roxanne2010 03.10.10, 11:07 czy orientujecie sie czy ciasto na buleczki (drozdzowe) moze stac wyrobione przez noc? chcialabym rano miec swieze buleczki tylko nie wiem jak to z tym ciastem.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeza_bell Re: ciasto na bulki 03.10.10, 12:26 Oczywiście. Często tak robię przechowując je niewyrośnięte na dolnej półce w lodówce. Do rana jest puszyste i gotowe do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
roxanne2010 Re: ciasto na bulki 03.10.10, 14:08 a ja myslalam, ze lepiej je zostawic na noc na zewnatrz, to znaczy nie w lodowce.... Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: ciasto na bulki 03.10.10, 14:40 Przed włożeniem do lodówki przykrywam je ściereczką, żeby zbytnio nie obeschło. Czasem wkładam bezpośrednio do formy- jeżeli ma być babka i potem od razu do piekarnika. Polecam, zawsze jest cudownie wyrośnięte. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: ciasto na bulki 03.10.10, 15:14 Nie, bo wtedy drozdze moga przerosnac, calosc klapnie i zacznie fermentowac. Wyrastanie w lodowce jest znanym w piekarniach i pizzeriach sposobem na przechowywanie ciasta ew. przygotowanie na nastepny dzien rano. Imho pieczywo z takiego powoli wyrastanego w lodowce jest smaczniejsze od tradycyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzia Re: ciasto na bulki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.10, 16:15 Bardzo często przechowuję ciasto drożdżowe przez całą noc w lodówce,bułki z niego są smaczniejsze. Samych bułek nie próbowałam bo zazwyczaj robię podwójne porcje . Rano takie ciasto jest chłodne i trochę sztywne ,więc dobrze się " kulają "w rękach takie bułki. Ciasto z rana już nie wyrabiam, tylko po prostu wyjmuję na posmarowany oliwą blat ,dzielę nożem na części ...u mnie to tak z 18-20szt...szybko formuję w rękach ,maczam w ziarnach,otrębach itp,daję na blasze do zimnego piekarnika i nastawiam piekarnik na 240 razem z dmuchawą i piekę na rumiano ...właśnie dziś upiekłam takie lodówkowe grahamki ,położyłam na chwilę na zimny balkon i juz chłodne zjedliśmy wraz z jajecznicą na ostatnich pomidorach. Odpowiedz Link Zgłoś