IP: *.chello.pl 28.11.09, 23:31
jaki ser kupić na sernik złota rosa chudy tłusty wydaje mi się że chyba chudy bo przecież dojdzie olej i mleko 3%więc tego tłuszczu starczy bo w zasadzie nie będę robić go z pianą tylko spód i ser
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: jaki ser 28.11.09, 23:38
      Imho im tlustszy ser na sernik, tym lepiej.
      Najlepszy - przekonalam sie o tym niedawno - ser na sernik
      to 'Zielona Łąka' z Biedronki. Albo jakis inny wiaderkowy, mozliwie
      z najwiekszym procentem zawartosci tluszczu.

Piana w przepisie na 'zlota rose' jest wazna - 'trzyma' wilgoc w
      serze podczas pieczenia i pozniej. Sprawia, ze masa serowa nie tyle
      sie piecze, ile - pod szczelnym pianowym przykryciem - dusi. Na
      twoim miejscu nie rezygnowalabym z niej.
      • ania_m66 Re: jaki ser 29.11.09, 00:24
        odnosze wrazenie, ze przepis jest rdzennie niemiecki, choc moge sie mylic. tu uzywamy do niego naszego quarku i to chudego (magerquark), czyli o zawartosci ponizej 10% tluszczu w suchej masie. funkcjonuje doskonale.
        tu np niemiecka wersja www.chefkoch.de/rezepte/118001049959964/Goldtroepfchen-Torte.html
        nigdy nie wiem, czy polski twarozek homo i quark to dokladnie to samo :(
      • Gość: małgorzata Re: jaki ser IP: *.chello.pl 29.11.09, 12:00
        no to mam problem bo nie za specjalnie lubię serniki typu krakowski takie mocno serowe a ta piana w tym serniku też jakoś tak mi nie podchodzi
        • ania_m66 Re: jaki ser 29.11.09, 12:19
          zapytalam sie dzis rano kupujac pieczywo w piekarnio-cukierni, bo akurat mieli
          zlota rose a obslugiwala mlodsza szefowa. ser koniecznie chudy, w zadnym
          razie tlusty.
          jesli ci ta piana nie podchodzi, to moze zrob po prostu jakies inne ciasto?
          sernik nowojorski, na zimno, bo ja wiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka