Dodaj do ulubionych

hamburger a kotlet mielony

IP: *.den.nilenet.net 13.02.04, 00:19
Czy ktos sie kiedys zastanowil ze hamburger to w zasadzie amerykanski kotlet
mielony, albo ze mielony to polski hamburger ???

Dla tych ktorzy mieli okazje zjesc dobrego "domowego" hamburgera (nie mowie o
masie mieso-podobnej z McD) jasne jest ze to mielone mieso uformowane na
ksztalt kotleta i usmazone na patelni lub grillu, polozone pomiedzy 2 kromki
bulki, ewentualnie przyprawy, cebula, plasterek ogorka, lisc salaty, pomidor

Mielony to tez mielone mieso tylko ze bulke sie moczy i miesza z miesem,
podobnie jak cebule (+ jajko ktorego hamburger nie posiada). Ogorek, pomidor,
salata jako dodatek na boku.

Jeden i drugi jest podawany z frytkami lub jakas inna forma ziemniaka.

No i tu sie zastanawiam dlaczego wiele osob uwaza ze jeden jest niezdrowy i
paskudny a drugi taki fantastyczny i godny pochwaly, przeciaz skladniki i
smazenie to samo ???
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: hamburger a kotlet mielony IP: *.proxy.aol.com 13.02.04, 01:03
      Do mielonego dodaje się bułkę. Hamburgery z samego mięsa jada się
      niedopieczone. Kotlety się smaży. Hamburgery się piecze lub griluje. Siekanego
      (mielonego) je się z ziemniakami gotowanymi i jarzynami. Hamburgery jada się
      w "banach" obłożone zieleninkami (sałata, pomidor, ogórek marynowany, itp).
      • Gość: Camille Re: hamburger a kotlet mielony IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 13.02.04, 01:46
        Dla mnie glowna roznica to rodzaj miesa-hamburger jest wolowy, a polski mielony
        wieprzowy.....Czasem w lecie robie hamburgery na wlasnym bbq, wtedy najbardziej
        smakuja.
        • Gość: Pichciarz Re: hamburger a kotlet mielony IP: *.proxy.aol.com 13.02.04, 02:23
          No nie Camille, mielone się robi z mięsa wołowego, schabowe robi się z
          wieprzowiny.
          • Gość: wini3 Re: hamburger a kotlet mielony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 06:10
            O nie Pichciarzu ! Mielone robi się i z wołowiny i wieprzowiny i cieleciny i
            mieszanego mięsa. I w mojej byłej Galicji to są sznycle w odróżnieniu od
            sznycla wiedeńskiego, który jest cieniutkim kotletem cielęcym. No i teraz się
            zacznie co jest co dla kogo.
            • Gość: P. Re: hamburger a kotlet mielony IP: *.proxy.aol.com 13.02.04, 06:20
              Są też kotlety z soi, z ziemniaków, z grzybów i z czego tam jeszcze. Tutaj
              jednak chodzi o typowe, zwyczajne, stołówkowe kotlety mielone tak jak i o
              typowe, zwyczajne, hamburgery z pierwszej lepszej greese kitchen.
              Masz jednak rację, że kotlety można robić z innych mięs, również z mięsa
              mieszanego, wołowo-wieprzowego.
    • Gość: Pichciarz Re: hamburger a kotlet mielony IP: *.proxy.aol.com 13.02.04, 07:20
      Ciekawe, ale jest chyba więcej historii wprowadzenia hamburgera do kuchni
      amerykańskiej niż rodzajów tego "kotleta". Wpisałem hasło "hamburger history" i
      eureka!
    • hania55 Re: hamburger a kotlet mielony 13.02.04, 09:58
      Dlatego, że hamburgera utożsamia się z wyrobami z logo McDonalds'?
      • Gość: Camille Re: hamburger a kotlet mielony IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 13.02.04, 17:38
        Ja wychowalalam sie w bylej Galicji, i dla mnie mielony to tylko i wylacznie
        jest wieprzowy......Natomisat nigdy nie pomyslalbym o hamburgerze z
        wieprzowiny...Ot, przyzwyczajenie.
        • Gość: Cynamoon Re: hamburger a kotlet mielony IP: *.it-net.pl 13.02.04, 18:12
          A co to w tekim razie stek?
          Czy to przypadkiem tez nie jest zmielone grubo mieso, bez bulki i usmazone?
          Czyli to to samo, co usmaozny hamburger?
          A moze sie myle?
          Kto odpowie?
          • Gość: Pichciarz Re: hamburger a kotlet mielony IP: *.proxy.aol.com 13.02.04, 20:02
            Stek mielony? Nie ten klasyczny, amerykański. Ten jest dużym kawałem
            najlępszego mięsa wołowego pieczonego grilowo, najlepiej na otwartym ogniu i do
            różnego stopnia dopieczenia. Podobnie steki argentyńskie czy brazylijskie. Ale
            są też tam jakieś angielskie w postaci chyba bitek, a nawet może siekaniny.
    • emka_1 Re: hamburger a kotlet mielony 13.02.04, 18:21
      czy ja dobrze widzę? nikt do mielonego nie dodaje jajka? gałki musztołowej też
      nie?:)
      aha, wersja podstawowa to wieprzowy, z karkówki.
      • Gość: P. Re: hamburger a kotlet mielony IP: *.proxy.aol.com 13.02.04, 20:05
        Wygląda na to, że Polska jest dostatecznie dużym krajem by obfitować w
        kulinarne regionalizmy. Chwała temu forum.
        • Gość: kj Re: hamburger a kotlet mielony IP: *.net 13.02.04, 21:39
          Mój mielony też z wieprzowego,a jak sie doda trochę wędzonego boczku do niego
          (zmielonego)o to pycha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka