Dodaj do ulubionych

Domowy smalczyk - pilne !!!

12.05.04, 19:44
Pilnie poszukuję sprawdzonego przepisu na pyszny domowy smalczyk , taki
z "bogatą" zawartością.

Aga
Obserwuj wątek
    • jottka wrzuć 12.05.04, 19:48
      w wyszukiwajke forumową, sporo takich wątków pamiętam z ostatnich miesięcy - od
      razu znajdziesz kilka wersji, a nie jedną :)
    • giezik Re: Domowy smalczyk - pilne !!! 12.05.04, 19:48
      musisz sama probowac, i po kilku probach bedzziesz wiedzaiala jaki smak ma Twój domowy.
      Generalna zasada - kroisz slonine w kosteczke (ja wole bardzo drobniutka, zeby skwarki nie byly w zbyt duzych kawalkach) i wytapiasz. Na wolnym ogniu, az caly tluszcz sie roztopi.
      I to baza. Do tego na koncu mozesz dodac drobniutko pokrojonej cebuli, troszke czosnku (tylko jak slonina nieco przestygnie, zeby warzywa sie nie spalily na czarno). Uwazaj, smalec z dodatkami moze sie szybciej psuc.

A tak na marginesie, wiosna wokol, szparagi, botwina, kapusta mloda, a Ty smalec bedziesz robic? :)))
      • jottka cosie 12.05.04, 19:49
        czepiasz, smalec z majerankiem i czymś tam rzecz boska i przez prawdziwych
        słowian ukochana :)

wyrodek
        • giezik Re: cosie 12.05.04, 19:50
          eee tam czepiam, tak sobie prowokuje tylko (nawet samemu mi sie jakas bruzda w glowie obudzila i probuje zjedzenie smalcu wymusic, slinianki atakujac)
    • qubraq Re: Sienie 12.05.04, 22:43
      przejmuj gadaniem Giezika, choć robi to na pewno z dobrego serca! Ale
      rzeczywiście musisz zacząć sama próbować...
      Co do bazy to od razu mam wątpliwości czy to koniecznie musi być surowa
      słonina. Ja na przykład robię regularnie smalczyk z wędzonego boczku, choć
      najlepsze wyszły mi z wędzonej pachwiny albo z podgardla wędzonego. Boże, co za
      zapach a błysk na świeżutkim chlebie, a co będzie kiedy jeszcze doda się ziół
      albo dobrze zezłoconej cebulki. Ja się w ogóle wychowywałem na smalcu lub
      maśle! Tylko placki smażyło sie na oleju słonecznikowym ale, jak mówi Natalia
      Sankowska, do farszu do pierożków z ziemniakami i białym serem (nie ruskich!)
      dodawało się oprócz zezłoconej cebulki jeszcze skwareczki z boczku wędzonego!
      Ale fakt: smalec z cebulką się potrafi zepsuć jeśli wcześniej go kumple nie
      wyżrą.
      Andrzej
      • giezik Re: Sienie 13.05.04, 07:14
        mysle, ze technik robienia jest tyle ile kucharzy. Faktycznie czasem rowniez dodawalem boczku (po to, zeby skwarki byly z tych lepszych i aromat nieco inny). Ale z reguly robie na sloninie
    • Gość: Pichciarz Re: Z agielskiego/amerykańskiego bekonu też??? IP: *.proxy.aol.com 13.05.04, 00:16
      Czy ktoś tak próbował? Z jakim skutkiem?
      • multiaga Re: Z agielskiego/amerykańskiego bekonu też??? 13.05.04, 13:48
        Dziekuję wszystkim - dziś robię i dam znać jak wyszedł :)
        A tak na marginesie ( do tej kapustki młodej, botwinki itd) to ma to być
        prezent na urodziny teścia który jest wielkim amatorem smalczyku.Wymyśliłam
        sobie taki oto prezent - kupiłam piękny koszyk rustykalny wyłożony lnianą
        serwetą , nabyłam również różne gatunki domowego chlebka ( naprawdę ! mam
        niesamowitą piekarnię niedaleko produkującą różne przedziwne chlebki - takie
        jak dawniej się robiło) Wpakuję to wszystko malowniczo do kosza i w środek
        pękaty słój z domowym smalczykiem. Jeszcze by się małosolne ogóreczki przydały
        ale niestety teść prawie wogóle nie jada warzyw ani owoców. No i co sądzicie o
        takim prezencie ?

pozdrawiam i dziękuję za rady
        Aga
        • jottka możemy 13.05.04, 13:55
          ci podać daty naszych urodzin :)

• Gość: giezik Re: Z agielskiego/amerykańskiego bekonu też??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 19:19
          napisz koniecznie, czy masz juz SWOJ DOMOWY smalec, czy jeszcze bedziesz
          szukala tego - Twojego smaku
          • multiaga Re: Z agielskiego/amerykańskiego bekonu też??? 14.05.04, 09:03
            Zrobiłam - wyszedł przepyszny. Teść był zachwycony . Ale jak macie jeszcze
            jakieś ciekawe przepisy to podrzucajcie bo widząc absolutne szczęście w oczach
            obdarowanego jeszcze kiedyś mu zrobię taki prezent bo bardzo lubię mojego
            tescia :)

pozdrawiam Aga
            • Gość: kinga Re: Z agielskiego/amerykańskiego bekonu też??? IP: 157.25.122.* 14.05.04, 13:16
              to podaj przepis:)
    • Gość: gość : wir Re: Domowy smalczyk - pilne !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.04, 11:02
      Przepis na smalec żywcem ściągnięty z forum - wypróbowany i pyszny.
      Przepis:
      pół kilograma słoniny
      kostka smalcu - 25 dag
      dwie duże cebule
      kawałek wędzonego boczku - około 15 dag
      kawałek zwyczajnej kiełbasy - około 15 dag
      kawałek suszonej i silnie aromatycznej kiełbasy - idealna jest jałowcowa -
      około 15 dag
      10 dużych ząbków czosnku
      dwa średnie jabłka - twarde i możliwe jak najbardziej kwaśne
      czubata łyżka majeranku
      pół łyżki świeżo zmielonego pieprzu
      pół łyżki soli
      łyżeczka ostrej, mielonej papryki
      sposób przygotowania:
      Troszeczkę pracy trzeba włożyć w tę potrawę, ale efekt jest tego wart!
      Najpierw czynności przygotowawcze: słoninę kroję na drobną kostkę, podobnie
      czynię z dwoma rodzajami kiełbasy i boczkiem. Cebulę obieram i siekam na
      drobniutkie kawałeczki.
      Czosnek obieram i kroję na cienkie plasterki. Jabłka też obieram, usuwam
      gniazda nasiennie i kroję na kostkę takiej samej wielkości, co wcześniej
      cebulę. Czas teraz na meritum sprawy: do dużego garnka [im większa średnica,
      tym lepszy] wrzucam pokrojoną słoninę, dodaję smalec i podgrzewam na średnim
      ogniu, cały czas mieszając, aż słonina zacznie zamieniać się w skwarki - to
      znaczy się kawałki słoniny zmniejszą się o połowę, ale nie będą jeszcze
      zaczynać robić się złote. To czas, by dodać cebulę - smażę ją, często mieszając
      do momentu, kiedy zacznie brązowieć, a skwarki zaczną być skwarkami. To moment
      idealny, by
      dodać kiełbasę i boczek oraz jabłka. Znowu wszystko trzymam na średnim ogniu,
      cały czas mieszając, przez 2-3 minuty - tak, by wszystkie składniki były silnie
      podsmażone.
      Czas na finisz - do smalcu dodaję czosnek i wszystkie przyprawy [ostrożnie z
      solą - lepiej by smalec nie był zbyt słony - potem każdy na chlebie może sobie
      go dosolić, a odsolić jest już trudniej...]. Smalec z przyprawami trzymam na
      ogniu jeszcze dwie minuty - nie więcej, by
      się nie spaliły, a czosnek nie stał się gorzki.

SMALEC AKTORÓW ZE SPATIFU
      Podam Wam przepis na smalec dla dorosłych, być może takiego nie jedliście!!!
      Ok.75 dag tłustego wędzonego boczku
      50 dag słoniny albo świeżego tłustego boczku
      3 cebule,3 ząbki czosnku,2 jabłka,10 dag suszonych
      śliwek, jałowiec, tymianek, majeranek i...50ml. śliwowicy lub żubrówki (można
      więcej),sól, grubo zmielony pieprz. Boczek i słoninę zmielić, stopić dodać
      pozostałe składniki na końcu alkohol.
      • multiaga Re: Domowy smalczyk - pilne !!! 14.05.04, 15:29
        Ja zrobiłam w ten sposób (może niezbyt oryginalnie ale było pyszne):
        Najpierw na małym ogniu dosyć długo topiłam pokrojoną w drobną kosteczkę
        słoninę , gdy skwarki się zezłociły wyjełam je łyżką cedzakową a na tłuszcz
        wrzuciłam pokrojony w kosteczkę boczek , gdy się zrobiły rumiane skwareczki
        wyjęłam je a na tłuszcz pozostały wrzuciłam coś co kupiłam pod nazwą " wędzonka
        boczkowa" ( w sumie podobne do boczku tylko tłuściejsze bo boczek kupiłam
        chudziutki i mocniej wędzone) .Jak się wytopiło to wyjęłam a na tłuszcz
        wrzuciłam pokrojoną drobniutko wiejską kiełbasę obraną ze skóry , na moment
        dosłownie i znowu wyjęłam a na tłuszczy zezłociłam cebulkę i wyjęłam. Gdy to co
        było w rondlu (tłuszcz) przestygł nieco dodałam wszystkie po drodze
        wysmażone "dobra" i mieszając co jakiś czas poczekałam aż zastygnie . O jak to
        pachniało ! I miało pełno w sobie różnych pysznych rzeczy .
    • kociamama domowy smalczyk vege - mniam 14.05.04, 17:08
      puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2255

POlecam, wyglada, pachnie (i podobno smakuje jak ten z trupa, to mowia
      miesolubni, ja z trupa nigdy nie jadlam). Naprawde polecam sprobowac.

Smacznego,
      KOciamama.
      • Gość: P. Re: domowy smalczyk vege - mniam IP: *.proxy.aol.com 14.05.04, 19:30
        Jakżesz można się oprzeć tak zachęcającemu postowi...
        Albo też diecie wegetariańskiej tak uroczo propagowanej...
        :<(
    • qubraq Re: Domowy smalczyk - pilne !!! 15.05.04, 00:25
      Przy okazji: czego nie można odgrzewać/odsmażać na smalcu? Czego nie należy
      okraszać smalcem, skwarkami itp? Bardzo proszę o podpowiedź.
      Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka