Dodaj do ulubionych

prosze o przepis na tiramisu - niedrogi

IP: 195.150.115.* 12.06.04, 22:27
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: prosze o przepis na tiramisu - niedrogi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.04, 22:29
      Jesli ma być oryginalne to niedrogie raczej nie bedzie. Mascarpone tanie nie
      jest...
      Wrzuc w wyszukiwarkę.
      Sa dziesiatki przepisów
      M.
      • Gość: mm co.. IP: 195.150.115.* 12.06.04, 22:31
        to jest za ser ten mascarpone i gdzie go mozna kupic, dzieki
        • Gość: Marghe_72 Re: co.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.04, 22:36
          Ser mascarpone to gładki, maslaby biały ser (dosc tłusty) bez którego nie
          powstanieprawdziwe tiramisu/ Kupic go mozna np w Bomi i Piotrze i Pawle
          (Warszawa)

M
          • Gość: mm Re: co.. IP: 195.150.115.* 12.06.04, 22:38
            dziekuje, na pewno pojde
            mialas racje, przepisow jest ogromnie duzo, problem tylko w tym, ktory jest
            wlasciwy, bo dosc mocno sie roznia
            pozdrawiam wielbicieli tiramisu!!!!
            • Gość: Marghe_72 Re: co.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.04, 22:45
              he he, np mój jest własciwy:))
              No i własciwe są te, które mają w składzie ww ser:)
          • e883 TIRAMISU... 12.06.04, 22:51
            Ja robiłam tak:
            Składniki:
            2 żółtka
            1 białko
            2 stołowe łyżki cukru
            4 łyżki rumu
            1 szklanka świeżo zaparzonej kawy (mocnej)
            Trochę startej gorzkeij czekolady
            Mascarpone - do kupienia w niemal każdym supermarkecie
            1 opakowanie biszkoptów tzw. kocie łby - w pomarańczowym opakowaniu:-)

Utrzeć jajka z cukrem, dodac ser, alkohol i białko ubite na sztywno. Wszystko
            zmiksować ze sobą. W formie ułożyć jedną warstwę biszkoptów, posmarować je
            pędzlem kawą, na to masę serową, potem biszkopty nasączone kawą - ale nie za
            duzo żeby nie rozmiękły, na to masę. Całość posypać startą gorzką czekoladą.
            Włożyć do lodówki.
            Najlepsze jest następnego dnia jak sobie troszkę poleżakuje w lodówce.
            Smacznego:-)
            • Gość: Marghe_72 Re: TIRAMISU... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.06.04, 22:55
              Ja bym nie miksowała masy do ktorej juz dodadno ubite białka:)
              M.
              • e883 Re: TIRAMISU... 12.06.04, 23:04
                Nie mam zbytniego doświadczenia w gotowaniu, ale Tiramisu wyszło super... jedna
                cała forme zjadł mój chłopak a dwie pozostałe goście i każdemu smakowało:-)
                • Gość: Marghe_72 Re: TIRAMISU... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.06.04, 23:08
                  e883, swoim stwierdzeniem nie chciałam Cie urazić.. ale z tego co wiem ubitych
                  jajek nie powinno sie miksować, tylko bardzo delikatnie mieszać z resztą..
                  Piana z białek sprawia, ze masa do Tiramusu' jest bardziej puszysta. Następnym
                  razem wymieszaj i zerknij czy jest jakaś róznica. ok? :))
                  M.
                  • e883 Re: TIRAMISU... 12.06.04, 23:45
                    Tak jest:-)
                    • linn_linn Re: TIRAMISU... 13.06.04, 09:28
                      Klasyczny przepis jest bardzo prosty: jesli pojawiaja sie inne sery, smietana
                      itp., to juz sa wariacje na temat tiramisù. Dla mnie jedyne warte zrobienia po
                      klasycznej werji sa te z owocami, ktore warto zrobic latem / z ananasem,
                      malinami, truskawkami /.
    • Gość: luna Re: prosze o przepis na tiramisu - niedrogi IP: 80.72.65.* 13.06.04, 15:59
      mialam podobny problem, jak Ty, ostatecznie wyprobowalam przepis ze
      strony "Kamisu" www.kamis.pl/x.pro/ModRecipes/ShowRecipe/443/15/ , bo
      wydal mi sie "rozsadny" pod wzgledem ceny i klasycznie prosty.
      wykorzystalam go juz kilka razy i rezultat byl bardzo ok!
      • byhanya Re: prosze o przepis na tiramisu - niedrogi 13.06.04, 17:10
        rzeczywiscie jest rozsadny. ja osobiscie nie lubie amaretto. dodaje wino
        marsala
        • tropiciel_blednego_aha Re: prosze o przepis na tiramisu - niedrogi 13.06.04, 18:40
          byhanya napisała:

> rzeczywiscie jest rozsadny. ja osobiscie nie lubie amaretto. dodaje wino
          > marsala
          jakie alk. moga byc? koniak np?
          • Gość: Marghe_72 Re: prosze o przepis na tiramisu - niedrogi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.06.04, 21:29
            Może byc :)
            Moze byc równeiż likier kawowy:)
            • Gość: mm ale super, az slinka leci... IP: 195.150.115.* 13.06.04, 21:50
              ...czekam tylko na jakis czas wolny i juz sie zabieram za pichcenie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka