Gość: miki Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 18:29 Opowiem o mojej sytuacji - jak to przebiegało i jak się skończyło... sporo lat temu zerwałem umowę z operatorem komórkowym, do zapłacenia został rachunek i kara - jakieś 1500 zł. Nie zapłaciłem, to taka forma protestu przeciwko monopolistycznym praktykom Operatora. przez lata dostawałem wezwania do zapłaty, które olewałem. Po jakichś 10-12 latach dostałem pismo z sądu w Lublinie z nakazem zapłaty w postępowaniu, które odbyło się w sądzie elektronicznym. Mamy 2 tygodnie na wniesienie sprzeciwu i podanie powodu - przedawnienie roszczenia. Sąd z Lublina automatycznie odsyła taka sprawę do sądu w twojej miejscowości i wstrzymuje egzekucję długu. Po jakichś 6 miesiącach dostałem wezwanie na rozprawę w moim mieście, która miała się odbyć za 2 miesiące. po kilku tygodniach dostałem pismo z sądu z pytaniem czy zgadzam się na wycofanie sprawy przez Powoda :-) zgodziłem się i od tego czasu spokój. Trzeba tylko dochować terminów składania pism i tyle. jeśli dług jest przedawniony, to nic nie mogą zrobić. i windykatorzy mają tego świadomość, dlatego wycofują sprawy z sądów by nie ponosić dodatkowych kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 18.10.11, 18:48 ot,gamonie-obrońcy uciśnionych firm windykacyjnych w rodzaju ulitimów i innego badziewia. skoro wierzyciel olał dług, w termi nie nie realizując swoich praw ,nie będę się wygłupiał i płacił im mojej ciężko zarobionej kaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dhp Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat IP: *.warszawa.supermedia.pl 18.10.11, 19:26 chciałeś chyba napisać "łatwo ukradzionej kaski"... Odpowiedz Link Zgłoś
garkuchta Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 18.10.11, 19:15 Zapłacić łącznie z odsetkami, kosztami egrezkucji itp jak najszybciej. Przeprosić tych, których się okłamało i okradło. Podziękować losowi, że to tylko tak się skończyło. I nie robić tak więcej. Tak głupi post mógł napisać tylko jakiś troll ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulka Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat IP: *.217.131.63.coditel.net 18.10.11, 22:03 Firma Intrum Justitia jest mi znana :) parę lat temu (gdzies mniej więcej 8-10) mój Brat zamowił "starter" jakiś tam ciężarówek z wydawnictwa DeAgostini. Starter przyszedł, ale że moja Rodzicielka przeliczyla ile będzie kosztować prenumerata wysłała listem poleconym (potwierdzenie mam do dzisiaj) informację, że nie będzie brała tej prenumeraty. DeAgostini dalej jednak wytrwale przysyłało jakieś badziewia, karty, ulotki, raz nawet jakiś zegarek. O ile początkowo Rodzicielka dziarsko wszystko odsyłała, informujac, że ona naprawdę tego ani nie chce ani nie potrzebuje, to po jakimś czasie dała sobie z tym spokój. No i po paru miesiącach firma Intrum Justitia przysłała wezwanie do zapłaty, odsetki i inne jakieś koszty - w sumie wyliczyli tego na ok. 150 zł. Ale ponieważ wcześniej Rodzicielka opłaciła mi studia prawnicze, to pojechałam po nich ostro jako pełnomocnik mego Brata. Dali sobie spokój na parę miesięcy i potem znowu spróbowali - odpowiedź taka sama jak poprzednio, no i tak co parę miesięcy bawilismy się w wysyłanie sobie wzajemne miłych słów :) Po ok. dwóch-trzech latach znowu im się przypomniało, znowu napisałam im parę cieplych słów. Temat inny, ale Intrum Justitia to firma żyjąca z kupowania wierzytelności, które prawie się przedawniają lub ktore się przedawniły. Prawnie, oficjalnie, czy tam formalnie możesz ich olać ciepłym ... wywarem herbacianym. Skupują takie wierzytelności po parę złotych, a potem "firma" odzyskuje od nieświadomych "pacjentów" pieniązki. Podobno - gdzieś czytałam, że odzyskują ok. 20% takich długów. Firme możesz olać, ale sumienie sumieniem (i mówi to prawnik hahaha) - jak nie chcesz oddawać Oriflamowi, to weź wpłać na jakiś dom dziecka albo inny cel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat IP: *.dclient.hispeed.ch 18.10.11, 22:54 Moja droga, jedna sprawa to kwestia uczciwości i oddania kasy firmie Oriflame. Ale oczywiscie to jest indywidualna kwestia sumienia i nie mnie i nikomu na tym forum osądzać Cię. Druga sprawa to reakcja na postępowanie firmy Intrum Justitia. Pracownicy zatrudnieni w tej firmie prezentują żenująco niski poziom wiedzy i elementarnej kultury osobistej, co wywołuje naturalną reakcję obronną u dłużnika, i słusznie! Oni w żadnym momencie nie sugerują polubownego rozwiązania problemu nieuregulowanych należności, lecz straszą i chamsko obrażają ludzi. I tylko dlatego broń się zarzutem przedawnienia wierzytelności, tylko po to by firemka ta nie otrzymała prowizji od zleceniodawcy za kolejny oddzyskany dług :) Życzę powodzenia i pozdrawiam. A po wszystkim zawsze możesz próbować się dogadać z Oriflame, gdyby jednak to sumienie trochę doskwierało ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Ze śmiechu można się .... IP: *.153.rev.vline.pl 18.10.11, 23:51 Wiecie, że komentujecie post sprzed 4 lat? Autorka zapewne wejdzie i bedzie jej glupio jak zobaczy wasze nowe wpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otumaniony Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat IP: *.man.poznan.pl 19.10.11, 07:18 To śmieszne , złodzieje i oszuści dziwią się że nawet po latach muszą spłacać swoje długi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.11, 08:46 Te wszystkie porady są idiotyczne!!! Widać, że nikt z Was nigdy nie miał nic wspólnego z prawem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 19.10.11, 10:51 Gość portalu: leon napisał(a): > Te wszystkie porady są idiotyczne!!! Widać, że nikt z Was nigdy nie miał nic ws > pólnego z prawem!!! Ty za to pokazałeś swoim wpisem, że masz z prawem wiele wspólnego :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.10.11, 09:50 trzeba zapłacić - inaczej jesteś zwykłą złodziejką. Mama nie uczyła, że nie należy kraść ? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 19.10.11, 10:53 Gość portalu: prawnik napisał(a): > trzeba zapłacić - inaczej jesteś zwykłą złodziejką. Mama nie uczyła, że nie nal > eży kraść ? Czy swoim, wzbijającym się pewnie na wyżyny twoich możliwości, wpisem chciałeś przekazać coś konkretnego? Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 19.10.11, 11:15 Żałosne. Laska coś ukradła a wszyscy jej radzą jak nie oddać:-) Poczekajcie, może okradnie i was. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 19.10.11, 12:36 ranita_08 napisała: > Żałosne. Laska coś ukradła a wszyscy jej radzą jak nie oddać:-) Żałosne, ale to, że nie wiesz, co to jest kradzież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat IP: *.cheeloo.pl 19.10.11, 22:31 czyzby? kradzież to zabranie cudzej własnosci. Księżniczka zabrała cudze kosmetyki do sprzedaży - sprzedała i kasę wydała, po czym zmądrzała wiec uznała ze sprawa nieaktualna. czym to jest jak nie kradzieżą? oświeć mnie bo nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 20.10.11, 10:08 okradziony miał to w pupie. nie skarżył się. więc o c o biega???odzyskał swoje pieniadze. to tym bardziej o co biega? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 20.10.11, 10:28 Gość portalu: ??? napisał(a): > czyzby? > > kradzież to zabranie cudzej własnosci. Jednak sprawdź sobie, dobrze? Art. 278, par. 1. Kodeks karny oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
dlugi_22 Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 26.10.11, 12:03 Przeczytałem wszystkie wpisy szanownego i wybitnie doskonałego (szczególnie w kwestii uczciwości) grona wypowiadającego się w niniejszym wątku i postanowiłem przejrzeć wszystkie papiery, które posiadam, by NIGDY, PRZENIGDY nie dać losowi szansy na jakąkolwiek nieuczciwość, stratę moralną kogokolwiek, kto miał ze mną do czynienia. Wierzę, że w Polsce są tylko UCZCIWI i ŻYCZLIWI. Dziękuję Wam gorąco ! Uwierzyłem na powrót ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igoro Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.12, 09:39 6 lat temu nie zapłaciłem Allegro prowizji w wys. 600 pln. Dług wykupiła Intrum i od 2 lat mnie straszą. Piszą maile, dzwonią, grożą odwiedzinami. I teraz najważniejsze: Nie mają prawa żądać od Ciebie pieniędzy, jeżeli sprawa ma ponad 3 lata. Straszą bo to jedyny sposób na ściągnięcie kwoty. Do sądu nie podadzą bo to im się nie opłaca przy takich kwotach. Jak mi raz facio przez telefon powiedział, że będę miał gośći, to zażądałem jego nazwiska i na pół roku miałem spokój. Później powiedziałem im że każda ich korespondencja trafia do mego prawnika. Jeśli wyczują , że się boisz- przegrałeś/aś. Tylko sąd ma prawo żądać długu!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mordimer.madderdin Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 15.08.12, 10:24 Gość portalu: Igoro napisał(a): > 6 lat temu nie zapłaciłem Allegro prowizji w wys. 600 pln. Przynajmniej przyznajesz, że jesteś uczciwy. Uczciwy "inaczej". "> Nie mają prawa żądać od Ciebie pieniędzy, jeżeli sprawa ma ponad 3 lata." Ależ mają. Nawet, jeśli sprawa będzie miała lat 30. Jesteś im winny pieniądze. "> Jak mi raz facio przez telefon powiedział, że będę miał gośći, to zażądałem jeg > o nazwiska i na pół roku miałem spokój." No. Blady strach przed Igorem obleciał Intrum. Nie oszczędził nawet programu w komputerach, który w znacznym stopniu decyduje, kiedy do ciebie zadzwonić. "Później powiedziałem im że każda ich korespondencja trafia do mego prawnika. " Tak, to akurat zapamiętali bardzo dobrze. Ten kawał krążył po firmie dobre pół roku. "> Tylko sąd ma prawo żądać długu!!!!!!!!!!" Wow. Od sądu też pożyczałeś pieniądze? Z rzeczy, które możesz dla siebie zrobić, doradzam kupno kalendarza: ten wątek ma 4,5 roku. Bardziej przydałby ci się rozum, ale tego akurat nie kupisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc 333 Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 30.08.12, 18:39 Proszę zapoznać się z tą informacją. Czego nie wolno windykatorowi? Nie ma on prawa wejść do domu dłużnika. Nie może rozmawiać o jego problemach z osobami trzecimi, np. sąsiadami, przełożonymi w pracy. Nie ma prawa wpisać go na jakąkolwiek „czarną listę dłużników”. A, gdy windykator tak właśnie postępuje, należy zawiadomić jego przełożonego, policję lub bezpośrednio prokuraturę. W razie zastrzeżeń do postępowania windykatorów można też liczyć na pomoc miejskich lub powiatowych rzeczników konsumentów oraz organizacji pozarządowych - Federacji Konsumentów, Stowarzyszenia Konsumentów Polskich. Bezpłatne porady są również udzielane pod numerem telefonu 800 800 008. Odpowiedz Link Zgłoś
mordimer.madderdin Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 30.08.12, 19:33 Gość portalu: gosc 333 napisał(a): > Proszę zapoznać się z tą informacją. > Czego nie wolno windykatorowi [...] Nie ma prawa wpisać go na jakąkolwiek „czarną listę dłużników”. Nieprawda. Mogą wpisać do big. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.12, 20:36 Wątek odnalazłem ponieważ dzisiaj dostałem smsa od nich ;) wiec oddzwoniłem kobitka postraszyła mnie jak dzieciaka :) chodzi o kwote nie całe 40 zł za jakieś aukcje na allegro z przed 6 lat, co śmieszniejsze nie przypominam sobie abym miał konto o takim nicku jak mi podała ... z allegro nic nigdy nie dostałem o zadłużeniu od nich również więc zdziwienie moje jest wielkie ;) nie uchylam się od zapłaty wręcz przeciwnie jak pokażą że to moje konto [ chociaż adres zamieszkania niech podadzą z allegro ] zgłoszę się sam do allegro o potwierdzenie i wpłacę tak jak ten wspaniałej Pani powiedziałem na ich konto a drugie tyle na dom dziecka ... ale odbiegam od tematu ;) mam jedno pytanie bo widzę że prawników jest tutaj od groma a swojego jutro w pracy dopiero zapytam ;) Co to jest BIG ? Biuro Informacji Gamoni ? czy może Będę Ignorował Gapiostwa ? ;) Jak ktoś ma dług to trzeba go spłacić ;) postawcie się z drugiej strony ;) Wam też to kiedyś może się zdarzyć ... ;) ostatnie od napinaczy internetowych tak wiem mamuta odkopuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tifania_m Re: intrum justitia - dług sprzed 8 - 9 lat 20.06.16, 14:53 Jeżeli dług jest przedawniony a wierzyciel nadal nęka Cię wezwaniami i straszy wpisem do KRD zawsze możesz dochodzić przed sądem odszkodowania za naruszenie dóbr osobistych. Miałam podobną sytuacje kilka miesięcy temu i chyba zdecyduje się na powództwo. Szukam póki co informacji jak w ogóle taka sprawa miałaby wyglądać i jak długo trwać, natknęłam się na ciekawy artykuł firmy, która takie sprawy prowadzi: forumprawne.org/windykacja/499809-dlug-przedawniony-wpis-do-krd-2.html#post3677400 . Mam nadzieje, że pomogłam Odpowiedz Link Zgłoś