Dodaj do ulubionych

maka orkiszowa

IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.12, 21:29
czy to maka, ze sie tak niezybt fachoo wyraze, ciezsza niz pszenna? Zrobilam chleb, ale wyszedl placek. W stanie lekkiego upojenia alkoholowego (dla znawcow po jednostce alkoholu Maß Weinschorle im Beirgarten) robilam zakupy i kupilam make orkiszowa do szpecli. I teraz nie wiem, czy mam jakos specjalnie sie do tych szpecli zabrac.
Czy moze ktos sie wymienic doswiadczeniami?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: maka orkiszowa 02.07.12, 21:56
      Mąka orkiszowa jest cięższa od pszennej, zdecydowanie nie do wszystkich wypieków się nadaje, ciasto z tą mąką jest bardziej zbite, zwarte. Zastępuję nią czasem zwykłą mąkę pszenna razową kiedy piekę chleb, jest cięższy, ale różnica nie jest duża, do ciast delikatniejszych i lżejszych nie ryzykowałabym jej dodawania bo zrobi się chleb krasnoludów.
      :-)
      • Gość: znana.jako.ggigus dzieki serdeczne, czyli dobrze kombinowalam IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.12, 21:58
        bo mialam podejrzenia, ze zakwas nie dzialal. No to bede mieszac z pszenna.
        • squirk Re: dzieki serdeczne, czyli dobrze kombinowalam 02.07.12, 22:05
          Orkiszową generalnie odbieram jako dość kapryśną - sprawdza mi się w chlebie, ale poza tym ze dwa razy coś innego piekłam i wyszły mi raz bułeczki bojowe a raz nie wiem, co, bo wyglądało, jakby ktoś po tym tańczył z przytupami w bardzo ciężkich butach, nie zaryzykowałam jedzenia. Ptactwu wodnemu bym normalnie dała ale tym razem miałam obawy, że ptactwo zje i pójdzie na dno. Potrenuję jeszcze ale chyba zostanę przy chlebach. Kupuję świeżą, prosto z młyna, może się po prostu trzeba nauczyć z nią piec.
          • 1listekzielony Re: dzieki serdeczne, czyli dobrze kombinowalam 03.07.12, 10:21
            Oooch, orkisz, moje ostatnie odkrycie :-) Chleb zawsze mi wychodzi, nie mieszam z inną mąką.
            • squirk Re: dzieki serdeczne, czyli dobrze kombinowalam 03.07.12, 11:42
              O, a możesz podzielić się przepisem? Może uda się naprawić moją współpracę z orkiszem.
              • jagoda85 Re: dzieki serdeczne, czyli dobrze kombinowalam 06.02.13, 12:39
                Może tutaj coś znajdziesz
                pracowniawypiekow.blogspot.com/
          • jagoda85 Re: dzieki serdeczne, czyli dobrze kombinowalam 06.02.13, 12:34
            Bo orkisz zawiera dużo m,niej glutenu niż wszechobecna mąka pszenna, a to powoduje, że ciasto gorzej wyrasta.
        • Gość: gość Re: dzieki serdeczne, czyli dobrze kombinowalam IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 23:35
          proponuje jasną mąkę orkiszowa. ja takiej używam i robię na niej wiele rzeczy.zawsze wychodzą.
      • jagoda85 Re: maka orkiszowa 06.02.13, 12:32
        Ale mąka orkiszowa to też jest mąką pszenna, bo orkisz to odmiana pszenicy.
        vitalia.pl/artykul185_A-co-to-jest-ten-orkisz.html
        • squirk Re: maka orkiszowa 06.02.13, 12:42
          Owszem, ale różni się znacząco od "zwykłej" pszennej i inaczej się z niej piecze.
          • jagoda85 Re: maka orkiszowa 06.02.13, 14:08
            Bo ma mało glutenu, dlatego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka