Gość: sara IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.04, 18:31 prosze o przepis na sledzia z buraczkami, jadlam to kiedys we Wroclawiu we Lwowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goska35 Re: sledz+buraczki 20.02.04, 20:05 Nie wiem czy to o ten przepis Ci chodzi, ale był w dzisiejszej "Wieży ciśnień".... więc może to to...:) Śledzie czerwone 8-10 filetów 3-4 małe buraczki konserwowe łyżka koncentratu barszczu jedna cebula czerwona olej łyżka musztardy ziarnistej 1/2 szklanki wytrawnego (lub półwytrawnego) wina czerwonego pieprz Śledzie kroimy na kawałki, buraczki na cienkie plasterki. Zalewamy śledzie koncentratem barszczu, mieszamy z buraczkami. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, smażymy do zeszklenia na oleju. Wystudzoną cebulę łączymy ze śledziem, doprawiamy musztardą i pieprzem (solidnie), zalewamy winem. W lodówce takie śledzie powinny postać 2-3 dni. Dla mnie nawet smakowicie brzmi, chyba jutro się wezmę za nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: sledz+buraczki IP: *.den.nilenet.net 21.02.04, 00:43 We Lwowskiej nie jadlam, wiec nie wiem co w nich bylo, ale gdyby przyszlo mi zrobic "sledzie w buraczkach" to zrobila bym je tak: gotowane buraczki cebula ogorki (kiszone lub z octu) platy sledziowe czarny pieprz oliwa lub olej Zakladam ze platy ze sledzi sa oczyszczone, bez skory i wymoczone przez kilka godzin w wodzie z octem (w ten sposob robia sie bielsze i lekko kwaskowate) Do miski wrzucam pokrojone buraczki (plasterki lub slupki)drobno posiekane ogorki i cebule, kawalki sledzi (kwadraty mniej wiecej 3x3cm)posypuje czarnym pieprzem i sola do smaku, polewam odrobina oleju lub oliwy. Mozna tez dodac jajko na twardo lub zielenine (pietruszke, szczypiorek itp) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: sledz+buraczki 21.02.04, 01:53 a oto przepis jeszcze od mojej babci, zawsze przygotowuje te sledziowa salatke na swieta. pokrojone w spora kostke ugotowane buraki, ziemniaki, ogorek kiszony, jablko, cebulka, niewielkie kawalki sledzia i obowiazkowo duza biala fasola - "jasio". kolorystycznie wszystko wyglada wspaniale!!!. mozna ukladac warstwami, albo wymieszac, ale b.lekko, zeby wszystko nie zrobilo sie czerwone od burakow. przed samym podaniem polac, a raczej 'spryskac' smietana, zeby widac bylo co pod nia jest. posypac suto zielona pietruszka i ewentualnie drobno posiekanym jajkiem. danie samo w sobie wartosciowe. i smaczne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 sielodka pod szuboj IP: 202.95.14.* 22.02.04, 17:00 sledz solony w centymetrowych "kusoczkach" na to siekana cebulka majonez domowy grubo utarte buraczki znow majonez ziemniaki puree (lub pol puree) siadac, nic nie gadac do tego zmrozona na oleisto wodeczka i wszystkie winy ruskich jedna potrawa - odkupione :) nostromo Odpowiedz Link Zgłoś