Dodaj do ulubionych

Oliwa do smarowania

IP: *.acn.abpl.pl 04.12.10, 01:01
Chcialabym mozliwie czesto podawac mojej rodzinie to, co najlepsze - czyli oliwe z oliwek extra virgin. Pomyslalam, ze fajnie byloby kupic taka oliwe ale w wersji do smarowania tak jak maslo. Chcemy sie pozbyc w ogole z domu masla, poniewaz jest fuuuj, niezdrowe i w ogole nieekologiczne.
Czy znacie jakas superzdrowa oliwe w wersji do smarowania pieczywa?
Obserwuj wątek
    • bagatella Re: Oliwa do smarowania 04.12.10, 01:16
      Podstawa to czytanie etykiety bo zbyt czesto oliwa to nic innego jak zlewko- mieszanki z krajow unii, te musisz eliminowac od razu. Cena tez tutaj gra glowna role, jak w przypadku octu balsamicznego. Male, pol litrowe butelki sa zawsze lepszej jakosci, takie jest moje zdanie, od tych wiekszych. ja patrze kto robi, jak fabryka i to jeszcze podparta reklama to odkladam, jak maly producent to juz mnie bardziej interesuje. Dobra oliwa kosztuje i tu musisz sama droga prob i bledow dojsc, ktora bedzie dla ciebie ta najlepsza. A juz taka bio, to must de must:)
    • Gość: marciasek Re: Oliwa do smarowania IP: *.ghnet.pl 04.12.10, 01:53
      Ale co ty chcesz kupić: margarynę z oliwy?
      I co masz do masła? Dlaczego uważasz, że jest nieekologiczne i fuj?
      • marciasek lekturka 04.12.10, 02:17
        zanim odpowiesz polecam poczytać trochę na temat utwardzania tłuszczów roślinnych i tego, co w tym procesie powstaje - łatwiej będzie pojąć, dlaczego "superzdrowa oliwę w wersji do smarowania pieczywa" uważam za oksymoron.

Pół Europy je pieczywo z oliwą po prostu je w niej maczając - wylewasz sobie trochę oliwy na talerzyk albo do miseczki, odrywasz kawałki pieczywa, maczasz, zjadasz. Pycha - spróbuj. Utwardzona oliwa nie będzie ani zdrowa, ani smaczna. Jeśli już musisz mieć jakieś mazidło do chleba - wybierz masło, naprawdę będzie zdrowiej.
    • myga Re: Oliwa do smarowania 04.12.10, 08:50
      Masło jest najzdrowszym tlusz czem zwierzrcym, ma witamine A, oraz ma własciwosci przeciwnowotworowe. Oczywiscie prawdziwe maslo.
      cyt.:"Światowa Organizacja Zdrowia FAO/WHO i naukowcy zabraniają kobietom w ciąży i dzieciom, do co najmniej lat dwóch, spożywania margaryn, nawet tych kubkowych; zaleca się spożywanie płynnych olejów roślinnych, masła i oleju z ryb (2 razy w tygodniu).
      W wieku dojrzałym (kiedy ilość zmian pronowotworowych w naszym organizmie wzrasta) należy rozważyć, czy chcemy spożywać masło, ze względu na jego korzystne właściwości przeciwnowotworowe, czy margarynę (środek zastępczy masła), który takich właściwości nie posiada, a nawet może nam szkodzić ..."
      www.cukrzycaazdrowie.pl/Files/file/11/Margaryna%20czy%20mas%C5%82o.pdf
      • linn_linn Re: Oliwa do smarowania 04.12.10, 09:58
        Nie zmienia to faktu, ze jest tluszczem zwierzecym. Zreszta wazne jest ile czego sie spozywa: nie ma produktow zdrowych i niezdrowych.
        • myga Re: Oliwa do smarowania 04.12.10, 12:55
          nie ma produktow zdrowych i niezdrowych.
          ______-
          moim zdaniem margaryna jest niezdrowa niezaleznie od ilosci spozycia.
    • lashqueen Re: Oliwa do smarowania 04.12.10, 10:13
      My używamy bardzo dużo oliwy do chleba...po prostu nią ten chleb polewamy :). Na sam koniec już, gdy inne składniki, np. pomidory, na tym chlebie już leżą. O oliwie do smarowania nie slyszałam.
    • linn_linn Re: Oliwa do smarowania 04.12.10, 11:14
      Podobno produkuje ta firma francuska:
      www.alolivier.com/
      Zrodlo:
      blog.giallozafferano.it/index.php/olio-spalmabile/
      • glasscraft Re: Oliwa do smarowania 04.12.10, 13:16
        www.bertolli.com/au/products_spreads.aspx
    • wiedzma30 mozesz 04.12.10, 13:29
      Mozesz zrobic "maselko" orzechowo-oliwowe. Trzeba zmielic/rozdrobnic orzechy/migdaly - ja robie to w mikserze - a pozniej dodac tyle oliwy, zeby wszystko stanowilo calosc i dalo sie rozsmrowac. Pycha!
    • gladys_g Re: Oliwa do smarowania 04.12.10, 14:27
      Marunia, masło nie jest fuj i niezdrowe.
      Oliwę do smarowania, jak zależy Ci na tym, żeby zdrowa była, możesz ubijać blenderem z różnymi dodatkami - natka, orzechy, czosnek, ugotowane strączkowe, liście bazylii i co Ci tam jeszcze fantazja podpowie. To będzie i zdrowe i będzie miało konsystencję do smarowania.
      Natomiast nie ma przemysłowo wykonywanych zdrowych smarowideł z oliwy - to się nie da :)
      • Gość: aqua48 Da się zdrowo! IP: 77.236.26.* 04.12.10, 19:58
        Oliwę trzeba wstawić do lodówki, wtedy będzie się nadawała do smarowania, ale tylko przez krótki okres czasu.
        • mhr-cs Re: Da się zdrowo! 04.12.10, 20:08
          moze miales nie prawdziwa,
          moja stoi tam zawsze
          ale nia smarowac,nie
          • Gość: aqua48 Re: Da się zdrowo! IP: 77.236.26.* 04.12.10, 20:18
            Właśnie mam prawdziwą, bez żadnych dodatków, prosto z włoskiego gaju oliwnego.
            • mhr-cs Re: Da się zdrowo! 04.12.10, 20:23
              Gość portalu: aqua48 napisał(a):

> Właśnie mam prawdziwą, bez żadnych dodatków, prosto z włoskiego gaju oliwnego.

jak jusz cos takiego piszesz
              to podaj gdzie moge kupic,
              bo inaczej
              to tak moze kazdy napisac?
              • Gość: aqua48 Re: Da się zdrowo! IP: 77.236.26.* 04.12.10, 20:30