Gość: rona IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 11:37 Znalazłam przepis, soczewicę kupiłam kiedyś, ale cóż z tego jak nie wiem z czym ją podać... Ma być gotowana z ryżem z dodatkiem cebuli zeszklonej na oleju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toya666 Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 11:52 > Ma być gotowana z ryżem z dodatkiem cebuli zeszklonej na oleju. Wydaje mi się, że jeden przepis już podałaś :) Teraz jakieś mięsko, surówka i gotowe. Niestety soczewica w naszej kuchni występuje bardzo rzadko. Odkryłam ją dopiero w Tunezji i się zakochałam!! Jest bogata w witaminy, szczególnie w kwas foliowy. Ja gotuję zupę marchewkowo-soczewicową (zupę a-la krem) oraz sos pomidorowy z soczewicą lub z soczewicą i grochem łuskanym (ten ostatni właśnie stoi na kuchence :)). Czasem też dodaję soczewicę jako składnik innych zup (np. krupniku, warzywnej), ale wtedy w małej ilości. Dla zainteresowanych podam przepisy "na oko". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rona Re: Do czego gotowana soczewica? IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 11:54 Pięknie dziękuję i poproszę o przepisy "na oko" :) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus namaczaj soczewice na noc 26.07.11, 12:07 wczesniej, jest smaczniejsza ja robie z niej pierogi, bolognese wege albo zielona soczewia i sos-baza (port, cebula, ew. marchewka) czosnek, pomidory i 5 min. przed zdjeciem z ognoa szczypta cynamonu, fajny smak dzis eksprerymentuje z czerwona soczewica na bialym winie, dam znac, co wyszlo salatka z ciemnej soczewicy z octem balsamico, fajna zupa z zielonej z octem masa przepisow Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Soczewicy się nie moczy. 26.07.11, 14:04 Moczy się jedynie te strączkowe, które są wcześniej suszone w łupinach. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus ano moczy sie, jest lepsza 26.07.11, 14:07 moczenie polecaja specjalisci, czyli np. mieszkancy Turcji np. i starsze ksiazki kucharskie. Niektore nowe tez. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Nie moczą a płuczą. 26.07.11, 15:10 I to ze względów higienicznych. Zwykle kupują ją na zakurzonych suk'ach a nie w sklepach, gdzie jest pakowana w innych warunkach niż ta luzem od chłopa. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus moczą, moczą 26.07.11, 17:49 moczenie na noc soczewicy poleciły mi 3 osoby - Greczynka, Turek i Arab. Każdy od tego zaczynał moje pytanie o danie z soczewicy. no i jedna stara książka kucharska i 2 nowe polecają. Płukanie, czynność zupełnie normalna przy gotowaniu, to nie jest to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: moczą, moczą 26.07.11, 19:20 Bo każdy Grek, Turczynka czy Arab są mistrzami gotowania... Od razu przypomina mi się z cytat z Barei: To złodziej! - I pijak! Bo każdy pijak to złodziej!!! No szkoda jeszcze, że nie Tunezyjka, Libijczyk czy Egipcjanin... Chcesz sobie moczyć to mocz. Nic mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus nie, nie kazdy 27.07.11, 10:41 jest mistrzem i nie wiem, co to za argument, czy jest sie mistrzem czy nie. chodzi o zwyczaj, cenna wskazowke. nie musisz moczyc soczewicy, ale mozesz raz sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 14:22 Przepis "na oko" Sos z soczewicy zielonej i żółtego grochu Składniki: - soczewica zielona (ok. 1 szkl.) - groch żółty (ok. 1 szkl.) - cebula (3 średnie główki) - czosnek (2 średnie ząbki) - koncentrat pomidorowy - pomidory do pizzy (w puszce) lub świeże pomidory - przyprawy (kminek, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn, pieprz, sól) W garnku gotuję groch z odrobiną soli (nigdy nie namaczam przez noc, bo zawsze zapominam, ale wychodzi dobry). Po ok. 20 minutach gotowania dodaję soczewicę (krócej się gotuje). Ilość grochu i soczewicy wedle uznania, ja daję mniej więcej po równo. Oczywiście sporo wody, bo groch jest chłonny, soczewica mniej, ale też wchłania wodę. W miarę gotowania można dolać lub odlać wodę :) Jeśli się odlewa, to najlepiej do garnuszka, może się przydać, jeśli sos zrobi się za gęsty (lepiej dodać wodę z gotowania niż z kranu, bo zachowuje się smak). Dodaję troszkę kminku, ziele angielskie (2-3 kulki) i liście laurowe. Gdy garnek już wrze, na patelni podsmażam cebulkę. Może być pokrojona w grubą kostkę lub w paski - wedle uznania. Ja dziś wybrałam drugą opcję. Po chwili dodaję czosnek posiekany w plasterki. Kiedy cebulka już jest złota, dodaję koncentrat pomidorowy (ok. 0,5 małego słoiczka) i całą puszkę pomidorów siekanych (do pizzy). Lubimy pikantne potrawy, więc dodaję też harissę (tunezyjska pasta z papryczek chili) - można ją zastąpić przyprawą chili, jeśli ktoś lubi. Sprawdzam ilość wody w garnku. Powinno trochę być, ale nie tak dużo jak na zupę. Po chwili wspólnego smażenia dodaję zawartość patelni do garnka, mieszam, pozwalam się zagotować (na małym ogniu). Dodaję pozostałe przyprawy (tymianek, majeranek, pieprz czarny i kolorowy - świeżo zmielone, rozmaryn). Mam kuchenkę elektryczną, więc wyłączam i zostawiam na ciepłej płycie. Jeśli ktoś ma gazową, to zostawiłabym jeszcze chwilkę na malutkim ogniu. Sosu niczym nie zagęszczam - jest gęsty sam w sobie (groch sobie poradzi z wodą :)). W razie zrobienia zbyt rzadkiego sosu można zmiksować w blenderze niewielką część sosu i dodać do reszty. Sos posypuję na talerzach świeżo posiekaną pietruszką. Suma sumarum z tej ilości wyszło mi około 3 litry sosu. Zniknął w oka mgnieniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 14:25 Zdjęcie dzisiejszego sosu z soczewicy i grochu. Z 3 litrów został taki malutki talerzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus nie soli sie grochu przy gotowaniu 26.07.11, 14:58 bo jest twardszy i dluzej sie gotuje, soli sie po ugotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 12:01 Bardzo rzadko? Kłóciłbym się. www.google.pl/search?q=dania+z+soczewic%C4%85&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 12:06 kosmopolitesiorbut napisał: > Bardzo rzadko? Kłóciłbym się. Jeśli ktoś używa to dobrze. Ja natomiast nie znam nikogo kto je soczewicę. Ani u mnie w domu rodzinnym, ani teraz wśród znajomych nie spotkałam soczewicy. Jak podaję, to wiele osób pyta "co to jest na talerzu". Inni mówią, że słyszeli, ale nie gotują, bo nie wiedzą jak i z czym. I to są osoby z różnych stron Polski. Ale dobrze, że soczewica "wjeżdża" na nasze stoły :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 12:13 "bo nie wiedzą jak i z czym"? Tu sie moga dowiedziec: zpierwszegotloczenia.pl/szukaj/?q=soczewica Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 12:22 To ich problem. W sklepach soczewica jest co najmniej od 1993 roku. I to była w takiej miejscowości jak Hel, który metropolią nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wilsberg Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 19:49 nie pytaj lepiej do czego soczewica:))))))))))))))))))) wstyd powiedziec:))))))))))))) wilsberg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y. Re: Do czego gotowana soczewica? IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 11:57 Nie podaję jej jako dodatku do potraw, robię wyłącznie soczewicową zupę fakes, przepisy są w necie, zupa jest wspaniała i szczerze ją polecam. Zajrzyj na Kwestię Smaku, soczewica jest tam wykorzystana jako dodatek w kilku daniach. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 12:24 Receptur na soczewicę jest mnostwo na roznych blogach i w roznych miejscach, nie tylko na nieszczesnym KS. Autorka nie pytala sie o przepisy na soczewice, ale do czego dodac soczewicę z ryzem i cebulą. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 12:33 Z punktu widzenia wloskiego buta widze czesto na forum tendencje do przeladowywania przepisow tysiacem skladnikow. "Ma być gotowana z ryżem z dodatkiem cebuli zeszklonej na oleju." We Wlozech "riso e lenticchie", czyli ryz z soczewica to juz jest samodzielne i bardzo zdrowe danie. Np. clementina-wwwdolcezzeinfinite.blogspot.com/2011/03/riso-e-lenticchie.html Proste, smaczne i zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Do czego gotowana soczewica? 28.07.11, 20:18 Danie, skladajace sie wiecej niz z czterech skladnikow naprawde nie musi byc przeladowane, tym bardziej miec 'tysiaca skladnikow'. Z perspektywy wloskiego buta popatrz sobie na kuchnie indyjska i skladniki mieszanek przypraw :P Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 14:27 bene_gesserit napisała: > Autorka nie pytala sie o przepisy na soczewice Owszem, pytała. Czytaj uważnie wątek. Gość portalu: rona napisał(a): > Pięknie dziękuję i poproszę o przepisy "na oko" :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Rona, 26.07.11, 12:29 nigdy nie robilam soczewicy z ryzem i cebula, ale tak na oko to pasuje do wieprzowiny albo wolowiny. Czegos raczej prostego (np miesa w pomidorach z jakimis srodziemnomorskimi przyprawami - ziarna kolendry, tymianek, ziele angielskie, lisc laurowy, czosnek). Raczej nie widzialabym tego jako dodatku do delikatniejszych dan w rodzaju kurczaka czy ryby. Ale soczewice mozesz wykorzystac na rozne sposoby, jak ci radza powyzej - oczywiscie wiele zalezy od tego, jaka kupilas (najpopularniejsze w sklepach to czerwona luskana albo nieluskana zielona, ale sa tez inne). Wiele przepisow jest tu na forum i na GP. Soczewica jest pyszna, tania i zdrowa - mam nadzieje, ze twoj obiad sie uda i sie rozsmakujesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Rona, 26.07.11, 13:14 Blad. Do kurczaka i innego drobiu soczewica pasuje doskonale, jakikolwiek bylby jej kolor - efekt podobny jak z kaszami. Do ryby - przyznaje racje. Ale juz w postaci purée by byla OK. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Masz rację. 26.07.11, 14:05 A do ryby - czerwona. Jest delikatniejsza i rozgotowuje się sama na pure. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Rona, 26.07.11, 19:07 Zaden błąd :) mam po prostu inny gust jedzeniowy. Tu nikt nie ma racji albo wszyscy ją mają, do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 12:37 w niedziele jedlismy wlasnie soczewice - o taka: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127290608,127290608.html robie tez kotlety z soczewicy: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87537712,90460620.html Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 14:00 Zupy, pasztety, jako pasta na chleb, nadzienie do pierogow, skladnik salatek, w wielu daniach na indyjskich lub na modle indyjska. Pure z czerwonej soczewicy swietnie sprawdza sie jako dodatek do danie glownego zamiast nieszczesnych ziemniakow. Do kurczaka tez pasuje a jakze przyrzadzona z podsmazana cebula i z dodatkiem wina. Jako dodatek do ryby tez swietna sprawa. Moj hit to zupa z soczewicy z pieprzem ziolowym, libijska zupa z soczewicy i salatka z soczewicy, roszponki i wedzonego lososia oraz pilaf me fakes na ktory przepis podawala Jo.hanna - obledny fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23177166,23177166.html Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 14:08 thiessa napisała: > zamiast nieszczesnych ziemniakow. < Dlaczego niby ziemniaki mają być "nieszczęsne"? Jak wszystkie warzywa są zdrowe i wyjątkowe. Zapominamy na co dzień, że pochodzą z Ameryki Południowej i skoro w diecie człowieczej funkcjonują od zarania dziejów to nieszczęsne być nie mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 14:32 Soczewicę z ryżem bym zjadła jako danie główne, do tego może jeszcze jakaś sałatka. A na przyszłość polecam też zupę z czerwoną soczewicą albo farsz z soczewicy i pieczarek, który pasuje do naleśników, pierogów, tortilli, można nim faszerować paprykę. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 15:49 thiessa napisała: >zamiast nieszczesnych ziem > niakow. Dlaczego nieszczęsnych? Nie jem wiele ziemniaków, myślę, że w ciągu roku w domu schodzi więcej cebuli na przykład, ale ta zła renoma ziemniaków zaczyna być irytująca. Chyba nawet kiedyś założyłam wątek na ten temat. 3 dni temu ugotowałam do obiadu i postanowiłam: do pazdziernika żadnych kasz, ryżu, bo ziemniaki są teraz tak pyszne, że trzeba to wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
wilsberg Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 16:56 nic bardziej nie denerwuje zjadaczy zawartosci gotowych dan w puszkach jak swiadomosc, ze ktos gotuje swieze ziemniaki prosto z ogrodka. tobie na zdrowie! (sam osobiscie jadam niewiele, ale nie zaluje, jesli ktos lubi:))). nie ubolewaj nad weglowodanami tylko podaj kilka fajnych przepisow, ktore fani kuchni z radoscia wydrukuja:))) konserwy zostaw tym, ktorzy nad mini sie rozplywaja w zachwytach:D wilsberg Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 17:27 Wiedzialam, ze zaraz kros sie przyczepi, chociaz nie jest to tematem tego watku. Do ziemniakow nic nie mam i 10 lat temu nawet mialam strone internetowa na ich temat, ale uwazam, ze jedzenie ich codziennie w nudnym zestawie mieso+surowka to najwieksza bolaczka naszego spoleczenstwa. W takim przypadku, wracajac do meritum zastosowanie wszelkich pure, nie tylko z soczewicy, ale z innych warzyw rowniez jest jak najbardziej mile widziane. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 18:40 Lubisz mocne słowa ("nieszczęsne ziemniaki", "jedzenie ich codziennie w nudnym zestawie mieso+surowka > to największa bolączka naszego społeczenstwa") i mimo, że to publiczne forum dyskusyjne zamykasz wpis słowami: bez odbioru. Trochę niegrzeczne i bardziej nadające się jako wpis na blogu. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 22:23 Wyrazilam moja osobista opinie z ktora kazdy moze sie nie zgodzic, ale ten watek to nie miejsce na ta dyskusje. To nie ziemniaki sa jego tematem. Dlatego bylo bez odbioru. Jesli chcesz sie odniesc do tego co napisalam na temat soczewicy prosze bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Do czego gotowana soczewica? 26.07.11, 15:37 W takiej wersji jadłam po raz pierwszy soczewicę zieloną czyli z cebulą i ryżem (choć być może była jakaś kasza w zamian) u koleżanki, której mąż jest Syryjczykiem. Na to chyba były ćwiartki pomidorów. W ostatnich latach wolę soczewicę czerwoną (bo gotuje się w mig, nie trzeba namaczać) i zupy -kremy z niej (dużo marchewki, cebula, czosnek, wschodnie przyprawy). Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Do czego gotowana soczewica? 27.07.11, 10:58 nie rozumiem?znalazłas przepis i nadal nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
wilsberg Re: Do czego gotowana soczewica? 27.07.11, 11:02 znalazla przepis? kurcze i co? wilsberg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rona Re: Do czego gotowana soczewica? IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 14:11 mmagi napisała: > nie rozumiem?znalazłas przepis i nadal nie wiesz? Tak, znalazłam przepis jak przygotować soczewicę, ale nigdzie nie pisze z czym ją podać- z mięsem, z sałatką, z chlebem, a może z sosem..? Nie wiem wiec pytam. Proste. Pozdrawiam wszystkowiedzących. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Do czego gotowana soczewica? 27.07.11, 15:13 Tak jak pisałam Ci powyżej ten przepis to podobno klasyka syryjskiej kuchni i je się to ew. z kawałkami pomidorów jako danie, a nie dodatek. Ta wersja zrobiona dawno temu przez koleżankę była konstystencji gęstej zupy lub risotta z kleksem jogurtu z czosnkiem i owymi pomidorami. Sporo racji jest we wpisie Linn, że Polacy uwielbiają przeładowane dania. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie zjeść to z pieczywem, mięsem, sałatką. Połączenie sytego ryżu/kaszy z sytą soczewicą z mojej strony wykluczyłoby pieczywo lub mięso, ale to moje upodobania. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 a jaki przepis znalazlas? 27.07.11, 11:22 Gość portalu: rona napisał(a): > Znalazłam przepis, soczewicę kupiłam kiedyś, ale cóż z tego jak nie wiem z czym > ją podać... > Ma być gotowana z ryżem z dodatkiem cebuli zeszklonej na oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rona Re: a jaki przepis znalazlas? IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 14:12 Dokładnie taki jak napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: a jaki przepis znalazlas? 28.07.11, 18:10 Pasztet z soczewicy. Mozna modyfikować przez dodawanie pieczarek, suszonych pomidorów lub orientalnych przypraw. A ziemniaki są "nieszczęsne". Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (= wysoki poziom glukozy w krwi po spozyciu = tycie), i teoretycznie nie powinno się ich spożywać we wspomnianym równie "nieszczęsnym zestawie narodowym" czyli kotletem i śmietaną z surówki (w skrócie: nie z tłuszczami). Można je za to łączyć z soczewicą - soczewica, zwłaszcza ZIELONA, ma bradzo niski indeks glikemiczny, przez co obniża również indeks spozywanych innych skladników. Tak wiec w owej nieszczęsności trochę prawdy jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: a jaki przepis znalazlas? IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 17:15 spaghetti z soczewicą - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a jaki przepis znalazlas? IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 17:16 w przepisie jest soczewica z puszki, ale dawałam też gotowaną Odpowiedz Link Zgłoś
aborcyjnokoncepcyjnalustracja Czego chcesz więcej? 16.08.11, 18:16 Gość portalu: rona napisał(a): > Znalazłam przepis, soczewicę kupiłam kiedyś, ale cóż z tego jak nie wiem z czym > ją podać... > Ma być gotowana z ryżem z dodatkiem cebuli zeszklonej na oleju. Masz przepis. Czego chcesz więcej? Możesz dodać dowolna surówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Przepis od znajomego Turka: 16.08.11, 20:59 Mercimek soup (Zupa z czerwonej Ingredients 2,5 Litre (10 glass) gravy (bouillon)(meat juice in plain Turkish), (you can use plain water also) 1 Onion, 1 Turkish coffee cup of flour, (flour takes away liquidity, and has the danger to turn the soup to pudding) 250 gr (1 full glass) red mercimek, 2 table spoons of butter, 0,5 table spoon of salt, Lapa, blender For seasoning; 1 glass of milk, 2 egg’s yellow, 1 – Peel the onion and slice it into small pieces, put the onion and 2 table spoons of butter on low fire for 4-5 minutes. After that, pour 1 Turkish cup full of flour in it and keep the mixture on fire for 2 more minutes. 2 - Into this mixture; put 1 glass full of red mercimek which was washed and picked earlier and 10 glass of bouillon and let them boil with low fire. 3 – After the mixture boils and mercimek becomes soft enough take a blender and make the mixture a homogenous one. Then take the mixture from the pan and put it inside a strainer and let it pass through it. Take the mixture that passes from the strainer and add the seasoning. You can also add some water tht the mixture lost while passing though strainer. 4 – Boil the mixture with seasoning for the last time and then serve. Preperation of seasoning; Mix 1 glass of cold milk and 2 egg’s yellow for 2 minutes in a seperate bowl. Note: While serving the soup with milky dressing there is no lemon put inside because the lemon interacts with milk and destroys it. Note: The green mercimek soup is being served with lemon and tastes great with it. Odpowiedz Link Zgłoś