multiaga 12.05.04, 19:44 Pilnie poszukuję sprawdzonego przepisu na pyszny domowy smalczyk , taki z "bogatą" zawartością. Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka wrzuć 12.05.04, 19:48 w wyszukiwajke forumową, sporo takich wątków pamiętam z ostatnich miesięcy - od razu znajdziesz kilka wersji, a nie jedną :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Domowy smalczyk - pilne !!! 12.05.04, 19:48 musisz sama probowac, i po kilku probach bedzziesz wiedzaiala jaki smak ma Twój domowy. Generalna zasada - kroisz slonine w kosteczke (ja wole bardzo drobniutka, zeby skwarki nie byly w zbyt duzych kawalkach) i wytapiasz. Na wolnym ogniu, az caly tluszcz sie roztopi. I to baza. Do tego na koncu mozesz dodac drobniutko pokrojonej cebuli, troszke czosnku (tylko jak slonina nieco przestygnie, zeby warzywa sie nie spalily na czarno). Uwazaj, smalec z dodatkami moze sie szybciej psuc. A tak na marginesie, wiosna wokol, szparagi, botwina, kapusta mloda, a Ty smalec bedziesz robic? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka cosie 12.05.04, 19:49 czepiasz, smalec z majerankiem i czymś tam rzecz boska i przez prawdziwych słowian ukochana :) wyrodek Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: cosie 12.05.04, 19:50 eee tam czepiam, tak sobie prowokuje tylko (nawet samemu mi sie jakas bruzda w glowie obudzila i probuje zjedzenie smalcu wymusic, slinianki atakujac) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Sienie 12.05.04, 22:43 przejmuj gadaniem Giezika, choć robi to na pewno z dobrego serca! Ale rzeczywiście musisz zacząć sama próbować... Co do bazy to od razu mam wątpliwości czy to koniecznie musi być surowa słonina. Ja na przykład robię regularnie smalczyk z wędzonego boczku, choć najlepsze wyszły mi z wędzonej pachwiny albo z podgardla wędzonego. Boże, co za zapach a błysk na świeżutkim chlebie, a co będzie kiedy jeszcze doda się ziół albo dobrze zezłoconej cebulki. Ja się w ogóle wychowywałem na smalcu lub maśle! Tylko placki smażyło sie na oleju słonecznikowym ale, jak mówi Natalia Sankowska, do farszu do pierożków z ziemniakami i białym serem (nie ruskich!) dodawało się oprócz zezłoconej cebulki jeszcze skwareczki z boczku wędzonego! Ale fakt: smalec z cebulką się potrafi zepsuć jeśli wcześniej go kumple nie wyżrą. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Sienie 13.05.04, 07:14 mysle, ze technik robienia jest tyle ile kucharzy. Faktycznie czasem rowniez dodawalem boczku (po to, zeby skwarki byly z tych lepszych i aromat nieco inny). Ale z reguly robie na sloninie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Z agielskiego/amerykańskiego bekonu też??? IP: *.proxy.aol.com 13.05.04, 00:16 Czy ktoś tak próbował? Z jakim skutkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
multiaga Re: Z agielskiego/amerykańskiego bekonu też??? 13.05.04, 13:48 Dziekuję wszystkim - dziś robię i dam znać jak wyszedł :) A tak na marginesie ( do tej kapustki młodej, botwinki itd) to ma to być prezent na urodziny teścia który jest wielkim amatorem smalczyku.Wymyśliłam sobie taki oto prezent - kupiłam piękny koszyk rustykalny wyłożony lnianą serwetą , nabyłam również różne gatunki domowego chlebka ( naprawdę ! mam niesamowitą piekarnię niedaleko produkującą różne przedziwne chlebki - takie jak dawniej się robiło) Wpakuję to wszystko malowniczo do kosza i w środek pękaty słój z domowym smalczykiem. Jeszcze by się małosolne ogóreczki przydały ale niestety teść prawie wogóle nie jada warzyw ani owoców. No i co sądzicie o takim prezencie ? pozdrawiam i dziękuję za rady Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Z agielskiego/amerykańskiego bekonu też??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 19:19 napisz koniecznie, czy masz juz SWOJ DOMOWY smalec, czy jeszcze bedziesz szukala tego - Twojego smaku Odpowiedz Link Zgłoś
multiaga Re: Z agielskiego/amerykańskiego bekonu też??? 14.05.04, 09:03 Zrobiłam - wyszedł przepyszny. Teść był zachwycony . Ale jak macie jeszcze jakieś ciekawe przepisy to podrzucajcie bo widząc absolutne szczęście w oczach obdarowanego jeszcze kiedyś mu zrobię taki prezent bo bardzo lubię mojego tescia :) pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Z agielskiego/amerykańskiego bekonu też??? IP: 157.25.122.* 14.05.04, 13:16 to podaj przepis:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość : wir Re: Domowy smalczyk - pilne !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.04, 11:02 Przepis na smalec żywcem ściągnięty z forum - wypróbowany i pyszny. Przepis: pół kilograma słoniny kostka smalcu - 25 dag dwie duże cebule kawałek wędzonego boczku - około 15 dag kawałek zwyczajnej kiełbasy - około 15 dag kawałek suszonej i silnie aromatycznej kiełbasy - idealna jest jałowcowa - około 15 dag 10 dużych ząbków czosnku dwa średnie jabłka - twarde i możliwe jak najbardziej kwaśne czubata łyżka majeranku pół łyżki świeżo zmielonego pieprzu pół łyżki soli łyżeczka ostrej, mielonej papryki sposób przygotowania: Troszeczkę pracy trzeba włożyć w tę potrawę, ale efekt jest tego wart! Najpierw czynności przygotowawcze: słoninę kroję na drobną kostkę, podobnie czynię z dwoma rodzajami kiełbasy i boczkiem. Cebulę obieram i siekam na drobniutkie kawałeczki. Czosnek obieram i kroję na cienkie plasterki. Jabłka też obieram, usuwam gniazda nasiennie i kroję na kostkę takiej samej wielkości, co wcześniej cebulę. Czas teraz na meritum sprawy: do dużego garnka [im większa średnica, tym lepszy] wrzucam pokrojoną słoninę, dodaję smalec i podgrzewam na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż słonina zacznie zamieniać się w skwarki - to znaczy się kawałki słoniny zmniejszą się o połowę, ale nie będą jeszcze zaczynać robić się złote. To czas, by dodać cebulę - smażę ją, często mieszając do momentu, kiedy zacznie brązowieć, a skwarki zaczną być skwarkami. To moment idealny, by dodać kiełbasę i boczek oraz jabłka. Znowu wszystko trzymam na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty - tak, by wszystkie składniki były silnie podsmażone. Czas na finisz - do smalcu dodaję czosnek i wszystkie przyprawy [ostrożnie z solą - lepiej by smalec nie był zbyt słony - potem każdy na chlebie może sobie go dosolić, a odsolić jest już trudniej...]. Smalec z przyprawami trzymam na ogniu jeszcze dwie minuty - nie więcej, by się nie spaliły, a czosnek nie stał się gorzki. SMALEC AKTORÓW ZE SPATIFU Podam Wam przepis na smalec dla dorosłych, być może takiego nie jedliście!!! Ok.75 dag tłustego wędzonego boczku 50 dag słoniny albo świeżego tłustego boczku 3 cebule,3 ząbki czosnku,2 jabłka,10 dag suszonych śliwek, jałowiec, tymianek, majeranek i...50ml. śliwowicy lub żubrówki (można więcej),sól, grubo zmielony pieprz. Boczek i słoninę zmielić, stopić dodać pozostałe składniki na końcu alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
multiaga Re: Domowy smalczyk - pilne !!! 14.05.04, 15:29 Ja zrobiłam w ten sposób (może niezbyt oryginalnie ale było pyszne): Najpierw na małym ogniu dosyć długo topiłam pokrojoną w drobną kosteczkę słoninę , gdy skwarki się zezłociły wyjełam je łyżką cedzakową a na tłuszcz wrzuciłam pokrojony w kosteczkę boczek , gdy się zrobiły rumiane skwareczki wyjęłam je a na tłuszcz pozostały wrzuciłam coś co kupiłam pod nazwą " wędzonka boczkowa" ( w sumie podobne do boczku tylko tłuściejsze bo boczek kupiłam chudziutki i mocniej wędzone) .Jak się wytopiło to wyjęłam a na tłuszcz wrzuciłam pokrojoną drobniutko wiejską kiełbasę obraną ze skóry , na moment dosłownie i znowu wyjęłam a na tłuszczy zezłociłam cebulkę i wyjęłam. Gdy to co było w rondlu (tłuszcz) przestygł nieco dodałam wszystkie po drodze wysmażone "dobra" i mieszając co jakiś czas poczekałam aż zastygnie . O jak to pachniało ! I miało pełno w sobie różnych pysznych rzeczy . Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama domowy smalczyk vege - mniam 14.05.04, 17:08 puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2255 POlecam, wyglada, pachnie (i podobno smakuje jak ten z trupa, to mowia miesolubni, ja z trupa nigdy nie jadlam). Naprawde polecam sprobowac. Smacznego, KOciamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: domowy smalczyk vege - mniam IP: *.proxy.aol.com 14.05.04, 19:30 Jakżesz można się oprzeć tak zachęcającemu postowi... Albo też diecie wegetariańskiej tak uroczo propagowanej... :<( Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Domowy smalczyk - pilne !!! 15.05.04, 00:25 Przy okazji: czego nie można odgrzewać/odsmażać na smalcu? Czego nie należy okraszać smalcem, skwarkami itp? Bardzo proszę o podpowiedź. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś