agus7 28.06.04, 21:42 ostatnimi czasy zajadam sie nia, ale... czy robie wedlug oryginalnego wloskiego (?) przepisu? pewnie nieee... :) drodzy specjalisci od kuchni, podajcie prosze jak powinna wygladac! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masia27 Re: salatka nicejska 28.06.04, 21:45 agus7 napisała: > ostatnimi czasy zajadam sie nia, ale... > czy robie wedlug oryginalnego wloskiego (?) przepisu? pewnie nieee... :) > drodzy specjalisci od kuchni, podajcie prosze jak powinna wygladac! salatka nicejska to przepis francuski (Nicea jest we Francji) robi sie ja tak: 'serce' salaty porwane na strzepy stanowi podloze, na tym ukladasz pokrojone w kawalki pomidory, ogorka, fasolka szparagowa zielona, jajko na twardo, ziemniaki, czarne oliwki i tunczyka wszystko polewasz sosem z filecikow anchois utartych z czosnkiem, musztarda i oliwa Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: salatka nicejska 29.06.04, 09:21 dzieki Masia. wiem ze Nicea jest we Francji :))) (nawet tam bylam) ale smakowo kojarzy mi sie bardziej z Włochami (pomyslalam ze to 'przewrotna' nazwa :))) ja robie bez fasolki i bez ziemniakow. za to z kaparami :) i z zielonymi oliwkami (w Polsce czarne mi nie smakuja). Odpowiedz Link Zgłoś
borgia1 Re: salatka nicejska 29.06.04, 11:21 No cóż... U mnie sałatka nicejska wygląda za to tak: www.gotowanie.wkl.pl/przepis2559.html Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel_blednego_aha Re: zapomniałaś 29.06.04, 11:44 jottka napisała: > nam podać hasło > > :) taaaak:-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: zapomniałaś IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 12:16 www.gotowanie.wkl.pl/przepis117.html Odpowiedz Link Zgłoś
borgia1 łupsss... 29.06.04, 12:23 Słuchajcie... sorry, ale szybko, szybko podaję stronę. Chodzi o to, że każdy sam się musi zalogować i dostęp do całej strony ma z głowy. Do ogromnej bazy przepisów. Krasnowo podała jeszcze jeden z tej strony, ten jest ze zdjęciem potrawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: łupsss... IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 13:18 Bez zalogowania ta pierwsza pozycja też jest dostępna, ale są jeszcze dwa warianty i one są dostępne tylko po zalogowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 mieszane uczucia IP: 202.172.58.* 29.06.04, 12:56 bo niby salata godna polecenia ale... znielubilem tunczyka z puszki (fu) przychylny jestem natomiast swiezemu salata nicejska po mojemu wersja minimlistyczna: dzwonka (steki) swiezego tunczyka marynowac dziesiec minut w sosie winegret ten zas zrobic na bazie soku cytrynowego z superdziewicza oliwa dosmaczyc kropla octu balsamicznego, ciupinka musztardy dirzonskiej sola morska, jednym zabkiem czosnku, cala masa swiezo ukreconego pieprzu swiezymi ziolami ubitymi lekko w mozdzierzu taragon i tymianek polowe zostawic do salaty w tym czasie ugotowac ziemniaki okolo dziesieciu minut wlasnie tak by nie byly miekkie a w ostatniej minucie czy dwu wlozyc fasolke do zblanszowania wyciagnac i przelac oliwa i pokropic cytryna rybsko posypac ziolami prowansalskimi "na grubo" polozyc na grillu lub patelni wysmarowanej oliwa w tym samym naczyniu - lub tym samym grillu podgrzac ziemniaki ryba jest gotowa po minucie - ma byc w srodku surowa w misce do salaty wymieszac (!) porwane liscie salat preferuje tu miks z "cezarowej" romaine i takiej gorzkiej postrzepionej jak liscie paproci co to nie wiem jak sie nazywa mozna dodac tez czerwona male pomidorki przekrojone na pol mieszac z salata i winegretem wymieszne polozyc na wielkim talerzu i cisnac na to odgrzane ziemniaki i fasole dookola talerza ukladac gotowane jajko ciete na cwiartki i kalamatowe oliwki na wierzch - cebulowe pierscienie i to obicie na sama gore - upieczona rybe jeszcze raz popieprzyc i dekorowac swiezymi ziolami poszatkowanymi smacznego nostromo Odpowiedz Link Zgłoś