Gość: Lajla IP: *.bredband.comhem.se 11.08.11, 13:10 Jaki rodzaj masla uwazacie za prawdzwe maslo w Warszawie. Czyli ? Jakie maslo jest naprawde maslem i gdzie moge je kupic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciechocinianka Re: Maslo IP: 212.160.148.* 11.08.11, 13:22 eeeee nie bardzo rozumiemn a jak nie jestem z warszawy ale z ciechocinka to tez moge sie wypowiedziec? prawdziwe maslo czyli o co ci chodzi? bez dodatku tluszczow roslinnych? musi miec 82% tluszczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciechocinianka Re: Maslo IP: 212.160.148.* 11.08.11, 13:23 gdzie kupic? tesco alma, zabka sklep na rogu kolo mojej pracy kilka sklepow po drodze do metra sklep przy bazarku wszedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lajla Re: Maslo IP: *.bredband.comhem.se 11.08.11, 13:46 Co do pierwszj odpowiedzi...... Otoz, lece do W-wy na tydzien i naprawde bym chciala posmakowac prawdziwego masla. Dlatego zadalam to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 82% Re: Maslo IP: *.toya.net.pl 11.08.11, 14:13 Zapwniam Cię że prawdziwe masło jest w każym osiedlowym sklepiku w całej Polsce nie musisz leciec do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: Maslo 11.08.11, 13:55 ten nieszczęsny krakowski kredens ma jakieś masło sprzedawane na wagę, być może to jest to, czego szukasz, ale nie próbowałam... ja zwykle kupuję pewną popularna markę, na opakowaniu ma napisane: "masło extra" (nie żadne masełko, miksełko czy osełka) i zawartość 82% tłuszczu mlecznego Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Maslo 11.08.11, 14:06 0yotte napisała: > ja zwykle kupuję pewną popularna markę, na opakowaniu ma napisane: "masło extra > " (nie żadne masełko, miksełko czy osełka) i zawartość 82% tłuszczu mlecznego > Dokładnie tak.Sprawdź czy produkt ma napis "masło" a nie "miksełko" , "śmietankowe"czy inne wymysły plus 82% tłuszczu mlecznego.Firma już mniej istotna. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Maslo 13.08.11, 10:16 Kilka dziewczyn z naszego forum ma dojście "kuchennymi drzwiami" do okręgowych mleczarni w Śremie, Hajnówce, Nowym Tomyślu czy Sędziszowie M-polskim i one mowią ze prawdziwe maslo to pracownicy robią dla siebie i czasem mozna od nich troche odkupić albo wymienic za produkty z własnego gospodarstwa - warzywa - owoce jaja itp... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 zadne(zrob sama) 11.08.11, 14:29 Gość portalu: Lajla napisał(a): > Jaki rodzaj masla uwazacie za prawdzwe maslo w Warszawie. > Czyli ? Jakie maslo jest naprawde maslem i gdzie moge je kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość Re: zadne(zrob sama) IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.11, 15:51 i co dalej, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: zadne(zrob sama) IP: 212.160.148.* 11.08.11, 16:13 mhr2 - dalej sie trzeba zalogowac Odpowiedz Link Zgłoś
ansil Re: Maslo 11.08.11, 16:09 laila, nie zwracaj uwagi na trollowate posty.. po IP widac, zes nie z Pl, wie pytanie da sie zrozumiec przy odrobinie inteligencji.. tak jak ktos napisal- dostaniesz w kazdym sklepie, tolko uwazaj na triki marketingowe z napisami "tradycyjne" czy krowka (jak kiedys opakowania byly).. jesli cos ma domieszke tluszczu roslinnego to nie moga napisac maslo.. no i musi byc 82% tluszczu.. niemniej dla mnie to sklepowe nie bedzie sie roznic od tego, co jest u Ciebie... obawiam sie, ze jesli chcesz smaku "nostalgii z lat minionych" to bedziesz musiala udac sie poza miasto, lub na rynek, gdzie farmerzy sie zjezdzaja.. moze jakis dobroduszny warszawiak podpowie, gdzie jest takie miejsce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Maslo zjełczałe IP: 89.206.13.* 11.08.11, 18:33 82 procent, no jasne, mamy się cieszyć. A pozostałe 18 to co to jest? Prawdziwe masło to będziesz mieć, jak sobie kupisz prawdziwą śmietanę od baby i ubijesz. Bo masła od niej nie warto kupować, nawet przysłowiowa baba fałszuje, niestety. A czy jest naprawdę prawdziwe łatwo sprawdzić. Rano trzeba je położyć w ciepłym miejscu. Troszeczkę - na próbę. Jeśli wieczorem będzie lekko zjełczałe, to prawdziwe. Jeśli śliczne i pachnące, to lipa jest, proszę państwa. Otóż to "82 procent" nie jełczeje. Słynne duńskie czy tam jakie też nie. Wszystko to lepsze albo gorsze podróby. P.S. Czy ktoś jeszcze wie, jak pachnie i smakuje zjełczałe masło? Ciekawa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Maslo zjełczałe 11.08.11, 18:47 Gość portalu: miki202 napisał(a): > 82 procent, no jasne, mamy się cieszyć. A pozostałe 18 to co to jest? No jak to co? Woda i białko. Prawdziwe > masło to będziesz mieć, jak sobie kupisz prawdziwą śmietanę od baby i ubijesz. Eeee tam. Tzn moze i takie maslo jest autentyczne, takie samemu ubite, ale ma specyficzny, serowy smrodek, ktorego wiele osob nie lubi. I ktorego nie mialo pyszne maslo z czasow PRLu. Ten sam smrodek ma zreszta maslo robione przez rolnikow (z tym ze ma sie mniejszy wplyw na warunki higieniczne podczas jego robienia, to samo zreszta dotyczy smietany od baby - bog jeden raczy wiedziec ile brudnych palcow sie w niej moczyło). Maslo: *powinno miec napis 'maslo' na opakowaniu, najlepiej 'maslo ekstra', a nie 'maslo śmietankowe' (to musi miec nie mniej niz 72% tluszczu mlecznego, wiec mniej masla w masle), *miec nie mniej niz 80% procent tluszczu mlecznego, *kosztowac nie mniej niz 5 zl za kostke (chociaz to oczywiscie kryterium zwodnicze, bo niektore 'cudowne miksełka' moga tyle kosztowac, jesli sklep jest oszukanczy), *i nie ustepowac pod naciskiem jak plastelina, kiedy sie je bierze z lodowkowej polki w sklepie - ma byc twarde Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: Maslo zjełczałe 12.08.11, 10:57 Gość portalu: miki202 napisał(a): > 82 procent, no jasne, mamy się cieszyć. A pozostałe 18 to co to jest? Prawdziwe > masło to będziesz mieć, jak sobie kupisz prawdziwą śmietanę od baby i ubijesz. masło samodzielnie ubite może mieć nawet niższą zawartość tłuszczu, niż 82% tak po prostu z masłem jest i to tym najprawdziwszym! nawet masło klarowane to nie jest 100% tłuszczu, bo zawsze trochę tych "fuzli" białkowych zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 tylko ile, to zalezy od masla? 13.08.11, 08:39 0yotte napisała: > nawet masło klarowane to nie jest 100% tłuszczu, bo zawsze trochę tych "fuzli" > białkowych zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
dumb.waitress Re: Maslo 11.08.11, 19:49 Tak jak wcześniej napisano, maslo powinno mieć co najmniej 82 procent tłuszczu mlecznego. Problem w tym, że wiele razy czytałam o wynikach testów konsumenckich, które wykazywały, że masło sprzedawane w sklepach jest to prostu oszukane, zawiera tłuszcze roślinne itp. I nie mówię tu o różnych miksełkach, tylko właśnie o maśle 82%. Tak więc nie ma pewności, że nawet te droższe masła są "prawdziwe". Dlatego nie widzę sensu kupowania w Warszawie masła i transportowania go do Szwecji (stamtąd piszesz, prawda?), bo zapewne w każdym sklepie u siebie kupisz dokładnie to samo (chodzi mi o masło produkowane przemysłowo), a istnieje duże prawdopodobieństwo, że to kupowane w Szwecji jest lepsze, bo u nas "normalne" jest fałszowanie żywności i dymanie klientów, a kontrola konsumencka prawie żadna. Domyślam się, że pewnie tęsknisz za jakimiś smakami dzieciństwa, ale raczej w supermarkecie ich nie odnajdziesz. Być może są jakieś produky regionalne, które spelnią Twoje standardy. Jakiś czas temu próbowałam masła w Specjałach Regionalnych na Nowym Świecie i bardzo mi smakowało. Podobno zdobyło jakiś medal na jakichś targach, i może ta wiadomość spowodowala, że moja podświadomość mi zasugerowała, że smakuje lepiej niż inne;) Więc nie polegaj jednak zbytnio na tej wskazówce... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Maslo 11.08.11, 21:21 dumb.waitress napisała: > Tak jak wcześniej napisano, maslo powinno mieć co najmniej 82 procent tłuszczu > mlecznego. Problem w tym, że wiele razy czytałam o wynikach testów konsumenckic > h, które wykazywały, że masło sprzedawane w sklepach jest to prostu oszukane, z > awiera tłuszcze roślinne itp. I nie mówię tu o różnych miksełkach, tylko właśni > e o maśle 82%. Dlatego wlasnie trzeba sprawdzic, czy maslo z lodowki jest twarde. Jesli ugina sie pod kciukiem, znaczy ze jest oszukane. Odpowiedz Link Zgłoś
dumb.waitress Re: Maslo 11.08.11, 22:06 Zawsze sprawdzam miękkość masła (mowimy oczywiście tylko o maśle oznaczonym 82%). Często te twarde są sprzedawane za śmieszną cenę (3 zł z hakiem), więc na pewno nie jest to prawdziwe masło, z ekonomicznego punktu widzenia. W związku z tym nie widzę powodu by ufać, że podobnie opisane i wyglądające masło kosztujące 6 zł również nie jest oszukane. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Maslo 12.08.11, 01:25 No tak, tak. W Polsce maslo to nie jest maslo, nie ma pewnosci czy nie oszukane, wiec jak ktos chce maslo, to niech jedzie do Francji albo Irlandii, gdyz Polacy na masle oszukuja jak jeden mąż. Tzn najwyrazniej zyjemy w innych kosmosach, mi sie bez zadnego trudu udaje kupic maslo, ktore smakuje i pachnie jak maslo oraz jest do tego produkcji polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Maslo 11.08.11, 21:35 Tak jak wcześniej napisano, maslo powinno mieć co najmniej 82 procent tłuszczu > mlecznego. Problem w tym, że wiele razy czytałam o wynikach testów konsumenckic > h, które wykazywały, że masło sprzedawane w sklepach jest to prostu oszukane, z > awiera tłuszcze roślinne itp hmmm coś w tym jest. Pamiętam masło sprzed lat po wyjęciu z lodówki było długo twarde a teraz wystarczy 15 minut i już można lekko smarować... Odpowiedz Link Zgłoś
buka007 Re: Maslo 12.08.11, 08:20 to jest właśnie efekt cieplarniany joana.mz napisała: > hmmm coś w tym jest. Pamiętam masło sprzed lat po wyjęciu z lodówki było długo > twarde a teraz wystarczy 15 minut i już można lekko smarować... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 wyjmuje i smaruje, zalezy od pojemnika albo temp. 12.08.11, 09:23 joana.mz napisała: > Tak jak wcześniej napisano, maslo powinno mieć co najmniej 82 procent tłuszczu > > mlecznego. Problem w tym, że wiele razy czytałam o wynikach testów konsum > enckic > > h, które wykazywały, że masło sprzedawane w sklepach jest to prostu oszuk > ane, z > > awiera tłuszcze roślinne itp > > > hmmm coś w tym jest. Pamiętam masło sprzed lat po wyjęciu z lodówki było długo > twarde a teraz wystarczy 15 minut i już można lekko smarować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wyjmuje i smaruje, zalezy od pojemnika albo t IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 19:19 To znaczy, że to czy smarujesz chleb to nie jest masło, a wyrób masłopodobny. Prawdziwe masło nie da się rozsmarować na chlebie po wyjęciu z lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 a ty nigdy tu nie jadles prawdziwego masla? 14.08.11, 10:24 Gość portalu: gość napisał(a): > To znaczy, że to czy smarujesz chleb to nie jest masło, a wyrób masłopodobny. P > rawdziwe masło nie da się rozsmarować na chlebie po wyjęciu z lodówki. wiesz zawsze jako gosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a ty nigdy tu nie jadles prawdziwego masla? IP: *.dynamic.chello.pl 14.08.11, 15:26 To ty tutaj wypisujesz jakieś bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Maslo 12.08.11, 10:25 W Warszawie kupuje maslo ktorego producentem jest mleczarania z Kosowa Lackiego. W wielu sklepach jest dostepne (z duzych sklepów - widzialam je w Realu). Lubie maslo z mleczarni w Śremie, ale w stolicy dostepne rzadko. Czasami w Piotrze i Pawle. (starodawne kostki 250 g, co jest dzisiaj dużą rzadkoscia:) ) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Maslo 12.08.11, 11:50 Wg mnie masło to masło i prawdziwe polskie masło nie różni się specjalnie od niemieckiego, czy francuskiego. Jedyną różnicą jaką odnotowałam pomiędzy masłem hiszpańskim a polskim jest to, ze w Hiszpanii popularne jest masło z dodatkiem soli, a w Polsce można kupić ziołowe lub z czosnkiem. Natomiast poza tym różnicy nie widzę. I jedno, i drugie po wyjęciu z lodówki jest twarde jak kamień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniok Re: Maslo IP: *.icpnet.pl 12.08.11, 23:27 musi mieć 82% - mi smakuje Jana, z Gostynia i kościana. W lidlu też mają przyzwoite masło. Takie ze wsi, świeże ma specyficzny kwaskowaty smak i to niestety nie bardzo mi podchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Maslo IP: *.pools.arcor-ip.net 13.08.11, 10:41 Gość portalu: Lajla napisał(a): > Jaki rodzaj masla uwazacie za prawdzwe maslo w Warszawie. > Czyli ? Jakie maslo jest naprawde maslem i gdzie moge je kupic? ------------------------------------------------ W Szwecji nie ma prawdziwego masła ze lecisz do Warszawy je popróbować? Jak nie wiesz jak ono smakuje, kup śmietanę i zrób je sobie sama wtedy dowiesz się jak ono smakuje. Najprostsza rzecz pod słońcem która stwarza niektórym problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Gość prosze sie zalogowac,bo ich mamy setki 13.08.11, 10:56 Gość portalu: Gosc987 napisał(a): > Gość portalu: Lajla napisał(a): > > > Jaki rodzaj masla uwazacie za prawdzwe maslo w Warszawie. > > Czyli ? Jakie maslo jest naprawde maslem i gdzie moge je kupic? > ------------------------------------------------ > W Szwecji nie ma prawdziwego masła ze lecisz do Warszawy je popróbować? > Jak nie wiesz jak ono smakuje, kup śmietanę i zrób je sobie sama wtedy dowiesz > się jak ono smakuje. > Najprostsza rzecz pod słońcem która stwarza niektórym problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Gość prosze sie zalogowac,bo ich mamy setki 13.08.11, 11:28 nie ma sensu sugerowac sie cena bo jest bardzo zmienna tak jak cena surowca Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Maslo 13.08.11, 16:14 25 lat temu bylismy z dziećmi w Łapszach Niznych na Polskim Spiszu i tam nasza gospodyni z wieczornego udoju odlewala troche mleka do kilku garów stojących w sieni a reszta - 4 kany - szlo do chłodziarki zeby na rano moc je odstawić do mleczarni i to co sie przez noc zsiadło było tak gęste i twarde ze mysmy tym smarowali pajdy chleba :-) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Maslo 14.08.11, 15:26 Gość portalu: Lajla napisał(a): > Na glupie i zlosliwe komentarze nie bede odpowiadac.. Przecież to zrobiłaś. Na przyszłość proponuję w tytule zamieszczać nazwę miasta, w którym czegoś poszukujesz, bo to nie jest forum miejskie, a ogólnopolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
buka007 Re: Maslo 14.08.11, 15:38 Przeciez napisała, że do Warszawy! Na tym forum naprawde trzeba miec nerwy .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość por szukasz masla w Warszawie,nie IP: *.dip.t-dialin.net 14.08.11, 15:51 buka007 napisała: > Przeciez napisała, że do Warszawy! > Na tym forum naprawde trzeba miec nerwy .. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Maslo 14.08.11, 16:11 buka007 napisała: > Przeciez napisała, że do Warszawy! W tytule?? Chyba jestem ślepa, bo tytuł brzmi "masło" i trzeba wejść do wątku i przeczytać 1 wpis czego niemieszkający w Warszawie mogliby uniknąć. Już pomijając, że to nie forum miejskie to nawet etykieta nakazuje precyzje przy zakładaniu tematów z szacunku dla forumowiczów. > Na tym forum naprawde trzeba miec nerwy .. I cierpliwość do wyjaśniania czym różni się temat od wpisu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek68 Re: Maslo IP: 94.76.208.* 16.08.11, 11:38 Najlepsze na Lubelszczyźnie - OSM Opole Lubelskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Maslo IP: *.181.103.244.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.08.11, 22:58 Najlepsze masło w Borach Tucholskich jest masło 82% tłuszczu z OKM w Chojnicach.Polecam je wszystkim lubiącym tradycyjne polskie dobre masło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Maslo IP: *.181.103.244.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.08.11, 23:02 > Najlepsze masło w Borach Tucholskich jest masło 82% tłuszczu z OSM w Chojnicach > .Polecam je wszystkim lubiącym tradycyjne polskie dobre masło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niro Re: Maslo IP: *.dynamic-ww-12.vectranet.pl 20.08.17, 19:43 Aktualnie masło jest drogie ( cena od początku roku wzrosła o 70 % ) , dlatego oczekiwania są takie że jakość powinna być lepsza , a nie zawsze tak jest. Kupowałem już parę lat masło " Osełka SOBIK " . Było dobre , lecz ostatnio albo mi smak się zmienił , albo producent obniżył znacznie jakość ? Muszę stwierdzić że przestało mi smakować . Teraz najchętniej do smarowania używam masła z Biedry o nazwie " Masło Irlandzkie " firmy GREENERS . A co Wy polecalibyście ? Odpowiedz Link Zgłoś
izabella877 Re: Maslo 10.10.17, 13:13 wydaje mi się, ze żeby spróbować prawdziwego masła, to trzeba by było na wieś gdzieś pojechać, a nie do stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś