18.09.09, 10:28
kupilam po ogladaniu programu na ten temat
i jakos na tym sie skonczylo,lezal az sie przelezal,
widzialam jak robia,jak im smakuje,jak zdrowy
ale brakuje mi czegos zebym zrobila,
cos co zapuka i powie zrob,
cos latwego zeby mnie zmobilizozowac to zrobic od razu,

Obserwuj wątek
      • owczarro Re: rozsmaruj na chlebie, sól i pieprz, koniec n/ 18.09.09, 11:07
        Guacamole

        2 dojrzałe awokado
        sok z ¼ cytryny
        ¼ posiekanej cebuli
        1 posiekany pomidor
        1 papryczka chili
        1-2 łyżeczki posiekanej kolendry
        sól, pieprz
        ew. kozi ser do posypania

        Zmiksować miąższ z awokado i od razu dodać sok z cytryny. Połączyć z pozostałymi
        składnikami, wymieszać. Jeśli awokado było za suche dodać kwaśnej śmietany
        (22%). Posypać kozim serem.
        • Gość: anew Re: rozsmaruj na chlebie IP: *.3s.pl 18.09.09, 21:46
          Zmiksuj albo pognieć widelcem,dodaj soku z cytryny, soli,pieprzu do smaku.Dobrze
          żeby smak był wyrazisty,smaruj tym chleb zamiast masłem,możesz też położyć na
          to szynkę lub inną wędlinę.Pyszne i mało roboty przy tym.Polecam i daj znać czy
          smakowało i jak zrobiłaś.
      • mhr-cs Re: Avocado 19.09.09, 09:02

        naprawde nie wiem dlaczego zawsze kupowalam a potem lezalo
        juz o 7rano pojechalam kupic,kupilam najtwardsza(nie lubie miekich
        owocow)
        i zaczelam probowac od kanapki,teraz zrobilam ta salatke
        inne tez spruje,
        naprawde smaczne
        diekuje wszystkim,
        • mhr-cs Re: Avocado 19.09.09, 13:27
          ale jeszcze jedno
          od rana nie mam apetytu na moja surowa kielbaske wedzona,
          nawet maz sie zapytal czy cos mi jest,
          czy to Avocado tak wspaniale dziala,jest tak syczace,
          • lutecja4 Re: Avocado 19.09.09, 17:29
            dojrzałe awokado pokroić w plasterki
            bardzo dojrzałe kiwi obrać rozgnieść widelcem i zrobić sos z kiwi, soku z
            cytryny i z miodu
            polać awokado
            pyszne :)
          • akabe Re: Avocado 19.09.09, 19:45
            Awokado jest oleiste, zawiera tłuszcze, nie wiem, jakie, wiem jedynie, że wytwarza się z niego olej, aktualnie bardzo popularny w Polsce. Tłuszcz (patrz: olej) zawarty w awokado wpływa na uczucie sytości, najedzenia?
            Moje awokado, niestety, skończyły swój żywot w mało kreatywny sposób: podsmażone na patelni z mięsem.

            Pozdrawiam serdecznie.
            akabe
      • rozyczko Re: Avocado 19.09.09, 21:18
        to nie tylko w Polsce, w Anglii tez :/ A te miekkie okazuja sie najczesciej
        "wygniecionymi" :/

        Ponoc mozna dojrzec avocado wkladajac je do papierowej torebki razem z jablkiem
        lub bananem i chowajac w ciemne miejsce. Probowal ktos moze? Dziala to?
        • owczarro Re: Avocado 19.09.09, 21:47
          rozyczko napisała:

          > to nie tylko w Polsce, w Anglii tez :/ A te miekkie okazuja sie najczesciej
          > "wygniecionymi" :/
          >
          > Ponoc mozna dojrzec avocado wkladajac je do papierowej torebki razem z jablkiem
          > lub bananem i chowajac w ciemne miejsce. Probowal ktos moze? Dziala to?

          Działa, przetestowałem niejeden raz i zawsze się udawało.
          • pinkink3 Re: Avocado 19.09.09, 22:35
            Szczesliwie mieszkam w okolicy, gdzie avokado rosnie na drzewach,
            np. u mojego sasiada za plotem.
            Ja swoje kupuje i wybieram zwykle takie o roznym stopniu twardosci
            bo potrzebuje ich na codzien do "mojej salady powszedniej".

            Wkladam je do szafki bez jablkowego towarzystwa i to wystarcza.
            No, ale u mnie jest dosc cieplo.
            Kiedy zaczynaja byc miekkie a ja jeszcze nie chce ich zjesc wsadzam
            je do lodowki, zeby powstrzymac ich dojrzewanie.

            Dojrzaly owoc powinien lekko ustepowac pod palcem, miec ciagle dosc
            swiecaca skorke a 'koreczek' u gory owocu powinien sie dac latwo
            usunac.
            Tak dlugo jak owoc jest w skorce tak dlugo dojrzewa. Czyli lepiej
            kupic zbyt twardy owoc niz zbyt miekki [chyba, ze skorka jest nadal
            lsniaca a potrzebujemy avocado natychmiast].
            .

            Jest jeszcze jeden test a przy okazji sposob na usuniecie pestki.
            Po przecieciu owoca uderzamy dosc energicznie---uwaga na dlon!--
            ostrzem noza w pestke, a ta powinna bez oporow przesunac sie po
            swej osi nastepnie rownie lagodnie dac sie wyjac. Kiedy mamy z tym
            klopot znaczy to, ze zle ocenilismy dojrzalosc avocado i nie bedzie
            ono tak dobre jak powinno.
            Ale juz jest za pozno--przeciety juz nie dojrzeje.

            Zbliza sie szczyt sezonu i avocado sa tansze niz kiedykolwiek.Tylko
            jesc!
    • Gość: bibol Re: Avocado IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.09, 23:50
      Jak twarde to owinac w gazete i poczekac pare dni.
      Jak miekkie to wyjac miasz lyzeczka, dodac drobno pokrojona cebulke, sol i
      pieprz. Dobrze rozdrobnic widelcem i na chlebek lub buleczke. Pycha!
      A jak sie potrzebuje tylko polowe, to droga wraz z "pestka" do lodowki.:)
      • nchyb Re: Avocado 20.09.09, 11:07
        robię niemal tak samo, tylko jeszcze skrapiam sokiem z cytryny i
        zamiast chleba wolę masę kłaść na ciepłe tosty
        • Gość: aqua48 Re: Avocado IP: 77.236.0.* 17.02.10, 08:25
          Miękkie avocado można pokroić w kawałki i wraz z jajkiem na twardo, pomidorem, cebulką, majonezem i czym się tam jeszcze lubi włożyć do chlebka pita. Polecam - pyszne jako drugie śniadanie. No i oczywiście guacamole za które dałabym się sama pokroić.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka