IP: 193.0.125.* 07.02.04, 11:55
Jak mozna zrobic dobry rosól?
Ja słyszałem , że bierze sie mieso wolowe i smazy = cebula= kurczk
=włosczyzna i gotuje ok 3 godzin
I tak zrobilem ale nie bylo dobre
Jaki blad popelniłem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tess Re: Rosół IP: *.telia.com 07.02.04, 12:05
      ja do rosolu nigdy miesa nie podsmazam.....

podpiekam cebule na plycie kuchennej
      co daje zapach/smak rosolkowi wspanialy,

dodaje nieraz ziele angielskie/lisc laurowy /caly pieprz

czas gotowania rosolu zalezy oczywiscie od rodzaju miesa
      mozna sie probowac,sprawdzajac miekosc wolowiny....
      • Gość: jasio Re: Rosół IP: 193.0.125.* 07.02.04, 12:43
        dzieki
        • buniaaaaa Re: Rosół 07.02.04, 12:58
          bardzo dobry jest rosół jeżeli gotuje się go z mięsa wołowego, kawałek kury
          rosołowej / nie musi być ze wsi można ją kupić w sklepie/ lub zamiast kury
          można dodać np. skrzydło indycze, dodać dużo włoszczyzny z kapustą włoską inne
          przyprawy wg uznania i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Z
          ugotowanego mięsa można zrobić pierogi lub krokiety i z części rosołu ugotować
          czerwony barszczyk. Smacznego.....
    • tralalumpek Re: Rosół 07.02.04, 13:32
      Dodaje do rosołu zawsze ząbek czosnku i malutkiego grzybka oraz pieprz mielony
      przed zagotowaniem się rosołu. Gotuje zawsze bardzo wolno.
      Nigdy nie podsmażam mięsa, na którym ma być gotowany rosół.
      • wedrowiec2 Re: Rosół 07.02.04, 14:27
        Mięso rosołowe (wołowina + ew. kawałek kurzyny) zalewam wrzątkiem i bardzo
        wolno gotuję; w pierwszej fazie zbieram szum z powierzchni. Potem dodaję cebulę
        przypieczoną na palniku, marchew, pietruszkę i trochę seleru. Dodaję mało
        przypraw - tylko sól, czarny pieprz, mały suszony grzybek. Rosół jest bardziej
        aromatyczny jeśłi dodamy ząbek czosnku lub trochę (mało!) lubczyka.
    • Gość: Pichciarz Re: Rosół IP: *.proxy.aol.com 07.02.04, 15:24
      Kardynalna zasada: jeśli chce się mieć doby rosół, mięso wkłada się do ZIMNEJ
      wody; jeśli wolimy mieć dobre mięso gotowane wkładamy je do WRZĄCEJ wody.
      Należy też pamiętać o włoszczyźnie. Dla nieco pikantniejszego smaku dodajemy
      też kawałek kapusty. I nie przesadzajmy z czasem gotowania.
      • Gość: piri Re: Rosół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.04, 16:51
        moja mama gotuje rosol na wolowinie, kurczaku (badz jego czesciach, np.
        zoladki) i czasem dodaje kawalek krolika. Jest swietny.
      • wedrowiec2 Re: Rosół 07.02.04, 17:36
        Zgadza się, mi zalezy głównie na mięsie:)Gotowana wołowina jest, obok piersi
        kurczęcia, podstawowym pozywieniem ( z sosem beszamelowym). A na zimno do
        kanapek:)
    • kitty Re: Rosół 07.02.04, 17:23
      Według mnie podstawa to 3 gatunki mięs. Ja biorę ok. 1 kg wołowinki, coś z
      drobiu (porcja rosołowa lub skrzydło - kura, kaczka, indyk, gąska) i ok. 20 dkg
      cielęcinki (może być np. żeberko z kostkami). Mięso oprócz wołowiny zalewam
      zimna wodą i gotuję. Po drodze jarzyny (pietrucha, seler, kapustka, marchew) -
      uwaga, bez przesady z marchewką, bo rosołek będzie za słodki. Na gotujący się
      wywar wrzucam wołowinę - jemy ją potem z sosem chrzanowym, wrzucenie na gorącą
      wodę zatrzymuje w nim soki, jest wtedy bardziej soczysta. Dorzucam 2 grzybki
      suszone - dają piękny kolor, wolę taki, niż od przypieczonej cebuli. Moja mama
      daje też plaster buraka, sprawia on, że rosołek jest klarowny. W trakcie
      gotowania nie zbieram szumowin. Gotowy przecedzam, wywalam jarzyny oprócz
      marchewki do ozdoby, kości daję psu. Lubimy jeśc rosołek z kostką z kaszy
      mannej z jakąś zieleninką, lub z makaronikiem. Aha, łatwo poznać, kiedy jest
      gotowy - pachnie tak obezwładniająco rosołem, że cała rodzina zbiega się do
      kuchni. Smacznego!
    • Gość: P. Re: Rosół IP: *.proxy.aol.com 07.02.04, 17:54
      Dodam jeszcze jedną sugestię gdy o rosół chodzi: rosół na podróbkach, zwłaszca
      kurzych wątróbkach.
    • hania55 Re: Rosół 07.02.04, 18:19
      Jak to - smaży?!
      Bierze się wołowinę, kurę albo kurczaka, jeszcze jeden rodzaj mięsa (im więcej
      tym lepiej) wszystko się moczy, myje, zalewa wodą i na małym ogniu gotuje z
      włoszczyzną, małym suszonym grzybkiem i przypieczoną połówką cebuli. Nie może
      gotować się "kłębem" bo zmętnieje.
      • Gość: P. Re: Rosół IP: *.proxy.aol.com 07.02.04, 19:20
        Moczyć? Proszę wyjaśnić o co chodzi i dlaczego.
        A może tylko obmyć...
        • hania55 Re: Rosół 08.02.04, 19:34
          Gość portalu: P. napisał(a):

> Moczyć? Proszę wyjaśnić o co chodzi i dlaczego.
          > A może tylko obmyć...

A proszę Cię bardzo - być może w NYC kupujesz mięso w rytualnej rzeźni, czyli
          całkowicie pozbawione krwi. W pozbawionej rytualnych rzeźni Warszawie, trzeba
          mięso wymoczyć, żeby w trakcie gotowania rosołu nie robiło sie mnóstwo
          szumowin, czyli, żeby rosół nie mętniał. Proste?
    • Gość: Eliza Re: Rosół IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 21:23
      Ja gotuje rosół z surowego mięsa, zazwyczaj wołowe (to lepsze), dodaje też udko
      z kurczaka lub kilka skrzydełek.Kiedy zaczyna sie to wszystko gotowac (na
      wolnym ogniu) dodaje włoszcyzne i przyprawy (czasem kostkę knorra z lubczykiem
      i pietruszką). Potem część jarzyn (bez cebuli czy pora) podaje domownikom
      (dzieci nie bardzo lubią)-można też pokroić mięsko. Jeśli ktoś lubi ostrzejszy
      dodaje pieprzu. Tym sposobem gotuje rosół od dwudziestu lat- do tej pory nie
      było reklamacji. Najlepiej spróbować ! ŻYCZĘ SMACZNEGO!
    • tralalumpek Re: Rosół 08.02.04, 11:33
      Po przeczytaniu wszystkich wpisów stwierdziłam, że ja nigdy nie gotuje rosołu
      na mieszankach mięs, zawsze jest to rosół z kury i jest najlepszym rosołem na
      świecie.
      Na "świninie" czy "krowinie" to ja gotuję zypy!
    • Gość: pn Re: Rosół is ble!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 15:35
    • jola_iza Re: Rosół 08.02.04, 19:59
      zimna woda koniecznie, nie moczyć-"szumowiny" są najzdrowsze a jak ktoś nie
      lubi to nalewamy przez sitko mięsa mogą być różne tylkocielęcinę i wieprzowinę
      należy sparzyć bo inaczej rosół bieleje kapusta włoska pod koniec gotowania a
      żeby był kolorek podpiekam marchewkę i cebulę w"koszulce"i dodaję
      szczyptękurkumy gotować powolutku ok 3 godzin nie dłużej
      • jottka apropo smażenia 08.02.04, 21:01
        mięsa do rosołu, to mnie fakt zaintrygował i poszłam kopać w dziełach
        naukowych :)

jedno z dzieł zeznało, że przygotowując tzw. ciemny wywar do sosów mięso i
        porąbane kości smaży się najpierw faktycznie przez określony czas, a potem
        dorzuca warzywa, przyprawy itp. i gotuje, aż do uzyskania ciemnego bulionu o
        pożądanej konsystencji

to pewnie koledze wątkodawcy o to chodziło, gdy pisał o smażeniu mięsa - tyle
        że powstały rosół nie jest samodzielną zupą, lecz służy jako podstawa do
        bardziej wytwornych sosów itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka