          no nie do konca, jesli ktos mieszka tylko za zwrot kosztow to mozna uznac ze nie
          jest to dzialalnosc nastawiona na dochod. W koncu gdyby mieszkanie stalo puste
          osoba taka poniosla by strate.
          Tak czy siak problemy wydaje sie ze beda jednak.
          • Gość: Wanda Re: do Majkela IP: *.net81.citysat.com.pl 27.11.06, 17:54
            Zaczyna sie . Majkelu , jezeli ktoś zapłaci za Ciebi czynsz to Jestes do
            przodu czy nie . A jeżeli masz mieszkanie ,to czy Ty w nim mieszkasz czy nie to
            czynsz musi byc zapłacony . Czy jeżeli wyjezdzasz na wakacje i mieszkanie stoi
            przez miesiac puste to znaczy ze poniosłes stratę i nalezą ci sie z tego tytułu
            gratyfikacje? Wątpię. Pozdrawiam WANDA
            • Gość: m.kar Re: do Majkela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 08:16
              Jakbyś np. córce pozwoliła mieszkac w swoim mieszakniu i ona oddawałaby Ci
              czynsz to też bys musiała odprowadzać z tego podatek? jak ktoś nie ma dzieci to
              może przeciez pozwolić mieszkać obcej osobie. Istotna jest wartość darowizny,
              np. samochód czy mieszkanie podlegaja opodatkowaniu. Jeśli US nie zjandzie
              dowodu że masz dochód z mieszkania to nie powinien byc problem.
              • Gość: Wanda Re: do m.kar IP: *.net81.citysat.com.pl 28.11.06, 10:00
                Dochód jest dochodem . Emeryci od swoich marnych ręcin tez płacą podatki a
                pani w miejskim pisuarze wystawia paradon z podatkiem vat. Oczywiście Masz
                racje że JEZELI U.S NIE ZNAJDZIE ... ale jak znajdzie to moze Ci nie starczyc
                mieszkania na zapłacenie kar.Wybór nalezy jak zawsze do Ciebie. Proponuje po
                raz e-nty sprawdź czy gra jest warta swieczki/ czy podatek do zaplacenia jest
                wart ryzyka/. Wanda
            • majkel01 Re: do Majkela 28.11.06, 11:32
              zadne gratyfikacje. Nie ma zysku nie ma podatku, proste. Pozatym jest jeszcze
              cos takiego jak umowa uzyczenia. Czyli ja uzyczam tobie. BYlo by dziowne zebym
              ja komus uzyczyl i byl zobowiazany do pokrywania biezacych kosztow utrzymania
              mieszkania do ktorych zalicza sie przeciez czynsz oraz media.
              • Gość: Paweł Z. Re: do Majkela IP: *.dint.wroc.pl 06.12.06, 14:52
                Ale podatek od czynności cywilnoprawnych trzeba by jednak w takim przypadku
                zapłacić, prawda?
                • mr_pope Re: do Majkela 06.12.06, 23:17
                  Nie płaci się podatku za umowę użyczenia.
        • Gość: aanikaa Re: donos- US IP: *.volta.net.pl 06.12.06, 15:04
          hej Wanda,
          a jak te Twoje informacje (o 2% stawce) maja sie do tego artykulu?
          dom.gazeta.pl/prawo/1,68408,2467479.html?as=1&ias=2&startsz=x
          co prawda widze tam date lipiec 2005, moze teraz cos sie zmienilo..
          pozdrawiam.
          • Gość: Wanda Re: do aanika IP: *.net81.citysat.com.pl 06.12.06, 20:23
            W swoim poscie napisałam - z tego co wiem - nie napisałam ,ze tak jest . Nie
            mam wiedzy czy te przepisy są jeszcze aktualne , ale nawet gdyby były to
            zapytam inaczej - czy warty umierać za 8,5 %? Wanda
            • Gość: aanikaa Re: IP: *.witnet.pl 09.12.06, 02:19
              dokladnie tak Twojego posta zrozumialam.. a ze znalazlam inne informacje w tym
              artykule to chcialam sie Ciebie po prostu dopytac..
              nie uwazam, ze warto umierac za 8,5%..
              zle mnie zrozumialas.. pytanie to zadalam nie po to, zeby wchodzic z Toba w
              dyskusje nt zasadnosci placenia tego podatku. byc moze niedlugo wynajme swoje
              mieszkanie wiec zainteresowala mnie informacja o tym podatku.
              pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka