juann1 12.07.05, 19:25 Usiłuję odworzyć dzieje swojej rodziny ,może mi pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gregortr@wp.pl Re: Hardej,Bogaj,Dyjak,Gemborys IP: *.net-serwis.pl 01.08.05, 16:00 Hej! coś wiem. NIe wiem nic o czasach historycznych rodziny Hardej,lecz pod Sokołowem Podlaskim we wsi Nowa Wieś w latach 1854-60 pojawili się Hardeje z innymi nazwiskami np:Dziewulscy, Romanczuk itd.Ponoć wszystkie nazwiska to była rodzina. Do tej wsi sprowadzono ich bo wieś wcześniej zamieszkiwali Francuzi z armi Napoleona i Francuzi wymarli na cholere.Do dziś mieszkają tam jacyś Hardeje. Moja jedna ciotka miala męża Hardeja i z nim corkę,teraz wyszła za mąż i jest w Warszawie.Ale ja ich nie znam.Moja ciotka lubi facetów, więc ma kolejnego faceta z nim na kilkoro dziecia,ale na nazwisko pierwszego więc Hardeje z pod garwolina posługują się bezprawnie tym nazwiskiem z pod SokołowaP.Troche interesuje sie nazwiskami i sądze ze jest to nazwisko pochodzenia tatarskiego na podlasiu.Część rodziny (odłam)Hardejów zamieszkiwał pod Sokołowem we wsi Grodzisk gm.Sabnie.MIeli kilka córek 3-4, wiec nazwisko nie przetrwało.Sa w Warszawie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: Hardej,Bogaj,Dyjak,Gemborys IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:52 znam młodą dziewczynę o nazwisku Gemborys z Rzeszowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaskow Re: Hardej,Bogaj,Dyjak,Gemborys IP: *.magma-net.pl 06.08.05, 22:52 A moi dziadkowie nazywają się Dyjak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur_00 Re: Hardej,Bogaj,Dyjak,Gemborys IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.13, 11:55 Co możesz mi powiedzieć o nazwisku Dyjak? Pochodzenie, znaczenie itp. Mój dwa razy pradziadek nazywał się Dyjak, pochodził z Podkarpacia. Pozdrawiam! Artur (*_*) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz D. Re: Hardej,Bogaj,Dyjak,Gemborys IP: *.eimperium.pl 15.05.14, 17:36 Witam, zależy co masz na myśli pisząc pra pra dziadek. Określ w jakich latach żyli dotyczy nazwiska Dyjak, może coś pomogę. Jednakże ja też szukam informacji ale na temat Jakuba Dyjak syna Franciszka. Próbuje rozwikłać tajemnice rodzinna :) Odpowiedz Link Zgłoś
olafharry Re: Hardej,Bogaj,Dyjak,Gemborys 30.08.05, 13:59 Witam :) W Warszawie jest kilka rodzin o nazwisku HARDEJ, Co ciekawe nie związanych ze soba. Wiem, że w Sokołowie na cmentarzu (niestety nie wiem gdzie )jest pochowanych kolka osób z tej rodziny, między innymi mój Dziad Adolf (najprawdopodobniej + 1946 lub 45). Też chętnie zacznę grzebaćż w korzeniach. Jak chcesz połączyć siły daj znać na priv (tutejszy). Olafharry :) Odpowiedz Link Zgłoś