Gość: ania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 16:22 jak w tytule.mam zamiar upiec tak na 4 dorosłe osoby, w piekarniku oczywiście .Dotąd spody kupowałam tym razem chciałabym upiec ,i czy można przechowywać surowe ciasto w zamrażalniku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 16:24 aha,kochani .Nie posiadam wagi kuchennej więc proszę w przeliczniku na ...szklanki lub łyżki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bnew Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) 26.01.04, 17:04 Ja robię następujące dwie szklanki mąki (na oko :-)), może być więcej), przesiać przez sitko, zrobić w górce z mąki otwór (wulkan) i wlać rozrobione w filiżance ciepłej wody drożdze (ok 20-40 gram wedle uznania), zasypać drożdze mąką i przykryć czystą ściereczką na 20 minut (ja to robię w misce plastikowej, żeby mi się drożdże na blat nie rozlały), potem dodać łyżkę oliwy, troche soli (ok 1/3-1/2 łyżeczki) i wyrobić ciasto, w razie potrzeby dolać wody żeby ciasto nie wyszło za suche jeżeli przesadzimy z wodą to dodać mąki żeby ciasto nie kleiło się do rąk przy wyrabianiu, radzę poświęcić trochę czasu na wyrobienie ciasta bo im dłużej wyrabiamy (lepiej rękami a nie maszyną, jeżeli wewnątrz ciasta są duże pęcherze powietrza tzn że jest dobrze wyrobione) tym lepsze ciasto, po wyrobieniu przykrywamy ściereczką na pół godziny aż ładnie wyrośnie ( powinno podwoić objętość) po tym wałkujemy i nakładamy na blache (przed nałożeniem sosu i innych dodatków warto podziurawić ciasto widelcem, nie będą się wtedy tworzyć bąble powietrza w cieście). Ciasto można swobodnie zamrozić i użyć innym razem (sam tak robię jak mi zostaje). A chciałem nadmienić że jest to przepis na pizze na cieniutkim cieście (maks 7-8 mm grubości) i pieczemy je w piekarniku 15-20 minut w 200 stopniach. Pozdrawiam i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutinka Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.01.04, 18:31 Zajrzyj tutaj: www.mniammniam.pl/pu.php?u=17&p=2933 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaper Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 08:37 ja to robie tak. 2 szklanki mąki [10 czubatych łyżek]to jest ok.30 dkg.1 całe jajko i 1 żołtko, 1 duża łyżka cukru,1 mała łyżeczka soli,4-5 dkg drożdży,2-3 łyżki oleju,[ja do tego dodaje szczypte czosnku granulowanego]kwestia gustu i około 1\4 szklanki mleka. te wszystkie produkty do jednego pojemnika ,wyrabiam mikserem około 20 min ,po rozłożeniu placka o średnicy 35 cm brzegi robie grubsze[wianuszek],wkładam do ciepłego uchylonego piekarnika na około 20 min, po tym czasie zamykam piekarnik [pizza jes już z farszem]temp 180 -190 st c czas około40 min przed wyjeciem sprawdzam spód czy upieczona. smacznego ,pizza,PORTOS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Sekrety domowej pizzy IP: *.dialup.tiscali.it 27.01.04, 10:28 Znajacym angielski polecam strone: www.pizza.it/eng-site/ricette/welcome.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmora Re: Sekrety domowej pizzy IP: *.bphpbk.pl 27.01.04, 16:07 taaa nasze domowie piekarniki nigdy nie dorownaja prawdziwym piecom do pizzy (szczegolnie takim ktore sa opalane drewnem). ja robie pizze na cienkim i zamin wloze ja do pieca daje max 250 C i wlaczam jeszcze termoobieg. Wtedy wystarczy tylko 10 minut i pizza jesk gotowa. musze sprobowac teraz zrobic ciasto wg przepisu ze strony ktora podala Linn (dzieki Linn). -- zmora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Sekrety domowej pizzy IP: *.dialup.tiscali.it 27.01.04, 16:16 Trzeba sie z tym pogodzic, ze pizza nie bedzie taka jak z dobrej pizzerii, potem starac sie, zeby byla dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 14:24 dzięki. jakiej grubości jest spód z tego przepisu? nie ukrywam że interesuje mnie raczej grubszy,czy wystarczy tylko podwoic składniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyglis Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 20:39 Polecam ten przepis.Jest chwalony przez wszystkich którym go poleciłem. Składniki: 40dag mąki przennej, 3/4 szklanki mleka, 3 dag drożdży, 2 ły zeczki cukru, 2 łyżki oleju, 1 jajo, sól do smaku. Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać ciepłe mleko ( nie gorące ), dodać pół szklanki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, kiedy rozczyn drożdżowy wyrośnie ( podwójna objętość) dodać do mąki, dodać olej, jajo,i sól do smaku (szczypta). Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Życzę smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.dialup.tiscali.it 30.01.04, 10:44 Wloska pizza nie ma w skladnikach jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata a mąka 30.01.04, 12:53 Czy to ma jakieś znaczenie czy to jest 500 czy 600 czy 700 która lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: a mąka IP: *.dialup.tiscali.it 30.01.04, 16:16 Nie znam mak polskich. Dobrze jest uzyc 50% zwyklej maki i 50% maki manitoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmora Re: a mąka IP: *.bphpbk.pl 30.01.04, 16:34 Gość portalu: Linn napisał(a): > Nie znam mak polskich. Dobrze jest uzyc 50% zwyklej maki i 50% maki manitoba lo manitoba ??? to jakas indiańska mąka ? ;))) a tak na powaznie to me nie wie tez jaj najlepsza maka do pizzy w naszych sklepach widzialem tylko mąki oznaczone Typ 450 - Tortowa Typ 500 iTyp 550 - chyba Szymanowska tylko niech mi jakis facho wyjasni co to znaczą te liczby i jak sie one potem maja do jakosci wypiekow ? ukłony -- zmora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: maka manitoba IP: *.dialup.tiscali.it 30.01.04, 17:30 Cieplo, cieplo... Maka manitoba pochodzi z Kanady; jest maka, ktora zawiera duzo protein i pochlania wode do 80-90%. Szczegolnie polecana do wypekow trudniejszych: chleby specjalne, pizza, focaccie, paczki, ciasta drozdzowe itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnalaga Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.magma / *.magma-net.pl 30.01.04, 16:52 2 szklanki wody 2 dkg drożdzy 0,75 szklanki letniej wody 1 lyzka oleju sol, cukier(szczypta) drozdze trzeba rozpuscic z cukrem w wodzie i wyrobic z mąka i olejem az ciasto przestanie sie kleic do rąk i miski (mozna oprocz soli dodac ziola i czosnek - jak ktos lubi), forme wysmarowac olejem i ulozyc ciasto potem dodatki i do piekarnika (250 stopni ok. 15 mniut).Moim zdaniem jest to najszybszy i najlatwiejszy przepis na pyszne ciasto, ktore zawsze dobrze sie udaje!! Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 19:15 Robię tak: Mąka, 20g drożdży(podrośniętych w cieple), woda, olej,sól. Próbowałam różnych proporcji, czarów i zaklęć: woda tylko mineralna, sól tylko morska, odpowiednia mąka i temperatura.... Zawzięłam się, a pizza nie jest pizzowata. Wszyscy chwalą, nawet mój kolega Meksykanin twierdzi, że tylko jego mama potrafi zrobić takie pyszne....i tu pada nazwa jakiejś potrawy, która pizzą nie jest niestety. Musi być jeszcze coś, jakaś tajemnica, drobiazg sama nie wiem... Zrobiłam kiedyś niechcący "pizzę", która miała 8 cm wysokości! No, cóż wspomniałam, że eksperymentuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 10:49 Ja niestety też mam przykre doświadczenia jeśli chodzi o ciasto. Wypróbowałam już 2 przepisy /podobno sprawdzone/ i cały czas wychodzą twarde cienkie placki a mam ochotę na taką puszustą pizze. Po przygotowaniu i wyrośnięciu już ciasto jest jakieś takie gumowate i się rozrywa nie wiem czy to wina mąki, drożdży .... Podaję te moje przepisy może ktoś z nich korzysta i wychodzi mu pyszna a tylko ja robię coś nie tak. 1. 3 szkl mąki 1 łyżeczka drożdży swieżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju bazylia i oregano mogą być suszone około łyżeczki czubatej razem letnia woda ok.1/2 szkl Drożdże rozmieszać z odrobiną letniej wody , dodać do mąki z solą, cukrem, ziołami. Zarobić palcami dodać olej i mieszając ręką dodawać wodę by ciasto było miękkie lecz nie rzadkie. Nie wyrabiać za długo.Wybić, porzucać ciasto o blat. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Na brytfankę 20x30-piec 200 stC 25 -30 min (dla piecyka gazowego). W elektrycznym krócej. 2. 2 szklanki maki (najsmaczeniejsze pol na pol pszenna i zytnia) 2 lyzki oliwy szczypta soli duza lyzka drozdzy suchych lub swiezych +szczypta cukru szczypta majeranku, szczypta oregano ciepla woda (okolo 1/2 szklanki) Drozdze nastawic do wyrosniecia (z cukrem) reszte skladnikow wsypac/wlac do miski. Dodac drozdze, wyrobic na jednolite wolne ciasto. Wysmarowac miche oliwa, wlozyc ciasto do wyrosniecia. Po ok godzinie rozwalkowac, wlozyc do formy i robic pizze w/g swojego pomyslu Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.dialup.tiscali.it 31.01.04, 11:03 Te ostatnie przepisy sa dosc dobre. Duzo zalezy jednak od samego przygotowania ciasta. Po zrobieniu ciasta, rozwalkowac, zaczekac 5 minut i jeszcze troche rozwalkowac brzegi / ciasto lubi sie "kurczyc" /. Oczywiscie dobrze byloby orzciagnac ciasto rekoma, jak prawdziwy pizzaiolo. Mozna np. zostawic do wyrosniecia juz w piekarniku, w formie, posmarowane oliwa / 40 minut w 40°C /. Potem posmarowac sosem pomidorowym, piec 10 minut w 250°, dodac mozzarelle, znowu 10 minut w 250°. Oczywiscie dot. to pizzy Margherity. Odpowiedz Link Zgłoś