Gość: piekarz IP: 12.21.160.* 22.09.04, 20:56 uwielbiam baklawe, taka naprawde dobra jadlem ponad 15 lat temu w Atenach, czy ktos ma sprawdzony juz przepis ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: baklawa IP: *.proxy.aol.com 22.09.04, 21:32 Jest dużo niesprawdzonych przepisów po angielsku - baklava. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarz Re: baklawa IP: 12.21.160.* 22.09.04, 21:47 mieszkam po angielskiej stronie oceanu, wiec z przepisem nie powinienem miec problemow, czy sprawdziles/as przepis ? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: baklawa 22.09.04, 22:30 Tak jak wspomniałem, sam nie robiłem, jadłem tylko i w Bułgarii, i w NYC. Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: baklawa 22.09.04, 22:28 nauczyłam się robić baklawę w macedonii. hmm wychodzi mi taka jak tam podają w domach i cukierniach, a w wawie w arabskich knajpach, więc jest nadzieja, że będzie dobra. w mk używają gotowego ciasta o nazwie "kori", w warunkach polskich robię z mrożonego francuskiego. ciasto (rozmrożone) pokroić w plastry odpowiadające wielkością foremce. układamy warstwami: posmarowane masłem ciasto i zmiażdżone orzechy włoskie + migdały, każdą warstwę orzeszkową posypać cynamonem. na samej górze ma zostać warstwa ciasta (też posmarowana masłem). baklawę trzeba pokroić przed pieczeniem. kiedy ciasto się piecze przygotowujemy "szerbet" (przepraszam za brak wytycznych odnośnie temp. i czasu pieczenia, ale ja mam gazowy piekarnik, w którym temperatura szaleje i piekę na oko). znalazłam u siebie taki przepis na szerbet: 2 szklanki cukru, 1 szklanka miodu, sok z 1 cytryny, półtorej szklanki wody. gotuje się to do zgęstnienia. szerbetem polewamy upieczone ciasto (hojnie :) odstawiamy do wystygnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: baklawa IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 22.09.04, 23:08 Robilam baklave na tureckie party w zeszlym miesiacu i jest to deser smiesznie prosty chociaz brzmi przerazajaco! Podaje sprawdzony przeze mnie przepis- 1. Syrop- zagotowac 2 szklanki cukru z 1 1/4 szklanki wody, gotowac 10 minut. Sciagnac z gazu i wlac do tego syropu 2 lyzki stolowe wody rozanej. Odstawic do calkowitego wystygniecia/mozna zrobic nawet kilka dni wczesniej i przechowywac w lodowce/. 2. Nadzienie orzechowe-prawdziwa baklava powinna byc z pistacji. Ale robi sie tez, aby obnizyc cene, z migdalow lub orzechow wloskich.Nalezy bardzo drobno posiekac lub zmielic wystarczajaco orzechow aby wyszlo 4 szklanki.Co do przypraw to stosuje sie jedna lub kilka, do wyboru i wedlug gustu-mielone- kardamon, cynamon, galka muszkatolowa, gozdziki. Ja wsypalam po troche kazdej i probowalam w miedzyczasie. Do tego nalezy wmieszac 1 1/4 szklanke cukru. Wymieszane orzechy z cukrem i przyprawami odstawic na bok. 3. Ciasto-uzywamy ciasta filo/phyllo/, ok. 50 arkuszy dopasowanych wymiarowo do prostokatnej duzej brytfanki gdzie bedziemy piec baklave/czyli generalnie 25 duzych arkuszy z pudelka, przecietych na pol/. Rozpuszczamy tez w miedzyczasie 1 1/2 szklanki niesolonego masla, ktorym bedziemy smarowac co drugi arkusz. 4.Wykonczenie-wlaczamy piekarnik na 180C/350F. Brytfanke smarujemy maslem i zaczynamy ukladac po 2 arkusze ciasta smarujac je maslem, 5 razy/w sumie 10 arkuszy/. Na ostatnia warstwe wsypac 1.5 szklanki nadzienia orzechowego, ktore polewamy 2 lyzkami masla. Powtorzyc jeszcze 3 razy-10 arkuszy ciasta plus orzechy. Ostatnia warstwa ma byc ciasto, polane maslem. Wstawic na 15 minut do lodowki aby sie schlodzilo, bedzie w ten sposob latwiej pociac na kawalki. Tniemy schlodzone ciasto na kwadraty, upewniajac sie, ze przecielismy az do ostatniej warstwy/po upieczeniu trudno jest je ciac!/. Piec ok. 50 minut, az do uzyskania jednolitego zlotego koloru. Natychmiast po wyjeciu z pieca polac baklave syropem rozanym. Nie przykrywajac, wystudzic w temperaturze pokojowej ok. 8 godzin. Pozniej mozna przykryc. Baklava trzyma swiezosc ok. tygodnia, ja zrobilam 2 dni wczesniej i byla bardzo dobra. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś