Dodaj do ulubionych

Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-)

30.08.11, 16:07
Jak ją przygotowujecie? Zwykle piekę saute i podaję z chrzanem i dodatkami albo gotowaną w żurku, ale chcę wypróbować coś nowego, podzielcie się, proszę, sprawdzonymi przepisami :-) Wyszukiwarka działa, ale nie zainspirowało mnie nic, co znalazłam. Mam zapas kurek, może da się te dwa składniki jakoś połączyć, ma to sens?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 30.08.11, 16:23
      Dziwaczny, ale przefajoski sposob z forum:
      podgotowac kielbase w wywarze z czosnkiem, lisciem bobkowym i zielem angielskim, poczym wysuszyc i zabejcowac grubo w marynacie z sosu sojowego, miodu i czosnku (mozna dodac przecieru pomidorowego). Ulozyc na plastrach cebuli i podpiec. Bardzo fajna.
      • squirk Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 30.08.11, 16:29
        OO, podoba mi się, dziękuję :-) Z czym byś to podała? Chodzi mi po głowie puree i ogórek kiszony/konserwowy, ale może to zbyt szablonowe.
        • bene_gesserit Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 30.08.11, 16:36
          Czasem najprostsze jest najlepsze - puree wymienilabym na ziemniaki z koperkiem, moze w jogurcie (kwasne beda lepiej pasowac do slodkiej kielbasy). Ogorek - jak najbardziej.
          • squirk Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 30.08.11, 16:38
            Dzięki, skorzystam z przepisu na dniach :-)
      • squirk Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 01.09.11, 22:22
        Bene, skorzystałam z Twojego przepisu, re-we-lac-ja, bardzo Ci dziękuję i dodaję go do ulubionych. W kolejce czekają pozostałe podane przez Was przepisy :-)
        • bene_gesserit Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 14.09.11, 12:43

Nie on ci moj, jeno forumowy, ale ciesze sie, ze smakowal. Prosty i pyszny, a do tego tani, czego chciec wiecej.

Nastepnym razem sprobuj dopaprac do bejcy troche koncentratu pomidorowego, a miod mozesz zastapic ciemnym cukrem (np muscovado, do kupienia w M&S 6zl/pol kilo).
    • kosmopolitesiorbut Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 30.08.11, 16:39
      www.przepisykulinarne.org/biala_kielbasa_duszona_w_musztardzie_dijon_8947.html
      albo po staropolsku:
      Odpowiednia ilość białej kiełbasy, kilka cebul pokrojonych w "piórka", sól, pieprz, ostra czerwona papryka, (inne przyprawy wg uznania), 1 łyżka smalcu ze skwarkami (np. przetopione podgardle wieprzowe wędzone).

Kiełbasę z pokrojoną i wymieszaną z przyprawami cebulą zalewamy wodą (tak aby przykryła wędlinę), dodajemy smalec i grzejemy całość na małym ogniu do wyparowania wody. Potem odrobinę podkręcamy ogień i rumienimy kiełbasę z cebulą. Doskonałe na Wielkanoc.
    • Gość: maggi Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) IP: *.111.146.2.static.crowley.pl 30.08.11, 21:24
      Nie wiem jaką białą kiełbasę masz, parzoną czy surową. Jeżeli surową to można ją połączyć z kurkami i zrobić trochę inaczej. Kiełbasę wyjmujemy z osłonki i zostawiamy sam "wkład" kiełbasiany. Na patelni szklimy nieco cebuli, na to kurki, szybko obsmażamy, dodajemy mięso z kiełbasy, doprawiamy uwzględniając, że kiełbasa była już przyprawiona, czyli wszystkiego z umiarem. Pasuje do makaronu, np. penne albo do ziemniaków, może być pure.
      • squirk Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 30.08.11, 22:13
        Surową. Dziękuję Wam za przepisy, będę po kolei testować :-)
        • Gość: aqua48 Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) IP: *.aster.pl 31.08.11, 09:45
          Mnie najbardziej smakuje pieczona na grillu, albo w piekarniku. Nakłuwam widelcem skórkę i piekę tak długo, żeby wytopił się cały tłuszcz, a kiełbaski "schudły" i pociemniały, wtedy są najlepsze. Najlepszy dodatek do nich to ćwikła z chrzanem, pieczone ziemniaki z ziołami, surówka z kapusty, marynowane śliwki, albo po prostu młoda kapusta kiszona.
          Moja koleżanka podgotowuje białą z warzywami i potem zapieka z czosnkiem, też jest pyszna i może być w tej postaci użyta jako dodatek do ciemnego chleba.
    • Gość: GMK Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 12:10
      Klasyk to biała kiełbasa pieczona w piwie. Surowa biała kiełbasa i dużo cebuli, listek laurowy, ziele angielskie wkładamy do naczynia do zapiekania. Zalewamy piwem aż do całkowitego przykrycia kiełbasy. Pieczemy w piekarniku aż piwo prawie wyparuje a kiełbasa stanie się podpieczona z wierzchu. To trwa raczej ok. 90 minut, ale warto poczekać.
      • squirk Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 31.08.11, 12:57
        Dziękuję wszystkim, mąż uwielbia białą kiełbasę i miło będzie mu ją urozmaicić, musze kupić więcej na zapas, świetnie się mrozi nawiasem mówiąc. Dzięki :-)
        • kosmopolitesiorbut Re: Przepis na domową białą kiełbasę. 31.08.11, 13:03
          www.przepisykulinarne.org/biala_kielbasa_surowa_na_wielkanoc_7152.html
          Jelita są dostępne cały czas w tym francuskim hipermarkecie o krótkiej nazwie. Czerwone litery. Nie piszę nazwy bo zaraz mhr2 wyrwie się jak gwizdol z konopi i zarzuci mi reklamę.;-D
    • kosmopolitesiorbut Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 02.09.11, 01:39
      Biała kiełbasa w młodej kapuście
      Składniki

1 główka poszatkowanej młodej kapusty, 2 pokrojone w kostkę młode cebule
      10 dag pokrojonej w kostkę słoniny, 1 pęczek posiekanego koperku
      4 surowe białe kiełbasy, sól, pieprz, 100 ml śmietany

Sposób przyrządzenia

Słoninę wytapiamy na skwarki i dodajemy cebulę. Gdy się zrumieni dokładamy pokrojoną w kostkę lub plastry białą kiełbasę.
      Kiedy całosć się udusi dokładamy kapustę i nadal dusimy całość do miękkości.
      Na końcu dodajemy koperek, śmietanę i doprawiamy całość do smaku. P.S.Doskonałe danie plenerowe.

• triismegistos Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 02.09.11, 13:41
      Ja bardzo lubię plastry mozno obsmażone na smalcu z fasolą.
    • muszu155 Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 02.09.11, 14:54
      Można też tak leniwie podejść do tematu i po prostu ugotować ją w całości w piwie + ziele pieprz i listek, tylko nie za długo i nie może być mocno chmielone bo będzie gorzka. Ja tak robię ;)
      • evabloggerka Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 02.09.11, 20:45
        Ja białą kiełbasę (parzoną) nacinam w kratkę i podsmażam wraz cebulką, suszoną śliwką i skórką pomarańczową.
        Inna wersja to pieczona w piekarniku i pod koniec polana odrobiną alkoholu i musu żurawinowego.
        • squirk Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 02.09.11, 22:20
          Jesteście niezawodni, wszystko zapisuję, kupiłam zapas białej kiełbasy, mąż zachwycony propozycją Bene i domaga się kolejnych testów, dzięki :-)
    • kicior99 Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 05.09.11, 11:08
      Mnie najbardziej odpowiada smażona - cała zabawa w tym, aby w odpowiednim momencie zdjąć z ognia, by nie była surowa.
    • forencka Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 08.09.11, 13:41
      Widziałam raz takie kielbaski wyjete z flaka i podane jako sos do makaronu. Myslę, że w połączeniu ze śmietanką i kurkami oraz sporą ilością natki pietruszki mogą być niezłe...
    • dzioucha_z_lasu Re: pytasz i masz 14.09.11, 12:28
      Zgodnie z pewną filozofią - jesteś tym, co jesz. Szczerze mówiąc - wolę być świnią niż głąbem :) A pomysły na białą kiełbasę świetne - zwłaszcza, że mam zamrożoną całą paczkę, a nie przepadam za taką zwyczajnie gotowaną :)
      • squirk Re: pytasz i masz 14.09.11, 12:30
        dzioucha_z_lasu napisała:

A pomysły na białą kiełbasę świetne - zwłaszcza, że mam zamro
        > żoną całą paczkę, a nie przepadam za taką zwyczajnie gotowaną :)

Po przeczytaniu wszystkich pomysłów z forum kupiłam i zamroziłam 3 paczki białej kiełbasy - mam ambitny plan przetestować wszystkie, a póki co polecam przepis bene, mąż był zachwycony :-)
    • squirk Re: pytasz i masz 14.09.11, 12:29
      niepijak napisał:

> oh, ty mięsooszołomie

Och, to cała ja, uszczęśliwiona jajecznym śniadaniem ;-)
      • dzioucha_z_lasu Re: pytasz i masz 14.09.11, 12:31
        Jajecznica na boczku? :D
        • squirk Re: pytasz i masz 14.09.11, 12:33
          E-e, jajko na miękko plus upieczony w nocy chleb na zakwasie. Ale jajecznica była poważną kandydatką ;-)
          • dzioucha_z_lasu Re: pytasz i masz 14.09.11, 12:36
            Ja planuję na jutrzejsze śniadanko jajko po benedyktyńsku. Co prawda popełnię zbrodnię i użyję sosu z pudełka - ale ten jest akurat całkiem niezły :D
            • squirk Re: pytasz i masz 14.09.11, 12:41
              Możesz podać markę sosu? rzadko korzystam z gotowców, ale akurat na śniadanie się sprawdzają, nie zawsze mam rano wenę do długiego przygotowywania dań :-)
              • dzioucha_z_lasu Re: pytasz i masz 14.09.11, 12:46
                O, ten: sos Kupuję na allegro i na bazarku, pewnie jest też w Kuchniach świata. Całkiem przyzwoity. Podgrzewam porcję w mikrowelce i w ciągu paru minut mam wykwintne śniadanko :D
                • squirk Re: pytasz i masz 14.09.11, 12:48

> O, ten: sos Kupuję na allegro i na bazarku, pewnie j
                  > est też w Kuchniach świata. Całkiem przyzwoity. Podgrzewam porcję w mikrowelce
                  > i w ciągu paru minut mam wykwintne śniadanko :D
                  >

Dzięki, zaraz się zaopatrzę, jestem niemalże uzależniona od jajek, jak Stefania Grodzieńska ;-)
                  • dzioucha_z_lasu Re: pytasz i masz 14.09.11, 12:56
                    Szkoda, że sezon szparagowy się skończył - jajeczko sadzone, pęczek zielonych szparagów, parę plasterków wędzonej szynki + sos holenderski ze świeżym pieprzem - poezja... Jak mojemu mężu zaserwowałam takie śniadanko, to jeszcze z pracy dzwonił i dziękował :D
                    • squirk Re: pytasz i masz 14.09.11, 13:00

> Szkoda, że sezon szparagowy się skończył - jajeczko sadzone, pęczek zielonych s
                      > zparagów, parę plasterków wędzonej szynki + sos holenderski ze świeżym pieprzem
                      > - poezja... Jak mojemu mężu zaserwowałam takie śniadanko, to jeszcze z pracy d
                      > zwonił i dziękował :D
                      >

Dziwię się, że z kwiatami nie wrócił - też chcę takie śniadanie! ;-) mój też dzwoni, ale po obiedzie, śniadania dostaje dość zwyczajne, choć na bazie domowego chleba. rozważam przejście na bento, musze dokupić kilka akcesoriów i będzie kolorowo :-)
                      Btw - są w handlu szparagi mrożone, zastanawiam się, czy nie kupić - jeśli szybko zamrożone to może nie zrobi się z nich paćka po podgotowaniu.
                      • dzioucha_z_lasu Re: pytasz i masz 14.09.11, 13:04
                        Mrożone to nie to samo - mam w domu kota szparagożercę i na mrożone zdarza mu się kręcić nosem.
                        • squirk Re: pytasz i masz 14.09.11, 13:23
                          A sloikowe z kolei to zdecydowanie nie to, zresztą trudno trafić na dobre - zacisnę ząbki na steku i przeczekam do sezonu szparagowego ;-)
                          • Gość: JUstyna Re: pytasz i masz IP: *.home.aster.pl 14.09.11, 20:27
                            Biała kiełbasa pieczona z cebulka, pycha:)
    • dzioucha_z_lasu Re: Kiełbasa? 15.09.11, 11:01
      Biała kiełbasa to raczej z wieprzowiny. Źle dobrany obrazek :)
    • dzioucha_z_lasu Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 16.09.11, 11:57
      Chyba ci się fora pomyliły. Za dużo kapusty..?
    • squirk Re: Pomysł na białą kiełbasę poproszę :-) 16.09.11, 12:43
      Jak najbardziej życzymy sobie mnóstwa pysznego mięsa na forum Kuchnia - macie własne forum, przenieś się, nikt nie będzie tęsknił.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka