Dodaj do ulubionych

kiedy pić soki warzywne?

IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 21.04.04, 11:37
Przez ostatnie 10 dni mialam okazje codziennie popijac swiezo wycisniete soki
z roznych warzyw (najbardziej podchodzi mi mix marchwi z selerem, burakiem i
odrobina jablka). Zastanawiam sie tylko czy aby 'wchlonac' jak najwiecej
dobrego z tych soczkow to popijac ja rano na czczo a moze wlasnie po posilku?
Czy wiecie cos na ten temat? z gory dzieki :-)
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: kiedy pić soki warzywne? 21.04.04, 16:52
      ogólnie z warzywami i owocami jest tak, że najlepiej na czczo, i godzinę przed
      każdym posiłkiem (dobrze się wchłaniają, to raz, a dwa, że pobudxając enzymy
      żołądka przygotowują go do pracy). Z sokiem z marchwi trzeba uważać!!! Nadmiar
      witaminy a źle robi na wątróbkę, więc nie pij go codziennie. patrz dokładnie
      na skórę, szczególnie na zewnętrznej stronie dłoni, i jeśli pojawią się
      brązowawe plami, to znaczy, że absolutnie czas przesta

16%VOL
      22%VAT
      • kwieta4 Re: soki warzywne 22.04.04, 02:16
        karoten z marchewki jest bezpieczny - w porownaniu z czysta vit a,
        skoncentrowana, w kapsulkach. nie powinno sie jej sobie samemu dawkowac!
        o sokoterapii chyba juz kiedys cos pisalam:)
        tez jestem za piciem sokow /choc niekoniecznie na czczo/, ale szczegolnie za
        rozcienczaniem ich/1:1 z woda/. w zaleznosci od stanu 'ciala i... ducha'/a
        jakze, bo pewne dodatki moga tez poprawic nastoj/ do marchewki dodaje natke,
        seler naciowy, kapuste, szpinak i buraki - oba b.ostroznie, imbir itd.
        na trawienie - maly dodatek ogorka i wiekszy:)jablek
        • Gość: Szo Re: soki warzywne IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 22.04.04, 10:09
          Dzieki! Pozostane chyba przy opcji soku warzywnego pitego rano - zamiast kawy -
          przed wyjsciem do pracy. Mam nadzieje, ze skoro biore 2 srednie marchewki, 1
          sredniego buraka, kawaleczek selera i pol malego jablka to z niczym nie
          przedawkuje? Kurcze - ta banalna mieszanka rozwiazala moje wieloletnie meki z
          wyregulowaniem przemiany materii, tzn. jej koncowego efektu :-)
          • egipcjanka15 Re: soki warzywne 22.04.04, 11:38
            Gość portalu: Szo napisał(a):

> Kurcze - ta banalna mieszanka rozwiazala moje wieloletnie meki z
            > wyregulowaniem przemiany materii, tzn. jej koncowego efektu :-)

To ten seler tak wspaniale dziala. W ww celu mozna tez pic na noc, pod
            warunkiem, ze w odstapie sporym od kolacji. Mieszanki sa ok, natomiast z
            czystym buraczkiem na czczo trzeba uwazac. Pic powoli, malymi lyczkami!
    • sabina_a Re: kiedy pić soki warzywne? 22.04.04, 11:43
      Proponuje do tego koktajlu dodac krople oliwy z oliwek, albo jakiegos innego
      tłuszczu roślinnego. Wit A rozpuszcza sie w tluszczach, wiec aby sie dobrze
      przyswajala to powinna byc spozywana z jakims tluszczem.
      Poza tym jak juz wspomniano w marchewce jest betakaroten, a nie czysta wit A,
      dzieki temu nie ma ryzyka przedawkowania.
      Ja tez niedlugo kupie sokowirowke i bede sie delektowala wspanialym soczkiem :D

Smacznego :)
      • kwieta4 Re: pić soki warzywne? 22.04.04, 19:36
        dobrze jest pic soki, ale musimy jesc surowki!!! na problemy jelitowe (i dla
        podtrzymania ich normalnej pracy tez) wrecz konieczny jest blonnik, a jesli
        usatysfakcjonowani bomba witaminowa z soku zapomnimy w czym nam sa najbardziej
        zbawienne owoce i warzywa - wszystko minie sie z celem. soczek z rana, ok, ale
        na obiad micha surowej mieszanki.
        a buraczki...maja silne 'czyszczace' wlasciwosci. mozna przedobrzyc, wiec
        lepiej pol buraka co pare dni i to pol na pol z woda.
        • Gość: Szo Re: pić soki warzywne? IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 23.04.04, 14:15
          Jej! Bardzo mi sie na tym forum podoba bo ono po prostu zyje!
          Pisze niesmialo moj pierwszy post i od razu tyle odpowiedzi i kazda z cennymi
          informacjami!
          DZIEKUJE NAPRAWDE!

Dzisiaj dodalam sobie do soku pare kropli oliwy z surowki oczywiscie jak
          najbardziej jem i to sporo! :-)

W tygodniu rano nie mam czasu testowac roznych kombinacji warzyw na sok ale w
          sobote poeksperymentuje...zmieszam cos z selerem naciowym, moze z ogorkiem albo
          odrobina cebuli?

• misiawesola Re: kiedy pić soki warzywne? 14.10.20, 14:51
      w ciązy ginekolog mi polecał własnie sok z buraka na niedobory żelaza. Smialiśmy się wtedy "burak forte" ale po porodzie już go nie tknełam, przestał mi smakować. Organizm najlepiej wie, czego potrzebuje i podpowiada nam, tylko powinniśmy sie nauczyć go słuchać...
      • vermieter Re: kiedy pić soki warzywne? 14.11.20, 03:53
        burak forte smakuje z cytryną lub sokiem z kiszonej kapusty
    • a.g.n.i Re: kiedy pić soki warzywne? 11.11.20, 13:39
      Ja właśnie w tym roku kupiłam wyciskarkę :-)
      Do mieszanki burak/jabłko/marchew spróbuj dodać kawałeczek imbiru - pyszne i zdrowe. Ja daję całkiem spory - mocno zaostrza smak, ale ja bardzo lubię imbir. Sama marchewka z jabłkiem też się z tym dodatkiem sprawdza.

Mam od razu pytanie poza tematem forum - chodzi o Twój nick. Czy Ty przypadkiem nie pisałaś wiele lat temu na forum Uroda? Była tam świetna, charyzmatyczna dziewczyna o tym nicku, w pewnym momencie zniknęła. Dzięki niej trzy inne zaprzyjaźniły się w realu:-) ale często się zastanawiają, co się z tamtą Szo dzieje...
      • vermieter Re: kiedy pić soki warzywne? 11.11.20, 19:36
        16 lat temu zaczęła pić soki warzywne
        • a.g.n.i Re: kiedy pić soki warzywne? 13.11.20, 20:38
          Tak, już wiem. Przepraszam. Ucieszyłam się tak, że nie zobaczyłam daty. No to pewnie wątek właśnie dziewczyny, którą miałam na myśli, bo mniej więcej wtedy pisała. Ech, szkoda.
          • vermieter Re: kiedy pić soki warzywne? 14.11.20, 03:51
            dziewczyna przeobraziła się w dorosłą kobietę i niańczy wnuki ;)
            • a.g.n.i Re: kiedy pić soki warzywne? 14.11.20, 16:44
              No zaraz zaraz. Z tego co kojarzę, raczej młodsza ode mnie była. A ja wnuków nie mam, dzieci zresztą też i nadal mówię o sobie "dziewczyna".
              • tuttifrutti1234 Re: kiedy pić soki warzywne? 14.11.20, 19:51
                tak tak i jeszcze jesteś dziewicą ;)
                • a.g.n.i Re: kiedy pić soki warzywne? 15.11.20, 11:22
                  zmartwię Cię, ale nie :-)
    • ewelina993 Re: kiedy pić soki warzywne? 16.11.20, 08:41
      bardzo ciekawe rady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka