Gość: małgorzata IP: *.chello.pl 28.11.09, 23:31 jaki ser kupić na sernik złota rosa chudy tłusty wydaje mi się że chyba chudy bo przecież dojdzie olej i mleko 3%więc tego tłuszczu starczy bo w zasadzie nie będę robić go z pianą tylko spód i ser Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: jaki ser 28.11.09, 23:38 Imho im tlustszy ser na sernik, tym lepiej. Najlepszy - przekonalam sie o tym niedawno - ser na sernik to 'Zielona Łąka' z Biedronki. Albo jakis inny wiaderkowy, mozliwie z najwiekszym procentem zawartosci tluszczu. Piana w przepisie na 'zlota rose' jest wazna - 'trzyma' wilgoc w serze podczas pieczenia i pozniej. Sprawia, ze masa serowa nie tyle sie piecze, ile - pod szczelnym pianowym przykryciem - dusi. Na twoim miejscu nie rezygnowalabym z niej. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: jaki ser 29.11.09, 00:24 odnosze wrazenie, ze przepis jest rdzennie niemiecki, choc moge sie mylic. tu uzywamy do niego naszego quarku i to chudego (magerquark), czyli o zawartosci ponizej 10% tluszczu w suchej masie. funkcjonuje doskonale. tu np niemiecka wersja www.chefkoch.de/rezepte/118001049959964/Goldtroepfchen-Torte.html nigdy nie wiem, czy polski twarozek homo i quark to dokladnie to samo :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgorzata Re: jaki ser IP: *.chello.pl 29.11.09, 12:00 no to mam problem bo nie za specjalnie lubię serniki typu krakowski takie mocno serowe a ta piana w tym serniku też jakoś tak mi nie podchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: jaki ser 29.11.09, 12:19 zapytalam sie dzis rano kupujac pieczywo w piekarnio-cukierni, bo akurat mieli zlota rose a obslugiwala mlodsza szefowa. ser koniecznie chudy, w zadnym razie tlusty. jesli ci ta piana nie podchodzi, to moze zrob po prostu jakies inne ciasto? sernik nowojorski, na zimno, bo ja wiem... Odpowiedz Link Zgłoś