Dodaj do ulubionych

poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 16:22
jak w tytule.mam zamiar upiec tak na 4 dorosłe osoby, w piekarniku
oczywiście .Dotąd spody kupowałam tym razem chciałabym upiec ,i czy można
przechowywać surowe ciasto w zamrażalniku?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 16:24
      aha,kochani .Nie posiadam wagi kuchennej więc proszę w przeliczniku
      na ...szklanki lub łyżki :-)
      • bnew Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) 26.01.04, 17:04
        Ja robię następujące
        dwie szklanki mąki (na oko :-)), może być więcej), przesiać przez sitko, zrobić
        w górce z mąki otwór (wulkan) i wlać rozrobione w filiżance ciepłej wody
        drożdze (ok 20-40 gram wedle uznania), zasypać drożdze mąką i przykryć czystą
        ściereczką na 20 minut (ja to robię w misce plastikowej, żeby mi się drożdże na
        blat nie rozlały), potem dodać łyżkę oliwy, troche soli (ok 1/3-1/2 łyżeczki) i
        wyrobić ciasto, w razie potrzeby dolać wody żeby ciasto nie wyszło za suche
        jeżeli przesadzimy z wodą to dodać mąki żeby ciasto nie kleiło się do rąk przy
        wyrabianiu, radzę poświęcić trochę czasu na wyrobienie ciasta bo im dłużej
        wyrabiamy (lepiej rękami a nie maszyną, jeżeli wewnątrz ciasta są duże pęcherze
        powietrza tzn że jest dobrze wyrobione) tym lepsze ciasto, po wyrobieniu
        przykrywamy ściereczką na pół godziny aż ładnie wyrośnie ( powinno podwoić
        objętość) po tym wałkujemy i nakładamy na blache (przed nałożeniem sosu i
        innych dodatków warto podziurawić ciasto widelcem, nie będą się wtedy tworzyć
        bąble powietrza w cieście). Ciasto można swobodnie zamrozić i użyć innym razem
        (sam tak robię jak mi zostaje). A chciałem nadmienić że jest to przepis na
        pizze na cieniutkim cieście (maks 7-8 mm grubości) i pieczemy je w piekarniku
        15-20 minut w 200 stopniach.
        Pozdrawiam i smacznego
    • Gość: nutinka Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.01.04, 18:31
      Zajrzyj tutaj: www.mniammniam.pl/pu.php?u=17&p=2933
    • Gość: kaper Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 08:37
      ja to robie tak. 2 szklanki mąki [10 czubatych łyżek]to jest ok.30 dkg.1 całe
      jajko i 1 żołtko, 1 duża łyżka cukru,1 mała łyżeczka soli,4-5 dkg drożdży,2-3
      łyżki oleju,[ja do tego dodaje szczypte czosnku granulowanego]kwestia gustu i
      około 1\4 szklanki mleka. te wszystkie produkty do jednego pojemnika ,wyrabiam
      mikserem około 20 min ,po rozłożeniu placka o średnicy 35 cm brzegi robie
      grubsze[wianuszek],wkładam do ciepłego uchylonego piekarnika na około 20 min,
      po tym czasie zamykam piekarnik [pizza jes już z farszem]temp 180 -190 st c
      czas około40 min przed wyjeciem sprawdzam spód czy upieczona.
      smacznego ,pizza,PORTOS.
      • Gość: Linn Re: Sekrety domowej pizzy IP: *.dialup.tiscali.it 27.01.04, 10:28
        Znajacym angielski polecam strone:
        www.pizza.it/eng-site/ricette/welcome.htm
        • Gość: zmora Re: Sekrety domowej pizzy IP: *.bphpbk.pl 27.01.04, 16:07
          taaa
          nasze domowie piekarniki nigdy nie dorownaja prawdziwym piecom do pizzy
          (szczegolnie takim ktore sa opalane drewnem).

ja robie pizze na cienkim i zamin wloze ja do pieca daje max 250 C i wlaczam
          jeszcze termoobieg. Wtedy wystarczy tylko 10 minut i pizza jesk gotowa.

musze sprobowac teraz zrobic ciasto wg przepisu ze strony ktora podala Linn
          (dzieki Linn).

--
          zmora

• Gość: Linn Re: Sekrety domowej pizzy IP: *.dialup.tiscali.it 27.01.04, 16:16
            Trzeba sie z tym pogodzic, ze pizza nie bedzie taka jak z dobrej pizzerii,
            potem starac sie, zeby byla dobra.
      • Gość: ania Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 14:24
        dzięki. jakiej grubości jest spód z tego przepisu? nie ukrywam że interesuje
        mnie raczej grubszy,czy wystarczy tylko podwoic składniki?
    • Gość: zyglis Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 20:39
      Polecam ten przepis.Jest chwalony przez wszystkich którym go poleciłem.
      Składniki: 40dag mąki przennej, 3/4 szklanki mleka, 3 dag drożdży, 2 ły zeczki
      cukru, 2 łyżki oleju, 1 jajo, sól do smaku.
      Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać ciepłe mleko ( nie gorące ), dodać
      pół szklanki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę
      przesiać, kiedy rozczyn drożdżowy wyrośnie ( podwójna objętość) dodać do mąki,
      dodać olej, jajo,i sól do smaku (szczypta). Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
      Życzę smacznego.
      • Gość: Linn Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.dialup.tiscali.it 30.01.04, 10:44
        Wloska pizza nie ma w skladnikach jajka.
    • dharmata a mąka 30.01.04, 12:53
      Czy to ma jakieś znaczenie czy to jest 500 czy 600 czy 700 która lepsza?
      • Gość: Linn Re: a mąka IP: *.dialup.tiscali.it 30.01.04, 16:16
        Nie znam mak polskich. Dobrze jest uzyc 50% zwyklej maki i 50% maki manitoba.
        • Gość: zmora Re: a mąka IP: *.bphpbk.pl 30.01.04, 16:34
          Gość portalu: Linn napisał(a):

> Nie znam mak polskich. Dobrze jest uzyc 50% zwyklej maki i 50% maki manitoba

lo
          manitoba ???
          to jakas indiańska mąka ? ;)))

a tak na powaznie to me nie wie tez jaj najlepsza maka do pizzy
          w naszych sklepach widzialem tylko mąki oznaczone
          Typ 450 - Tortowa
          Typ 500
          iTyp 550 - chyba Szymanowska

tylko niech mi jakis facho wyjasni co to znaczą te liczby i jak sie one potem
          maja do jakosci wypiekow ?

ukłony
          --
          zmora
          • Gość: Linn Re: maka manitoba IP: *.dialup.tiscali.it 30.01.04, 17:30
            Cieplo, cieplo...
            Maka manitoba pochodzi z Kanady; jest maka, ktora zawiera duzo protein i
            pochlania wode do 80-90%.
            Szczegolnie polecana do wypekow trudniejszych: chleby specjalne, pizza,
            focaccie, paczki, ciasta drozdzowe itp.
    • Gość: krasnalaga Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.magma / *.magma-net.pl 30.01.04, 16:52
      2 szklanki wody
      2 dkg drożdzy
      0,75 szklanki letniej wody
      1 lyzka oleju
      sol, cukier(szczypta)
      drozdze trzeba rozpuscic z cukrem w wodzie i wyrobic z mąka i olejem az ciasto
      przestanie sie kleic do rąk i miski (mozna oprocz soli dodac ziola i czosnek -
      jak ktos lubi), forme wysmarowac olejem i ulozyc ciasto potem dodatki i do
      piekarnika (250 stopni ok. 15 mniut).Moim zdaniem jest to najszybszy i
      najlatwiejszy przepis na pyszne ciasto, ktore zawsze dobrze sie udaje!!
      Smacznego
      • Gość: kiks Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 19:15
        Robię tak: Mąka, 20g drożdży(podrośniętych w cieple), woda, olej,sól.

Próbowałam różnych proporcji, czarów i zaklęć: woda tylko mineralna, sól tylko
        morska, odpowiednia mąka i temperatura.... Zawzięłam się, a pizza nie jest
        pizzowata. Wszyscy chwalą, nawet mój kolega Meksykanin twierdzi, że tylko jego
        mama potrafi zrobić takie pyszne....i tu pada nazwa jakiejś potrawy, która
        pizzą nie jest niestety.
        Musi być jeszcze coś, jakaś tajemnica, drobiazg sama nie wiem...

Zrobiłam kiedyś niechcący "pizzę", która miała 8 cm wysokości! No, cóż
        wspomniałam, że eksperymentuję ;)
        • Gość: gosia Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 10:49
          Ja niestety też mam przykre doświadczenia jeśli chodzi o ciasto. Wypróbowałam
          już 2 przepisy /podobno sprawdzone/ i cały czas wychodzą twarde cienkie placki a
          mam ochotę na taką puszustą pizze.
          Po przygotowaniu i wyrośnięciu już ciasto jest jakieś takie gumowate i się
          rozrywa nie wiem czy to wina mąki, drożdży ....
          Podaję te moje przepisy może ktoś z nich korzysta i wychodzi mu pyszna a tylko
          ja robię coś nie tak.
          1.
          3 szkl mąki
          1 łyżeczka drożdży swieżych
          1 łyżeczka cukru
          1 łyżeczka soli
          2 łyżki oleju
          bazylia i oregano mogą być suszone około łyżeczki czubatej razem
          letnia woda ok.1/2 szkl
          Drożdże rozmieszać z odrobiną letniej wody , dodać do mąki z solą, cukrem,
          ziołami. Zarobić palcami dodać olej i mieszając ręką dodawać wodę by ciasto
          było miękkie lecz nie rzadkie.
          Nie wyrabiać za długo.Wybić, porzucać ciasto o blat. Odstawić przykryte w
          ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Na brytfankę 20x30-piec 200 stC 25 -30 min
          (dla piecyka gazowego). W elektrycznym krócej.
          2.
          2 szklanki maki (najsmaczeniejsze pol na pol pszenna i zytnia)
          2 lyzki oliwy
          szczypta soli
          duza lyzka drozdzy suchych lub swiezych +szczypta cukru
          szczypta majeranku, szczypta oregano
          ciepla woda (okolo 1/2 szklanki)

Drozdze nastawic do wyrosniecia (z cukrem)
          reszte skladnikow wsypac/wlac do miski. Dodac drozdze, wyrobic na jednolite
          wolne ciasto.
          Wysmarowac miche oliwa, wlozyc ciasto do wyrosniecia.
          Po ok godzinie rozwalkowac, wlozyc do formy i robic pizze w/g swojego pomyslu

Pozdrawiam
          Gosia
          • Gość: Linn Re: poproszę o przepis na pizzę (głównie ciasto) IP: *.dialup.tiscali.it 31.01.04, 11:03
            Te ostatnie przepisy sa dosc dobre. Duzo zalezy jednak od samego przygotowania
            ciasta.
            Po zrobieniu ciasta, rozwalkowac, zaczekac 5 minut i jeszcze troche rozwalkowac
            brzegi / ciasto lubi sie "kurczyc" /. Oczywiscie dobrze byloby orzciagnac
            ciasto rekoma, jak prawdziwy pizzaiolo.
            Mozna np. zostawic do wyrosniecia juz w piekarniku, w formie, posmarowane
            oliwa / 40 minut w 40°C /. Potem posmarowac sosem pomidorowym, piec 10 minut w
            250°, dodac mozzarelle, znowu 10 minut w 250°.
            Oczywiscie dot. to pizzy Margherity.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka