17.07.12, 10:06
na wakacjach miałach okazję je jeść, bardzo lubię, ale nie wszystkie mi smakowały:(
raz trafiły mi się takie duże i te nie trafiły w moje upodobania smakowe:(
czy są różne gatunki? jakie zamawiać?
Obserwuj wątek
    • adwarp Re: Fajnie... 17.07.12, 10:41
      wszystkie jadalne?
      • dzioucha_z_lasu Re: Fajnie... 17.07.12, 10:56
        Nie wszystkie. Te, które się nie otworzą w czasie gotowania są niejadalne.
        • kosmopolitesiorbut Re: Fajnie... 17.07.12, 11:00
          dzioucha_z_lasu napisała:

> Nie wszystkie. Te, które się nie otworzą w czasie gotowania są niejadalne.
          >
          Nie wszystkie są jadalne niezależnie od otwierania się w czasie gotowania. Jadalnych jest jakieś 2-3 tyś gatunków ostryg, sercówek i omułków na przykład. Chyba wystarczy.
          • dzioucha_z_lasu Re: Fajnie... 17.07.12, 11:08
            Zakładam, że autorka pytania nie wyrusza sama na połów, lecz nabywa owe małże tam, gdzie się je oficjalnie sprzedaje, zatem z założenia są to wyłącznie jadalne gatunki. Poza tymi, które się nie otworzą w garze. Albo nie zamkną przed włożeniem do owego gara :D
            • trypel Re: Fajnie... 17.07.12, 11:21
              dlaczego nie sama :)
              kiedys w Bułgarii standardowo wynosiło sie z morza kilogramy takich małych czarnych muszelek (tak 4-5 cm) potem rozpalało sie ogień pod kwałkiem blachy i rzucało je na blachę :)
              nie wiem czy jadalne ale nikt nie umarł chociaż służyły raczej jako zagrycha.
              • dzioucha_z_lasu Re: Fajnie... 17.07.12, 11:26
                Założyłam, że sama nie poławia, bo pyta, jakie zamawiać :) A takie własnoręcznie wyciągnięte z morza, w pięknych okolicznościach przyrody i z dobrym winem są najlepsze :D
            • kosmopolitesiorbut Re: A Ty oczywiście wiesz jakie gatunki 17.07.12, 11:35
              nabywa?
              • dzioucha_z_lasu Re: A Ty oczywiście wiesz jakie gatunki 17.07.12, 11:39
                Twierdzisz, że w restauracjach i na targowiskach sprzedają te niejadalne...? Hmmmm...
    • trypel człowiek sie całe zycie uczy :) tak, to faktycznie 17.07.12, 12:11
      omólek z wyglądu

teraz na połnocnym wybrzezu B. załozyli parę ferm małzy (ale innych - wiekszych) i przy każdej jest knajpa. Polecam jakby ktos był w okolicy - garnek od 3 do 4 lewa (jakies 6-8 pln) i to naprawdę spory garnek - albo w winie albo czosnek albo jakies zioła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka