awe26 05.05.04, 14:17 Czy macie jakieś pomysły na sałatę (lodową?)+ cukinia + pomidor +..... + oliwa lub jogurt??? Chodzi mi o jakieś nowe "konfiguracje", moze jeszcze jakaś inna sałata, albo inne jadalne różnokolorowe listki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: sałata z cukinią IP: *.proxy.aol.com 05.05.04, 14:40 Cukini chyba nie jada się jako sałtkę, surową. Większość przepisów to cukinia nadziewana , oieczona lub smażona, także kiszona. www.google.pl/search?q=cukinia&hl=pl&lr=lang_pl&ie=UTF-8&oe=ISO-8859- 2&inlang=pl&start=20&sa=N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: sałata z cukinią IP: *.we.client2.attbi.com 05.05.04, 16:53 Bardzo dobra jest wlasnie surowa , dodana do salatki ( np. rozne rodzaje salaty, pomidory, feta )starta na grubej tarce. Jesli cukinia jest zdrowa, mloda, to ma wspanialy "chrzest"(zamiast croutons) i smak taki troche" orzechowy"(wedlug mnie). Doskonale " zapycha". SMACZNEGO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: sałata z cukinią 05.05.04, 15:00 Cukinię pokroić w słupki i zeszklić na oliwie. Pomidory pokroić w ćwiartki, opanierować w suszonym oregano i wrzucić na chwilę na rozgrzaną oliwę. Zmieszać z sałatą i cukinią. Można do tego dodać jeszcze liście szpinaku, roszponkę, rukolę, oliwki, grillowaną paprykę, czerwoną cebulę - co kto chce. Skropić octem balsamico. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: sałata z cukinią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 17:02 cukinka młodziutka, nieduża jest pyszna na surowo niczym ogorek ale..... SZCZEZRZE ZWALCZAM CUKINIE SZKLARNIOWE ZE SKLEPÓW WIELKICH póki w lipcu nie bedzie gruntowa NIE KUPIE ANI JEDNEJ raz kupilem i to warzywo było zupełnie bez sensu - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: sałata z cukinią IP: *.we.client2.attbi.com 05.05.04, 17:40 ale sie usmialam !!!! ha,ha,ha !! W zupelnosci sie zgadzam !! Te "lole" to tylko daja niedoswiadczonej osobie poczucie oszczedzania ( zamiast malych kilku kupie jedna duza ) a w zasadzie mozna je jedynie nadziac jakims ostrym miesiwem i to wszytsko. Cukinia najlepsza jest wlasnie z ogrodka , jeszcze mala , jedrna , SMACZNA !! Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: sałata z cukinią 05.05.04, 18:11 Lole - dobre :-) Ja też nie rozumiem, dlaczego sprzedaje się wielgachne 30-40- centymetrowe cukinie, bakłażany-giganty, kabaczki-potwory, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka się 05.05.04, 18:19 mnie wydaje, że ludzie to kiedyś skojarzyli sobie z dynią, która musi być duuuuża, i tak już zostało :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: się 05.05.04, 18:27 No, coś w tym musi być - w tej gigantomanii cukiniowo-bakłażanowo-kabaczkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 nienie:( 05.05.04, 21:55 z rozmowy z panem, właścicielem sklepu warzywnego - e -dlaczego zawsze ma pan takie wielkie cukinie, przeciez to niejadalne:(( ja chcę malutką p - nie będę sprzedawał małych, raz miałem, ale ludzie myśleli, że to ogórki. najpierw robili mizerię, a potem awanturę, że ogórek niesmaczny. to żeby się nie myliło - ogórek mały, cukinia duża. duża jest dobra. e - duża niedobra, łykowata, połowa to nasiona do wyrzucenia, można tylko faszerować, a ja poterzbuję małą. p - niech pani weźmie ogórka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cukinia Re: sałata z cukinią IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 05.05.04, 19:57 Cukinia + gruszka + melon i do tego sos z jogurtu, miodu i cynamonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: sałata z cukinią IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.05.04, 21:43 a ja chce kweatów cukinii !!!!!!! Dlaczego u nas nie ma? a sa takie smaczne M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz rozwiązanie = ZAGON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 08:58 mam zagon cukinni święty zagon nie jest to specjalnie upierdliwe w uprawie kwiaty są! młodzierz cukiniowa! tyle jej, że znajomym daje cukinia podstawowym daniem letnim przyznam ze we wrzesniu juz jej tak nie kocham jak na początku Odpowiedz Link Zgłoś