IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.11, 13:08
Dostałam duży kawałek parmezanu przywieziony prosto z Włoch. Na razie jest zapakowany w folię bez dostępu powietrza. Mam pytanie, po rozpakowaniu i wykorzystaniu kawałka co zrobić z resztą? Można podzielić go na porcje i zamrozić?
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: parmezan 19.09.11, 13:10
      Dokładnie tak zrób. Mniejsze porcje najlepiej zapakować w papier a jeszcze lepiej owinąć w płócienną ściereczkę (ale to zajmuje już sporo miejsca w zamrażalniku).
    • kosmopolitesiorbut Re: parmezan 19.09.11, 13:12
      Trochę straci na fakturze ale na smaku raczej nie.
      • Gość: aqua48 Re: parmezan IP: *.aster.pl 20.09.11, 10:18
        Ja trzymałam w zakręcanym słoiku, też się dobrze uchował.
    • linn_linn Re: parmezan 20.09.11, 10:33
      Duzy tzn. jak duzy? 1-kilogramowy mozna podzielic i zapakowac je prozniowo. Sredniej wielkosci chyba nie ma sensu. Warto wyjac z opakowania i troche podsuszyc: z wierzchu jest lekko wilgotny. A potem jesc, jesc, jesc...
      Ja ostatnio zamrozilam starty: wyjezdzalam i zrobilam taki eksperyment. Wlasciwie nie zmienil sie.
    • Gość: y Re: parmezan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 11:18
      Od roku w lodowce lezy kawalek (bo kupilam kawał) parmezanu, zawiniety w papier do pieczenia. Potrzebuję, trę , pakuję i chowam do lodówki.
      Z mrozeniem to chyba przesada.
      Chyba folia alu nie sluzy serom, gdybys wpadla na pomysl wykorzystania.
      Pecorino szybciej moze sie zepsuć, parmezan nie.
    • 83kimi Re: parmezan 20.09.11, 11:50
      Po co mrozić? Parmezan może leżeć kilka miesięcy. Zawiń go w papier albo wsadź do jakiegoś pudełka i używaj, kiedy masz ochotę.
    • anthonyb Re: parmezan 20.09.11, 15:48
      Parmezan przechowywany w lodowce sie nie zepsuje. Moze wyschnac. Nalezy go szczelnie owinac. Ja wkladam do plastikowego woreczka. Mozesz tez czesc zetrzec na drobnej tarce i zamrozic. pozniej posypujesz dania takim zamrozonym. Wszystko zalezy od pozniejszego przeznaczenia , ile go masz i jak dlugo go bedziesz jesc. W lodowce najwyzej wyschnie.
      • anthonyb Re: parmezan 20.09.11, 15:51
        Jesli jest ze skora, to skora tez jest jadalna.
        Trzeba ja tylko troche obskrobac i pozniej mozna wrzucic np. gdy gotuje sie rosol , makaron z fasola itp. I potrawa nabiera nowego smaku i sama skora sie rozmiekcza i jest bardzo dobra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka