Dodaj do ulubionych

królewiec

IP: *.acn.pl 29.04.04, 14:16
to bylo coś w rodzaju tortu,puszyste, niczym biszkopt, miodowe
ciasto,przełożone kremem z kaszy manny.Nazywał się królewiec, i
słusznie.Pyszny. Może ktoś z was zna przepis?
Obserwuj wątek
    • catalinka Re: królewiec 29.04.04, 14:20
      Ja Ci podam napewno, ale wieczorem. Moje pociechy pójdą spać, a mąż na nockę to
      poszperam w swoich zbiorkach przepisów i znajdę. A tak przy okazji to uwielbiem
      ten rodzaj ciasta nawet jeśli jest tylko z ciastem miodowym. Pozdrawiam
    • Gość: ada Re: królewiec IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.04.04, 20:16
      Placek królewski /przepis na dużą blachę/
      Ciasto kruche
      30 dag mąki, 15 dag margaryny, łyżka smietany, 1/2 szkl. cukru, 2łyżki miodu,
      płaska łyżeczka sody oczyszczonej
      Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielic na pół i na prostokątnej blasze upiec dwa placki.
      /po rozwałkowaniu będą to dośc cienkie placki, ale w czasie pieczenia rosną./ Kruche placki po upieczeniu bardzo szybko robią się twarde więc należy je dość szybko wyjąć z blaszki aby się nie połamały- ja blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wtedy bardzo szybko się wyjmuje/.
      Biszkopt:
      4 jaja,1 szklanka cukru, 1/2 szkl mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl mąki pszennej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      wykonanie:
      Bialka ubić na półsztywno, dodać cukier, dalej ubijać na sztywną pianę, następnie dodać żółtka delikatnie połączyć z pianą, na końcu wymieszać z mąką z proszkiem i upiec w tej samej blaszce w której piekły się kruche placki.
      Krem:
      3/4 litra mleka, 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, 2 łyzki mąki pszennej,
      2 łyzki mąki ziemniaczanej, 1 kostka margaryny
      Odlać troszkę mleka do rozprowadzenia mąki/dobrze rozetrzeć aby krem był gładki -bez grudek/Resztę mleka zagotować z margaryną cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka powoli wlewać mleko wymieszane z mąką cały czas mieszając. Goracym kremem przełożyć ostudzone placki w następującej kolejności: ciasto kruche, krem biszkopt,krem, ciasto kruche. Wierzch polać polewą. Po przełożeniu kremem ciasto musi postać godzinę lub dwie aby kruche placki nabrały
      wilgoci -zmiękły. SMACZNEGO!!!!!
      Ciasto jest naprawde smaczne i bardzo dekoracyjne i bardzo łatwe w wykonaniu.
        • kwieta4 Re: królewiec 30.04.04, 18:40
          Królewiec
          kafeteria.pl/bonappetit/drukuj.php?id_obiekt=2689&typ=4
          Składniki:
          Biszkopt:
          - 4 jajka,
          - 1 szklanka cukru,
          - 4 łyżki oleju,
          - 1 szklanka mąki,
          - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

          Ciasto miodowe:
          - 1/2 kostka margaryny,
          - 2 łyżki miodu,
          - 15 dkg cukru,
          - 35 dkg mąki,
          - 1 jajko,
          - 1 łyżeczka sody.

          Krem:
          - 1/2 litra mleka,
          - 1 łyzka mąki ziemniaczanej,
          - 1 łyzka mąki zwykłej,
          - 1/2 szklanki cukru,
          - 1 margaryna.
          Jak przyrządzić?
          Biszkopt:
          Z białek ubić sztywna pianę, po ubiciu dodać cukier, ubić, następnie dodać
          żółtka a na koniec mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać na
          blaszke i upiec. Ja mam piekarnik gazowy i pieke 30-35 min.

          Ciasto miodowe:
          Margarynę rozgrzać z miodem i cukrem. PO rozpuszczeniu ostudzić. Do miski
          wsypać mąkę, wbić całe jajko, wsypać sode a następnie wlać ostudzoną margaryne
          z miodem. Wyrabiać ciasto tak długo aż powstanie jednolita masa. Podzielić
          ciasto na dwie części. Każdą piec osobno. Każde ciasto piec ok 10 minut aż
          zrobi sie lekko brązowawe.

          Krem:
          Z pół litra mleka odlac troche i rozrobić z obiema mąkami, reszte mleka
          zagotować z cukrem. Jak mleko zacznie sie gotować wlać to wymieszane z mąkami i
          mieszać tak długo aż powstanie jednolita, gęsta masa. Po ostygnięciu utrzeć z 1
          kostką margaryne.

          Gdy wszystkie placki ostygną, układać na blaszce warstwowo. Najpierw położyc 1
          ciasto miodowe posmarować kremem, potem położyć na krem biszkopt, posmarować
          kremem, na wierzch położyć drugie ciasto miodowe. Na koniec zrobic polewę
          czekoladową polac nią ciasto (ja po polaniu polewą robie jeszcze lukier i leje
          go na tą polewe i nożem robie szachownice, powstają ładne mazgajki i ładnie to
          wygląda. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny żeby zmiękło.
          Uwagi:
          Ciasto miodowe po pieczeniu i ostygnięciu jest twarde, dlatego nalezy odczekać
          ok. 24 godziny, żeby zmiekło.
          Lukier robi sie z odrobiny mleka i cukru pudru, składniki te miesza sie na
          małym ogniu i od razu wlewa na ciasto, bo szybko stygnie i gęstnieje.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka