Gość: Ani IP: 157.25.119.* 01.03.02, 10:28 Czy moze ktos z Was zna przepis na grecka baklawe? To ciasto bardzo smakowalo mojemu mezowi i chcialabym sprobowac zrobic je w domu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: baklawa IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.02, 08:09 Baklawa (przepis marokanski ale chyba nie rozni sie od tureckiej) Ciasto: 500 g maki krupczatki 250 g maki 250 g stopionego masla 1 ubite jajko Farsz: 250 g obranych migdalow 125 g cukru pudru 100 g stopionego masla 20 calych obranych migdalow do przybrania 500 ml miodu Migdaly zemlec i wymieszac z cukrem pudrem. Dodac stopione maslo, farsz wyrobic starannie i odstawic. Make wymieszac z krupczatka, dodac 2 lyzki masla i szczypte soli, po czym wyrabiac przez 30 minut, dolewajac stopniowo wode, na dosc twarde ciasto. Dodac rozbite jajko i wyrabiac dalsze 30 minut. Podzielic na 12 rownych czesci. Kazda z nich rozwalkowac na mozliwie jak najcienszy okragly placek. Blache do pieczenia posmarowac maslem. Ulozyc na niej, jeden na drugim, piec plackow ciasta, smarujac kazdy z nich roztopionym maslem. Na wierzch piatego placka nalozyc polowe farszu, przykryc dwoma kolejnymi plackami, rowniez smarujac je maslem, na nich ulozyc reszte farszu, po czym przykryc wszystko reszta plackow, kazdy z nich smarujac roztopionym maslem. Ciasto ponacinac gleboko nozem w romby lub trojkaty, przybrac migdalami, zalac reszta masla, po czym wstawic do piekarnika nagrzanego do temp.200°C na 45 minut. Po upieczeniu polac goracym miodem i odstawic na dwa dni, po czym pokroic do konca wzdluz naciec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: baklawa IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.02, 08:16 Zapomnialam dodac, ze w sklepach z zywnoscia turecka mozna kupic gotowe ciasto rozwalkowane na cienkie placki, nazywa sie Yufka. Nie wiem czy w Polsce tez mozna to znalezc ale oplaca sie poszukac bo zaoszczedzisz przez to duzo pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani Re: baklawa IP: 157.25.119.* 05.03.02, 07:26 Dzieki piekne za przepis. Zrobie niespodzianke mojemu lubemu jak wroci z delegacji. A tego gotowego ciasta poszukam, mysle, ze gdzies w Wawie jest sklep z zywnoscia turecka. Co prawda myslalam, ze to greckie ciasto, bo jedlismy je w greckiej restauracji ale to pewnie bez roznicy. Dziekuje jeszcze raz. Ani Odpowiedz Link Zgłoś