irenaki 29.10.10, 08:43 Przed 1 listopada zawsze mam "doła". Tylu bliskich juz odeszło ... a my zamiast sie cieszyć tym co mamy , cieszyć kazdym dniem.zyjemy jak w jakomś amoku , zabiegani, skłoceni,narzekający ... a moze przesadzam ? Dobrego dnia ! Jadę na cmentarz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xy.5 Re: Przed świętem zmarłych 29.10.10, 16:21 Nie do końca przesadzasz,ja też pędzę i jak nie narzekam to nie jestem zadowolona,ale przeważnie z siebie samej.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ba-7 Re: Przed świętem zmarłych 29.10.10, 16:33 No, dziewczyny - narzekanie to nasza cecha narodowa - ja tam jestem dumna, że kultywuję tradycję A teraz poważnie - na groby ruszam w niedzielę, muszę dojechać w dwa odległe miejsca, aż się boję tłoku na drogach, dobrze, że nie będzie lało /mam taką nadzieję/. Odpowiedz Link
pragata Re: Przed świętem zmarłych 29.10.10, 21:12 ...dni około Wszystkich Świętych dla nikogo w naszej kulturze nie kojarzą się radośnie,a wręcz odwrotnie.Wspomnienia bliskich nam osób,może tak niedawno będących wśród nas a których już zabrakło nawet przy mogile,gdzie zawsze i na pewno były w te Swięta nie bawią nikogo. Dlatego nie rozumiem,a i nie chcę wnikać dlaczego Amerykanie nawet tu wypatrują zabawy,tylko i jedynie......te wykrzywione dynie,przebrane dzieci w baby jagi i demony.... nie,nie akceptuję.....tzn. ja nie akceptuję....może jestem za stara?........ Odpowiedz Link
irenaki Re: Przed świętem zmarłych 30.10.10, 08:42 Przed moim osiedlowym pubem stoją dynie "halloween' .Od dziś dzieciaki zaczną ibiegać po klatkach przebrane za duchy i zombie. Nic nie zrobisz,mozesz nie akceptować ale tego nowego juz nie zatrzymasz. A w Lidlu i Kauflandzie Boze Narodzenie ! JUZ Odpowiedz Link
xy.5 Re: Przed świętem zmarłych 30.10.10, 16:39 U nas jeszcze tego nie ma tzn.halloween i świąt Bożego Narodzenia w marketach,jedynie chryzantemy są wszędzie. Odpowiedz Link
pragata Re: Przed świętem zmarłych 30.10.10, 18:19 ...no tak,można to potraktować jak reklamy w TV i radiu i machnąć ręką..... Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Przed świętem zmarłych 31.10.22, 13:56 nastraja do wspomnień o bliskich, którzy odeszli. Grobów do pielęgnacji nie mam, pójdę jutro na cmentarz odwiedzić miejsce, gdzie pochowana została żona Odpowiedz Link
maria88 Re: Przed świętem zmarłych 31.10.22, 14:44 piękny wiersz ks.J.Twardowskiego ks. Jan Twardowski Śpieszmy się Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą zostaną po nich buty i telefon głuchy tylko to co nieważne jak krowa się wlecze najważniejsze tak prędkie że nagle się staje potem cisza normalna więc całkiem nieznośna jak czystość urodzona najprościej z rozpaczy kiedy myślimy o kimś zostając bez niego Nie bądź pewny że czas masz bo pewność niepewna zabiera nam wrażliwość tak jak każde szczęście przychodzi jednocześnie jak patos i humor jak dwie namiętności wciąż słabsze od jednej tak szybko stąd odchodzą jak drozd milkną w lipcu jak dźwięk trochę niezgrabny lub jak suchy ukłon żeby widzieć naprawdę zamykają oczy chociaż większym ryzykiem rodzić się niż umrzeć kochamy wciąż za mało i stale za późno Nie pisz o tym zbyt często lecz pisz raz na zawsze a będziesz jak delfin łagodny i mocny Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą i ci co nie odchodzą nie zawsze powrócą i nigdy nie wiadomo mówiąc o miłości czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą Odpowiedz Link
maria88 Re: Przed świętem zmarłych 31.10.22, 20:30 Mam nadzieje,że zrobisz na tym cmentarzu trochę fotek. Bardzo jestem ciekawa jak wygląda to miejsce gdzie zlikwidowali grób Twojej zony. Dla mnie to trudne do przyjęcia. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Przed świętem zmarłych 31.10.22, 21:07 maria, tak wyglądało to miejsce po zniwelowaniu grobów w tej alejce. To były groby socjalne na 25-lat Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Przed świętem zmarłych 31.10.22, 21:53 dziś obchodzimy Haloween rokrocznie nachodziły mnie dzieciaki, w tym roku był spokój. Chyba dlatego, że winda w naprawie Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Przed świętem zmarłych 31.10.23, 12:22 dziś obchodzimy Haloween durne święto Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Przed świętem zmarłych 31.10.23, 19:01 i dziś odwiedziły mnie dzieciaki w halloweenowe święto, dla nich to duża frajda Odpowiedz Link
maria88 Re: Przed świętem zmarłych 31.10.23, 20:54 Jak ten czas szybko mija. Swiadczą o tym daty wpisów na forum. Jutro zapalimy swiatełka, które przypomną że zycie jest tylko przemijaniem. Przykre to ale prawdziwe. Smutny to będzie dzionek dla Ciebie bo nie tak dawno odeszła kolejna bliska Ci osoba. Zycze dobrej aury w odwiedzaniu mogił. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Przed świętem zmarłych 31.10.24, 13:10 dziś jest Halloween święto przywędrowało do Polski pod koniec lat 90-tych z Zachodu, zdaniem badaczy kultury początki Halloween wywodzą się z dawnym europejskich zwyczajów dożynkowych i festiwalów związanych z czczeniem zmarłych, sztuczne święto zmałpowane z zachodu, w Polsce czcimy zmarłych 1 listopada Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Przed świętem zmarłych 31.10.25, 18:04 święto Halloween, dzieciaki mają frajdę, odwiedzają mieszkania w budynku, odwiedzili i mnie Odpowiedz Link