Gość: Aniuta IP: 81.18.221.* 23.02.04, 13:00 Czy mozna zrobić ciasto bez mąki ? Jedyne co wiem to sernik na zimno, ale moze macie jakies swoje tajemnice ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: Czy można? IP: *.it-net.pl 23.02.04, 15:24 Moja ciotka robi superekskluzywny w smaku tort, bez maki wlasnie."Ciasto" jest ze zmielonych orzechow i bialka jajek a masa z masla, cukru,zoltek i kakao i chyba spirytusu. Dokladengo przepisu nie znam, ale jak bardzo chcesz, moge zalatwic :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniuta Re: Czy można? IP: 81.18.221.* 23.02.04, 16:53 Baaardzo chce i bardzo Ci bede wdzieczna za takie cudo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Czy można? IP: *.it / 62.233.189.* 23.02.04, 17:18 OK. Dzis,niestety nie dam rady, ale wlasnie jutro lub pojutrze wybieram sie do ciotki to wezme od niej ten przepis i Ci podam. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Czy można? 23.02.04, 17:22 jest chyba tez takie ciasto jablka + mnostwo bakalii tez bez maki siedze teraz w biurze i nie pamietam tego przepisu bo juz go pare lat nie pieklam ale moze sobie ktos o nim przypomni i ci podrzuci albo ja podrzuce nastepnym razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniuta Re: Czy można? IP: 81.18.221.* 23.02.04, 18:38 Jakbys mogala... bo brzmi bardzo dobrze. Jablka i bakalie.. hm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Czy można? IP: *.proxy.aol.com 23.02.04, 21:24 W raczej starej książce "Kuchnia regionalna wczoraj i dziś" znalazłem następujące bezmączne przepisy: Warszawskie pierniki chlebowe Babka migdałowa Laseczki orzechowe Kaszubski tort z fasoli Kaszubski tort z marchwi Niektóre przepisy zawierają mąkę ziemniaczaną, ale to chyba OK? Pamiętam też, że kiedyś robiłem szarlotkę z kaszką manną, musiałbym jednak tego dalej szukać. Ciekawe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniuta Re: Czy można? IP: 81.18.221.* 24.02.04, 14:25 Ciekawe tylko ze ja szukam bez zadnej maki :-( i w tym klopot. Moze te bez maki kartoflanej jesli takie sa bo trudno mi zgadywac, takie poprosze bo na pewno wykorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek tak 23.02.04, 21:13 taki domowy przepis ale strasznie dawno go nie pieklam: Makowiec z jablkami 30 dag maku sparzyc i zemlec 25 dag cukru pudru 6 jaj 30 dag utartych jablek 6 lyzek grysiku 13 dag masla 1 lyzeczka proszku do pieczenia bakalie Zoltka utrzec z cukrem i maslem.Dodac mak , jablka,grysik, proszek do pieczenia, bakalie. Na koncu piane z bialek. Wylozyc na blache i oczywiscie upiec. Jak dlugo juz nie pamietam ale mysle ze ok godziny na 180°. Polac polewa czekoladawa. W drugim przepisie sie pomylilam bo myslalam, ze jest bez maki (ten w zasadzie mialam na mysli piszac ci o jablkach i bakaliach) ale jest dobry i prosty w przyrzadzeniu. 6 jablek 1 szklanka cukru zwyklego lyzka miodu 3 jaja 2 szklanki maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody pol szklanki orzechow wlaskich pol szklanki rodzynek, migdaly ... (ja wrzucam bakalie "na oko" im wiecej tym lepiej. w tym placku nie ma sie co nie udac. Obrane jablka pokoic w kostke, wymieszac z cukrem, miodem i bakaliami i odstawic na 2 godziny do lodowki. Dodac zoltka, bakalie, make z proszkiem i soda a na koncu piane ubita z bialek. Wymieszac , na tortownice i do pieca. a potem smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś