Dodaj do ulubionych

zus a prawo karne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 20:40
mam pytanko zalegam w zusie na kwote ok 25000 , zus podał mnie do sądu o ukaranie za niepłacenie składek , sąd zaocznie wydał wyrok - grzywnę w wysokości 600 zł - w związku z tym mam pytanko czy jesli pójde po zaswiadczenie o niekaralności to czy je dostane , czy ta kara z zusu sprawi to ze jestem karana ????
Obserwuj wątek
    • Gość: mąż zajączka Re: zus a prawo karne IP: *.centertel.pl 29.01.09, 22:12
      Sąd wydał wyrok a kara jest "z zusu".
      • Gość: Filip Re: zus a prawo karne IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 29.01.09, 22:44
        Raczej nie będziesz miała "Zaświadczenia o NIEKARALNOŚCI" - każda
        kara (nawet ta 600zł) to jednak kara i w papierach zostaje - możesz
        się jednak starać o tzw "zamazanie" kary ale "chyba" dopiero po 3
        latach. Nadmieniam CHYBA bo dokładnie nie wiem. Sam mam 10 lutego
        sprawę za nieterminowe płacenie i będę pewnie w podobnej sytuacji
        • Gość: maria Re: zus a prawo karne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 14:46
          jak pech to pech , staram sie o prace gdzie potrzebuje zaswiadczenia o niekaralności , potrzebuje je na 1 kwietnia a praca jest pewna ale bez tego zaswiadczenia ani rusz , sąd mnie ukarał w listopadzie a wiec o 3 latach nie ma jeszcze mowy , myslałam ze ta kara z zusu sie nie liczy
          • Gość: m Re: zus a prawo karne IP: 213.155.165.* 30.01.09, 15:16
            To akurat proste - nie płacąc składek - okradasz ZUS. A państwo nie toleruje
            konkurencji...
            • aniol_stroz1 Re: zus a prawo karne 30.01.09, 15:55
              Z tego co wiem, to do baz policyjnych trafiają ludzie, którzy
              popełniali przestępstwa z KPK, a Ci którzy mieli do czynienia z KC
              tam nie lądują. Jak mniemam ZUS sądził się z Tobą cywilnie?

Pozdrawiam
              • Gość: maria Re: zus a prawo karne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 21:32
                twoje myslenie byłoby idealne dla mnie , tak to była tak mi sie wydaje sprawa cywilna , chociaz znalazłam w internecie ze ci którzy nie płacą składek zus podlegają pod art 218 kodeksu karnego :( , szczerze mówiąc to dostałam to pismo o grzywnie , zapłaciłam pieniądze i pismo wyrzuciłam , nie sądziłam ze to bedzie dla mnie teraz bardzo istotne
                • real_mr_pope Re: zus a prawo karne 30.01.09, 22:24
                  Grzywna za niepłacenie z KC? Dość dziwne, nie sądziłem, że jest to w
                  Polsce praktykowane.
                  Ad rem, dowolny pracodawca nie może swobodnie żądać od Ciebie
                  zaświadczenia o niekaralności. Prawo pracodawcy do żądania takich
                  zaświadczeń musi wynikać z ustawy i musi być konieczne do
                  wykonywania konkretnego zawodu lub zajmowania konkretnego
                  stanowiska.Jeżeli jest to tylko 'fanaberia' pracodawcy, to nie masz
                  obowiązku takiego zaświadczenia przedstawiać, a pracodawca nie moze
                  odmówić zatrudnienia Ciebie tylko z tego powodu, że odmówiłaś.
                  • aniol_stroz1 Re: zus a prawo karne 31.01.09, 11:56
                    Jeżeli był wymieniony ten paragraf, to niestety nie była to sprawa
                    cywilna.

Pozdrawiam
                    • Gość: gosc Re: zus a prawo karne IP: *.centertel.pl 23.06.15, 17:20
                      maM Kare grzywny wlasnie 500 zl, jesli ja zaplace to co dalej z zaleglym zusem??? wyrok z sadu.
                      • Gość: Michał Re: zus a prawo karne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.15, 21:56
                        Grzywnę zapłać jak sądowna , możesz na raty rozłożyć , zaległośc ZUS poda do US a ten jak nie będzie miał z czego to nie ściągnie
                • Gość: zainteresowany Re: zus a prawo karne IP: *.compower.pl 04.02.09, 14:52
                  ale ten artykul obowiazuje w momencie, gdy nie placisz za swoich pracownikow.
                  tak bylo? pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka