Gość: Marghe_72 Re: prosze o przepis na tiramisu - niedrogi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.04, 22:29 Jesli ma być oryginalne to niedrogie raczej nie bedzie. Mascarpone tanie nie jest... Wrzuc w wyszukiwarkę. Sa dziesiatki przepisów M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm co.. IP: 195.150.115.* 12.06.04, 22:31 to jest za ser ten mascarpone i gdzie go mozna kupic, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: co.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.04, 22:36 Ser mascarpone to gładki, maslaby biały ser (dosc tłusty) bez którego nie powstanieprawdziwe tiramisu/ Kupic go mozna np w Bomi i Piotrze i Pawle (Warszawa) M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co.. IP: 195.150.115.* 12.06.04, 22:38 dziekuje, na pewno pojde mialas racje, przepisow jest ogromnie duzo, problem tylko w tym, ktory jest wlasciwy, bo dosc mocno sie roznia pozdrawiam wielbicieli tiramisu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: co.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.04, 22:45 he he, np mój jest własciwy:)) No i własciwe są te, które mają w składzie ww ser:) Odpowiedz Link Zgłoś
e883 TIRAMISU... 12.06.04, 22:51 Ja robiłam tak: Składniki: 2 żółtka 1 białko 2 stołowe łyżki cukru 4 łyżki rumu 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy (mocnej) Trochę startej gorzkeij czekolady Mascarpone - do kupienia w niemal każdym supermarkecie 1 opakowanie biszkoptów tzw. kocie łby - w pomarańczowym opakowaniu:-) Utrzeć jajka z cukrem, dodac ser, alkohol i białko ubite na sztywno. Wszystko zmiksować ze sobą. W formie ułożyć jedną warstwę biszkoptów, posmarować je pędzlem kawą, na to masę serową, potem biszkopty nasączone kawą - ale nie za duzo żeby nie rozmiękły, na to masę. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Włożyć do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia jak sobie troszkę poleżakuje w lodówce. Smacznego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: TIRAMISU... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.06.04, 22:55 Ja bym nie miksowała masy do ktorej juz dodadno ubite białka:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
e883 Re: TIRAMISU... 12.06.04, 23:04 Nie mam zbytniego doświadczenia w gotowaniu, ale Tiramisu wyszło super... jedna cała forme zjadł mój chłopak a dwie pozostałe goście i każdemu smakowało:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: TIRAMISU... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.06.04, 23:08 e883, swoim stwierdzeniem nie chciałam Cie urazić.. ale z tego co wiem ubitych jajek nie powinno sie miksować, tylko bardzo delikatnie mieszać z resztą.. Piana z białek sprawia, ze masa do Tiramusu' jest bardziej puszysta. Następnym razem wymieszaj i zerknij czy jest jakaś róznica. ok? :)) M. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: TIRAMISU... 13.06.04, 09:28 Klasyczny przepis jest bardzo prosty: jesli pojawiaja sie inne sery, smietana itp., to juz sa wariacje na temat tiramisù. Dla mnie jedyne warte zrobienia po klasycznej werji sa te z owocami, ktore warto zrobic latem / z ananasem, malinami, truskawkami /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Re: prosze o przepis na tiramisu - niedrogi IP: 80.72.65.* 13.06.04, 15:59 mialam podobny problem, jak Ty, ostatecznie wyprobowalam przepis ze strony "Kamisu" www.kamis.pl/x.pro/ModRecipes/ShowRecipe/443/15/ , bo wydal mi sie "rozsadny" pod wzgledem ceny i klasycznie prosty. wykorzystalam go juz kilka razy i rezultat byl bardzo ok! Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: prosze o przepis na tiramisu - niedrogi 13.06.04, 17:10 rzeczywiscie jest rozsadny. ja osobiscie nie lubie amaretto. dodaje wino marsala Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel_blednego_aha Re: prosze o przepis na tiramisu - niedrogi 13.06.04, 18:40 byhanya napisała: > rzeczywiscie jest rozsadny. ja osobiscie nie lubie amaretto. dodaje wino > marsala jakie alk. moga byc? koniak np? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: prosze o przepis na tiramisu - niedrogi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.06.04, 21:29 Może byc :) Moze byc równeiż likier kawowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm ale super, az slinka leci... IP: 195.150.115.* 13.06.04, 21:50 ...czekam tylko na jakis czas wolny i juz sie zabieram za pichcenie! Odpowiedz Link Zgłoś